Sms lån

Bästa Smslån 2024 med lägst ränta
Sms lån utan UC kreditupplysning
Långivare med hög beviljandegrad
Direkt besked och snabba utbetalningar
Smslån med betalningsanmärkningar

Bästa sms lån 2024

Ferratum erbjuder bästa sms lån i form av en flexibel kredit mellan 1 000 kr och 40 000 kr, utan uppläggningsavgift, uttagsavgift eller UC-kontroll. Det går snabbt och enkelt att ansöka digitalt och du får ditt lånebesked direkt på skärmen. Normalt har du pengarna på kontot samma dag och du har alltid 14 dagars ångerrätt.

Ansök nu hos Ferratum →

Rep. exempel: Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Bästa alternativ till smslån 2024

Istället för ett smslån så bör du överväga att ansöka om ett privatlån med lägre ränta och bättre villkor. En av Sveriges största och mest populära låneförmedlare, Lendo, erbjuder sådana lån mellan 10 000 kr och 600 000 kr. Du ansöker digitalt på endast 2 minuter och får snabbt svar från många olika långivare. Med ett privatlån så sparar du pengar.

Konsument.se rekommenderar Lendo.

Ansök nu via Lendo →

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 34%. Räntespann mellan: 5,20%-33,93%.


Jämför alla smslån med direkt svar och snabb utbetalning

Hitta det bäst lånet för dig och din situation från långivarna i listan nedan. Kom ihåg att du alltid har 14 dagars ångerrätt.

LångivareBeloppNom. räntaLöptidAnmärkningUtan UCNästa steg
Ferratum1 000 kr - 50 000 kr43,99%3 mån - 8 år OK JaAnsök nu →
Fairlo10 000 kr - 70 000 kr20,00 - 29,00%3 mån - 8 år OK JaAnsök nu →
Brixo3 000 kr - 50 000 kr28,95%6 mån - 4 år Ja JaAnsök nu →
Lumify2 000 kr - 70 000 kr43,50%3 mån - 8 år Nej JaAnsök nu →
Flexkontot3 000 kr - 30 000 kr43,98%3 mån - 8 år Ja JaAnsök nu →
Binly2 000 kr - 50 000 kr43,50%3 mån - 8 år OK JaAnsök nu →
Loanstep10 000 kr - 25 000 kr22,20 - 38,40%5 mån - 3 år OK JaAnsök nu →
ViaConto1 000 kr - 30 000 kr43,50%3 mån - 3 år OK JaAnsök nu →
Credifi2 000 kr - 50 000 kr43,50%3 mån - 8 år OK JaAnsök nu →
Klara Lån5 000 kr - 500 000 kr6,48 - 39,50%1 - 8 år OK JaAnsök nu →
SMSPengar1 000 kr - 30 000 kr44,00%3 mån - 8 år OK JaAnsök nu →
Northmill Bank1 000 kr - 50 000 kr9,22 - 32,47%3 mån - 8 år OK NejAnsök nu →
Högkostnadskredit

Sms lån är ofta högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se


Vad är sms lån? Hur fungerar det?

SMS lån

Smslån är en typ av snabblån där individer kan låna mindre summor pengar genom en enkel ansökningsprocess, ofta genom att skicka ett SMS. Denna typ av lån har blivit populärt på grund av dess tillgänglighet och snabba behandlingstid. Processen börjar med att sökanden skickar ett SMS till långivaren med information om önskat lånebelopp och återbetalningstid. Efter en snabb kreditkontroll, om lånet godkänns, överförs pengarna till sökandens bankkonto, ofta inom samma dag eller till och med inom några timmar.

Lånebeloppen för denna typ av lån varierar, men ligger oftast mellan 1 000 och 10 000 kronor. Återbetalningstiden är vanligtvis kort, ofta mellan 30 och 90 dagar. Räntan på Sms lån är oftast högre jämfört med traditionella banklån, vilket reflekterar den högre risk som långivaren tar samt den snabba och enkla tillgängligheten av pengarna.


Fördelar och nackdelar

Fördelar

 • Snabb tillgänglighet: En av de mest framstående fördelarna med sms lån är deras omedelbara tillgänglighet. I situationer där pengar behövs omgående, kan detta vara en utmärkt lösning. Behandlingstiden är mycket snabb, och pengarna kan finnas på kontot inom några timmar eller till och med minuter efter godkännande. Detta kan vara särskilt viktigt vid oväntade utgifter som medicinska nödsituationer eller oväntade reparationer.
 • Enkel ansökningsprocess: Ansökningsprocessen är enkel och okomplicerad jämfört med traditionella lån. Det krävs ofta minimal dokumentation, och i vissa fall behövs bara ett SMS för att ansöka. Den enkla processen minskar stress och tid som krävs för att få tillgång till nödvändiga medel.
 • Ingen säkerhet krävs: Till skillnad från konventionella lån, där säkerhet ofta krävs, behöver låntagare inte tillhandahålla någon form av säkerhet för att kvalificera sig för ett smslån. Detta underlättar processen och öppnar möjligheten för individer som inte har några tillgångar att använda som säkerhet.

Nackdelar

 • Hög ränta: En av de största nackdelarna med Sms lån är den höga räntan. Räntenivåerna är ofta betydligt högre än de för traditionella banklån. Denna höga ränta kan leda till höga kostnader över tid, särskilt om lånet inte återbetalas i tid.
 • Kort återbetalningstid: Återbetalningstiderna för lånen är ofta mycket korta, vanligtvis mellan 30 till 90 dagar. Detta kan skapa en finansiell belastning för låntagare som kanske har svårt att återbetala hela beloppet inom den korta tidsramen.
 • Risk för överbelåning: Den enkla tillgängligheten och snabba utbetalningen kan leda till frestelsen att låna mer än vad som är ekonomiskt hållbart. Det kan i sin tur leda till en skuldspiral där individer tar ut nya lån för att betala av gamla, vilket skapar en ond cirkel av skuldsättning.

Sms lån utan UC kreditupplysning

SMS lån utan UC, kreditprövning eller kreditupplysning?

När man ansöker om ett sms lån, genomförs vanligtvis en kreditupplysning för att bedöma låntagarens kreditvärdighet. I Sverige är Upplysningscentralen (UC) en av de främsta aktörerna inom kreditupplysning. Dock finns det långivare som erbjuder smslån utan UC-kontroll, och använder istället alternativa kreditupplysningsföretag som Creditsafe, Bisnode, Decidas, Syna eller Alektum.

