Bästa kreditkortet 2023

Vill du skaffa ett kreditkort? Då är detta sidan för dig!

Alla kreditkort 2023
Hitta bästa kreditkortet för dig
All nödvändig information
Svar på vanliga frågor

Bästa kreditkorten – bäst i test 2023

Jämför och hitta det bästa kreditkortet för dig och dina behov.

KreditkortNamnEgenskaperBetygNästa steg
1
Remember Flex KreditkortRemember Flex Upp till 120 000 kr i kredit
0 kr i årsavgift
Upp till 56 dagar räntefritt
Sedan 9,74 - 28,24% ränta
Reseförsäkring & rabatt i 300 butiker
Ansök nu
2
Bank Norwegian KreditkortBank Norwegian Kreditkort Upp till 100 000 kr i kredit
0 kr i årsavgift
Upp till 45 dagar räntefritt
Reseförsäkring & CashPoints
Ansök nu
3
Marginalen Traveller KreditkortMarginalen Gold Upp till 100 000 kr i kredit
195 kr i årsavgift
Upp till 50 dagar räntefritt
Sedan 16,9% ränta
Rabatt i över 200 butiker
Ansök nu
4
MoreGolf MasterCardMoreGolf MasterCard Upp till 50 000 kr i kredit
0 kr i årsavgift år 1 (sedan 295kr/år)
Upp till 55 dagar räntefritt
Sedan 19,99% ränta
Bonusar och reseförsäkring
Ansök nu
5
Coop MastercardCoop Mastercard Upp till 50 000 kr i kredit
Första året utan avgift (sen 295kr/år)
Upp till 55 dagar räntefritt
Sedan 20,28% ränta
Poäng på allt du handlar - överallt!
Ansök nu
6
Marginalen Traveller KreditkortMarginalen Traveller Upp till 150 000 kr i kredit
395 kr i årsavgift
Upp till 50 dagar räntefritt
Sedan 16,9% ränta
Flera reseförsäkringar
Ansök nu

Notera att räntan, avgifterna och andra egenskaper hos de olika kreditkorten kan förändras. Läs alltid igenom de aktuella villkoren hos respektive kortutgivare innan du ansöker om ett kort eller tecknar ett avtal. 

Rankingen ovan är baserad på populariteten bland Konsument.se besökare.


Ett kreditkort är ett kontokort som kan användas för kortbetalningar och kontantuttag. Till skillnad från ett vanligt bankkort så betalas dock köpen och uttagen i efterhand, i valfri takt. Efter en räntefri period så tillkommer ränta på det utestående beloppet. Men du kan också välja att betala hela beloppet du har utnyttjat under den senaste perioden. Väljer du detta alternativ tillkommer ingen ränta. Vilken ränta du betalar är olika från kort till kort.

Du kan enkelt se vilka köp och uttag du har gjort med ditt kreditkort via det kontoutdrag som tillhör din faktura. Detta kontoutdrag skickas hem till dig varje månad, eller så loggar du in på din internetbank och hittar all information där. På kontoutdraget hittar du information likt vilken period fakturan gäller, det lägsta beloppet du ska betala och din totala skuld som då innefattar det belopp du använt, plus tillhörande ränta och eventuella avgifter. På kontoutdraget ser du också det totala belopp du har att handla för – denna summa minskar när du gör en betalning eller ett uttag, och ökar när du gör en insättning. De transaktioner och inbetalningar du har gjort till och från kreditkortet syns också på kontoutdraget.


Skaffa kreditkort

Om du vill skaffa ett kreditkort kommer detta åtagande med vissa grundkrav. Dessa är att du måste vara minst 18 år, du ska ha en fast inkomst och du ska inte ha några betalanmärkningar. Detta innebär att du inte får ha några obetalda skulder. För att kontrollera att du kan beviljas ett kreditkort kommer din ekonomiska situation kontrolleras av kortutgivaren när du ansöker om ditt kort. Detta görs med en kreditupplysning via UC (Upplysningscentralen). Vissa kortutgivare kan dock godkänna din ansökan även om du har betalningsanmärkningar, de ser då på din möjlighet att betala tillbaka dina skulder och kunna hålla en fortsatt stabil ekonomi. Uppfyller du dessa krav är du beviljad kreditkortet. Flera kreditkort kan du ansöka om på nätet idag. Du går bara in på kortutgivarens hemsida, fyller i dina uppgifter och signerar din ansökan med e-legitimation. Har du inte en e-legitimation kan du välja att skriva ut din ansökan och signera den för hand.

