Vägassistans – Assistansförsäkring

Vi har granskat och jämfört de bästa assistansförsäkringarna. Här hittar du:

Bäst i test assistansförsäkring 2024
Information om assistansförsäkringar
Vanligaste frågorna och svaren

Bästa assistansförsäkringen 2024 (bäst i test)

ICA Försäkring

Enligt Konsument.se får du den bästa assistansförsäkringen genom ICA Försäkrings bilförsäkring med pluspaket. Den ger dig hjälp på vägen inom maximalt en timme om du har drabbats av t.ex. bensinstopp, maskinfel, inlåsta nycklar eller ett urladdat batteri. Du får dessutom ett bra hyrbilstillägg och ett starkt självriskskydd.

Konsument.se rekommenderar ICA.

Se ditt pris hos ICA Försäkring →

Se deras webbplats för mer information och aktuella försäkringsvillkor.


Jämför assistansförsäkring

Här hittar du assistansförsäkringarna som är bäst i test 2024. Teckna direkt via försäkringsbolagets webbplats och kom ihåg att du alltid har 14 dagars ångerrätt.

AssistansförsäkringEgenskaperBetygNästa steg
ICA Försäkring - Bilförsäkring Mest populär på Konsument.se
Assistans ingår i Pluspaketet
Få hjälp inom en timme
Se ditt pris →
Hedvig - Bilförsäkring Assistans ingår i hel- och halvförsäkringen
Hedvig gör bytet åt dig
Ingen bindningstid
Se ditt pris →

Vad innebär det att få vägassistans?

Vägassistans är en tjänst som syftar till att hjälpa bilförare vid olika typer av problem på vägarna. Dessa problem kan till exempel vara om bilen har gått sönder, om man har fått en punktering eller om man har hamnat i en olycka. Vägassistans kan innebära att man får hjälp att starta bilen om den har stannat, att man får skjuts till närmaste verkstad eller att man får hjälp att bärga bort olycksbilen från vägen. Det är här en bra assistansförsäkring kommer in i bilden.

När behöver jag en assistansförsäkring?

En assistansförsäkring kan vara bra att ha i många olika situationer. Om du har en bil som är gammal eller som har haft problem tidigare kan det vara en god idé att skaffa en assistansförsäkring. Detta eftersom det kan vara dyrt att betala för vägassistans utan försäkring. Även om du har en ny och pålitlig bil kan det vara bra att ha en assistansförsäkring, eftersom det fortfarande kan hända oväntade saker på vägarna.


Vilka typer av assistansförsäkring finns det?

Det finns olika typer av assistansförsäkringar beroende på vad man behöver och vill ha. Här är några exempel:

  • Grundförsäkring: En grundförsäkring ger vanligtvis en begränsad mängd vägassistans vid olika problem, till exempel om bilen har gått sönder eller om man har fått en punktering.
  • Utökad försäkring: En utökad försäkring ger mer omfattande vägassistans jämfört med en grundförsäkring. Detta kan innebära att man får hjälp med att få bort olycksbilen från vägen, att man får skjuts till närmaste verkstad och att man får låna en ersättningsbil under tiden bilen repareras.
  • Avancerad försäkring: En avancerad försäkring ger dig mest omfattande vägassistans. Här får du exempelvis hjälp med att få bilen bärgad hem eller till närmaste verkstad om den inte går att reparera på plats. Avancerad trygghetsförsäkring ger oftast också möjlighet till hjälp vid olika andra problem, till exempel om man har glömt nycklarna i bilen eller om man har tappat bort dem.

Vad ingår i försäkringen?

Vad som ingår i en assistansförsäkring varierar beroende på vilken försäkring man väljer. Nedan följer några exempel på vad som kan ingå:

  • Hjälp vid olika problem på vägarna, till exempel om bilen har gått sönder, om man har fått en punktering eller om man har hamnat i en olycka
  • Skjuts hem eller till närmaste bilverkstad
  • Möjlighet att låna en ersättningsbil under tiden bilen repareras
  • Hjälp med att få bort olycksbilen från vägen
  • Hjälp vid olika andra problem, om du t.ex. har låst nycklarna i bilen eller tappat bort dem
  • Få hem sina passagerare om bilen inte kan användas längre

Assistansförsäkring bil

Assistansförsäkring för bil ger vägassistans vid olika problem på vägarna. Detta kan innebära att man får hjälp att starta bilen om den har stannat, att man får skjuts till närmaste bilverkstad eller assistans för att avlägsna bilen från olycksplatsen.

Det finns olika typer av assistansförsäkringar för bil, där den grundläggande försäkringen oftast ger en begränsad mängd vägassistans vid mindre problem, medan mer avancerade försäkringar ger mer omfattande vägassistans och möjlighet till hjälp vid större problem eller olyckor. Vad som ingår i en assistansförsäkring för bil varierar beroende på vilken försäkring man väljer. Se även bilförsäkring.

Assistansförsäkring husbil

Assistansförsäkring för husbil liknar försäkringstypen ovan, och erbjuder möjlighet till vägassistans om en olycka skulle ske på vägarna när man använder sin husbil. Detta kan t.ex. innebära att man får hjälp att starta husbilen om den har stannat, att man får åka med till närmaste verkstad eller att man får hjälp att flytta husbilen från vägen.

För husbilar är det ofta en utökad eller avancerad form av vägassistansförsäkring som gäller, vilket innebär att man tecknar en mer omfattande försäkring jämfört med en grundförsäkring. Det kan inkludera att få hjälp med att få husbilen bärgad hem eller till närmaste verkstad om den inte går att fixa på plats och att man får hjälp med att hämta hem husbilen om den behöver bärgas långt. Man kan även få assistans med att få hem sina passagerare om husbilen inte kan användas längre. Se även husbilsförsäkring.


Vanliga frågor och svar

Kan jag välja att bara ha assistansförsäkring för vissa delar av året?

Ja, det är möjligt att välja att bara ha assistansförsäkring under vissa delar av året. Det kan vara bra om man till exempel bara använder sin bil under sommaren och vill ha extra trygghet på vägarna under den tiden.

Notera dock att assistansförsäkringar ofta har en årsavgift, så det kan vara mer kostnadseffektivt att ha försäkringen hela året om man planerar att använda bilen regelbundet.

Kan jag få vägassistans även om jag inte har en assistansförsäkring?

Ja, givetvis går det att få vägassistans även om du inte har en assistansförsäkring. Du kan t.ex. ringa ett vägassistansföretag direkt, men det kan då bli dyrt att betala för tjänsten.

Går det att få vägassistans även om jag inte äger bilen?

Det är fullt möjligt att få vägassistans även om du inte äger bilen. Precis som i fallet att man inte har en assistansförsäkring så får man alltså ringa ett assistansbolag, men kan det som sagt bli dyrt snabbt.


Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är utbildad försäkringsrådgivare med mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen. Erik är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag.

Senast uppdaterad: 2024-04-03 av Erik Gustafsson