Billig bilförsäkring

Hitta bästa bilförsäkringen 2024
Jämför bilförsäkring – bäst i test
Se pris och hitta billig bilförsäkring
Byt eller teckna bilförsäkring direkt
Försäkra bil snabbt och enkelt online

Bästa bilförsäkringen 2024 (bäst i test)

Den bästa bilförsäkringen, enligt Konsument.se, tecknar du hos Hedvig. De erbjuder en mycket prisvärd bilförsäkring för alla behov, helt utan bindningstid. Du får vägassistans dygnet runt och kan välja den verkstad som passar dig bäst. Försäkra bilen med en helförsäkring, halvförsäkring eller trafikförsäkring. Om bilen redan är försäkrad kan du välja att automatiskt byta till Hedvig.

Konsument.se rekommenderar Hedvig.

Se ditt pris hos Hedvig →

Se deras webbplats för mer information och aktuella försäkringsvillkor.


Jämför billiga bilförsäkringar och hitta den bästa för dig

Klicka vidare för att teckna din billigaste bilförsäkring direkt via nätet. Kom ihåg att du som konsument alltid har en ångerrätt på 14 dagar.

BilförsäkringEgenskaperOmdömeNästa steg
Hedvig - Bilförsäkring Omfattande skydd för hela bilen
Byter försäkring åt dig – ingen bindningstid
Reparation på valfri verkstad
Se ditt pris →
Gofido - Bilförsäkring Konkurrenskraftigt pris
Ingen bindningstid
Anpassa ditt skydd
Se ditt pris →
OKQ8 - Bilförsäkring Trygg och populär försäkring
Rabatt på drivmedel hos OKQ8
Återbäring när du tankar och handlar
Se ditt pris →

Om du äger och använder en bil i Sverige så måste du även ha en bilförsäkring. Innan du tecknar om en sådan så är det dock viktigt att du först förstår vilka olika försäkringsalternativ som finns och vilka övriga faktorer som bör vägas in.

Vilka dessa faktorer är beror bland annat på vilken typ av bil du har och vill försäkra, vem du är och var du bor. Försäkringsbolagen är vinstdrivande företag och gör alltid en riskbedömning av den som vill teckna försäkring hos dem, för att på så sätt kunna sätta ett pris på försäkringen utifrån den bedömda risken försäkringsbolaget tar. För att göra en riskbedömning använder försäkringsbolaget sig dels av kalkyler och mallar och de gör dels en individuell bedömning. Några saker försäkringsbolagen alltid tittar på när de gör en riskbedömning vid tecknandet av en bilförsäkring är typen av bil och vem som tecknar försäkringen.


Typ av bil

Bilar som bedöms som låg risk är vanliga, inte alltför dyra familjebilar. Orsaken till detta är att denna typ av bilar sällan är inblandade i olyckor, att de sällan stjäls och att de inte är alltför dyra för försäkringsbolaget att ersätta om något ändå skulle hända. Lyxbilar, sportbilar och övriga dyra bilar ger försäkringsbolaget en högre risk eftersom dessa bilar är mer stöldbegärliga än familjebilar. Det är dyrare för försäkringsbolaget att ersätta skador på dessa bilar och framförallt sportbilar är oftare inblandade i olyckor än familjebilar eftersom ägare till dessa bilar ofta tycker om att köra fort.

Försäkringstecknaren

Vem som tecknar försäkringen är viktigt för försäkringsbolagets riskbedömning. Försäkringstagaren som bedöms som lägst risk är en medelålders kvinna, boende i en villa i en mindre stad. I bedömningen ingår att kvinnan parkerar sin bil i ett garage under natten och inte kör särskilt mycket. Anledningen till detta är att just medelålders kvinnor är en grupp som sällan är inblandad i olyckor, färre bilar stjäls i småstäders villaområden och framförallt stjäls få bilar som parkeras i garage. Den försäkringstagare som anses medföra högst risk är en yngre man, bosatt i en lägenhet i en förort till en storstad och som parkerar bilen ute på gatan om natten. Detta beror på att yngre män är överrepresenterade när det kommer till olyckor och att fler bilar stjäls eller vandaliseras i bostadsområden med lägenheter i storstäder, framförallt om bilarna parkeras på gatan under natten. Försäkringstagarens försäkringshistorik väger också in i riskbedömningen och kommer att påverka försäkringspremien. En försäkringstagare som kört bil i många år och som aldrig varit med om en olycka, eller annat som krävt skadereglering från försäkringsbolaget, kommer att få en lägre premie än en försäkringstagare som tidigare varit med om en olycka eller fått sin bil stulen, eller på annat sätt nyttjat försäkringen.

Det går till viss del att styra kostnaden för bilförsäkringen genom att noga jämföra vad som står till buds och genom att välja rätt typ av försäkring. Beroende på typen av bil man vill försäkra och beroende på vilket skydd man vill ha av försäkringen finns det olika typer av billiga bilförsäkringar.


