Bästa lån 2023

För dig som ska ansöka om lån så har vi samlat de främsta långivarna för alla olika lånetyper.

Bästa lånet 2023
Alla lån med låga räntor
Bästa lånen för dig
Hitta rätt lån för din situation

Lista med lånen med bäst ränta 2023

Här följer en aktuell lista med svenska långivare och låneförmedlare som tillhandahåller lån utan säkerhet (blancolån).
Du kan snabbt hitta det bästa lånet och få den lägsta möjliga räntan och totalkostnaden.

Räntor och villkor uppdateras löpande men kontrollera alltid de dagsaktuella uppgifterna innan du ansöker.


Ibland uppstår en situation där du är i behov av pengar. Kanske har du inte tillräckliga medel för att täcka en oväntad utgift eller så har du beslutat dig för att starta eget och behöver ett startkapital. Oavsett orsaken finns det flera sätt att gå tillväga för att dryga ut kassan under en period. Men om du befinner dig i en situation där du behöver låna pengar direkt så bör du först förstå vilka alternativ du har.

Det finns flera typer av lån med olika för- och nackdelar som passar för olika situationer. Dessa kan i sin tur erbjudas av många olika långivare. Beroende på dina individuella förutsättningar som till exempel efterfrågat belopp, ålder, inkomst och övrig skuldsättning så varierar dina möjligheter att medges ett visst lån. Det är viktigt att du alltid jämför den effektiva räntan på ett lån. I den ingår även alla avgifter som till exempel eventuell uppläggningsavgift och aviavgift vilket ger dig en mer rättvis bild av totalkostnaden för lånet. Denna kan variera beroende på flera faktorer som till exempel amorteringstakt, faktureringsmetod, med mera. Kontrollera alltid totalkostnaden med den enskilda långivaren.

Efter att du har ansökt om ett lån så kommer en så kallad kreditprövning att genomföras. Det innebär att långivaren kontrollerar bl.a. dina inkomstuppgifter och eventuella nuvarande skuldsättning för att kunna utvärdera dina förutsättningar för att kunna betala av lånet. De beslutar sig sedan för att medge eller avslå din ansökan.


Innan du ansöker

  • Kom ihåg att inte ansöka om att låna mer pengar än vad du egentligen behöver
  • Försäkra dig om att du har utrymme i din ekonomi för att kunna betala tillbaka lånet
  • Välj den lånetyp som passar dina individuella behov och förutsättningar bäst
  • Jämför olika långivare för att hitta de bästa villkoren

Lånetyper

jämför lånNär det kommer till att ta ett lån finns flera olika typer av lån att välja mellan. Vissa är mer inriktade för ett visst ändamål, som ett bolån eller ett billån, och andra är mer allmänna lån som du kan använda valfritt, till exempel privatlån eller blancolån. Vad som skiljer dessa lån från varandra är bland annat räntan och om lånet kommer med eller utan säkerhet. I listan nedanför kan du läsa mer om vilka olika lån du kan ansöka om:

Bolån

Ett bolån är ett lån som du ansöker om när du ska köpa bostad. Normalt så krävs det att du har en viss procent av bostadens pris som kontantinsats. Denna kontantinsats eller handpenning ligger oftast på 15 %. Har du inte dessa medel tillgängliga kan du ta ett privatlån eller blancolån som då fungerar som ett kontantinsatslån. Tänk dock på att räntan på blancolån blir betydligt högre än på bolånet, vilket gör att den faktiska kostnaden du betalar för bostaden blir högre. Därför är det bra att bekosta kontantinsatsen med egna medel i första hand. Långivaren tar även bostaden du planerar att köpa som säkerhet för lånet. När det kommer till räntan på bolånet kan du vanligtvis välja på att ha en rörlig ränta eller att binda räntan på ett visst antal månader eller år. Det finns både fördelar och nackdelar med båda alternativen. Bunden ränta skyddar dig mot plötsliga räntesvängningar och innebär att du alltid vet vad du betalar i månadsbelopp. Med rörlig ränta blir dina räntekostnader dock lägre på sikt, men du är mer utsatt i perioder av ekonomisk instabilitet. Har du lånat mer än 70 % av bostadens värde måste du börja amortera direkt. Uppgår ditt bolån till en lägre procent än så, kan du välja att endast betala räntekostnaderna till en början.