Att välja ett sms lån utan UC-kontroll kan ha sina fördelar. En av de största fördelarna är att dessa lån inte registreras hos UC, vilket kan vara fördelaktigt för individer som redan har flera UC-förfrågningar registrerade eller som önskar att undvika ytterligare registreringar på sin kreditrapport. För många UC-förfrågningar kan nämligen sänka en individs kreditvärdighet.

Dessa alternativa kreditupplysningsföretag har liknande procedurer som UC men kan ha olika kriterier och bedömningsmetoder för kreditvärdighet. Det är viktigt att notera att även om en kreditkontroll inte genomförs via UC, så är låntagaren fortfarande skyldig att återbetala lånet och en misslyckad återbetalning kan fortfarande påverka låntagarens kreditvärdighet negativt.

Det finns många långivare som erbjuder Sms lån utan UC-kontroll, och det är viktigt att jämföra villkor och räntor innan man bestämmer sig för att ta ett sådant lån.

Konsument.se tillhandahåller en jämförelse högst upp på den här sidan.


Smslångivare som beviljar “alla” (hög beviljandegrad)

Det finns en kategori av långivare inom området för sms lån som utmärker sig genom en hög beviljandegrad, vilket innebär att en stor andel av ansökningarna blir godkända. Denna typ av långivare marknadsför sig ibland med fraser som antyder att nästan “alla” blir beviljade, oavsett deras tidigare finansiella historia eller nuvarande ekonomiska situation.

Attraktivt för vissa grupper

För individer som har stött på ekonomiska svårigheter, har låg kreditvärdighet eller kanske redan har flera lån, kan erbjudanden från sådana långivare vara särskilt lockande. Denna till synes öppna attityd till kreditgivning kan kännas som en välkommen lättnad i en annars mycket begränsande finansiell situation.

Högre räntor och avgifter

Långivare som erbjuder en hög beviljandegrad tar oftast ut högre räntor och avgifter för sina smslån. Detta är ett sätt för långivaren att kompensera för den ökade risken med att låna ut pengar till individer vars finansiella historik kanske inte är den bästa. Därför, trots den initiala attraktionen, kan kostnaderna för ett sådant lån bli mycket höga över tid, och kan potentiellt förvärra låntagarens ekonomiska situation om de inte kan hålla jämna steg med återbetalningarna.

Kreditkontroll fortfarande obligatorisk

Trots marknadsföringsfraser som antyder en nästan universell godkännandegrad, genomförs fortfarande en form av kreditkontroll av dessa långivare. De utvärderar låntagarens förmåga att återbetala lånet baserat på olika faktorer, inklusive nuvarande inkomst och utgifter. Detta hjälper långivaren att göra en informerad bedömning av risken med att låna ut pengar till den sökande.

Var försiktig

Det är viktigt att vara särskilt försiktig när man överväger långivare som påstår sig bevilja sms lån till “alla”. Det kan vara tecken på oseriösa affärspraktiker eller potentiellt skadliga lånevillkor. Det är alltid bäst att läsa igenom alla villkor noggrant och överväga andra finansieringsalternativ innan man bestämmer sig.

Genom att ta hänsyn till dessa punkter kan potentiella låntagare göra mer informerade beslut när det gäller att välja en långivare med hög beviljandegrad.


SMS lån med direkt besked och snabb utbetalning

Ett av de mest lockande dragen med smslån är möjligheten att få ett direkt besked och snabb utbetalning. När en individ står inför en ekonomisk nödsituation och behöver pengar snabbt, kan denna typ av lån vara en livräddare. Här följer några punkter som belyser processen och vad den innebär för låntagare:

Direkt besked

 • Snabb respons: När ansökan om ett sms lån skickas in, behandlas den ofta inom några minuter. Låntagare får ett snabbt svar om deras ansökan har godkänts eller avslagits.
 • Onlineprocess: De flesta långivare erbjuder en online-ansökningsprocess där låntagare kan fylla i sina uppgifter, skicka in nödvändig dokumentation och få ett besked direkt på skärmen.

Snabb utbetalning

 • Omedelbar överföring: Efter godkännande överförs lånebeloppet ofta till låntagarens bankkonto inom några timmar, och i vissa fall nästan omedelbart.
 • Helgutbetalningar: Vissa långivare erbjuder även utbetalningar under helger, vilket säkerställer att låntagare har tillgång till medel när de behöver dem, oavsett dag eller tid.

Viktiga överväganden

 • Räntekostnader: Den snabba tillgängligheten till medel kommer ofta med högre räntor och avgifter. Det är viktigt att överväga de totala kostnaderna innan man tar ett sms lån, även i en nödsituation.
 • Återbetalningsschema: Ett tydligt och hanterbart återbetalningsschema är avgörande för att undvika ytterligare ekonomiska problem. Att vara medveten om när och hur mycket som ska betalas tillbaka hjälper låntagare att planera sin ekonomi bättre.

Smslån med betalningsanmärkning

Att ha en betalningsanmärkning kan göra det svårare att få lån genom traditionella banker. Dock finns det smslångivare som är villiga att överväga ansökningar från individer med betalningsanmärkningar. Här är några viktiga punkter att överväga om du funderar på att ta ett sms lån trots en betalningsanmärkning:

Möjlighet till finansiering

 • Andra kriterier: Långivare som erbjuder sms lån till personer med betalningsanmärkningar kan titta på andra kriterier än enbart kreditrapporten, till exempel nuvarande inkomst och utgiftsnivå.

Högre kostnader

 • Högre Ränta: Individer med betalningsanmärkningar bör vara medvetna om att räntorna och avgifterna ofta är högre, eftersom långivaren tar en större risk.

Bevis på återbetalningsförmåga

 • Inkomstdokumentation: Låntagare kan behöva tillhandahålla dokumentation som bevisar deras inkomst och förmåga att återbetala lånet.

Förbättra kreditvärdigheten

 • Möjlighet till förbättrad kreditprofil: Genom att betala tillbaka sms lån i tid, kan individer med betalningsanmärkningar börja förbättra sin kreditvärdighet och kreditprofil, även om effekten kan vara begränsad jämfört med andra åtgärder.

OBS! Var försiktig!

 • Undvik skuldspiraler: Det är viktigt att inte hamna i en skuldspiral genom att ta nya lån för att betala av gamla. Detta kan leda till långsiktiga ekonomiska problem.

