Billån

Bästa billån med låg ränta 2024
Det allra billigaste billånet
Information om att låna till bil
Möjligheten att jämföra olika billån

Bästa billån 2024 (bäst i test)

Det bästa billånet hittar du via Lendo. Genom att jämföra en mängd olika banker och andra långivare så kan du få den lägsta möjliga räntan på ett privatlån upp till 600 000 kr. Det här lånet kan du använda för att köpa vilken bil du vill, ny som begagnad, helt utan säkerhet. Det är kostnadsfritt att ansöka och du förbinder dig inte till att låna till bil.

Konsument.se rekommenderar Lendo.

Ansök om billån via Lendo →

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 34%. Räntespann mellan: 5,20%-33,93%.


Jämför billån

Följande låneförmedlare hjälper dig att hitta privatlån som kan användas till att köpa en bil.

LångivareOmdömeLånebeloppLöptidRäntaAnmärkningNästa steg
Lendo
Lendo
10 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år5,20% - 33,93% OKAnsök nu →
Compricer
Compricer
5 000 kr - 600 000 kr2 - 15 år4,70% - 33,75% OKAnsök nu →
Coop
Coop
15 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år5,20% - 16,95% NejAnsök nu →
Likvidum
Likvidum
5 000 kr - 600 000 kr1 - 20 år4,95% - 25,95% OKAnsök nu →
Enklare
Enklare
5 000 kr - 600 000 kr1 - 20 år5,07% - 33,46% OKAnsök nu →
Bank Norwegian
Bank Norwegian
5 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år8,61% - 29,07% NejAnsök nu →

Om billån och att låna till bil

Bilägandet ökar stadigt i Sverige och med över 4,7 miljoner personbilar i trafik så har billån naturligt blivit en av de vanligaste låneformerna. Att investera i en bil är ett stort beslut och innan köpet bör du samla på dig så mycket fakta som möjligt om de olika typer av lån som erbjuds för att lättare kunna fatta ett bra beslut, och få en uppfattning om vilken typ av lån som passar dig bäst. De vanligaste alternativen när det gäller ett bilköp är ett billån eller ett privatlån.


Så ansöker du

 • Läs igenom informationen och de vanliga frågorna på den här sidan
 • Välj en eller flera av långivarna ovan och besök deras webbplatser
 • Beräkna kostnaden och kontrollera villkoren för ett lån med just dina förutsättningar och önskemål
 • Ansök på långivarens webbplats och få eventuellt besked direkt
 • Fyll i ett eventuellt skuldebrev som blir hemskickat efter godkänd ansökan
 • Köp bilen från en auktoriserad bilförsäljare eller från en privatperson

Billån utan kontantinsats

Billån

Har du inga inte sparat kapital som du kan utnyttja till att betala en kontantinsats, finns det andra lånealternativ. Du kan till exempel finansiera ett bilköp via ett privatlån (samma sak som ett blancolån). Då används inte bilen som säkerhet och du behöver inte heller betala en kontantinsats vid inköpet. Räntan kan däremot vara något högre än för ett traditionellt billån. Det är inte ovanligt att ta ett privatlån för att betala en kontantinsats. Det är dock alltid bäst om du kan betala en del själv, då du alltid betalar tillbaka mer pengar än vad du lånade och din bil på så sätt blir dyrare.

Normalt kan du låna maximalt 500 000 kronor utan säkerhet och således är privatlån inte ett alternativ för bilar som är dyrare än så. Långivaren gör alltid en kreditprövning för att se hur pass kreditvärdig du är. Det innebär att din ekonomi och årsinkomst granskas kan vara avgörande för hur mycket du kan låna. Även betalningsanmärkningar och övriga skulder spelar en stor roll.

Billån med kontantinsats

Kontantinsats innebär att du måste betala en del av bilen själv och inte kan låna hela beloppet. Om du tar ett traditionellt billån så får du låna upp till maximalt 80 % av bilens värde och resterande 20 % måste således betalas kontant vid inköpstillfället. Pengarna till den kontanta insatsen kan du få om du byter in din gamla bil, tar ytterligare ett lån eller om du har ett sparat kapital. Anledningen till att du måste betala en kontantinsats är för att långivaren ska vara säker på att få tillbaka sina pengar om du av någon anledning inte kan betala tillbaka lånet. Bilen utgör även en säkerhet för långivaren. De 20 % är summan man beräknar att bilen förlorar i värde så snart den lämnar bilhandlaren. Hänsyn har även tagits till att bilens andrahandsvärde sjunker.

