Bästa banken 2024

Sveriges bästa bank just nu
Privatlån, bolån & sparränta
Bästa bankerna för privatpersoner

Bästa banken för privatlån 2024

Den bästa banken för privatlån är Coop. De erbjuder möjligheten att låna upp till 600 000 kr med en räntegaranti gentemot andra långivare. Du får dessutom ytterligare 1% lägre ränta om du är Coopmedlem. Det är helt kostnadsfritt att ansöka och du förbinder dig inte till någonting.

Konsument.se rekommenderar Coop för privatlån.

Ansök nu via Coop →

Banken med bästa sparränta 2024

Den bank med bäst sparränta just nu är Multitude Bank. De kan erbjuda hela 4,17% ränta med fria uttag (och hela 4,40% om du binder dina sparpengar i 12 månader). Det är klart bättre än hos storbankerna samtidigt som de omfattas av exakt samma statliga insättningsgaranti. Du kan behålla din befintliga bank samtidigt som du har ett sparkonto hos Multitude Bank.

Konsument.se rekommenderar Multitude Bank för sparande.

Öppna sparkonto hos Multitude →

Bästa banken för bolån 2024

För att hitta den bästa banken för bolån så rekommenderar vi Lendo. Det är en kostnadsfri jämförelsetjänst som jämför många olika banker och långivare för att kunna erbjuda dig den bästa individuella bolåneräntan. De hjälper dig även med lånelöfte och flytt av eventuella befintliga bolån.

Konsument.se rekommenderar Lendo för bolån.

Sök bolåneräntor via Lendo →


Jämför svenska bankers privatlån

LångivareBetygLånebeloppRäntaAnmärkningNästa steg
Lendo
Lendo
10 000 kr - 600 000 kr4,70% - 33,75% OKAnsök nu →
Coop
Coop
15 000 kr - 600 000 kr5,20% - 16,95% NejAnsök nu →
Zmarta
Zmarta
5 000 kr - 600 000 kr4,95% - 29,40% OKAnsök nu →
Enklare
Enklare
5 000 kr - 600 000 kr5,07% - 33,46% OKAnsök nu →
Likvidum
Likvidum
5 000 kr - 600 000 kr4,95% - 25,95% OKAnsök nu →

Jämför svenska bankers sparräntor

SparkontoSparränta (Fria uttag)Sparränta (12 mån)InsättningsgarantiBetygNästa steg
Multitude Bank4,17%4,40%JaÖppna sparkonto →
Avanza3,70%4,10%JaÖppna sparkonto →
Nordnet3,60%3,60%JaÖppna sparkonto →
Swedbank2,10%3,55%JaÖppna sparkonto →
Nordea2,00%3,50%JaÖppna sparkonto →
SEB2,00%3,46 %JaÖppna sparkonto →
Handelsbanken2,00%3,29 %JaÖppna sparkonto →

Jämför bolån hos svenska banker

LångivareRänta 3 månRänta 1 årRänta 3 årRänta 5 årNästa steg
ZensumIndividuellIndividuellIndividuellIndividuellFå bästa räntan →
Swedbank4,81 %4,82 %4,34 %4,05 %
SEB4,81 %4,91 %4,39 %4,12 %
Hypoteket4,85 %4,92 %4,73 %4,39 %
SBAB5,12 %4,87 %4,13 %3,96 %
ICA Banken5,49 %4,95 %4,95 %4,82 %
Skandia5,59 %5,89 %5,44 %5,20 %
Handelsbanken5,94 %5,04 %4,49 %4,28 %
Ålandsbanken5,95 %5,15 %4,60 %4,45 %
Nordea5,99 %4,99 %4,44 %4,19 %
Länsförsäkringar5,99 %5,04 %4,60 %4,34 %

I Sverige finns det en mängd banker men det finns även olika typer av banker som är inriktade på olika tjänster. Det finns svenska bankaktiebolag, sparbanker, utländska banker som verkar i Sverige och medlemsbanker.

Sedan tillkommer underkategorier inom dessa, där vi hittar bland annat investmentbanker, universalbanker och privatbanker. Totalt finns över ett hundratal banker i Sverige som alla jobbar på olika sätt beroende på typ av bank, men som följer lagar och regler som gäller för bolag med finansverksamhet.