Hög och låg ränta för sms lån

Räntesatsen som tillämpas på ett sms lån är en kritisk faktor som påverkar låntagarens totala återbetalningsbelopp. Det finns en bred variation i räntesatser inom smslån-sektorn, och dessa räntor kan variera avsevärt mellan olika långivare och erbjudanden. Här undersöker vi de scenarier där höga respektive låga räntor tillämpas samt konsekvenserna av dessa räntesatser för låntagaren.

Hög ränta: En kompensation för risk

 • Riskkompensation: De höga räntorna på sms lån kompenserar långivaren för den högre risken med att låna ut pengar utan säkerhet och med en snabb godkännandeprocess. Långivaren tar en större risk jämfört med traditionella lån, och detta reflekteras i räntesatsen.
 • Räntans påverkan: En hög ränta ökar den totala kostnaden för lånet avsevärt. Detta innebär att låntagaren kommer att återbetala mycket mer än det ursprungliga lånebeloppet över tid.
 • Exempel: Om en låntagare tar ett sms lån på 2 000 kronor med en ränta på 30% över en månad, kommer låntagaren att behöva återbetala 2 600 kronor vid månadens slut.
 • Förstå kostnaden: Det är av yttersta vikt att låntagare fullt ut förstår de totala kostnaderna associerade med den höga räntan innan de tar ett smslån.

Låg ränta: Ett mindre vanligt alternativ (tyvärr)

 • Utmaning att hitta: Det är mindre vanligt att hitta sms lån med låga räntor, eftersom naturen av dessa lån (snabb tillgänglighet, ingen säkerhet krävs) oftast leder till högre räntor.
 • Bättre villkor: Om en låntagare kan hitta ett smslån med låg ränta, kan det erbjuda mer fördelaktiga återbetalningsvillkor. Detta kan göra lånet mer hanterbart och ekonomiskt hållbart på kort sikt.
 • God kredit kan hjälpa: I de sällsynta fall då låga räntor erbjuds, kan individer med god kreditvärdighet vara mer benägna att kvalificera sig för dessa låga räntor.

Överväganden

 • Jämförelse är nyckeln: Det är viktigt att jämföra räntor och villkor mellan olika långivare för att säkerställa att man får det bästa möjliga avtalet. Högst upp på den här sidan på Konsument.se har du den möjligheten.
 • Förstå avbetalningsplanen: Att ha en klar förståelse för hur mycket och när betalningar ska göras är avgörande för att undvika ytterligare avgifter och räntekostnader.

Genom att ha en djupare förståelse för hur räntesatser fungerar inom ramen för sms lån, kan du som låntagare ta mer informerade beslut och välja det bästa lånealternativet för just din unika situation.


Kan man ta sms lån utan inkomst?

Att ansöka om ett smslån utan en stabil inkomst kan vara utmanande. Långivare vill ofta ha en försäkran om att låntagaren har möjlighet att återbetala lånet. Här undersöker vi möjligheterna och riskerna med att söka sms lån utan inkomst.

Möjligheter

 • Alternativa inkomstkällor: Vissa långivare kan beakta alternativa inkomstkällor som bidrag, pension eller andra typer av regelbundna betalningar som en form av inkomst.
 • Garant: Om en låntagare inte har en inkomst, kan vissa långivare acceptera en medlåntagare eller en garant som har en stabil inkomst.
 • Egna tillgångar: Om låntagaren har betydande tillgångar, kan detta ibland användas för att övertyga långivaren om deras förmåga att återbetala lånet.

Risker och begränsningar

 • (Ännu) högre räntor och avgifter: Smslåntagare utan stabil inkomst kan möta högre räntor och avgifter på grund av den ökade risken för långivaren.
 • Mindre lånebelopp: Långivare kan erbjuda mindre lånebelopp till de som inte har en stabil inkomst som en säkerhetsåtgärd.
 • Förbättrad kreditrisk: Utan en stabil inkomst kan det vara mycket svårare att hålla jämna steg med återbetalningarna, vilket ökar risken för att hamna i en skuldspiral.

Viktiga överväganden

 • Finansiell rådgivning: Det är kan vara en god idé att först söka finansiell rådgivning hos t.ex. sin kommun innan man överväger ett smslån, särskilt utan en stabil inkomst.
 • Undersök alternativen: Det kan finnas andra mindre kostsamma finansieringsalternativ tillgängliga som är mer lämpliga för personer utan en stabil inkomst.

Att söka ett sms lån utan inkomst är en riskfylld företag och bör hanteras med försiktighet. Det är viktigt att vara väl informerad om riskerna och att utforska alla tillgängliga alternativ.


Smslån trots skulder hos Kronofogden (KFM)

Att ha skulder registrerade hos Kronofogden kan vara en betydande barriär när man söker traditionella lån. Dock kan vissa smslångivare vara villiga att överväga ansökningar även från de med skulder hos Kronofogden. Här utforskar vi denna möjlighet och de medföljande riskerna och övervägandena.

Möjlighet till lån

 • Mindre stränga kriterier: Vissa smslångivare har mindre stränga kreditkontroller och kan vara villiga att överväga låneansökningar trots skulder hos Kronofogden.
 • Individuell bedömning: Långivarna kan göra en individuell bedömning baserat på låntagarens nuvarande ekonomiska situation snarare än tidigare finansiella misstag.

Risker och kostnader

 • Högre räntor: smslånagare med skulder hos Kronofogden kan stöta på betydligt högre räntor på grund av den ökade risken för långivaren.
 • Ytterligare skulder: Det finns en risk att hamna i ytterligare skulder om man inte kan betala tillbaka lånet i tid.

Viktiga överväganden

 • Återigen: Undvik en skuldspiral: Det är kritiskt att undvika en skuldspiral genom att noggrant överväga förmågan att återbetala lånet innan man ansöker.
 • Sök rådgivning: Det kan vara klokt att söka finansiell rådgivning för att utforska andra möjliga lösningar på skuldsituationen.

Alternativa Lösningar

 • Omstartslån: Ett privatlån i form av ett omstartslån kan vara ett bättre alternativ tack vare lägre räntor och avgifter.
 • Skuldsanering: Det kan vara mer fördelaktigt att undersöka skuldsaneringsalternativ för att hantera befintliga skulder snarare än att ta nya lån.

Att ta ett sms lån trots skulder hos Kronofogden kan vara riskabelt och bör endast övervägas efter noggrann övervägning och helst efter rådgivning från en finansiell rådgivare.


