Försäkring elbil 2024

Bästa försäkring för elbil 2024
Se pris för att försäkra din elbil
Jämför elbilsförsäkring och teckna

Bästa elbilsförsäkringen 2024 (bäst i test)

Den bästa försäkringen för din elbil får du, enligt Konsument.se, via Hedvig. De erbjuder en flexibel och prisvärd bilförsäkring för alla behov och utan bindingstid. Både deras halv- och helförsäkringen omfattar batteri i elbilar och hybrider. De täcker även andra delar och tillbehör som är unika för elbilar, till exempel batteri för framdrivning och kylsystem för högvoltsbatteri.

Konsument.se rekommenderar Hedvig.

Se ditt pris hos Hedvig →

Se deras webbplats för mer information och aktuella försäkringsvillkor.


Jämför elbilsförsäkringar

Som konsument har du alltid 14 dagars ångerrätt när du tecknar försäkring online.

BilförsäkringEgenskaperOmdömeNästa steg
Hedvig - Bilförsäkring Omfattande skydd för hela bilen
Byter försäkring åt dig - ingen bindningstid
Reparation på valfri verkstad
Se ditt pris →
Gofido - Bilförsäkring Konkurrenskraftigt pris
Ingen bindningstid
Anpassa ditt skydd
Se ditt pris →
OKQ8 - Bilförsäkring Trygg och populär försäkring
Rabatt på drivmedel hos OKQ8
Återbäring när du tankar och handlar
Se ditt pris →

Behöver jag ha en elbilsförsäkring?

En elbilsförsäkring är en form av bilförsäkring som är anpassad för att täcka specifika risker som kan uppstå när man äger en elbil. Precis som alla andra bilar behöver även elbilar enligt lag ha minst en trafikförsäkring för att skydda mot oväntade kostnader i händelse av skada eller olycka.

Du kan även välja att teckna en halvförsäkring eller helförsäkring. Dessa täcker dock inte alla specifika skador som kan uppstå i en elbil. Därför är det en god idé att skaffa en elbilsförsäkring, även om det kan vara lite dyrare än vanlig bilförsäkring.


Vad kostar det att försäkra elbil?

Det finns många olika försäkringsbolag som erbjuder elbilsförsäkringar och priserna kan variera mycket mellan dem. Det är viktigt att jämföra olika erbjudanden för att hitta den bästa försäkringen för din elbil.

Priset på en elbilsförsäkring kan påverkas av olika faktorer som:

  • Val av försäkring
  • Val av självrisk
  • Din ålder
  • Var du bor
  • Elbilens märke och modell
  • Elbilens tillverkningsår
  • Hur länge du haft körkort
  • Hur mycket du kör

Generellt sett kan försäkringar för elbilar vara lite dyrare än för bilar med fossilbränsle bl.a. på grund av att elbilar kan vara dyrare att reparera.

Ett sätt att jämföra priser på elbilsförsäkringar är att använda sig av en jämförelsetjänst som Konsument, som samlar in priser från olika försäkringsbolag. Då får du en bra överblick av priserna för att hjälpa dig att hitta den bästa försäkringen för din elbil.


Vad omfattar min försäkring?

En elbilsförsäkring bör täcka de flesta av de saker som en vanlig bilförsäkring gör, till exempel skador på bilen som uppstår vid olyckor, stöld skador. Det finns dock vissa saker som kan vara specifika för just elbilar som det kan vara bra att få extra täckning för.

Bland dessa inkluderas t.ex. skador på elbilens batteri eller laddsystem, hyra av en bil under tiden din elbil är i reparation, samt täckning för skador på tillbehör som är monterade på bilen. Nedan följer ett par exempel på moment som är specifika för elbilsförsäkring:

  • Maskinskada: Elbilsförsäkringen bör täcka skador som uppstår på grund av eventuell maskinskada. Detta kan inkludera skydd för fabriksmonterad batteriladdare, högvoltsbatterier och kylsystem, eller på andra delar av elbilen som kan vara kostsamma att reparera. Det kan vara bra att få en försäkring som ger dig extra täckning för maskinskada, särskilt om du har en äldre elbil eller om du kör mycket.
  • Tillbehör: Din elbilsförsäkring kan också täcka skador på tillbehör som är monterade på/i bilen, såsom diverse smartsystem men även tillbehör som laddningskabel. Dessa tillbehör kan vara dyra att reparera eller ersätta om de skadas, så det är värt att överväga att få extra täckning för dem. Kom ihåg att inte alla försäkringar täcker alla typer av tillbehör, så det är viktigt att läsa igenom villkoren noga och säkerställa att du får den täckning du behöver.

Olika elbilsmodeller

Numera finns det många olika elbilar på marknaden. För dig som ska skaffa en elbilsförsäkring är det viktigt att kolla noga på vad de svenska försäkringsbolagen erbjuder för just din elbilsmodell. Värt att notera är att vissa elbilstillverkare erbjuder egna elbilsförsäkringar, men premien för dessa kan bli markant dyrare.

Tesla

Tesla är ett välkänt varumärke inom elbilar och deras modeller, bland annat Tesla Model S, Model X och Model 3, är populära val för många elbilsägare. Försäkringar för Tesla-bilar är ofta betydligt dyrare än för andra elbilar på grund av deras höga pris och tekniska avancerade konstruktion.

Det är kan vara värt att jämföra olika försäkringsbolag och deras erbjudanden för att hitta den bästa försäkringen för din Tesla. Du kan välja deras egna försäkring “InsureMyTesla”, men vill du ha ett lägre pris så rekommenderar vi vanlig elbilsförsäkring från något av bolagen i vår lista.

Polestar

Polestar är ett svenskt elbilstillverkande företag som grundades av Volvo. Deras första modell, Polestar 1, är en högpresterande elhybrid med lång räckvidd. Försäkringar för Polestar-bilar kan vara lite dyrare än för andra elbilar. I skrivande stund samarbetar tillverkaren med IF Försäkringar för att erbjuda en elbilsförsäkring specifikt till Polestar-elbilar.

BMW i3

BMW i3 är en laddhybrid som är känd för sin låga CO2-utsläpp och höga prestanda. Försäkringar för BMW i3 kan variera i pris bl.a. beroende på bilens ålder och hur ofta du är ute på vägarna. Eftersom det är en typ av elbil blir den oftast dyrare att försäkra än en vanlig bil.


Vanliga frågor och svar

Vad kostar försäkring elbil?

Premien du får betala för att försäkra din elbil baseras på flera faktorer. Detta inkluderar men är inte begränsat till din ålder, bilens ålder, märke och modell, hur ofta den används och hur länge du haft körkort. Vilket försäkringsbolag du väljer påverkar också priset markant.

Varför är elbilsförsäkring dyrare än en vanlig bilförsäkring?

Några skäl till att det blir dyrare är bl.a. att elbilar kan vara dyrare att reparera eftersom de har mer avancerad teknisk konstruktion och infrastruktur än bilar med fossilbränsle. Elbilar kan också vara dyrare att köpa än andra bilar, vilket påverkar priset på försäkringen.

Kan jag få rabatt på min elbilsförsäkring om jag har en elbil med låga CO2-utsläpp?

Tidigare var det möjligt att få rabatt på sin elbilsförsäkring om man hade elbil med låga CO2-utsläpp. Ett par försäkringsbolag gav nämligen rabatt till bilägare som körde miljövänliga bilar. Det gick även att få en klimatbonus som numera är avskaffad. Därför gäller inget av detta i skrivande stund.


Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag. Erik har mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-05-20 av Erik Gustafsson