Fordonsförsäkring

Hitta bästa fordonsförsäkring just nu
Jämför fordonsförsäkringar enkelt
Beräkna pris på försäkringen

Bästa fordonsförsäkringen 2024 (bäst i test)

ICA Försäkring

Enligt Konsument.se så tecknar du den bästa fordonsförsäkringen hos ICA Försäkring. ICA erbjuder prisvärda försäkringar med mycket starkt skydd för de flesta typer av fordon. Oavsett om du vill försäkra din bil, husbil, husvagn, MC, moped, släpvagn eller snöskoter så erbjuder ICA rimliga villkor och schyssta priser.

Konsument.se rekommenderar ICA.

Se pris för ditt fordon hos ICA Försäkring →

Se deras webbplats för mer information och aktuella försäkringsvillkor.


Vad är fordonsförsäkring?

Fordonsförsäkring gäller för motorfordon, såsom bilar, motorcyklar, husbilar och mer. Den är avsedd att skydda försäkringstagaren mot kostnader som kan uppstå vid t.ex. olyckor, stöld eller annan skada på fordonet.

Fordonsförsäkringar kan också inkludera trafikförsäkring, vilken täcker skador som orsakats av försäkringstagarens fordon på annan persons egendom eller person. Det är alltså en försäkring som ger ekonomiskt skydd vid olika händelser där skador har orsakats av ditt fordon. I många fall är det lag på att ha en trafikförsäkring till sitt motordrivna fordon som grundläggande skydd.


Jämför fordonsförsäkring (alla fordon)

Vilken fordonsförsäkring behöver du? Här listar vi alla fordon du kan behöva en försäkring till och länkar till respektive guide så att du ska kunna hitta rätt försäkring för dina behov och teckna redan idag till ett förmånligt pris.

Bilförsäkring

Du som är bilägare behöver en bilförsäkring. Det här är en fordonsförsäkring för personbilar som ska täcka mot kostnader vid bland annat olyckor, stöld eller skador på bilen. I Sverige är det krav på att ha en bilförsäkring om du äger och använder en personbil.

Båtförsäkring

Om du äger en båt så kan det vara värt att skaffa en båtförsäkring. Det är för närvarande inget krav på att ha en båtförsäkring, men om något skulle hända alls, så kan det snabbt bli väldigt dyrt att åtgärda.

Husbilsförsäkring

Har du en husbil som inte är avställd så måste du skaffa åtminstone en trafikförsäkring, detta för att bland annat kunna täcka skador som orsakats av ditt fordon. Det kan dock vara en bra idé att kika på husbilsförsäkring också, särskilt om du ska ut på semester med husbilen.

MC-försäkring

Det är obligatoriskt att ha trafikförsäkring om du äger en motorcykel som används. Precis som för andra fordon finns det även halvförsäkring och helförsäkring för den som vill ha ordentlig ersättning vid eventuella skador.

Skoterförsäkring

Äger du en snöskoter så måste du enligt lag ha antingen en grundläggande trafikförsäkring eller som med andra fordon en halvförsäkring/helförsäkring. De sistnämnda är mer heltäckande ifall något skulle hända fordonet, t.ex. om den blir stulen eller om skador uppstår.


Vilka typer av fordonsförsäkringar finns det?

Det finns flera olika typer av fordonsförsäkringar att välja mellan, och vilken som passar bäst kan variera beroende på fordonsägarens behov och önskemål, men det kan även vara krav på att ha en försäkring. Några av de vanligaste typerna av fordonsförsäkringar är:

Trafikförsäkring: Trafikförsäkringen täcker personskador och sakskador som orsakats av ditt fordon. Den är ofta obligatorisk för alla som äger ett motorfordon, och gäller oavsett om skadan uppstår vid en olycka eller på annat sätt.

Halvförsäkring: En halvförsäkring är en försäkring som täcker skador på försäkringstagarens egna fordon. Den ger alltså en viss form av skydd för fordonet såsom brandskador, glasskador och liknande, men inte för andra fordon eller egendomar.

Helförsäkring: Helförsäkringen är det mest omfattande och täcker allt från drulle, ansvarsskydd, rättsskydd och större skador. Den ger alltså ett fullgott skydd för både fordonet och andra fordon och egendomar.


Hur ska jag jämföra?