Ovanliga, okända och nya smslån 2024

Varje år introduceras nya aktörer på marknaden för sms lån, och fjolåret, var inget undantag. Denna dynamik innebär att det finns en uppsättning av ovanliga, mindre kända eller nya sms lån som kan vara tillgängliga för konsumenter. Låt oss dyka ner i några av de aspekter som kan vara relevanta när man överväger dessa alternativ.

Nykomlingar på marknaden

 • Innovativa erbjudanden: Nya långivare kan försöka differentiera sig med innovativa erbjudanden, till exempel låga räntor, förlängda återbetalningstider eller andra unika förmåner.
 • Digitala plattformar: Många nya långivare är digitalt inriktade och erbjuder smidiga online-ansökningsprocesser med snabb respons och utbetalning.

Mindre kända smslångivare

 • Potentiellt fördelaktiga villkor: Mindre kända långivare kan erbjuda konkurrenskraftiga villkor för att locka kunder, vilket kan vara fördelaktigt för låntagarna.
 • Viktigt med research: Det är viktigt att undersöka och verifiera långivarens legitimitet och villkor innan man ansöker om ett lån.

Ovanliga lånetyper

 • Unika lånevillkor: Vissa långivare kan erbjuda ovanliga lånetyper eller villkor som skiljer sig från den traditionella smslån-modellen, vilket kan vara attraktivt för vissa låntagare.

Värt att notera

 • Risken med otestade långivare: Nya eller mindre kända långivare har inte en etablerad track record, vilket kan innebära en ökad risk för låntagare.
 • Granska villkoren: Det är avgörande att noggrant granska alla lånvillkor och förstå de totala kostnaderna och återbetalningskraven innan man ansöker om lån från nya eller mindre kända långivare.

Högst upp på den här sidan hittar du de senaste sms lånen från långivare som Konsument.se har verifierat.


Smslån under helg och natt (dygnet runt & helgutbetalning)

I en värld som alltmer övergår till digital tillgänglighet dygnet runt, har även smslån-sektorn anpassat sig för att möta konsumenternas behov vid alla tider. Förmågan att ansöka om och få tillgång till lån utanför traditionella banktider kan vara avgörande i en ekonomisk nödsituation. Det unika med smslån är att många långivare erbjuder en online-plattform som gör det möjligt för låntagare att ansöka om lån när som helst på dygnet, inklusive helger och nätter. Denna tillgänglighet skiljer sig från traditionella banker och finansinstitut som oftast har begränsade öppettider.

När en låntagare ansöker om ett sms lån under helgen eller på natten, är proceduren oftast densamma som under normala arbetstider. Ansökan görs online genom att fylla i nödvändig information och ladda upp eventuella nödvändiga dokument. Tack vare avancerade automatiserade system kan långivare oftast ge ett omedelbart besked om godkännande eller avslag, även utanför normala arbetstider. Detta innebär att låntagaren snabbt kan få besked om de har tillgång till de efterfrågade medlen.

En annan fördel med de här lånen är möjligheten till snabb utbetalning. Vissa långivare erbjuder utbetalning samma dag, och i vissa fall kan pengarna överföras till låntagarens konto inom bara några timmar efter godkännande. Detta är särskilt fördelaktigt under helger då de flesta andra finansiella institutioner är stängda. Dock är det viktigt att notera att överföringstider kan variera beroende på låntagarens bank och överföringstiderna mellan olika banker.

Trots den höga bekvämlighetsnivån och tillgängligheten bör låntagare vara medvetna om de potentiellt högre kostnaderna för smslån som erhålls under helger och nätter. På grund av den snabba behandlingstiden och tillgängligheten dygnet runt, kan räntorna och avgifterna ibland (men inte alltid) vara lite högre jämfört med lån som erhålls under normala arbetstider.


Jämför och hitta (relativt) billiga sms lån

Att söka efter det mest fördelaktiga smslånet kan kännas som en utmanande uppgift, men genom att använda de jämförelseverktyg och information som finns tillgänglig här på Konsument.se kan du göra en mer informerad bedömning. Här följer några steg och överväganden som kan hjälpa dig i din jämförelseprocess:

Använd jämförelseverktyget effektivt

 • Egenskaper: Anpassa din sökning baserat på dina behov, såsom lånebelopp, löptider, och om långivaren accepterar betalningsanmärkningar eller ej.
 • Jämför räntor: Ett av de viktigaste kriterierna är räntan. Titta på den effektiva räntan för att få en klar bild av den totala kostnaden för lånet.
 • Kreditupplysningsbolag: Notera vilket kreditupplysningsbolag som långivaren använder, särskilt om du vill undvika att en kreditupplysning registreras hos UC.

Fördjupa din förståelse

 • Läs villkoren: Klicka dig vidare till varje långivares sida för att läsa mer om deras specifika villkor och krav.
 • Direktutbetalning: Om du behöver pengarna snabbt, se till att identifiera långivare som erbjuder direktutbetalning.

Överväga din egen situation

 • Betalningsförmåga: Bedöm din förmåga att återbetala lånet inom den angivna tidsramen för att undvika ytterligare kostnader och avgifter.

Sök ytterligare rådgivning om nödvändigt

 • Finansiell Rådgivning: Om du är osäker, överväg att söka finansiell rådgivning för att bättre förstå dina alternativ och de långsiktiga konsekvenserna av ett smslån.

Utforska alternativa finansieringslösningar

 • Andra låntyper: Det kan finnas andra typer av lån eller finansieringsalternativ som kan vara mer ekonomiskt fördelaktiga. Utforska de alternativa lösningarna som finns tillgängliga på vår webbplats, t.ex. privatlån med låg ränta och samlingslån.

Genom att noggrant använda jämförelseverktyget och utforska de tillgängliga resurserna här på Konsument.se, är du på god väg att hitta ett smslån som passar din ekonomiska situation och behov. Tveka inte att använda alla tillgängliga verktyg och resurser för att göra det mest informerade valet.


Ta sms lån – så gör du, steg för steg

Att ta ett sms lån kan vara en snabb lösning vid ekonomiska utmaningar, men det kräver noggrann övervägande och förståelse för processen. Här är en detaljerad guide som tar dig genom varje steg från början till slut.

Steg 1: Bedöm ditt behov och förmåga att återbetala

Först och främst, bedöm din ekonomiska situation noggrant. Det är viktigt att förstå dina ekonomiska behov och din förmåga att återbetala lånet inom den angivna tidsramen. En genomtänkt bedömning nu kan förhindra ekonomiska svårigheter längre fram.