Avbetalningstiden för ett billån är upp till tolv år, beroende på bilens värde. Varje månad ska en del av skulden betalas, så kallad amortering, och summan som ska betala avgörs av hur lång avbetalningstiden är. Förutom amortering, som minskar skulden, ska du betala ränta. Räntan varierar efter vilket typ av lån det är och vilken långivare du har använt dig av. Det kan även tillkomma olika avgifter. Normalt är räntan lite lägre för ett billån, än till exempel ett vanligt privatlån och det beror på att bilen utgör en säkerhet. Långivaren som har bilen som säkerhet för lånet, kräver normalt att den är helförsäkrad under hela låneperioden. Vanligtvis finns det också gränser för hur gammal bilen får vara när lånet ska vara avbetalat. Det kan även vara så att om bilens värde understiger ett visst belopp, beviljas inte något lån. Värdet på bilen är då för lågt för att anses som en säkerhet.

Lånevillkor

För att kunna ansökan om ett billån eller privatlån måste du vara minst 18 år och folkbokförd i Sverige. Du ska även ha bott här i minst tolv månader. Du får inte ha några skulder hos Kronofogden, men har du haft skulder hos Kronofogden, kan du ändå få ett lån beviljat om du har varit skuldfri de senaste sex månaderna. Ibland krävs det även en fast årsinkomst. Ju tryggare ekonomi du har, desto större chans har du att få ett lån och få en bra ränta. Ansöker du om ett billån måste du även i många fall köpa bilen hos en auktoriserad bilhandlare.

Rörlig och bunden ränta

När du tar ett billån kan du välja mellan en rörlig eller bunden ränta. En rörlig ränta förändras hela tiden och räntan avgörs av hur ränteläget i Sverige är. En bunden ränta är däremot densamma hela tiden och förändras alltså inte. Med bunden ränta vet du vad du betalar varje månad och kan lättare räkna på vad lånet kommer att kosta varje månad. Vilket av alternativen som är mest lönsamt går inte att säga, utan det beror helt på hur ränteläget ser ut, vilken risk du vill ta och hur pass bra den bundna räntan blir.

En effektiv ränta, är alla kostnader ett lån genererar. Det vill säga själva räntan på lånet och andra avgifter som kan tillkomma. Exempel på sådana kostnader kan vara en uppläggningsavgift, årsavgifter och faktura avgifter. När du räknar på om du har råd med ett lån, är det den effektiva räntan du ska räkna på. Detta är med andra ord bara kostnader för själva lånet och inte betalningen på lånet.

Viktigt att komma ihåg

 • Undvik att låna pengar till att köpa en bil som är dyrare än vad du egentligen behöver
 • Ett lån med säkerhet ger lägre ränta än ett lån utan säkerhet
 • Välj en amorteringstid och avbetalningstakt som du kommer att vara bekväm med
 • Jämför alltid villkoren hos olika långivare. De kan variera beroende på bil och dina personliga förutsättningar.

Vanliga frågor och svar

Vilka långivare tillhandahåller billån 2024?

Några av långivarna är Bluestep, DNB, Freedom Finance, ICA Banken, IKANO Bank, Länsförsäkringar, My Money, Nordea, Santander, SBAB, SEB, SevenDay, Sparbanken, Swedbank. Se tabellen ovan för en lista med fler.

Kan man ansöka om ett lån via en låneförmedlare?

Ja, du kan ansöka om ett billån via förmedlare som t.ex. Lendo eller Likvidum. Dessa jämför i sin tur sedan villkoren hos olika långivare. Du skickar alltså in en ansökan till låneförmedlaren, som sedan presenterar ett antal olika alternativ för dig. Tänk på att en låneförmedlare inte lånar ut pengar, utan de förmedlar dessa tjänster i samarbete med olika långivare.

Tillhandahåller några bilmärken egna lån?

Ja, ett flertal biltillverkare tillhandahåller lån, vanligtvis i samarbete med en bank. Exempel på dessa är BMW (BMW Financial Services), Mazda (Mazda Finans), Mercedez-Benz, Mini Opel (Opel Finans), SEAT (SEAT Financial Services), Skoda, Toyota (Toyota Financial Services), Volvo (Volvo Finans), Volkswagen (Volkswagen Financial Services),

Kan jag beviljas ett billån med betalningsanmärkning?

Ja, i vissa fall. Se respektive långivares webbplats för villkor. De långivare som kan godta betalningsanmärkningar gör vanligtvis en individuell bedömning av ansökningen för att bedöma kreditrisken och förutsättningarna att billånet kan återbetalas. Du får vara beredd på att räntan kan vara mycket högre på grund av betalningsanmärkningarna. Har du däremot skulder hos Kronofogden, kan du inte få något lån.

Vilken är den bästa räntan jag kan få?

Banker och olika långivare förmedlar ofta vilken ränta de har, men det är inte säkert att det är den räntan du får. Räntan är individuell och beror bland annat på hur mycket pengar du behöver låna, vilken bil du ska köpa, hur mycket pengar du kan och vill betala själv som kontantinsats, din personliga ekonomiska situation med mera. Generellt sätt gäller att du får bättre ränta om säkerheten är hög och din ekonomi är bra.