Bland de stora svenska bankerna räknas Nordea, Swedbank, Svenska Handelsbanken och SEB som i sin tur har vissa samarbeten med mindre banker. Swedbank har till exempel samarbetsavtal med många sparbanker som gör att de fungerar på i princip samma sätt och har många liknande villkor och användningsplattformar.


Bankens uppgifter

banker

Din bank har hand om dina pengar, men det är långt ifrån allt de gör. Förutom att de håller koll på dina pengar hjälper de dig med betalkort, betaltjänster online, att komma igång med och upprätthålla ett långsiktigt sparande, de kan placera dina pengar i fonder och få ditt kapital att växa, hjälpa dig med huslån och andra former av blancolån (lån utan säkerhet) och se till att dina pengar förvaltas. Många banker har även flera typer av försäkringar, till exempel om du skulle bli arbetslös eller av någon annan anledning inte ha möjlighet att jobba. Om du då har en försäkrad inkomst kan du få ersättning upp till en viss summa, beroende på bankens villkor och bestämmelser.

Vissa banker har även andra försäkringar som gäller andra typer av ersättningar, till exempel bilförsäkring, hemförsäkring och annat som behöver tas om hand. Banker har också olika företagstjänster som skiljer sig från vanliga privatärenden. Där kan de hjälpa dig att bygga upp ett företagssparande, förvalta kapital och inkomst och i vissa fall även hjälpa dig att starta upp hela företaget från grunden med olika tips och ibland även erbjudanden vid uppstart av nytt företag.


Att tänka på när du väljer bank

Sverige har som tidigare nämnt ett flertal banker som alla har olika villkor, avtal, fördelar och nackdelar. Beroende på vilken typ av ekonomi du har kan det därför vara svårt att veta vilken bank du borde ha. Du kan jämföra en bank inom flera olika faktorer, så som bemötande hos personalen, enkelhet att få tag i en personlig bankman, vilka tjänster som erbjuds, hur väl utvecklad sajten och tekniken överlag är hos banken, hur mycket det kostar dig att låta banken handlägga dina pengar, vilken ränta du har och helt enkelt vad andra kunder säger om banken som helhet.

Du som har mycket pengar liggandes på ditt konto med syftet att spara inför ett stort köp i framtiden, eller bara vill låta pengarna växa, bör titta på en bank som erbjuder en förmånlig sparränta. Ett stort sparat belopp med bra ränta innebär att du får dina pengar att växa utan att du behöver göra mer än låta banken förvara dem. Du som inte sparat pengar tidigare men som vill börja och enkelt kunna hålla koll på ditt sparande bör titta på en bank som erbjuder bra möjligheter att själv kunna handlägga ditt sparande med olika konton med spar-funktioner. Kanske kan du kombinera ditt vanliga personkonto med ett sparkonto där du inte kommer åt pengarna, för att sparandet ska ta fart så snabbt som möjligt.

Om du planerar att göra ett större inköp i framtiden med hjälp av ett lån bör du ta en titt på bankernas olika möjligheter att bevilja dig ett lån och vilka villkor som gäller hos varje. Alla banker har olika krav och alla kan inte heller bevilja samma summa pengar, trots att din ekonomi ser likadan ut. Även när det gäller amortering och ränta på det lånade beloppet varierar bankernas bestämmelser och det kan vara en god idé att jämföra flera olika alternativ innan du bestämmer dig för var du vill ansöka om lånet. Du som redan har ett stort bolån liggandes hos en bank kan byta till en annan bank om du vill ha en låg ränta och ett byte som skulle vara mer förmånligt. Kolla upp olika räntor för stora belopp och undersök vilket som är mest fördelaktigt för dig. Varje gång du flyttar ett bolån görs dock en ny kreditupplysning hos den nya banken för att de ska se om de kan godkänna ditt lånelöfte och bevilja dig som kund hos dem istället.