Steg 2: Jämför långivare och villkor

Använd jämförelseverktygen tillgängliga på Konsument.se för att jämföra olika långivare och deras villkor. Titta på räntor, avgifter, löptider, och andra viktiga faktorer som kan påverka den totala kostnaden för lånet.

Steg 3: Läs villkoren noga

När du har valt en eller flera potentiella smslångivare, läs igenom deras villkor mycket noggrant. Se till att du förstår räntorna, avgifterna, och andra kostnader som kan tillkomma under lånets löptid.

Steg 4: Ansök om lånet

Fyll i ansökningsformuläret på långivarens webbplats med all nödvändig information. Dubbelkolla all information för att säkerställa att den är korrekt och fullständig innan du skickar in ansökan.

Steg 5: Vänta på godkännande

Efter att du har skickat in din ansökan, kommer långivaren att granska den och meddela dig om ditt lån har godkänts eller inte. Denna process kan variera i tid, men många smslångivare erbjuder snabba beslut.

Steg 6: Granska låneavtalet

När ditt sms lån har godkänts, kommer du att få ett låneavtal att granska. Läs igenom detta avtal mycket noggrant, och se till att du förstår alla villkor innan du accepterar lånet.

Steg 7: Acceptera lånet och motta pengarna

Om du är nöjd med villkoren i låneavtalet, acceptera lånet. Pengarna kommer sedan att överföras till ditt bankkonto enligt långivarens utbetalningsschema.

Steg 8: Återbetala lånet

Se till att du håller reda på återbetalningsdatumet och har tillräckligt med medel på ditt konto för att täcka återbetalningen. Att betala tillbaka i tid är avgörande för att undvika ytterligare avgifter och för att hålla din kreditvärdighet intakt.


Smslån med eller utan BankID

BankID har blivit en integrerad del av den digitala finansvärlden i Sverige, och detta inkluderar också sektorn för sms lån. Låt oss utforska hur smslån fungerar med och utan användning av BankID samt fördelarna och nackdelarna med vardera.

Med BankID

 • Snabb och säker identifikation: Med BankID kan långivare snabbt och säkert identifiera låntagare, vilket underlättar en snabbare ansökningsprocess.
 • Direkt åtkomst: BankID ger omedelbar tillgång till låntagarens finansiella information, vilket gör det möjligt för långivare att fatta beslut om lån med större snabbhet.
 • Digitalt signerade avtal: Låneavtalen kan digitalt signeras med BankID, vilket sparar tid och minimerar behovet av fysiska dokument.

Utan BankID

 • Traditionell verifiering: Utan BankID kan processen att verifiera en låntagares identitet och finansiell status ta längre tid, eftersom traditionella metoder som pappersarbete och manuell kontroll behövs.
 • Försenad process: Det kan leda till förseningar i godkännande och utbetalning av lånet jämfört med processen med BankID.
 • Fysiska dokument: I vissa fall kan fysiska dokument behövas, vilket kan vara mindre bekvämt för både långivare och låntagare.

Användningen av BankID har revolutionerat processen för att ta smslån genom att göra den snabbare och smidigare. Men, för de som av någon anledning inte har tillgång till BankID, finns det fortfarande traditionella metoder tillgängliga, om än med en längre behandlingstid och potentiellt mer dokumentation krävs.


Löptider (30 dagar, 60 dagar, 90 dagar eller mer)

Löptiden på ett sms lån kan variera kraftigt, och det är en av de viktigaste faktorerna att överväga när du väljer ett lån. Löptiden påverkar både hur mycket tid du har på dig att betala tillbaka lånet och hur mycket lånet kommer att kosta dig i slutändan. Här diskuteras de vanligaste löptiderna och vad de innebär för dig som låntagare.

Korta löptider (sms lån 30 dagar)

 • Snabb återbetalning: Lån med en löptid på 30 dagar kräver snabb återbetalning, vilket kan vara fördelaktigt om du vet att du kommer att ha tillräckligt med pengar inom en nära framtid.
 • Högre månadskostnad: Eftersom hela lånebeloppet plus ränta och avgifter ska återbetalas inom en kort tidsram, kan de månatliga betalningarna vara högre.

Medellånga Löptider (smslån 60 till 90 dagar)

 • Mer tid att betala: Med en medellång löptid får du mer tid på dig att betala tillbaka lånet, vilket kan vara hjälpsamt om din ekonomiska situation är osäker.
 • Mellanlåga månadskostnader: Månadskostnaderna kan vara lägre jämfört med korta löptider, men högre jämfört med längre löptider.

Längre löptider (sms lån 90 dagar eller mer)

 • Lägre månadskostnader: Med längre löptider sprids betalningarna ut över en längre period, vilket minskar de månatliga betalningarna.
 • Högre totalkostnad: Trots lägre månatliga betalningar, kan den totala kostnaden för lånet vara högre på grund av den ackumulerade räntan över tid.

Att välja rätt löptid baserat på din ekonomiska förmåga och situation är av yttersta vikt för att undvika ytterligare ekonomiska problem.


“Gratis” eller räntefria lån i t.ex. 30 dagar

Vissa långivare erbjuder attraktiva introduktionserbjudanden som gratis eller räntefria lån under en viss period, oftast 30 dagar. Dessa erbjudanden är utformade för att locka nya kunder och ge dem möjlighet att prova på tjänsten utan ekonomisk belastning. Här utforskas vad dessa erbjudanden innebär och vad du som låntagare bör vara medveten om.

“Gratis” sms lån eller räntefria erbjudanden

 • Ingen ränta: Under den angivna perioden debiteras ingen ränta på lånet.
 • Inga avgifter: Det kan också vara så att inga avgifter tillkommer under den räntefria perioden.

Varför erbjuds dessa?

 • Nya kunder: Långivare av smslån hoppas attrahera nya kunder med dessa erbjudanden, med förhoppningen om att kunderna kommer att återvända i framtiden när de behöver ytterligare lån.

Vad du bör överväga

 • Återbetalningstid: Var säker på att du kan återbetala lånet i sin helhet innan den räntefria perioden upphör för att undvika ränteavgifter.
 • Vanliga villkor: Läs igenom de vanliga villkoren och avgifterna som tillämpas efter den räntefria perioden.

Fallgropar att undvika

 • Förlängd skuld: Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid, kan du hamna i en skuldspiral med höga räntekostnader.
 • Missförstånd: Se till att du fullt ut förstår villkoren och vad som händer när den räntefria perioden är över.

