Smslån & Snabblån

I mars 2006 introducerades Smslån, även kallat snabblån, på den svenska marknaden. Begreppet kommer ursprungligen från att låntagaren skickade in sin låneansökan via SMS och normalt även fick svar via SMS. Numera är det dock vanligare att ansöka online, via sin dator eller smartphone, och få svar direkt på skärmen eller via e-mail.

Smslån kännetecknas av en snabb och enkel ansökningsprocess följt av en snabb utbetalning. Lånen kräver ingen säkerhet i form av t.ex. en bostad men har samtidigt korta löptider och högre avgifter och räntor än vanliga privatlån.


Jämför smslån och snabblån

Hitta det bästa smslånet för dig och din situation genom att jämföra långivarna i listan nedan.

HögkostnadskreditSmslån är en högkostnadskredit
Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se

 LångivareMin. LånMax LånLån utan UCAnmärkningÅlderNästa steg
1
Ferratum1.000 kr30.000 krJaAccepteras20 år+Besök
2
Thorn10.000 kr100.000 krNejNej18 år+Besök
3
Mobillån1.000 kr25.000 krJaNej20 år+Besök
4
Monetti1.000 kr20.000 krJaAccepteras18 år+Besök
5
Nanokredit1.000 kr20.000 krJaNej20 år+Besök
6
Kredit3651.000 kr5.000 krJaNej18 år+Besök
7
Loanstep1.000 kr15.000 krJaAccepteras18 år+Besök
8
Säkerfinans1.000 kr25.000 krJaNej20 år+Besök
9
Flexlimit3.000 kr20.000 krJaNej20 år+Besök
10
DayPay1.000 kr20.000 krJaNej20 år+Besök
11
Nätlån1.000 kr4.000 krJaAccepteras18 år+Besök
12
Credway1.000 kr20.000 krJaAccepteras20 år+Besök
13
Vivus500 kr20.000 krJaAccepteras18 år+Besök
14
Frogtail1.000 kr40.000 krJaAccepteras18 år+Besök
15
ViaConto500 kr50.000 krJaAccepteras18 år+Besök
16
Expresskredit1.000 kr12.000 krJaAccepteras18 år+Besök
17
Kontant finans1.000 kr20.000 krJaNej22 år+Besök
18
Flexkontot5.000 kr20.000 krNejNej20 år+Besök
19
Nanoflex1.000 kr10.000 krJaNej20 år+Besök
20
Lånbutiken3000 kr50.000 krJaNej20 år+Besök
21
Meddelandelån500 kr30.000 krJaNej20 år+Besök
22
Cashbuddy5.000 kr25.000 krNejAccepteras20 år+Besök
23
Brixo5.000 kr30.000 krNejNej18 år+Besök
24
Snabbfinans1.000 kr25.000 krJaNej20 år+Besök

Jämför olika egenskaper som minimalt och maximalt lånebelopp, om långivaren erbjuder ett räntefritt lån under begränsad tid, huruvida långivaren gör en UC-kontroll vid ansökan, om det är möjligt att få en utbetalning under en helg, om det är möjligt att beviljas lån trots betalningsanmärkning och vad minsta tillåtna ålder är för ansökan.

Notera att Konsument.se inte förespråkar eller rekommenderar enskilda långivare.

Vi uppdaterar villkoren regelbundet men stäm alltid av de senaste uppgifterna hos varje enskild långivare innan du ansöker om ett lån.


Viktigt att tänka på

 • Om du behöver ett Smslån snabbt – låna inte mer än du behöver. Om du lånar 1000 kronor idag, kan du betala 1 600 kronor om 30 dagar?
 • Räkna på vad lånet kostar dig och se till totalkostnaden för lånet med avgifter och ränta
 • Jämför olika lånegivare och hitta det bästa villkoren.
 • Fundera på om det lönar sig att ta en annan typ av lån med förmånligare villkor, som t.ex. ett privatlån.
 • Låna inte för att betala andra lån, det leder till en ond cirkel som kan vara svår att ta sig ur.
 • Hamnar skulden hos Kronofogden får du en betalningsanmärkning som finns kvar i tre år. Med en anmärkning försvåras dina möjligheter att teckna mobilabonnemang, hyra lägenhet och ta nya lån.

Ekonomiska svårigheter?

Har du svårigheter att klara av din privatekonomi och kanske har betalningsanmärkningar och skulder? Då kan du vända dig till en professionell konsumentvägledare som finns i din stad. En konsumentvägledare kan ge dig råd och besvara eventuella frågor du har kring din privatekonomi.


Så ansöker du

 1. Läs först informationen om hur ett Smslån fungerar.
 2. Jämför lån och lånevillkor i listan ovan.
 3. Hitta det lån som passar dig bäst och beräkna totalkostnaderna för lånet du vill ansöka om.
 4. Se till att du motsvarar långivarens krav avseende ålder, årsinkomst etc.
 5. Skriv in dina personuppgifter på kreditgivarens webbplats.
 6. Du får normalt ett snabbt besked via skärmen, mail eller SMS.
 7. Om ansökan blir godkänd betalas pengar ut till ditt angivna bankkonto.

Frågor och svar

Är det säkert att ta den här typen av lån?

smslånLagen (2014:275) om viss verksamhet med konsumentkrediter [3] trädde i kraft den 1 juli 2014 och innebär att alla företag som lånar ut pengar till privatpersoner måste ha tillstånd från Finansinspektionen (FI). Lagen omfattar bland annat att långivaren måste uppvisa att de bedriver en sund verksamhet, vidtar åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Finansinspektionen ställer även krav på information och dokumentation och kan återkalla tillståndet om en långivare inte följer de lagar och regler som finns. Lånar du som privatperson pengar av ett företag med tillstånd från Finansinspektionen är det ett säkert och kontrollerat sätt att låna pengar.

