Gravidförsäkring

Hitta bästa gravidförsäkringen 2024
Jämför olika gravidförsäkringar
Teckna en gravidförsäkring idag

Populärast gravidförsäkring på Konsument.se

Den mest populära gravidförsäkringen på Konsument.se är If. De har två varianter; en som du betalar för och en som är gratis. Den som är gratis täcker bl.a. medicinsk invaliditet för den gravida, ärr, dödsfall, tandskada, rese- och behandlingskostnader samt kristerapi. Den betalda ger dessutom skydd för barnet och mycket mer.

Se ditt pris hos If Försäkring →

Se deras webbplats för mer information och aktuella försäkringsvillkor.


Jämför gravidförsäkring och hitta den bästa

Enligt Konsument.se är det här Sveriges bästa gravidförsäkringar. Vill du räkna ut vad en gravidförsäkring kostar eller läsa mer om villkoren rekommenderar vi att du besöker respektive försäkringsbolags webbplats. Vid tecknande av gravidförsäkring över Internet eller telefon har du ångerrätt som innebär att du kan ångra köpet inom 14 dagar.

FörsäkringsbolagBarnetMammanNästa steg
If Giltig från köp till 6 mån
500 000 kr försäkringsbelopp
50 000 kr vid allvarlig diagnos
250 kr per dag vid sjukhusvistelse
Giltig från köp till 6 mån
1 000 000 kr försäkringsbelopp
3000 kr vid komplikation under graviditeten
3000 kr vid komplikation under förlossningen
Se ditt pris →
Folksam Giltig från vecka 23 till 6 mån
600 000 kr försäkringsbelopp
50 000 kr vid allvarlig diagnos
200 kr per dag vid sjukhusvistelse
Giltig från vecka 23 till 6 mån
400 000 kr försäkringsbelopp
3000 kr vid komplikation under graviditeten
3000 kr vid komplikation under förlossningen
Se ditt pris →
Trygg-Hansa Giltig från vecka 23 till 6 mån
600 000 kr försäkringsbelopp
50 000 kr vid allvarlig diagnos
200 kr per dag vid sjukhusvistelse
Giltig från vecka 16 till 6 mån
600 000 kr försäkringsbelopp
3000 kr vid komplikation under graviditeten
3000 kr vid komplikation under förlossningen
Se ditt pris →
Länsförsäkringar Giltig från v 22 till 6 mån
1 000 000 kr försäkringsbelopp
50 000 kr vid allvarlig diagnos
250 kr per dag vid sjukhusvistelse
Giltig från v 22 till 6 mån
500 000 kr försäkringsbelopp
3000 kr vid komplikation under graviditeten
3000 kr vid komplikation under förlossningen
Se ditt pris →

Rankingen är baserad på populariteten hos besökare till Konsument.se under 2024.


Gravidförsäkringen är den enda försäkringen du kan teckna för ditt ofödda barn och i den ingår även skydd för er som föräldrar. Så se till att vara försäkrad så slipper ni otrevliga överraskningar som förstör ert glädjerus.

Att vänta barn och få möjligheten att följa utvecklingen av en ny människa är en fantastisk upplevelse. Precis så underbart och härligt som det kan vara, kan det samtidigt vara en tid av oro för många blivande föräldrar.

“Tänk om mitt barn föds med en sjukdom?”, “vad händer om barnet är missbildat?”, “hur gör vi om något går fel vid förlossningen?” är frågor som de flesta av de som väntar barn nog har ställt sig.

Tre av fyra föräldrar oroar sig över att något ska gå fel under graviditeten. Det visar en undersökning som utförts av ett av de största försäkringsbolagen i Sverige. Trots att få drabbas av problem under graviditeten är det svårt att slå bort tankarna på att något oförutsett kan hända.

Men det finns sätt att lindra sin oro. Oavsett om ni väntar barn för första gången eller har varit gravida tidigare är en gravidförsäkring en trygghet som ger dig ekonomiskt skydd vid komplikationer under graviditeten, förlossningen och tiden närmast efter.


Vanliga frågor och svar

Vilken är den bästa gravidförsäkringen 2024 (bäst i test)?

Använd jämförelsetabellen i början av sidan för att hitta den bästa gravidförsäkringen för just dig och din situation.

Varför ska jag teckna en gravidförsäkring? Behövs det verkligen?

Precis som att du tecknar en bilförsäkring för att få ekonomisk ersättning om bilen går sönder, eller en hemförsäkring för att få ersättning om huset brinner upp eller du får inbrott, är en gravidförsäkring ett skydd som ger dig ersättning om något händer dig, din partner eller ditt ofödda barn. Med en gravidförsäkring får du ett grundskydd som är kostnadsfritt. Väljer du att utöka din försäkring tillkommer en engångskostnad men då är du bättre skyddad om något skulle hända.

Jag är gravid, måste jag ha en försäkring?

Nej, det är inget krav att teckna en gravidförsäkring men det kan vara bra att ha en gravidförsäkring som ett extra skydd om något skulle hända dig, din partner eller ert barn.

Vilka försäkringsbolag erbjuder gravidförsäkring?