Kan jag låna till att köpa en begagnad bil?

Ja, du kan ta billån för att köpa en begagnad eller en helt ny bil. När det gäller just billån, måste du använda pengarna för att köpa bilen hos en auktoriserad bilhandlare. Vill du köpa en bil från en privatperson, är det ett privatlån du ska välja. Med ett privatlån kan du använda pengarna du lånar till vad du vill och du behöver inte specificera till vad du ska använda pengarna när du ansöker om lånet.

Vad är det för skillnad på ett billån och ett privatlån?

Skillnaden på ett billån och ett privatlån är att i det ena fallet måste du själv lägga in en viss summa kontant, en kontantinsats, och i det andra fallet lånar du hela beloppet direkt. Vid billån ligger kontantinsatsen på 20 % och det gör att även räntan blir något lägre, dock kan du inte ta ett billån om du vill köpa en bil av en privatperson. Privatlån har ingen kontantinsats, räntan är dock lite högre, men du kan handla bilen av vem du vill.

Vem kan ta ett lån?

Alla personer över 18 år kan ansöka om ett privatlån, men det krävs att du uppfyller en del andra villkor. Du måste vara folkbokförd i Sverige och varit skriven i landet i minst tolv månader. Du får heller inte ha, eller ha haft skulder hos Kronofogden de senaste sex månaderna. Har du betalningsanmärkningar, behöver inte detta vara något problem. En del långivare godkänner lån även med betalningsanmärkningar, men oftast blir räntan på ett lån högre i dessa fall, eftersom långivaren tar en större risk.

Är det möjligt att låna pengar till en kontantinsats?

Ja, det är absolut möjligt och då rör det sig om ett privatlån. Ett privatlån kan du nämligen använda till vad du vill, men det kan hända att räntan är högre och ofta måste betalas tillbaka fortare. När du tar ytterligare ett lån, är det viktigt att du räknar på den totala kostnaden för både billån och privatlån. Glöm inte att räkna med eventuella avgifter som tillkommer. Med två lån ökar din totala kostnad och det är viktigt att du har räknat på att din ekonomi klarar det.

Varför görs en kreditprövning?

Banker och andra långivare vill veta hur bra din betalningsförmåga är och hur stor risk det är att låna pengar till dig. Vid en kreditprövning får de reda på dina inkomster, skulder, betalningsanmärkningar och en uppskattning om hur stor risk det är att du inte klarar av att betala tillbaka lånet. Har du hög kreditvärdighet, alltså bra ekonomi och inga anmärkningar, kan du också få en lägre ränta.

Vad innebär rak amortering och annuitet?

Amortering är betalning av själva lånet. Här är det viktigt att skilja på amortering och ränta. Ränta är kostnaden du betalar för att få låna pengar och ska inte förväxlas med amortering. När det gäller amorteringen kan du välja om du vill ha rak amortering eller annuitet. Vid rak amortering, betalar du varje månad samma belopp. I takt med att skulden minskar, blir även räntan lägre, eftersom den baseras på det faktiska skuldbeloppet. Med rak amortering blir din kostnad mindre och mindre. Vid annuitet betalar du samma summa vid varje betalningstillfälle. Det innebär att du betalar mer ränta, än amortering i början, vilket betyder att ditt lån kommer minska. Med tiden sjunker räntan och amorteringsbeloppet ökar och avbetalningen börjar ta fart, men du betalar fortfarande samma belopp. Fördelen är att du varje månad vet vad din kostnad är och kan planera efter det.


Relaterade sidor

Se även vår sida om bilförsäkringar för att förstå vilka olika försäkringar som finns och för att jämföra försäkringsbolag.


Vanliga frågor

✅ Tillhandahåller SBAB billån?

Ja, SBAB kan erbjuda dig billån med relativt låg ränta. De låter dig även flytta ditt befintliga billån till dem för att potentiellt få lägre ränta.

✅ Går det att få ett snabbt billån?

Långivare som erbjuder tjänsten BankID låter dig låna snabbt och få pengarna på kontot samma dag. Detta för att du signerar med din e-legitimation direkt, och får svar på kort tid.

✅ Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om billån?

Jämför villkoren hos de olika långivarna, och låna inte till en onödigt dyr bil, om du det inte är något du vet att du har råd med.


Referenser

 1. “Fordonsstatistik”. SCB.
 2. “Fordon i län och kommuner år 2016” (pdf). Trafikanalys.

Kontakt

Om du har några ytterligare frågor om ett specifikt billån så bör du kontakta den aktuella långivaren via deras webbplats.Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-06-18 av Anders Larsson