Viktigt att tänka på

  • Ansök inte om ett kreditkort om du inte har god marginal i din ekonomi för att kunna betala tillbaka eventuellt utnyttjad kredit
  • Ansök inte om ett kort med högre kredit än vad du egentligen behöver
  • Jämför noggrant olika kortutgivare, deras kort och deras respektive villkor

Bonus, förmåner

Med kreditkort följer ofta flera förmåner. Bland annat kan du få bonusar och poäng på vissa köp, beroende på vilket kort du väljer. Exempel på dessa är en bonus i form av pengar när du nått en viss nivå, rabatter på till exempel flygresor med vissa flygbolag, på utvalda hotell eller rabatt i vissa utvalda affärer och butiker. Du kan alltså spara pengar på bland annat resekostnader med hjälp av de bonusar du får. Därför är det också viktigt att jämföra olika typer av kreditkort och vilka bonusprogram de erbjuder innan du bestämmer dig för att ansöka.

Vissa kort kommer med en årsavgift medan andra är gratis – det vill säga att de inte kommer med en årsavgift, aviavgift eller en fast avgift. När du väljer kreditkort kan det vara bra att jämföra aspekter som årsavgift, bonussystem och ränta. Dessa kan skilja sig rejält från kort till kort och beroende på hur du vill använda ditt kreditkort och vilka köp du vanligtvis gör. Andra förmåner som kreditkort kan ha, kan bland annat vara att de kan erbjuda individuell ränta, upp till 60 dagar räntefritt, har fria uttag utomlands, cashbacks, prisgaranti och återbäringsprogram.

I vår tabell hittar du jämförelser av flera aktuella kreditkort.

Ränta

Hur hög ränta som tas ut på den utnyttjade krediten är också en viktig faktor när du väljer kreditkort. Om du betalar av hela det nyttjade beloppet istället för att göra delbetalningar kan du dock undvika att betala ränta. Du kan också välja ett kreditkort som har räntefria perioder. Dessa räntefria perioder kan vara från 30 upp till 60 dagar och för att aktivera denna funktion måste du välja den räntefria perioden inom 30 dagar efter att köpet gjorts, via internetbanken eller Mobilt BankID.

Vanligtvis varierar räntan rejält från kort till kort, den kan sträcka sig från 5 % till 25 % och om du vet att du kommer att betala av beloppet i delbetalningar är ett kort med låg ränta fördelaktigare. Det är dock bra att ha i åtanke att dina köp kan bli dyrare i längden när du bara gör små avbetalningar, eftersom du förutom inköpspriset också betalar ränta på det. Därför är det alltid fördelaktigt om du försöker betala av hela beloppet för kreditköpet så fort du kan. Är detta inte möjligt kan du åtminstone försöka möta kostnaden för den lägsta avbetalningen i tid.

Kredit

De medel du har på ditt kreditkort som du betalar för kallas för kredit. Hur stor kredit du har på ditt konto beror på både din bank och ditt kreditbolag, men främst beror det på din betalningsförmåga och kreditvärdighet. Ju bättre du är på att sköta din ekonomi, till exempel om du varit noga med att betala räkningar och lån i tid, desto högre kreditvärdighet har du. En högre kreditvärdighet gör dig mer attraktiv hos banker och kreditkortsföretag och underlättar om du i framtiden vill ta ett lån. Kreditgränsen kan alltså sättas individuellt men som regel finns det en maxkredit för de flesta kort; det vill säga ett maxbelopp gällande hur stor kredit du får ha på ditt kreditkort.

Om din kreditvärdighet är bristfällig i dagsläget finns det vissa saker du kan göra för att öka förtroendet hos kreditkortsutgivare. Bland annat ska du se till att betala dina räkningar i tid och avsluta onödiga krediter – har du flera kreditkort bör du avsluta de flesta av dem.

Kreditkort utomlands

De flesta kreditkort kan du även använda utomlands. Det som kan påverka hur användbart kortet är utomlands är dock eventuella uttagsavgifter samt valutapåslag. Endast ett fåtal kort har helt fria uttag och 0 % i valutapåslag. Vanliga begränsningar är annars att uttag är gratis inom EU, eller att uttag i allmänhet är gratis men ett valutapåslag på drygt 1,5 % tas ut. Kontrollera också om valutapåslag tas ut för kortköp i andra valutor – detta är viktigt om du ofta handlar på nätet från butiker utomlands. För att få information om vad som gäller för ditt kort bör du läsa villkoren för kortet. Där ska det framgå tydligt.