Gravidförsäkring kan du bland annat teckna hos IF, Folksam, Trygg Hansa, Länsförsäkringar, Gjensidige, Förenade Liv, Lärarförsäkringar samt hos flertalet banker som samarbetar med försäkringsbolag. Ex. vis Swedbank och Danske Bank som samarbetar med Moderna Försäkringar. Fackförbundet Unionen erbjuder även dem gravidförsäkringar i samarbete med Förenade Liv och IF. I tabellen ovan finns större och mindre svenska försäkringsbolag listade. Klicka på försäkringsbolaget du vill veta mer om för att besöka deras webbplats.


Övriga frågor och svar

Vad kostar en graviditetsförsäkring?

Om du skaffar en gratis gravidförsäkring betalar du ingenting. Vill ha en gravidförsäkring med utökat skydd kostar försäkringen från 500 upp till 2.000 kronor som betalas som ett engångsbelopp.

När ska man teckna en gravidförsäkring?

När man ska teckna en gravidförsäkring är upp till dig som förälder att bestämma. Du kan teckna en gravidförsäkring direkt när du får ett plus på stickan, men betyder inte att försäkringen börjar gälla direkt.

Hos t.ex. If kan du köpa en gravidförsäkring efter genomfört ultraljud i vecka 16, men försäkringen börjar inte gälla förrän tidigast i graviditetsvecka 22. Hos Swedbank gäller försäkringen från graviditetsvecka 10 för den gravida och vecka 23 för barnet.

Som du märker varierar det mellan olika försäkringsbolag när gravidförsäkringen börjar gälla. Besök försäkringsbolagens webbplats för att läsa mer om deras respektive villkor innan du tecknar en försäkring.

Vad täcker en graviditetsförsäkring?

Det finns både gratis (kostnadsfria) gravidförsäkringar och gravidförsäkringar som du betalar för. I den kostnadsfria försäkringen (som ibland benämns som grund eller bas) ingår vanligtvis liv- och olycksfallsförsäkring för föräldrarna och barnet. I regel ersätter gratisförsäkringen inte sjukdom.

Försäkringen som du betalar för (som ibland benämns plus eller extra) ger ett utökat skydd för föräldrar och barn. Förutom det som ingår i skyddet för den kostnadsfria försäkringen, ingår även ekonomisk ersättningen om barnet insjuknar de första sex månaderna.

Generellt gäller följande:

  • Gratis gravidförsäkring – Ger dig ersättning vid olycksfall, dödsfall och samtalsstöd/kristerapi efter dödsfall.
  • Utökad gravidförsäkring – Ger viss ersättning för sjukdomar hos barnet som exempelvis ryggmärgsbråck, klumpfot, dövhet, hjärtfel m.m. samt om mamman drabbas av graviditets- eller förlossningskomplikationer som t.ex. foglossning, akut kejsarsnitt, havandeskasförgiftning m.m.

Hur tecknar jag en gratis gravidförsäkring?

  • Besök försäkringsbolagets webbplats eller ring direkt till kundtjänsten.
  • Skriv in/uppge dina personuppgifter, beräknat förlossningsdatum och svara ev. på andra frågor om ditt hälsotillstånd.
  • Se till att dina uppgifter stämmer innan du godkänner och tecknar försäkringen.
  • När du skickat iväg/godkänt dina uppgifter skickar försäkringsbolaget vanligtvis ut ett försäkringsbesked via brev eller e-post som innehåller information om vilka försäkringen gäller, försäkringsperiod, försäkringsbelopp och vad försäkringen omfattar.

På vilket sätt får jag ut ersättningen om jag måste utnyttja försäkringen?

Ersättning betalas ut i en klumpsumma eller månadsvis. Om ditt barn föds med en medfödd sjukdom eller avlider får du som förälder ett engångsbelopp när diagnos eller dödsorsak fastställts. Är du berättigad till ersättning för sjukhusvård får du månadsvis utbetalning av ersättningen.

Kan jag ha gravidförsäkring om jag väntar tvillingar?

Ja. Vanligtvis räcker det att endast teckna en gravidförsäkring som båda barnen omfattas av, men hos t.ex. IF måste du som väntar tvillingar teckna två stycken, en för varje barn.

Kan jag teckna flera gratis gravidförsäkringar?

Ja, du kan teckna fler gravidförsäkringar och få ersättning från dessa försäkringsbolag.

Gäller graviditetsförsäkringen om jag ska resa utomlands med flyg till USA?

Om du reser inom Norden så gäller de flesta försäkringar utan särskilda begränsningar. Om du däremot ska flyga eller på annat sätt resa utanför Norden så kan villkoren komma att förändras.

Se försäkringsvillkoren på respektive försäkringsbolags webbplats för aktuell information.

Övergår gravid försäkring i barnförsäkring automatiskt?

Nej, en gravidförsäkring upphör när barnet är mellan 2-6 månader beroende på försäkringsbolag. Teckna därför en barnförsäkring innan gravidförsäkringen löper ut för att behålla ett fullgott skydd och inte få några karensdagar.


Referenser

  1. Detta oroar blivande föräldrar under graviditeten och förlossningen“. TryggHansa/YouGov.

Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag. Erik har mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-05-27 av Erik Gustafsson