Husvagnsförsäkring

Här hittar du den bästa husvagnsförsäkringen. Vår försäkringsexpert har granskat marknaden och listat de bästa alternativen för dig som vill ha en trygg och omfattande husvagnsförsäkring.

Lista med testvinnande husvagnsförsäkring
Info om ersättning och självrisk
Trygg semester med husvagnen
Experternas svar på vanliga frågor

Bästa husvagnsförsäkringen 2024 (bäst i test)

ICA Försäkring

Enligt Konsument.se tecknar du den bästa husvagnsförsäkringen hos ICA Försäkring. Oavsett om du väljer helförsäkring eller halvförsäkring så får du en mycket prisvärd försäkring som ger ett starkt skydd för din husvagn. Välj det skydd och försäkringsnivå som passar dina behov och din plånbok. Som en bonus så får du stammispoäng hos ICA för hela försäkringskostnaden.

Konsument.se rekommenderar ICA Försäkring.

Se ditt pris hos ICA Försäkring →

Se deras webbplats för mer information och aktuella försäkringsvillkor.


Försäkring – Husvagn

Husvagnsförsäkring är för dig som vill känna dig helt trygg när du är ute och kör. Skulle något gå fel så vet du att du kan få en ordentlig ersättning för både husvagnen och innehållet du kör runt med.

Till skillnad från husbilsförsäkring så är det endast halvförsäkring eller helförsäkring som gäller här. Anledningen är att du redan har en trafikförsäkring för dragbilen (t.ex. din personbil) och därmed inte behöver någon för husvagnen.

Husvagnsförsäkringen skaffar du för att du helt enkelt vill känna dig säker på vägarna och veta att det finns ersättning att få om någon olycka skulle ske, till exempel. Tänk på att om du köper en begagnad husvagn så gäller inte förra ägarens husvagnsförsäkring, som upphör vid bytet.


Vad ingår i husvagnsförsäkring?

Det som ingår i din husvagnsförsäkring avgörs baserat på om du väljer halvförsäkring eller helförsäkring. Med en halvförsäkring får du ett grundskydd som täcker det mesta. Vill man ha ett mer omfattande skydd är det helförsäkring som gäller, vilket också är det mest populära valet bland husvagnsägare. Nedan ser du vad som ingår i de olika försäkringarna.

Halvförsäkring

Halvförsäkringen är ett bra grundskydd och ger dig ersättning för bland annat:

 • Ansvarsskydd
 • Brandskada
 • Glasskada
 • Rättsskydd
 • Stöld/inbrott

Helförsäkring

Helförsäkringen är mer omfattande och täcker allt som halvförsäkringen gör men även:

 • Vagnskada
 • Fuktskada/läckage
 • Semesteravbrott/reseavbrott

Tillägg

Ibland finns det tillägg som täcker fler moment. Dessa inkluderas redan i vissa husvagnsförsäkringar, men kan i en del fall räknas som tillägg:

 • Allrisk (drulleförsäkring)
 • Lösöre

Värt att notera att det kan finnas andra särskilda tillägg som passar just din situation. Det kan även finnas tillägg för dig som ska ta husvagnen utomlands.

Behöver jag trafikförsäkring?

Eftersom din bil redan har en trafikförsäkring så behöver du inte en enskild trafikförsäkring för husvagnen. Du behöver heller inte varken halvförsäkring eller helförsäkring. Dessa finns till för att du exempelvis ska få en ersättning om något händer med husvagnen eller dina tillhörigheter.


Hur mycket kostar det att försäkra husvagn?

Det är inte möjligt för oss att fastställa kostnaden för just din husvagnsförsäkring. Anledningen till detta är att den försäkringspremie du får påverkas av olika faktorer som rör dig och din husvagn.

Nedan följer de faktorer som påverkar kostnaden för din husvagnsförsäkring. Notera att högre självrisk kan sänka kostnaden på själva försäkringen.

 • Din ålder
 • Husvagnens ålder/årsmodell
 • Husvagnens vikt
 • Bostadsort

Självrisk

Med många försäkringar tillkommer självrisk. Detta gäller även för husvagnsförsäkring, där du får stå för en del av skadekostnaden. Vissa tilläggsförsäkringar har specifika villkor gällande självrisk som skiljer sig från grundsjälvrisken. Här kan du se hur mycket självrisken kostar för varje moment hos ICA Försäkring, vår nuvarande testvinnare.


MomentSjälvrisk
Brand1 200 kr
Stöld1 500 kr
GlasMinst 1200 kr (35%)
RättsskyddMinst 1200 kr (20%)
Ansvarsskydd1500 kr
Vagnskada1500 kr
Vattenläckage1500 kr

Viktig information

Husvagnsförsäkringen ska du skaffa samma dag som du köper din husvagn. Du som endast ska hyra husvagn behöver inte någon försäkring.

Fundera på om halvförsäkring eller helförsäkring passar dig bäst. Olika försäkringsgivare inkluderar olika moment i sina försäkringar. Särskilt helförsäkringen brukar skilja dem åt, medan halvförsäkringen oftast innehåller samma grundläggande moment hos de flesta försäkringsbolagen.

Tänk återigen på att en trafikförsäkring bara täcker personskador och skador av andras egendom. Du kan alltså inte få någon ersättning för skador på din egen husvagn utan att teckna en halvförsäkring eller helförsäkring. Om du inte har drulleförsäkring eller om det inte ingår i husvagnsförsäkringen så kan det vara värt att teckna en för att få ett mer omfattande skydd av dina tillhörigheter.


Vanliga frågor och svar

✅ Måste jag försäkra min husvagn?

Eftersom din dragbil redan måste ha en trafikförsäkring så behöver du egentligen inte skaffa en till husvagnen. Anledningen till att man väljer husvagnsförsäkring är för att skydda sin husvagn och få ersättning om något skulle hända den eller tillhörigheterna i den.

✅ Finns det billig husvagnsförsäkring?

Priset på din husvgansförsäkring är individuell och baseras på faktorer som husvagnens ålder och vikt. Ju bättre förhållanden desto billigare premie kan du få.

✅ Vilket är det mest omfattande skyddet till min husvagn?

Helförsäkring. Då får du det mest omfattande skyddet och ordentlig ersättning om något skulle hända med husvagnen.


Teckna husvagnsförsäkring nu

Klicka dig vidare för att se ditt individuella pris och teckna din husvagnsförsäkring direkt på nätet. Kom ihåg att du alltid har 14 dagars ångerrätt.

HusvagnsförsäkringEgenskaperBetygNästa steg
ICA Försäkring - Husvagnsförsäkring Bäst i test hos Konsument.se
Helförsäkring, halvförsäkring, trafikförsäkring
Ersättning för glas, brand, stöld m.m.
Se ditt pris →

Referenser


Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är utbildad försäkringsrådgivare med mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen. Erik är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag.

Senast uppdaterad: 2024-02-06 av Erik Gustafsson