Skoterförsäkring

Se bästa skoterförsäkring just nu
Försäkra och skydda din skoter
Jämför pris på snöskoterförsäkring
Hitta den billigaste och mest prisvärda

Bästa skoterförsäkringen 2024 (bäst i test)

Den bästa skoterförsäkringen just nu, enligt Konsument.se, tecknar du via Folksam. Du får ett prisvärt men samtidigt omfattande skydd som dessutom är säsongsanpassat. Det betyder att du betalar mindre under sommaren när du inte använder snöskotern – utan att behöva ställa av och på den. Du väljer själv försäkringsnivå beroende på behov. Skydd för personskador på förare eller passagerare samt normal utrustning ingår.

Konsument.se rekommenderar Folksam.

Se ditt pris hos Folksam →

Se deras webbplats för mer information och aktuella försäkringsvillkor.


Jämför skoterförsäkring

SnöskoterförsäkringEgenskaperNästa steg
Folksam - Snöskoterförsäkring Bästa skoterförsäkringen enligt Konsument.se
Lägre pris & slipp avställning med året runt-försäkring
Ersätter personskador på förare och passagerare
Se ditt pris →
Dina Försäkringar - Snöskoterförsäkring Ersätter eventuell skadegörelse
Tillhörande pulka och kälke ingår
Årsförsäkring så du slipper avställning
Se ditt pris →
Trygg-Hansa - Snöskoterförsäkring Året runt-försäkring för lägre pris
Ersättning vid stöld ingår
Upp till 20% rabatt vid samling
Se ditt pris →
Länsförsäkringar - Snöskoterförsäkring Gäller året runt (även när den inte används)
Skydd för brand, skadegörelse eller stöld
Även skydd för pulka och släde ingår
Se ditt pris →
If - Snöskoterförsäkring Skydd för släpsläde upp till 20 000 kr ingår
Gäller året runt, vid eller utanför användning
Lägre självrisk om du har spårsändare
Se ditt pris →

Försäkring – Skoter

Du som ska äga och köra snöskoter behöver utöver att vara minst 16 år även ha en skoterförsäkring. Precis som med andra fordon räcker det enligt lag att ha en (obligatorisk) trafikförsäkring. Vill du sedan utöka skyddet för både dig själv och din snöskoter så är det halvförsäkring eller helförsäkring som gäller.

De flesta försäkringsgivarna erbjuder skoterförsäkring året om, där priset faller markant under sommaren. På så vis är du alltid helt skyddad mot evempelvis stöld utan att behöva betala fullpris när du inte använder snöskotern. Det fungerar som en avställningsförsäkring men som även gör att du inte behöver tänka på att ställa av och på snöskotern.


Vad ingår i snöskoterförsäkring?

Först och främst måste du välja vilken typ av snöskoterförsäkring du vill ha. Trafikförsäkring är ett måste för alla, som lägsta möjliga nivå. Med halvförsäkring och helförsäkring får man ett mer heltäckande skydd där ersättning för flera moment ingår.

Vad som ingår beror med andra ord på vilken skoterförsäkring du väljer. Läs vidare nedan där vi går igenom de olika nivåerna av skoterförsäkringar och se vilken som lämpar sig bäst för din situation.


Olika nivåer av försäkringar till snöskoter

Här kikar vi närmare på de nivåerna av försäkring du kan teckna för din snöskoter. Notera att du alltid måste ha åtminstone en trafikförsäkring. Halvförsäkring, helförsäkring och diverse tilläggsförsäkringar är för den som tar säkerheten på största allvar, och vill ha ett omfattande skydd året om.

Obligatorisk trafikförsäkring

Den lagstadgade trafikförsäkringen täcker främst personskador och skador på andras egendom. Ersättningen du får då används för att betala för skador som du orsakat med snöskotern. Du får alltså ingen ersättning för skadorna på din egen snöskoter eller egendom.

Hos vissa försäkringsgivare ingår även ersättning vid trafikolycksfall, om du eller en passagerare skulle skadas i en olycka. Man kan även i en del fall få ersättning för kristerapi (krishjälp) efter trafikolycka.

Grundläggande halvförsäkring

Med halvförsäkring får du ett mer heltäckande skydd, där du kan få ersättning för diverse skador på snöskotern. Detta inkluderar bland annat ersättning för:

  • Stulen snöskoter eller skador vid stöldförsök
  • Skador orsakade av brand
  • Reparation eller byte av skadad vindruta
  • Rättsskydd

Om din snöskoter blir stulen så gäller försäkringen oftast utan självrisk.

Omfattande helförsäkring

För dig som vill ha det mest prisvärda och omfattande skyddet så är helförsäkring det bästa valet. Här får du ersättning för allt som täcks av en halvförsäkring (och i vissa fall bättre ersättningsvillkor). Du får dessutom en ordentlig ersättning vid vagnskador. Vagnskada inkluderar bland annat karosskador som skett via:

  • Kollision
  • Kollision med djur (ingen självrisk)
  • Omkullkörning
  • Skadegörelse
  • Transport

Tilläggsförsäkring

Om du känner att helförsäkringen inte riktigt räcker till så kan du även kika på tilläggsförsäkringar. Dessa kan skilja sig en del i detaljerna mellan de olika försärkingsgivarna, men generellt finns det liknande tillägg hos de flesta.

Det finns olika typer av tillägg, men många av de är för dig som har en lite dyrare snöskoter och vill känna sig helt skyddad i alla lägen. Då kan det t.ex. vara värt att lägga till ökad ersättning för att få rätt ersättning för snöskotern och tillbehören vid alla tillfällen. Du kan även lägga till stilleståndsersättning om din skoter skulle behöva repareras. Då får du ersättning varje dag som snöskotern är otillgänglig.


Snöskoterförsäkring – Pris

Priset på just din skoterförsäkring får du reda på när du klickar dig vidare till en försäkringsgivare. Genom att fylla i registreringsnummer och personnummer så räknas kostnaden ut. Räkna med åtminstone två tusen kronor per år, inklusive eventuella tillägg. Det blir även ett betydligt lägre pris under sommaren när du inte använder snöskotern.

Självrisk

Till årskostnaden får du även räkna in självrisk om en olycka skulle ske. Hur mycket självrisken kostar beror på både moment och vilken försäkringsnivå du valt.


Vanliga frågor och svar

✅ Behöver jag försäkra min snöskoter?

Ja, du måste alltid ha åtminstone en trafikförsäkring för att få köra din snöskoter. Halvförsäkring och helförsäkring är inte obligatoriskt men rekommenderat, särskilt om du har en ny snöskoter.

✅ Tar det lång tid att teckna snöskoterförsäkring?

Nej, processen är snabb och och från det att du klickar dig vidare till en försäkringsgivare så kan din skoter bli helt försäkrad och redo för snön inom ett par dagar.

✅ Vad kostar skoterförsäkring?

När du besöker ett försäkringsbolag så räknar de ut priset på just din snöskoterförsäkring. Faktorer som var du bor, hur gammal du är och vilken snöskoter du har påverkar den totala kostnaden.


Referenser


Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag. Erik har mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-05-03 av Erik Gustafsson