Typer av bilförsäkringar

Trafikförsäkring

En trafikförsäkring är en obligatorisk försäkring för bilar och andra motorfordon [1]. Den täcker vanligtvis eventuella sjukvårdsbehov för alla inblandade passagerare i samtliga fordon och dessutom eventuella skador på motparten eller motparternas fordon.
Tänk på att skador på din egen bil eller ditt eget fordon, inklusive saker du eventuellt fraktar i bilen, inte täcks när du bara har en trafikförsäkring som bilförsäkring.

Att endast teckna en trafikförsäkring är främst ett alternativ om bilen du vill försäkra saknar egentligt värde. Är det en gammal bil som inte kostat dig mycket vid inköp räcker det kanske med den obligatoriska trafikförsäkringen, eftersom självrisken vid skada ibland kan kosta lika mycket som en billig bil är värd.

Halvförsäkring

I en halvförsäkring ingår, utöver innehållet i den obligatoriska trafikförsäkringen, även ett utökat skydd som kallas för ”delkasko”. Vanligtvis innefattar den skydd och ersättning för t.ex. stöld, maskinskador, elektronikskador, glasskador samt skador till följd av brand. Du kan normalt även få hjälp med räddning, krishjälp samt rättsskydd.

Halvförsäkring är det självklara valet för en helt ny bil som fortfarande omfattas av biltillverkarens vagnskadegaranti. Det kan också vara ett bra alternativ för en lite äldre bil som kanske inte är värd så mycket.

Helförsäkring

De flesta försäkringsbolag rekommenderar vanligtvis bilister och fordonsägare att teckna en helförsäkring som sin bilförsäkring. Då ingår, utöver det som täcks av en trafik- och halvförsäkringen, även ersättning för vagnskador på din egen bil – oavsett hur de har uppkommit. Det innefattar t.ex. även skadegörelse.

Vagnskadegaranti

Om du har en ny bil så kan den täckas av en vagnskadegaranti. I sådana fall behöver du enbart en halvförsäkring för att få ett fullgott försäkringsskydd. Normalt gäller en vagnskadegaranti i 3 år men kontrollera alltid med den aktuella biltillverkaren då villkoren kan se olika ut. När garantiperioden har löpt ut så är det ditt eget ansvar att teckna en helförsäkring för fortsatt likvärdigt försäkringsskydd.

Försäkringar

Det går att teckna trafik-, halv- och helförsäkring hos de allra flesta försäkringsbolagen, men även om försäkringarna har samma namn kan det ingå olika skydd i försäkringarna hos olika försäkringsbolag. Olika försäkringsbolag har också olika självrisk vid skador, så det är värt att noga jämföra försäkringar från olika försäkringsbolag och se vad de olika försäkringarna omfattar samt hur hög självrisk de har.

Avställningsförsäkring

En avställningsförsäkring, också känd som en garageförsäkring, är ett alternativ för när bilen inte används och den är anmäld som avställd. Försäkringspremien är lägre men vanligtvis ingår då inte heller skydd för t.ex. trafikskador, maskinskador eller räddningshjälp. Normalt täcker dock fortfarande försäkringen saker som t.ex. skador som uppstått i samband med inbrott och stöld, samt brand.

En avställningsförsäkring är bra att teckna för den som till exempel har en veteranbil, eller en sportbil som bara används under sommarhalvåret och som står avställd i ett garage under resten av året. Dessa bilar är ofta värdefulla och att förvara dem oförsäkrade är att ta en mycket stor risk då stölder och olyckor kan inträffa även i ett garage. Att ha ett entusiastfordon helförsäkrat under hela året är både onödigt och dyrt då dessa försäkringar förutom försäkring mot stöld och brand, också innehåller trafikförsäkring och vagnskadeförsäkring, vilket inte behövs när bilen är avställd.


Andra faktorer

  • Pris: Vad kostar en billig bilförsäkring hos respektive bolag? Vilka är billigast? Vad täcker de in för det priset?
  • Tillgänglighet: Är det enkelt att beräkna och teckna en bilförsäkring direkt online, via nätet?
  • Flexibilitet: Är det enkelt eller svårt att säga upp bilförsäkringen eller att byta försäkring?
  • Övrigt: Finns det några särskilda, ovanliga villkor att ta hänsyn till som konsument?

Sveriges mest sålda bilmärken

De 10 mest sålda bilmärkena i Sverige under 2023 var, i ordning, Volvo, Volkswagen, BMW, Audi, Toyota, Kia, Mercedes, Skoda, Renault och Ford.

Efter dessa kom Peugeot, Nissan, Hyundai, Fiat, Opel, Mazda, Seat, Subaru, Dacia, Citroën, Honda, Mitsubishi, Mini, Suzuki, Lexus, Porsche, Jeep, Land Rover, Jaguar, DS, Chevrolet, Alfa Romeo, Cadillac, Lancia, Smart, Saab och Rolls-Royce. [3]

Alla försäkringsbolag försäkrar inte alla bilmärken, bil- eller årsmodeller. Kontrollera med respektive bolag vilka villkor som är aktuella för en bilförsäkring 2024.