När du ska ta ut pengar från en uttagsautomat eller betalar med ditt kreditkort på till exempel en restaurang utomlands, kan du få frågan om du vill betala i svenska koronor. I regel är det bäst att undvika detta och istället välja valutan som gäller för landet du är i. Väljer du svenska kronor kan det nämligen betyda att du kommer stöta på avgörande kursskillnader mellan valutorna som i slutänden leder till att du betalar mer än du först hade planerat.

Stulet kreditkort

Om det värsta inträffar och du blir av med ditt kreditkort – kanske blir det stulet eller så tappar du det – bör du spärra det. Detta eftersom om ditt kreditkort hamnar i fel händer kan någon annan köpa saker med det medan du får ta hand om notan. Att spärra ditt kreditkort är enkelt, det finns oftast ett nummer som du kan ringa till din bank eller din kortutgivare genom vilket du kan spärra ditt kort direkt. Du kan ofta också spärra ditt kort online. När ditt kort spärras betyder detta att det inte längre kan användas, varken av dig eller någon annan. Du kan därefter beställa ett nytt kort hos din bank eller kortutgivare. Vissa banker skickar automatiskt ett nytt kort när du spärrar ditt gamla.


Vanliga frågor och svar

✅ Vilket är det bästa kreditkortet 2023?

Det är subjektivt. Använd tabellen ovan för att sortera på de faktorer som är viktigast för just dig och läs sedan mer om det aktuella kortet på deras webbplats.

✅ Kan man betala räkningar med kreditkort?

Ja, i vissa fall direkt via kortutgivarens webbplats eller app. Normalt tillkommer då en avgift. Med tredjepartstjänster som t.ex. Billhop och Betalo så kan man som konsument normalt betala räkningar med alla typer av kort.

✅ Är det enkelt att skaffa ett kreditkort?

Om du har fyllt 18 år, har en fast inkomst och saknar betalningsanmärkningar så är det generellt enkelt. Det innebär dock inte att man ska eller bör skaffa ett.


Övriga frågor och svar

Vad finns det för fördelar?

De flesta korten erbjuder räntefri kredit i ett visst antal dagar. Om man vet med sig att man kommer att kunna betala tillbaka skulden inom den perioden så kan man i praktiken låna pengar gratis.

Olika kort har sedan olika egenskaper och därmed olika fördelar. Vanliga fördelar inkluderar:

  • Poäng hos fysiska butiker och webbshoppar
  • Poäng hos resebolag (för flygresor) och hotell (för hotellnätter)
  • Olika betalningsskydd och försäkringar mot t.ex. bedrägerier eller olyckor
  • Olika typer av garantier på produkter

Vad finns det för nackdelar?

Om man utnyttjar ett större kreditbelopp än vad man har möjlighet att kunna betala så kan man hamna i ekonomiskt trångmål.

Det är därför väldigt viktigt att inte ansöka om kreditutrymme som man inte behöver och nyttja kredit som man inte har goda förutsättningar att kunna återbetala.

Vad innebär ett kreditkort med bonus?

Olika kort har olika bonussystem. Ett vanligt system är att man får poäng baserat på antalet kronor som man har spenderat. Dessa poäng kan sedan bytas mot tjänster eller produkter som t.ex. flygresor och hotellnätter.

Finns det gratis alternativ?

Ja, det finns kort utan årsavgift, aviavgift eller andra fasta avgifter. Det innebär dock inte att de är räntefria vid utnyttjad kredit.

Kan man ansöka om ett kreditkort utan UC – kreditupplysning?

Läs mer på vår sida om kreditkort utan UC för att förstå hur det fungerar och vilka alternativ som finns.

Kan man skaffa kreditkort med betalningsanmärkning?

Ja, vissa kortutgivare kan medge ett kort trots en eller betalningsanmärkningar. De gör i sådana fall en samlad bedömning av individens förutsättningarna för att kunna betala tillbaka eventuellt utnyttjad kredit.

Hur hög kredit kan jag få?

Olika kortutgivare beviljar olika maxkrediter för olika kort. Vanligtvis sätts en individuell kreditgräns baserat på individens inkomst och övriga belåningsgrad.


Referenser

  1. “Konsumentkreditlag (2010:1846)”. Riksdagen.

Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2023-09-03 av Anders Larsson