Genom att vara väl informerad och uppmärksam, kan du dra nytta av gratis eller räntefria erbjudanden utan att hamna i ekonomiska svårigheter. Det är av yttersta vikt att ha en solid plan för återbetalning och att vara medveten om alla potentiella kostnader efter den räntefria perioden.


Stora och små sms lån (1000 kr och uppåt)

Smslån kommer i en mängd olika storlekar, från små lån på 1000 kr till större belopp. Storleken på lånet du väljer bör matcha dina ekonomiska behov samt din förmåga att återbetala lånet. Här utforskas hur olika lånestorlekar kan passa olika situationer och vad du bör tänka på när du väljer lånstorlek.

LånstorlekAnvändningsområdenÅterbetalningstiderÖverväganden
Små sms lån (1000 kr till 5000 kr)Snabb hjälp för oväntade utgifter som medicinska räkningar eller bilreparationer.Oftast kortare återbetalningstider.Se till att du kan betala tillbaka lånet inom den angivna tidsramen för att undvika ytterligare avgifter.
Mellanstora sms lån (5000 kr till 20 000 kr)Större oväntade utgifter eller skuldkonsolidering.Kan ha längre återbetalningstider och mer flexibla återbetalningsalternativ.Var medveten om den totala kostnaden för lånet över hela löptiden.
Stora smslån (20 000 kr och uppåt)Större finansiella mål som renoveringar, bilköp eller bröllop.Längre löptider vilket ger mer tid att betala tillbaka, men kan resultera i högre totala räntekostnader.Bedöm din långsiktiga förmåga att betala tillbaka lånet och överväg alternativa finansieringsmöjligheter om nödvändigt.

Denna tabell ger en översiktlig bild av de olika lånstorlekarna, deras användningsområden, återbetalningstider samt viktiga överväganden att ha i åtanke.


Allt om svag kreditvärdighet

Svag kreditvärdighet kan vara en barriär när det gäller att söka finansiella produkter som lån eller kreditkort. Det är viktigt att förstå vad svag kreditvärdighet innebär, hur den uppstår och hur den kan påverka din förmåga att få ett sms lån.

Vad innebär svag kreditvärdighet?

Svag kreditvärdighet innebär att du har en låg kreditpoäng eller en historia av negativa finansiella beteenden som missade betalningar, skulder eller konkurs. Detta reflekterar din kreditrisk för långivare.

Orsaker till svag kreditvärdighet

De vanligaste orsakerna inkluderar:

 • Missade eller försenade betalningar
 • Höga kreditutnyttjanden
 • Skulder eller konkurs
 • Brist på kredithistoria

Hur påverkar svag kreditvärdighet sms lån?

Svag kreditvärdighet kan påverka dina chanser att bli godkänd för ett lån. Det kan också påverka de villkor, som räntesats och återbetalningstid, som du erbjuds.

Förbättra din kreditvärdighet

Det finns flera steg du kan vidta för att förbättra din kreditvärdighet över tid, inklusive:

 • Betala räkningar i tid
 • Minska din skuldsättning
 • Undvik att ansöka om för många krediter inom en kort tid

Smslån med svag kreditvärdighet

Trots en svag kreditvärdighet finns det smslån som kan vara tillgängliga. Dock kan de ha högre räntor och strängare återbetalningsvillkor.

Förståelsen om hur svag kreditvärdighet påverkar din förmåga att låna och hur du kan förbättra din kreditvärdighet kan hjälpa dig att göra mer informerade finansiella beslut.


Kontokredit – hur fungerar det?

En kontokredit är en typ av kredit som låter dig överskrida ditt bankkontos saldo upp till en viss gräns, som fastställs av banken. Det fungerar som en slags säkerhetsbuffert och kan vara ett alternativ till traditionella sms lån. Här är en fördjupning i hur kontokrediter fungerar och hur de skiljer sig från smslån.

Funktionssätt

 • Kreditgräns: Banken fastställer en kreditgräns som du får överskrida ditt kontosaldo med. Kreditgränsen kan variera baserat på din kreditvärdighet och andra faktorer.
 • Ränta: Räntan på en kontokredit tillämpas vanligtvis dagligen på det utestående saldot.
 • Tillgänglighet: Kontokrediten är tillgänglig när som helst så länge du inte överskrider den angivna kreditgränsen.

Skillnader mot smslån

 • Räntor: Räntorna för en kontokredit kan vara lägre jämfört med sms lån, beroende på banken och din kreditvärdighet.
 • Återbetalning: Återbetalning av en kontokredit är mer flexibel jämfört med smslån, där du har en fast återbetalningstid.
 • Tillgänglighet: Medan smslån kräver en separat ansökan varje gång du behöver pengar, är en kontokredit alltid tillgänglig upp till den godkända kreditgränsen.

Överväganden

 • Kostnad: Det är viktigt att vara medveten om både räntor och eventuella avgifter som kan tillkomma med en kontokredit.
 • Betalningsdisciplin: En kontokredit kräver god betalningsdisciplin för att undvika att hamna i en skuldfälla.

Kontokrediter kan vara ett bra alternativ för dig som behöver en flexibel kreditlösning. Dock är det viktigt att noggrant överväga både fördelar och nackdelar innan du bestämmer dig för en kontokredit jämfört med ett smslån.

Tips: Läs mer om kontokrediter.


Smslån utan säkerhet (och med)

Smslån är typiskt sett lån utan säkerhet, vilket innebär att låntagaren inte behöver tillhandahålla någon form av tillgångar som säkerhet för lånet. Men det finns också några lån som kräver säkerhet. Nedan följer en översikt över dessa två typer av lån amt deras fördelar och nackdelar.

Smslån utan säkerhet

 • Ingen säkerhet krävs: Låntagaren behöver inte tillhandahålla någon form av säkerhet som en bil eller fastighet.
 • Snabb process: Processen att ansöka om och få ett smslån utan säkerhet är vanligtvis snabb och enkel.
 • Högre räntor: På grund av den ökade risken för långivaren, kan räntorna vara högre jämfört med säkrade lån.

Lån med säkerhet

 • Säkerhet krävs: Låntagaren behöver tillhandahålla någon form av säkerhet för att säkra lånet.
 • Lägre räntor: Med säkerhet kan räntorna vara lägre jämfört med osäkrade lån, eftersom risken för långivaren minskar.
 • Längre process: Processen att värdera och godkänna säkerheten kan förlänga låneansökningsprocessen.

