Gårdsförsäkring

Har du en gård som ska försäkras? Här kan du teckna gårdsförsäkring och få:

Ett omfattande skydd för dina gårdsbyggnader och lösegendom
All information du behöver för att välja rätt försäkring
Ersättning för allt från ansvarsskydd till investeringsskydd

Bästa gårdsförsäkringen 2024 (bäst i test)

Den bästa gårdsförsäkringen tecknar du via Dunstan. De erbjuder en prisvärd försäkring med ett heltäckande skydd som är skräddarsydd för din verksamhet. Du kan skydda din gård mot brand, oväder, inbrott, skadegörelse och skadedjur. De erbjuder dessutom ansvarsskydd, rättsskydd och krishantering. Tillgång till en digital veterinärsklinik ingår också.

Konsument.se rekommenderar Dunstan gårdsförsäkring.

Se ditt pris hos Dunstan →


Vad är gårdsförsäkring?

Gårdsförsäkring är en försäkring som syftar till att skydda din gård och dess innehåll mot olika skador och händelser. Detta kan innefatta allt från brand och inbrott till naturkatastrofer och skador på fastigheten som orsakats av tredje part. En gårdsförsäkring kan också innehålla skydd för dina djur och maskiner som befinner sig på gården.

Genom att teckna en gårdsförsäkring (eller hästgårdsförsäkring) kan du få ekonomiskt stöd om något oväntat skulle hända på din gård. Det gäller oavsett vilken verksamhet du bedriver där, inklusive bl.a. jordbruk, hästverksamhet eller skogsbruk.


Vem bör teckna en gårdsförsäkring eller hästgårdsförsäkring?

Om du äger en gård, oavsett om det är en mindre hobbygård eller en större jordbruksgård, kan det vara bra att teckna en gårdsförsäkring. Detta är särskilt viktigt om du har värdefulla saker på gården, såsom utrustning eller djur, eftersom en olycka eller skada kan kosta mycket pengar att reparera eller ersätta.

En gårdsförsäkring gäller främst för dig som bedriver en mindre verksamhet inom t.ex. jordbruk. I vissa fall består försäkringen av både villaförsäkring och lantbruksförsäkring, för att hela gården ska vara skyddad inklusive huset du bor i. Även om du inte har några värdefulla saker på gården kan en gårdsförsäkring vara en bra idé. Då är du skyddad mot olyckor och andra oväntade händelser.


Vad ingår i försäkringen?

En gårdsförsäkring kan innehålla grundskydd och ersättning för följande:

 • Ansvarsskydd: Detta skyddar dig mot skadeståndskrav från tredje part.
 • Egendomsskydd: Om något händer dina gårdsbyggnader. Omfattar allt från ekonomibyggnader och uthus till markanläggningar och lösegendom.
 • Rättsskydd: Om du skulle behöva anlita en advokat.
 • Krisskydd: I fallet att du drabbas av en personlig kris.
 • Investeringsskydd: Om något skulle hända när du bygger, renoverar eller utökar dina gårdsbyggnader.
 • Återvinningsförsäkring: När du behöver bli av med miljöfarligt avfall eller allmänt skrot.
 • Merutgifter och hyresbortfall: Skyddar mot eventuella ökade utgifter eller förlorade intäkter efter skadad egendom.

Gårdsförsäkringen kan även bestå av villaförsäkring för huset du bor i och lantbruksförsäkring för gårdsbyggnaderna. Exakt vad som ingår i en gårdsförsäkring beror på vilket försäkringsbolag du väljer och huruvida du väljer att komplettera med tilläggsförsäkring. Rådgör med försäkringsgivaren för att ta reda på vilka tilläggsförsäkringar som finns tillgängliga och vilka som passar din gård och dina behov.

Vilka tilläggsförsäkringar finns det?

Det finns ett antal olika tillägg som du kan välja att teckna till din gårdsförsäkring. Dessa tilläggsförsäkringar kan ge extra skydd för saker som inte täcks av grundförsäkringen. Några exempel på tilläggsförsäkringar som kan vara bra att ha för en gård är:

 • Allriskförsäkring (drulle) gårdslösöre: En allriskförsäkring för gårdslösöre ger skydd mot plötsliga och oförutsedda händelser som kan orsaka skador eller förluster av maskiner och andra redskap på din gård som du använder för att bedriva din verksamhet.
 • Träskadeinsekter: Den här tilläggsförsäkringen ersätter saneringskostnader och skador som uppstår om ditt hus blir angripet av träskadeinsekter.
 • Särskilda gårdsbyggnader: En försäkring för särskilda gårdsbyggnader ger möjlighet att återställa byggnader på din gård, såsom timrade byggnader eller byggnader med unik konstnärlig utsmyckning, till samma utförande som innan skadan inträffade.
 • Skogsförsäkring: Det här tillägget finns ofta i olika nivåer från grundskydd till något mer omfattande och gäller för dig som äger skog. En basförsäkring ersätter bland annat brandskador på din skog, medan högre nivåer kan inkludera skydd för storm/blixtnedslag, snöbrott, torka, frost eller diverse angrepp av djur och insekter.

Det är viktigt att tänka på att de olika tilläggsförsäkringarna varierar från det ena försäkringsbolag till det andra, så det kan vara bra att jämföra olika alternativ för att hitta den försäkring som passar bäst för just dig och din gård. Experterna på Konsument.se har bland annat jämfört gårdsförsäkringar, inklusive tillägg och pris, för att skapa vår topplista med de främsta försäkringsbolagen just nu.


Vanliga frågor och svar

Vad är en gårdsförsäkring och vad täcker den?

En gårdsförsäkring kan innefatta ersättning för allt från skador på gårdsbyggnader och villa till rättskydd/ansvarsskydd och ersättning för renovering. Vad som ingår i din gårdsförsäkring baseras på dina behov och vad du behöver försäkra. Det kan t.ex. inkludera redskapen du använder för att bedriva din verksamhet.

Finns det tilläggsförsäkringar att teckna till gården?

Några exempel på försäkringar som kan vara bra att ha för en gård är tillägg för särskilda gårdsbyggnader, en allriskförsäkring för gårdslösöre och skydd mot träskadeinsekter samt skogsförsäkring. Allt handlar främst om dina behov och hur omfattande skydd du behöver för din gård.

Kan man få ersättning från sin gårdsförsäkring för skador orsakade av vilda djur?

Det kan vara möjligt att få ersättning för skador orsakade av vilda djur, men detta beror på vilka villkor som gäller i din försäkring. I vissa fall kan det finnas möjlighet att teckna en tilläggsförsäkring som ger skydd mot skador orsakade av vilt. För dig som äger skog så finns det en skogsförsäkring (tillägg) som täcker detta.

Vad kostar en gårdsförsäkring?

Kostnaden baseras på hur omfattande din gårdsförsäkring är och vilket försäkringsbolag du väljer. Normalt kan du räkna med fyra till tolv tusen kronor per år. Flera faktorer påverkar priset men vi rekommenderar att den som bedriver verksamhet på gården skaffar en ordentlig gårdsförsäkring.

GårdsförsäkringEgenskaperOmdömeNästa steg
Dunstan Gårdsförsäkring Sveriges bästa gårdsförsäkring 2024
Omfattar brand, oväder, inbrott och skadegörelse
Även skadedjur, ansvarsskydd, rättsskydd och krishantering
Se ditt pris →

Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag. Erik har mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen.

Senast uppdaterad: 2023-12-22 av Erik Gustafsson