Reser du och handlar mycket utomlands? Gör du många transaktioner till olika företag och människor, både i Sverige och i utlandet? Undersök vilka banker som har bäst villkor när det gäller pengaöverföringar till andra länder och dessutom vilka betal- och kreditkort som har lägst avgifter vid betalningar och uttag utomlands. Det kan påverka dig både som privatperson och i ditt företag. Är du i startgroparna för att bygga upp ett eget företag från grunden? Undersök vilka möjligheter din bank har när det gäller bolagskonton, försäkringar och annat som gäller ditt nya företag. Ibland är det inte alltid det bästa alternativet att ha ditt privata konto och ditt företagskonto i samma bank och du behöver därför kolla upp om det är möjligt att kombinera olika banker med varandra.

Behöver du kanske ha flera olika kort kopplade till dina konton och vill ha flera kort inom familjen? Jämför olika bankers kort, både när det gäller vanliga betal- och kreditkort med tillhörande villkor och räntor. Vissa banker erbjuder möjligheten att samla ihop hela familjens konton på ett och samma kort och andra funktioner för dig som handlägger mycket av ekonomin på egen hand.

Är personligt bemötande viktigt och vill du enkelt kunna ha kontakt med banken gällande olika ärenden? Välj en bank där du får en personlig bankman som snabbt och effektivt hjälper dig med allt du behöver. Innan du väljer kan det också vara en god idé att läsa några recensioner från befintliga kunder, kanske kolla med familj, vänner och kollegor eller någon annan kunnig inom ekonomi och ta reda på vilka banker de använder och har förtroende för samt vilka fördelar och nackdelar som finns med samtliga. Jämför olika banker och läs igenom några olika kommentarer där kunder fått ge sina betyg och sätt det i relation till dina egna preferenser.

Det viktigaste är att du vet vad du behöver och vad som är viktigast för just dig när du väljer bank, för att du sedan ska kunna göra en rättvis jämförelse och hitta den bästa banken för dig och din ekonomi.


Banken och Upplysningscentralen

Alla stora banker i Sverige äger tillsammans det största kreditupplysningsbolaget, UC (Upplysningscentralen). Många bolag som förmedlar lån och krediter, det vill säga banker och andra finansiella institut, använder sig av UC för att kontrollera en potentiell låntagares ekonomi och fastställa vilka risker som finns vid ett beviljat lån. Varje gång en privatperson gör en låneansökan hos ett bolag som använder UC kontrolleras uppgifter som inkomst, pengar på banken, andra typer av säkerheter (till exempel en bostad, en bil) och i vissa fall civilstatus. Dessa uppgifter ligger sedan till grund för om lånet blir beviljat eller ej och informationen går sedan vidare till den aktuella banken.

Banken vill ha uppgifter om hur kunderna använder sina pengar och tack vare UC får de en god överblick över hur ekonomin ser ut hos de potentiella kunderna, om de lånat pengar från olika ställen och hur återbetalningen fungerat. Om du har en betalningsanmärkning kommer det till exempel att synas i materialet från UC, vilket kan innebära att du blir mindre önskvärd som låntagare. Om du har flera upplysningar hos UC kan det även medföra att du har svårare att få ett stort privatlån hos banken, eftersom de ser att du ofta tagit lån och därför kan anses vara en större risk än någon som aldrig tagit ett lån och har skött sin ekonomi.

Om du behöver ta mindre lån kan det därför vara en god idé att välja en långivare som inte använder sig av UC, utan istället ett mindre, fristående bolag för sina kreditupplysningar, eftersom detta inte ger några spår hos storbanken och håller fler dörrar öppna för framtiden. Om du alltid skött dina betalningar i god tid och inte har några ärenden alls hos Kronofogden behöver det dock inte vara ett hinder att du gjort flera upplysningar hos UC, men det är upp till varje bank att ta det beslutet för varje enskild kund.


Vad kostar det att ha en bank?