Vilket är rätt för dig?

 • Finansiell situation: Om du har stabil inkomst och är säker på din förmåga att betala tillbaka lånet, kan ett osäkrat smslån vara ett lämpligt val.
 • Personliga tillgångar: Om du har värdefulla tillgångar och är villig att använda dem som säkerhet, kan ett säkrat lån vara ett bättre alternativ som kan erbjuda lägre räntor. Om du har en säkerhet så kan du dock låna pengar snabbt på andra sätt med bättre villkor.

Åldersgräns 18 år och andra vanliga krav

För att kunna ansöka om ett sms lån finns det vissa grundläggande krav som måste uppfyllas av låntagaren. Dessa krav är till för att säkerställa låntagarens förmåga att återbetala lånet samt för att följa lagstiftningen. Nedan listar vi de vanligaste kraven:

Åldersgräns

 • Minimumålder: I Sverige måste du vara minst 18 år gammal för att kunna ansöka om ett smslån. Vissa långivare kan dock ha en högre åldersgräns, till exempel 20 eller 22 år.

Inkomstkrav

 • Stabil inkomst: Många långivare av smslån kräver att du har en stabil inkomst. Detta är för att säkerställa att du har möjlighet att betala tillbaka lånet.

Svenskt bankkonto och BankID

 • Bankkonto: Ett svenskt bankkonto är oftast ett krav för att kunna ta emot smslånet.
 • BankID: Att ha ett BankID kan underlätta och påskynda processen, även om det inte alltid är ett måste.

Kreditupplysning

 • Kreditvärdering: Långivarna kommer vanligtvis att genomföra en kreditupplysning för att bedöma din kreditvärdighet och din förmåga att återbetala lånet.

Övriga krav

 • Svenskt medborgarskap eller uppehållstillstånd: Vissa långivare kan kräva att du är svensk medborgare eller har giltigt uppehållstillstånd.
 • (Eventuellt) inga betalningsanmärkningar: Vissa långivare kan avstå från att bevilja lån till personer med betalningsanmärkningar.

Utbetalningstider till Sveriges största banker

När du ansöker om ett sms lån är en av de faktorer som kan vara av betydelse hur snabbt du kan få tillgång till de lånade medlen. Utbetalningstiden kan variera beroende på flera faktorer, inklusive vilken bank du använder. Här är en översikt över utbetalningstider till några av Sveriges största banker (Handelsbanken, Nordea, SEB och Swedbank).

Faktorer som påverkar utbetalningstiden

 • Tidpunkt för ansökan: Ansöker du om lånet under bankens öppettider kan utbetalningen ske snabbare jämfört med om du ansöker under helger eller kvällstid.
 • Långivarens hanteringstid: Varje långivare har olika hanteringstider som kan påverka hur snabbt lånet betalas ut.
 • Bankens hanteringstid: Din banks hanteringstid kan också påverka hur snabbt du får tillgång till de lånade medlen.

Utbetalningstider till större banker

 • Direktutbetalningar: Vissa smslångivare erbjuder direktutbetalningar till de större bankerna, vilket innebär att du kan få tillgång till lånet inom några minuter efter godkännande.
 • Samma dag eller nästa arbetsdag: I de flesta fall, om du ansöker under bankens öppettider, kan du förvänta dig att få lånet utbetalt samma dag eller senast nästa arbetsdag.

Tips för snabbare utbetalning

 • Ansök tidigt på dagen: Om möjligt, ansök om lånet tidigt på dagen under bankens öppettider för att öka chansen att få lånet utbetalt samma dag.

Statistik i Sverige

Popularitet och användning i Sverige

Smslån har vuxit i popularitet över åren i Sverige, särskilt bland yngre åldersgrupper som söker snabba lösningar på omedelbara finansiella behov. Den smidiga och mindre byråkratiska processen för att ansöka om och erhålla ett smslån jämfört med traditionella banklån har gjort det till ett attraktivt alternativ för många. Antalet låntagare varierar, men trenden tyder på en stadig efterfrågan på denna typ av snabbfinansiering.

Skuldsättning och betalningssvårigheter

En orosmoln som hänger över användningen av sms lån är potentialen för ökad skuldsättning. Det har rapporterats om fall där individer har hamnat i en skuldfälla på grund av höga räntor och avgifter som är associerade med lånetypen, särskilt om de inte kan betala tillbaka lånet i tid. Detta kan i sin tur leda till betalningssvårigheter som försämrar låntagarens ekonomiska situation ytterligare.

Reglering och tillsyn av smslånemarknaden

För att adressera några av de utmaningar som är associerade med de här lånen, har den svenska regeringen och Finansinspektionen infört regleringar. Dessa regleringar syftar till att säkerställa att smslån hanteras på ett ansvarsfullt sätt och att konsumenter skyddas mot oetiska praxis. Tillsynen av marknaden är viktig för att säkerställa att långivarna följer de fastställda reglerna och förordningarna, vilket i sin tur bidrar till en mer transparent och rättvis marknad.

Framtiden i Sverige

Framtiden för sms lån i Sverige kan vara beroende av flera faktorer. Teknologiska innovationer kan möjliggöra snabbare och mer effektiva processer för att ansöka om och hantera lånetypen. Dessutom kan ökad finansiell utbildning och medvetenhet hjälpa individer att göra mer informerade beslut när det gäller att använda lånen. Detta kan leda till en mer ansvarsfull användning av lånetypen, vilket bidrar till en mer hållbar finansiell framtid för både individer och samhället som helhet.

Genom att granska statistik och trender, samt överväga regleringar och framtida utvecklingar, kan vi få en djupare förståelse för rollen som smslån spelar i den bredare ekonomiska landskapet i Sverige.


Alternativ till sms lån

Det finns flera alternativ till smslån som kan vara värda att överväga beroende på din finansiella situation och dina behov. Här presenteras några av de mest populära alternativen.

Privatlån

Privatlån, även kända som blancolån, är en typ av lån som erbjuds av banker och andra finansiella institutioner. Till skillnad från smslån, har privatlån oftast lägre räntor och längre återbetalningstider. De kan vara ett lämpligt alternativ för större inköp eller investeringar där du behöver en större summa pengar och mer tid för återbetalning. Ansökningsprocessen kan vara mer omfattande i jämförelse och kräver ofta en bättre kreditvärdighet.