På Konsument.se listar vi enbart långivare som har tillstånd av Finansinspektionen (FI).

Vilka är fördelarna?

I regel en kort och simpel ansökningsprocess samt snabba utbetalningar. Vissa långivare kan även bevilja lån till privatpersoner trots befintliga betalningsanmärkningar.

Vilka är nackdelarna?

Sämre villkor i förhållande till andra låneformer. Smslån har ex. vis en högre ränta, högre avgifter och kortare avbetalningstider än ex. vis ett privatlån eller bostadslån.
Är du oförmögen att betala tillbaka lånet som avtalat tillkommer dröjsmålsränta, dröjsmålsavgifter, inkassokrav och till sist hamnar ärendet hos Kronofogden. Har det gått så långt kan du få en betalningsanmärkning som finns kvar i Kronofogdens register i tre år.

Är det möjligt att få lånet utbetalt direkt till kontot, även på helgen?

Det beror på vilken långivare du använder och vilken bank du har. En del kreditbolag har korta handläggningstider kan betala ut pengarna samma dag du ansöker om lånet eller dagen efter. Somliga långivare betalar även ut lånet om du ansöker en helgdag.

Besök långivarnas webbplats för att få mer information om deras handläggningstider, utbetalningar och lånevillkor eller se en uppdaterad lista här.

Vad är UC?

Upplysningscentralen, eller UC, är ett företag som samlar information från bland annat Skatteverket, Bolagsverket, Kronofogdemyndigheten och flertalet finansinstitut om svenskars lån och skulder. Kreditinformationen ger banker och andra långivare ett bra beslutsunderlag när privatpersoner eller företag ansöker om att få låna pengar.

Upplysningscentralen ägs av storbankerna SEB, Nordea, Swedbank, Handelsbanken, Danske Bank och Länsförsäkringar Bank varför det är vanligt att dessa använder UC när de gör en kreditprövning.

Utöver UC finns mindre kreditupplysningsföretag som tillhandahåller kreditupplysningsinformation.

Kan jag ta ett Smslån utan kreditupplysning?

Alla långivare är skyldiga att göra en kreditupplysning enligt konsumentkreditlagen [4]. Att bevilja ett Smslån helt utan kreditprövning är därför inte möjligt. Däremot använder vissa långivare Bisnode eller Creditsafe för kreditupplysning.

Kan jag bli beviljad ett Smslån utan kreditprövning från UC?

Ja, vissa långivare använder nämnda Bisnode eller Creditsafe för kreditprövning.

Finns det gratis Smslån – utan ränta?

Ja, en del långivare lånar ut mindre belopp under en begränsad tid utan ränta. Läs mer på den här sidan.

Hur hittar jag nya Smslån?

Konsument.se lägger regelbundet till nya långivare och lån på den här sidan.

Kan jag ansöka om Smslån med betalningsanmärkningar?

Ja, vissa långivare beviljar Smslån med betalningsanmärkning. Observera att du dock inte bör teckna nya lån om du inte tror dig ha förutsättningar att betala tillbaka dessa enligt avbetalningsplanen då det kan leda till ytterligare betalningsanmärkningar.

Jag är arbetslös. Kan jag ansöka om Smslån utan inkomst?

Ja, långivarna gör en individuell bedömning av din ekonomiska situation. Saknar du inkomst granskar företaget din privatekonomi i helhet, om du har andra inkomstkällor och hur din tidigare betalningshistorik sett ut. Den samlade bedömningen avgör om du blir beviljad eller nekad ett lån.

Kan jag få Smslån trots skuld hos Kronofogden?

Många långivare lånar inte ut pengar till någon som har skulder hos Kronofogden, men det finns undantag. Läs mer på den här sidan.

Om du har en aktiv skuld hos Kronofogden avråder vi från att ta nya lån och få fler skulder. Du kan även kontakta en budget- och skuldrådgivare i din kommun.

Vilka aktörer finns det på marknaden?

Konsument.se har identifierat följande långivare med lån som traditionellt kännetecknar Smslån: (i bokstavsordning): Aasa Kredit, Brixo, Cash2You, CashBuddy, Credigo, Creditstar, Credway, Daypay, Euroloan, Everydayplus, Expresskredit, ExtraKredit, Ferratum, FlexLimit, Frogtail, GoodCash, Kortlån, Kredit365, Kreditkontot, Kundfinans, Lånbutiken, Leasy, Loanstep, Meddelandelån, Moank, Mobillån, Monetti, Nanoflex, Nanokredit, Nätlån, Onea, Risicum, Säkerfinans, SMSPengar, Snabbfinans, Strandia Finans, Tryggkredit, ViaConto, ViaKredit och Vivus.

Notera att alla dessa långivare inte nödvändigtvis marknadsför sina lån som just “Smslån”.


Ytterligare frågor

Om du har frågor om villkoren för ett enskilt lån så bör du kontakta den aktuella långivaren via telefon eller email. Kontaktuppgifterna finns på respektive webbplats.


Referenser

 1. SMS-lån: En kartläggning av unga vuxnas erfarenheter“. Kronofogdemyndigheten.
 2. Sök din kommunala konsumentvägledning“. Hallå Konsument.
 3. SFS 2014:275. Om viss verksamhet med konsumentkrediter. Finansdepartementet
 4. SFS 2010:1846. Konsumentkreditlag. Justitiedepartementet.

Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2019-09-09 av Anders Larsson

Du är här: Hem » Smslån & Snabblån