Nya bilar

Köper du en ny bil är det ofta möjligt att teckna en försäkring via biltillverkaren eller genom dess återförsäljare. Dessa försäkringar är ofta både prisvärda och bra men det är inte alltid det bästa alternativet. Så även för en ny bil är det värt att göra en jämförelse av försäkringar från flera olika försäkringsbolag för att se vad de innefattar och vad de kostar för att hitta den bästa försäkringen.

Udda bilar

Att hitta en bra och inte allt för dyr försäkring till en vanlig bil är sällan svårt. Att hitta en bra och billig bilförsäkring till en mer ovanlig bil kan vara betydligt svårare, men det finns försäkringsbolag som specialiserat sig på att försäkra entusiastbilar. Vill du till exempel teckna en försäkring på en sportbil eller någon annan typ av entusiastbil följer det oftast med en mängd villkor för att få teckna försäkringen. Ett villkor kan vara att du bara erbjuds halvförsäkring. Ett annat vanligt villkor är att bilen bara får köras en kortare sträcka varje år (ofta under 500 mil/år), att bilen bara används under sommarhalvåret och att den står i garage och har garageförsäkring (avställningsförsäkring) under resten av året.

Medlemsförsäkringar

I vissa fall kan medlemskap i vissa föreningar ge billigare bilförsäkring. Exempel på sådana föreningar är MHF där medlemmar erbjuds rabatt på sina bilförsäkringar. Fundera över vilka föreningar du är medlem i innan du tecknar en försäkring och ta reda på om medlemskap i någon av dessa föreningar kan ge dig rabatt på försäkringen.


Vanliga frågor och svar om billig bilförsäkring

✅ Vad kostar en bilförsäkring?

Kostnaden för en bilförsäkring beror bl.a. på bilmodell, årgång, antal mil, ägarens och den primära förarens ålder, bostadsadress och ort med mera. Olika försäkringsbolag väger och värderar sedan dessa faktorer på olika sätt. För att veta vad en försäkring skulle kosta just för dig och din bil så kan du ange alla uppgifter direkt på ett försäkringsbolags webbplats.

✅ Hur kan jag påverka priset på min bilförsäkring?

Många av faktorerna som styr priset på en försäkring går inte att påverka, till exempel försäkringstagarens ålder eller bostadsort, men andra faktorer är lättare att påverka. En viktig faktor är körsträckan. Genom en kortare årlig körsträcka går det att få billigare försäkring. Fundera på om du kan minska körsträckan på något sätt. En lösning är att det kanske går att åka till och från arbetet med buss? Eller att längre resor går lika bra att genomföra med tåg. Hur bilen parkeras under natten påverkar också försäkringspremien. Finns det möjlighet att parkera i garage eller åtminstone inne på tomten kommer detta att medföra en lägre premie än om bilen parkeras på gatan under natten. Även typen av bil påverkar i hög grad försäkringspremien och det går att spara mycket pengar genom att välja en vanlig familjebil istället för en sportbil eller annan typ av dyr bil. Det här är särskilt viktigt för unga bilägare då bilförsäkringen är som allra dyrast för personer under 25 år. Väljer en ung bilägare en familjebil istället för en dyrare eller sportigare bil går det att spara tusenlappar på bilförsäkringen varje år.

✅ Vilken typ av försäkring skall jag välja?

Den allra dyraste ingrediensen i en bilförsäkring är trafikförsäkringen eftersom den skall täcka kostnader för sjukvård på alla inblandade i olyckor vållade av dig. Detta innefattar dina sjukvårdskostnader, dina passagerares sjukvårdskostnader samt sjukvårdskostnader för den du eventuellt krockat med, samt för skador på fordonet du krockat med. Skillnaden i kostnad mellan trafikförsäkring och en halvförsäkring är inte så stor och en halvförsäkring innehåller även försäkring mot stöld, skador på glas och brandförsäkring. Innan du tecknar en försäkring bör du dock fundera över om det är värt den extra kostnaden en halvförsäkring innebär för just din bil. Du bör i ännu högre grad fundera på om din bil är värd helförsäkring eller om det räcker med halvförsäkring eftersom självrisken vid vagnskada ofta är ganska hög och det därför inte alltid är värt att teckna helförsäkring på en äldre bil. Helförsäkring är dessutom betydligt dyrare än en halvförsäkring.

✅ Kan jag skriva bilen på någon annan?

Yngre bilägare betalar alltid högre försäkringspremie än äldre och ett sätt att kringgå detta, och därigenom spara många tusenlappar per år, är för en yngre bilägare att skriva bilen på någon äldre person, till exempel på någon av föräldrarna. Det här är dock inte en bra lösning eftersom försäkringsbolaget kan vägra att ersätta skador om de misstänker att bilens ägare inte är den som vanligtvis använder bilen och det är därför något som bör undvikas.


Referenser

  1. “Trafikskadelag (1975:1410)”. Notisum
  2. “Om försäkringsbranschen”. Svenskt kvalitetsindex.
  3. “Pressmeddelande – Nytt bilrekord”. Bil Sweden.

Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag. Erik har mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-05-21 av Erik Gustafsson