Billån

Ett billån är ett lån till inköp av en bil, med eller utan fordonet som säkerhet. Om du har bilen som säkerhet så får du normalt en lägre ränta och en lägre totalkostnad, men samtidigt andra krav. Det finns även andra specifika fordonslån för t.ex. båt och motorcykel. Likt bolånet måste du även med ett billån betala en viss del av priset på bilen kontant. Som regel kan du ta ett lån upp till 80 % av bilens totala värde och därefter ska de resterande 20 % betalas kontant. Vill du inte ta ett traditionellt billån kan du ansöka om ett privatlån. Då krävs ingen kontantinsats men å andra sidan blir räntan högre eftersom banken då inte har någon säkerhet.

Blancolån

Ett blancolån är ett lån utan säkerhet. Det kan du söka för valfritt ändamål som t.ex. insats för ett bostadsköp eller för konsumtion. Eftersom lånet inte har någon säkerhet så blir räntan högre än för ett bolån. Ett blancolån ligger vanligtvis på en summa av minst 1 000 kronor och max 500 000 kronor och du kan välja en återbetalningstid på mellan ett till femton år.

Företagslån

Ett företagslån är ett lån till ett företag, normalt ett aktiebolag men ibland även t.ex. en enskild firma. Lånet kan t.ex. användas till att bygga upp varulager, köpa in nya maskiner eller betala leverantörer i väntan på betalning från kunder.

Privatlån

Ett privatlån är ett lån som du kan ansöka om av flera olika anledningar. Vanligtvis så kan du låna till i stort sett vad du vill. Långivaren kräver oftast heller ingen form av säkerhet (som t.ex. en bostad). Det innebär dock även att räntan blir högre än för t.ex. ett bostadslån. Privatlån och blancolån är samma sak.

Samla lån

Ett samlingslån avser att lösa befintliga lån och krediter och samla dessa i ett enda stort lån. Anledningen till att du vill göra det är oftast för att sänka räntan eller på andra sätt få bättre villkor. Det är också enklare att hålla reda på en enda inbetalning istället för flera stycken. Vanligtvis så kan du ansöka om ett vanligt privatlån när du vill samla dina lån.

Snabblån

Ett snabblån är ett lån av ett mindre belopp pengar som ofta behandlas direkt och betalas ut omgående. Dessa lån kan oftast ansökas via SMS och kallas även för SMS-lån. Villkoren för snabblån är vanligtvis ofördelaktiga med höga räntor och avgifter. Ett snabblån är oftast det dyraste och sämsta lånealternativet, därför ska det betraktas som en kortsiktig lösning och bör noga övervägas innan det ansöks om.


Vanliga frågor

✅ Vad är viktigt att tänka på när jag jämför banklån?

När du jämför olika banker är det bra att läsa deras villkor mer än en gång, och ställa dem mot varandra. Kolla även vem du kan få lägst ränta hos, framförallt.

✅ Vad finns det för olika lånetyper?

På Konsument.se kan du läsa om en mängd olika typer av lån, för att informera dig själv innan du ansöker om ett. Vi har bland annat information om: bolån, billån, blancolån, företagslån, privatlån, samlingslån och snabblån.

✅ Vilka långivare och låneförmedlare har lägst ränta?

Kika på vår jämförelsetabell för att ta reda på vilka långivare som kan erbjuda lägst ränta just nu. En del har betydligt lägre ränta tillgängligt än andra.


Ytterligare frågor

Vad bör jag tänka på innan jag tar ett lån?