Det är inte alltid lätt att veta vilken fordonsförsäkring som passar bäst, och därför är det vettigt att jämföra olika försäkringar innan man väljer en. Några saker att beakta när man jämför fordonsförsäkringar är:

  • Försäkringsbelopp: Det är viktigt att säkerställa att försäkringsbeloppet räcker för att täcka eventuella kostnader vid skada eller olycka. Ett högre försäkringsbelopp innebär ofta en högre premiekostnad, men ger då också större trygghet när olyckan är framme.
  • Försäkringsvillkor: Vi rekommenderar att läsa igenom försäkringsvillkoren noga för att förstå vad som ingår och vad som inte ingår i försäkringen. Det kan vara bra att jämföra vilka skadeorsaker som täcks av olika försäkringar, och om det finns några begränsningar eller undantag.
  • Försäkringsbolaget: Det kan vara bra att undersöka försäkringsbolagets rykte och finansiella ställning för att säkerställa att de har möjlighet att betala ut eventuella ersättningar. Man bör även kolla om försäkringsbolaget har en bra kundservice och om det finns möjlighet att få hjälp och stöd vid frågor eller problem. Givetvis har vi på Konsument.se redan granskat dessa faktorer innan bolagen får listas hos oss.
  • Pris: Priset på fordonsförsäkringen kan variera kraftigt mellan olika försäkringsbolag, så det kan vara värt att jämföra priser från flera olika bolag innan man väljer en försäkring. Ibland kan det också finnas rabatter eller erbjudanden som kan göra försäkringen billigare. Dessa inkluderar vi alltid i våra listor.

Hur väljer man rätt fordonsförsäkring?

När man ska välja en fordonsförsäkring är det viktigt att tänka på vad man behöver och vad man vill vara skyddad mot. Det finns några saker att tänka på när man väljer rätt fordonsförsäkring:

  1. Bedöm dina behov: Tänk på vad du behöver försäkra och hur du vill skydda dig och ditt fordon. Om du har en ny och dyr bil, kanske du vill ha en kaskoförsäkring för att skydda den mot skador oavsett orsak. Om du däremot har en äldre bil kanske en halvförsäkring räcker.
  2. Jämför försäkringar: >Som ovan nämnt är det vettigt att jämföra olika försäkringsbolag och deras erbjudanden för att hitta den bästa försäkringen för just dina behov. Det kan vara bra att jämföra sådana saker som försäkringsbelopp, försäkringsvillkor, och pris.
  3. Fråga efter rabatter: Många försäkringsbolag erbjuder rabatter för vissa moment, som att ha en låg körsträcka eller att ha en säkerhetsanordning installerad i bilen. Fråga efter eventuella rabatter som i sin tur gör försäkringen billigare.

Vad kostar det att försäkra fordon?

Priset på en fordonsförsäkring kan variera kraftigt beroende på flera faktorer, såsom fordonets ålder, märke och modell, försäkringsbeloppet, försäkringsbolaget och försäkringstagarens körhistorik. Även förarens ålder och bostadsort är betydande faktorer. En fordonsförsäkring kan kosta allt från några hundra kronor per år till flera tusen kronor per år.

Kan man försäkra flera fordon samtidigt?

Ja, det är möjligt att försäkra flera fordon samtidigt hos samma försäkringsbolag. Många försäkringsbolag erbjuder rabatter för att försäkra flera fordon hos dem, så det kan vara en bra idé att fråga efter detta om du har flera fordon som behöver försäkras.


Vanliga frågor och svar

Vad händer om jag inte har en giltig fordonsförsäkring?

Om du inte har en giltig fordonsförsäkring kan du bli åtalad för trafikförsäkringsbrott och riskera böter och/eller fängelse. Du kan även bli av med körkortet och få svårt att få en ny fordonsförsäkring i framtiden. Dessutom kan du få stora, privata kostnader om du skulle orsaka en olycka eller annan skada på fordonet utan en giltig försäkring.

Hur många fordon kan jag försäkra med en och samma försäkring?

Det beror på vilken försäkring du har. Många försäkringsbolag erbjuder rabatter för flerförsäkringar, det vill säga försäkringar på flera fordon. Kontakta ditt försäkringsbolag för mer information om vad som gäller för just din försäkring.

Vad innebär självrisk?

En självrisk är den summa pengar som du själv måste betala vid en skada på fordonet. Självrisken kan variera beroende på vilken försäkring du har och vilken typ av skada det rör sig om. Många försäkringsbolag erbjuder möjlighet att sänka självrisken genom att betala en högre årspremie.


Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är utbildad försäkringsrådgivare med mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen. Erik är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag.

Senast uppdaterad: 2024-04-03 av Erik Gustafsson