Kontokrediter

Kontokrediter är en form av kredit som låter dig överskrida ditt bankkontos saldo upp till en viss gräns. De fungerar som en finansiell buffert och kan användas när oväntade utgifter uppstår. Kontokrediter har oftast lägre räntor jämfört med sms lån och betalas tillbaka i takt med att du sätter in pengar på ditt konto. Detta kan vara ett flexibelt alternativ för att hantera kortvariga finansiella behov.

Kreditkort

Kreditkort erbjuder möjligheten att göra köp och ta ut pengar upp till en förutbestämd kreditgräns. De kan också komma med fördelar som belöningar eller cashback på köp. Kreditkort kan vara ett bra alternativ för dagliga utgifter eller för att hantera kortsiktiga kassaflödesproblem, men det är viktigt att betala av saldot i tid för att undvika höga räntekostnader.

Sparkonto

Att ha ett sparkonto där du regelbundet sätter undan pengar kan vara ett av de bästa sätten att undvika behovet av att ta ett mindre lån med högre ränta. Ett sparkonto ger dig också möjlighet att tjäna ränta på dina sparade medel över tid. Genom att ha en finansiell buffert i form av besparingar, kan du bättre hantera oväntade utgifter och finansiella nödsituationer utan att behöva ta ett lån.

Varje alternativ har sina egna unika fördelar och nackdelar, och valet mellan dem beror på din personliga finansiella situation och dina behov.


Ekonomiska svårigheter?

Har du svårigheter att klara av din privatekonomi och kanske har betalningsanmärkningar och skulder? Då kan du vända dig till en professionell konsumentvägledare som finns i din stad. En konsumentvägledare kan ge dig råd och besvara eventuella frågor du har kring din privatekonomi.


De vanligaste frågorna och svaren

Det finns många aspekter att överväga när det gäller sms lån. Här besvaras några av de vanligaste frågorna kring detta ämne för att ge en djupare förståelse och vägledning.

Hur snabbt kan jag få ett smslån?

Tidsramen för att få ett lån kan variera beroende på långivaren och din bank. Vissa långivare erbjuder direktutbetalningar som kan ge dig tillgång till medlen inom några minuter efter godkännande, förutsatt att du ansöker inom bankens öppettider.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka mitt lån i tid?

Om du inte kan betala tillbaka ditt lån i tid, är det viktigt att kontakta långivaren omedelbart. Det kan finnas möjlighet att förlänga återbetalningstiden, men det kan också medföra extra avgifter och räntor. Om du fortfarande inte kan betala tillbaka lånet, kan det rapporteras till kreditupplysningsföretagen och påverka din kreditvärdighet negativt.

Kan jag ta ett sms lån med en betalningsanmärkning?

Det finns vissa långivare som kan erbjuda lån till personer med betalningsanmärkningar, men det kan vara svårare att få godkänt och räntorna kan vara högre. Det är viktigt att överväga din förmåga att betala tillbaka lånet innan du ansöker.

Hur jämför jag olika lån?

För att jämföra olika sms lån bör du titta på räntan, avgifterna, återbetalningstiden och långivarens villkor. Här på Konsument.se får du möjligheten att enkelt göra det.

Kan jag lösa ut mitt lån i förtid?

Ja, de flesta långivare tillåter att du löser ut ditt lån i förtid utan extra avgifter. Detta kan hjälpa dig att spara pengar på räntekostnaderna över tid.

Vad är smslån?

Det är en typ av kortfristiga lån där låntagare kan snabbt få tillgång till mindre belopp, tidigare genom att skicka ett SMS och nu oftast genom att fylla i en online-ansökan på långivarens webbplats. De är designade för att täcka oväntade utgifter och betalas tillbaka inom en kort tid, vanligtvis inom 30 till 90 dagar.

Hur tar man sms lån?

För att ta ett lån börjar du med att välja en långivare som erbjuder de villkor och räntor som passar dig bäst. Därefter fyller du i en ansökan antingen online eller genom att skicka ett SMS, beroende på långivarens process. Efter att du har skickat in din ansökan kommer långivaren att granska den och meddela dig om den har godkänts eller inte. Om din ansökan godkänns, kommer pengarna att överföras till ditt bankkonto. Tiden det tar att få pengarna kan variera beroende på långivaren och din bank.

Varför ska man INTE ta sms lån?

Lånen har ofta höga räntor och avgifter jämfört med andra typer av lån, vilket kan leda till en hög total kostnad. Den korta återbetalningstiden kan göra det svårt att betala tillbaka lånet i tid, och om du misslyckas med att göra det, kan det leda till ytterligare avgifter och en negativ inverkan på din kreditvärdighet. Smslån kan också leda till en skuldspiral om de inte hanteras ansvarsfullt.

Vad är räntan?

Räntan på smslånen varierar stort mellan olika långivare men är generellt sett mycket högre jämfört med andra typer av lån. Det är inte ovanligt med räntor på över 200-300% på årsbasis, och i vissa fall ännu högre. Det är viktigt att noggrant kontrollera räntan och andra avgifter innan du tar ett lån.

Vad krävs för att få låna?

De grundläggande kraven för att få ett sms lån inkluderar att vara minst 18 år gammal, ha en stabil inkomst, ett svenskt bankkonto och BankID för identifikation och signering. Dessutom kommer långivaren att genomföra en kreditupplysning med antingen UC, Creditsafe, Bisnode eller något annat kreditupplysningsbolag.

Vilket sms lån är bäst?

Det finns inget objektivt svar på vilket lån som är bäst, eftersom det beror på din personliga situation och dina finansiella behov. Det är viktigt att jämföra olika långivares villkor, räntor, avgifter, och omdömen från andra låntagare för att hitta det bästa alternativet för dig. Att jämföra olika erbjudanden här på Konsument.se an hjälpa dig att göra ett mer informerat val.

smslån

Ytterligare frågor

Om du har frågor om villkoren för ett enskilt lån så bör du kontakta den aktuella långivaren via telefon eller email. Kontaktuppgifterna finns på respektive webbplats.


Referenser

 1. SMS-lån: En kartläggning av unga vuxnas erfarenheter“. Kronofogdemyndigheten.
 2. Sök din kommunala konsumentvägledning“. Hallå Konsument.
 3. SFS 2014:275. Om viss verksamhet med konsumentkrediter. Finansdepartementet
 4. SFS 2010:1846. Konsumentkreditlag. Justitiedepartementet.

Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-06-18 av Anders Larsson