Att ansöka om ett lån är ett stort åtagande, du binder upp dig hos en bank eller långivare och blir betalningsskyldig under ett visst antal månader – ofta flera år vid större köp. Det är därför viktigt att du tänker över beslutet noga innan du ansöker, och framför allt räknar ut om du kommer ha möjlighet att betala tillbaka lånet genom att gå över din privata ekonomi. Innan du ansöker bör du göra upp en budget för dig själv, dels så du har en plan för hur du ska betala tillbaka lånet och dels så att du inte lånar mer pengar än du behöver. Gör alltid beräkningarna med största möjliga utgifter. Om du kan möta dessa utan att spräcka din budget är du i en god position att ta ett lån.

Hur lång tid har jag på mig att betala tillbaka lånet?

jämför lånDetta är oftast individuellt, åtminstone vad gäller privatlån. Hos de flesta banker och långivare kan du välja en återbetalningsperiod på allt från ett år till femton år för blancolån. I din ansökan kan du meddela under hur lång tid du vill låna pengar. Bolån har betydligt generösare återbetalningstider, ofta mellan 30 till 50 år.

Det finns ett undantag och det är om du tar ett snabblån, eller ett så kallat SMS-lån. Här har du en mycket kortare återbetalningstid jämfört med de andra lånetyperna. Med ett snabblån tillkommer dessutom en hög ränta.

Hur fungerar räntan på lånet?

Ränta betecknas som det pris du får betala för att få låna pengar. Förutom att betala tillbaka de pengar du har lånat måste du alltså även betala en extra summa varje månad till banken eller långivaren. Det är därför viktigt att kontrollera räntan när du ansöker om ett lån, så att du får ett så lågt ränteerbjudande som möjligt.

När du tar ett bolån kan du välja mellan en fast eller rörlig ränta. En fast ränta innebär att du binder räntan till samma räntesats varje månad. Denna ränta förblir samma även om Riksräntan sänks eller stiger. En rörlig ränta är precis som det låter, rörlig, och kommer därför att ändras oftare, då den påverkas av det aktuella ränteläget. Dokumenterat är oftast den rörliga räntan en aning lägre än den fasta.

När det kommer till Snabblån eller SMS-lån är räntan vanligtvis väldigt hög. Detta beror på att du kan få låna ett relativt stort belopp på kort tid och banken eller långivaren inte har någon säkerhet för lånet. De tar därför en relativt stor risk när de lånar ut pengar till dig.

Hur fungerar det att låna pengar via en låneförmedlare?

En låneförmedlare lånar inte ut pengar själv utan samarbetar istället med flera olika banker och kreditinstitut. Enkelt beskrivet är låneförmedlare mellanhanden mellan dig som potentiell låntagare och en bank eller långivare. De flesta låneförmedlare idag är specialiserade på privatlån men det finns också de som samarbetar med banker som erbjuder bolån. Fördelen med att använda dig av en låneförmedlare är att du endast skickar in en ansökan och i retur får flera olika förslag. Det gör det möjligt för dig att välja lånet med de fördelaktigaste villkoren för dig. Tjänsten är gratis eftersom låneförmedlaren får betalt av bankerna när de lyckas förmedla ett lån. Du kan därför tacka nej till samtliga erbjudanden utan kostnad, om de inte passar dig.

En annan fördel är att trots att du får flera olika erbjudanden, tas endast en kreditupplysning på dig. Därför påverkas din kreditvärdighet inte negativt. Nackdelen är att en låneförmedlare normalt inte samarbetar med alla långivare på marknaden. Det innebär att de erbjudanden du får inte nödvändigtvis är de bästa du kan få. Ofta är det storbankerna som inte samarbetar med låneförmedlarna.


Ekonomiska problem?

Om du har ekonomiska problem så kan du vända dig till din kommunala konsumentvägledare [1] för stöd. De kan hjälpa dig med personlig budget- och skuldrådgivning och andra konsumentfrågor.


Referenser

  1. Sök din kommunala konsumentvägledning“. Hallå Konsument.
  2. “Kan inte betala – privatperson”. Kronofogden.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2023-04-01 av Anders Larsson

Du är här: Hem » Bästa lån 2023