Att ha dina pengar hos en bank kostar dig vanligtvis ingenting eftersom bankerna gärna tar hand om dina pengar. Du får i själva verket betalt för att ha dina pengar hos en bank, i form av ränta på beloppet, som för det mesta betalas ut årsvis. Det som kan komma att kosta dig pengar är olika former av tjänster som banken erbjuder dig att ta del av. Ett kreditkort kan till exempel kosta en viss summa varje år för att använda och där tillkommer ju dessutom ränta på pengarna du handlar för. Ibland kan det tillkomma avgifter vid pengaöverföringar till andra konton och betalningar och uttag utomlands. Om du sedan blir beviljad ett privatlån av din bank betalar du ränta på pengarna som banken lånat ut till dig och eventuellt andra handläggnings- och uppläggningsavgifter. Även en försäkringspremie betalas av dig som valt att teckna någon form av försäkring hos banken. Jämför de olika avgifterna hos respektive bank.


Är det enkelt att byta bank?

I dag är det fortfarande relativt ovanligt att byta bank. Många svenskar håller kvar vid den bank de alltid haft, kanske den bank som föräldrarna har eller banken där de öppnade sitt allra första konto. Det är lätt hänt att du är trogen din bank, särskilt om du inte är speciellt insatt i räntor, villkor och andra faktorer som annars kan motivera ett bankbyte. För att ha den bank som är bäst lämpad för dig och din ekonomi kan det dock vara en idé att se över din nuvarande banks villkor och jämföra andra banker, och se om ett bankbyte skulle gynna dig och dina pengar både nu och framöver i livet. Låg sparränta eller dyra lån hos din befintliga bank skulle kunna vara faktorer som får dig att byta bank. Dock är det många som tror att det är både svårt och krångligt att byta och undviker därför att ens kolla upp möjligheten. Men faktum är att det på senare tid blivit allt smidigare att flytta sina pengar till en annan bank, så länge du vet hur du ska gå tillväga.

Börja med att jämföra de olika alternativen innan du kontaktar den nya banken. De hjälper dig med att flytta över pengar, starta upp nya konton och se till att allt sköts utan problem. Bytet av bank tar några dagar och i regel kostar det ingenting. Det som kan ta längre tid är att flytta över stora bolån eller stående autogirobetalningar från befintliga konton. När du byter bank har du rätt att få ut alla viktiga papper och detaljer från din nuvarande bank så att du har all information och tidigare historik med dig till den nya banken.

När du kontaktar din nya bank är det viktigt att du har koll på alla ekonomiska transaktioner du har igång, om du har några skulder, några fonder eller annat som måste flyttas över. Även din e-legitimation och ditt elektroniska BankID behöver flyttas över och detta kan ta lite längre tid. Ett tips är också att göra ett bankbyte i början av en ny månad eftersom du då du precis betalat alla räkningar och det blir därmed lättare att flytta över allt. Kom ihåg att kolla upp vad du är skyldig att lämna tillbaka till banken, som till exempel en internetdosa eller annat du fått låna, då dessa saker ibland kan generera i en straffavgift om de ej lämnas åter.


Sammanfattning

I dag finns det många banker på den svenska marknaden och även om inte alla tänker på det är det fullt möjligt att byta bank för att få mer fördelaktiga villkor för din ekonomi. Innan du byter en bank ska du först fundera på vilka värden som är viktiga för dig, är det till exempel räntor, service, låga avgifter eller något annat? När du vet vad du själv letar ska du jämföra olika banker på nätet som finns på marknaden innan du beslutar dig för att göra ett byte. Kolla i vår lista högre upp på sidan för att jämföra olika banker och komplettera statisk fakta med kundrecensioner, betyg och olika typer av test som har utförts.


Vanliga frågor

✅ Vad är viktigt att tänka på när jag jämför banker?

Vilken bank som passar dig bäst beror på din situation och dina behov. Värt att bland annat tänka på hur stort lån de kan erbjuda och vilken låneränta de har, vilket du tydligt kan se i vår uppdaterade lista.

✅ Hur kan jag jämföra banker 2024?

Den uppdaterade listan som du hittar här låter dig enkelt jämföra olika banker, så att du t.ex. kan hitta en bank med låg ränta om du behöver låna pengar.

✅ Hur stort lån kan en bank erbjuda mig?

Det är individuellt men här kan du hitta banker som erbjuder lån på upp till 600 000 kr.


Referenser

  1. “Svenska Bankföreningen”
  2. “Bank”. Finansinspektionen.

Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2024-02-20 av Anders Larsson