Teckna elavtal? Hos Konsument.se hittar du de billigaste och bästa elavtalen i Sverige.
Bästa billigaste elavtalet juni 2023
Jämför elavtal och teckna nytt direkt på nätet
Välj fast eller rörligt pris och bind avtal
Alla aktuella erbjudanden på elavtal
Bästa billigaste elavtalet juni 2023 / inför juli 2023
Här hittar du aktuella erbjudanden med de bästa elavtalen just nu. Du kan enkelt byta elavtal med hjälp av dit BankID, kom ihåg att du alltid har 14 dagars ångerrätt.
| Elbolag | Egenskaper | Betyg | Nästa steg |
1 |  | Bästa elbolaget i april 2023 enligt Konsument.se
Fri månadsavgift i 1 år för alla nya kunder
Lågt påslag och 100% fossilfri el | | Se ditt elpris |
2 |  | Rabatt på elen varje månad i ett år
Prisgaranti – betala inte mer än du gör idag
Ingen bindningstid | | Se ditt elpris |
3 |  | Nu 800kr i rabatt!
Alltid el märkt Bra Miljöval
Certifierade med Schysst elhandel | | Se ditt elpris |
4 |  | 100% förnybar el till inköpspris i 9 mån
Rörligt eller fast elavtal
Populärt elbolag på Konsument.se | | Se ditt elpris |
5 |  | 100% kärnenergi
Ta kontroll över ditt elpris, timme för timme
Teckna och byt på 1 minut med BankID | | Se ditt elpris |
Billigast elavtal
Idag kan du jämföra elbolag och elavtal online, vilket gör att du enkelt och smidigt kan jämföra ditt nuvarande elavtal med andra bolagserbjudanden. Att regelbundet se över ditt elavtal och din konsumtion rekommenderas, eftersom marknaden förändras och det avtal som var bäst och billigast tidigare kanske inte är det idag. Dessutom kan den personliga konsumtionen ha ökat eller minskat och det är därför ofta lämpligt att se över ditt elavtal varje år för att säkerställa att du har de bästa villkoren.
Allt om elavtal
Ett elavtal är det kontrakt som du har med ett elhandelsbolag. Det här är inte nödvändigtvis samma bolag som elnätsbolaget. Elnätsbolaget är det företag som levererar el till dig och detta är alltid detsamma eftersom elnätsföretagen har lokala monopol på elnäten. Det är också detta företag som hanterar avläsningen av din mätare och som sedan rapporterar mätresultatet vidare till ditt elhandelsbolag. Elhandelsbolaget är det företag som faktiskt köper in elen.
Till elnätsbolaget betalar du avgifter för underhåll och drift av ledningarna, medan du till elhandelsbolaget betalar för den el du använder. Du har förstås också ett avtal med elnätsföretaget, men detta är inget du kan byta på grund av monopolet – det finns inget annat alternativ. Däremot står det dig fritt att byta elhandelsbolag för att spara pengar på bättre elpriser.
I Sverige kan elektricitet komma från antingen kärnkraft, vatten, sol eller vind, och hur mycket el just du förbrukar från de olika källorna väljer du genom att teckna ett elavtal som specialiserat sig på olika typer av el-källor. Det finns idag helt gröna elavtal som endast erbjuder naturliga och förnybara el-alternativ, men det finns också elavtal som endast baserar sig på en energikälla, samt ytterligare andra som ger en mix av olika energialternativ.
Ditt elavtal har också ett pris, och tillsammans med uppgifterna om var energin kommer från är just priset bland det mest intressanta när det gäller elavtal. En vanlig uppfattning är att olika elavtal inte skiljer sig speciellt mycket åt, utan att all el mer eller mindre landar på samma summa i slutändan. Det stämmer dock inte och det lönar sig definitivt att se över sin elkonsumtion och sitt avtal för att hitta den bästa dealen.
Hur prissätts el?

Det moderna samhället bygger i mångt och mycket på att en trygg och stabil försörjning av elkraft är konstant tillgänglig, och elektricitet är idag en förutsättning för att våra vardagliga liv ska kunna fungera. Både privata bostäder men också tåg, sjukhus, belysning längs gator, uppvärmning av hushållsvatten och mycket mer är beroende av elektricitet. I Skandinavien är elhandeln samordnad via en så kallad elbörs, som hjälper till att reglera marknaden och hålla priserna inom rimliga nivåer.
Den skandinaviska elbörsen går under namnet NordPool, och sätter priset på elektrisk energi mot konsumenterna, vilket vanligtvis sker i enheten kilowattimme. Det betyder att priserna anges i summor per just kilowattimme, vilket gör att du kan jämföra priser mellan olika elbolag relativt lätt. NordPool startades år 1996 av Norge och Sverige, men inkluderar idag också Finland, Danmark och Estland. NordPools priser på elektricitet är normgivande för hela den skandinaviska och delvis även baltiska elmarknaden.
Att välja elavtal
Det kan ibland kännas som en djungel att jämföra elavtal, och som att försöka jämföra äpplen med päron. Inte bara finns det avtal med el från olika källor, eller en kombination av el från olika källor, utan priserna kan både vara rörliga och fasta, eller en kombination av båda.
Fast eller rörligt pris?
Det rörliga elpriset justeras som regel en gång per månad – i månadsskiftet – och baseras på den föregående månadens medelpris på NordPool. Det vanligaste är att du betalar ett genomsnittspris för en hel månad. Ett fast elpris innebär att du binder kostnaden för el under en viss period – oftast mellan ett till fem år. Fördelen med ett elavtal med fast pris är att du vet exakt hur mycket du kommer att betala månad efter månad, kvartal efter kvartal, medan ett rörligt pris gör att du kan dra nytta av att priset ibland går ner, samtidigt som du också måste vara beredd på det motsatta och kunna hantera periodvis högre räkningar. Över tid brukar elavtal med rörliga priser vara billigare, men i de fall då du förbrukar mycket el (särskilt under vintrarna när elpriserna brukar stiga) kan det vara fördelaktigare med ett fast elpris. Ytterligare andra elavtal erbjuder en kombination av fast och rörligt pris, vilket också kan vara intressant.
Fast eller rörligt pris tillsammans med stora prisskillnader inom olika avtal och elbolag gör att det lönar sig att noggrant jämföra olika alternativ. En måttstock som ofta nämns är att det kan skilja upp till 5 000 kronor årligen mellan det billigaste och det dyraste alternativet på marknaden, även om avtalen och elbolagen i fråga byts ut mellan varven.
Elområde
Vilket elområde du bor i påverkar priset – inte antalet elhandelsbolag som finns tillgängliga för dig. Bor du i område 1 eller 2, vilket omfattar i stort sett hela Norrland, bor du i ett område där det finns ett överskott på el och priserna är därför generellt sett lägre. I område 3 eller 4 blir priserna istället dyrare. Sverige har varit indelat i elområden sedan 2011 och anledningen till att detta system infördes var att EU-kommissionen krävde att Svenska Kraftnät skulle hantera den elunderskott som ofta uppstår under vintrarna i södra Sverige på ett sätt som inte strider mot den fria rörligheten för varor och tjänster. Istället för att begränsa elen som förs över från södra Sverige till Danmark, som gjordes tidigare, är tanken att det högre priset under säsonger med större elunderskott ska minska efterfrågan.
Miljövänlig el
Då miljömedvetenheten ökat på senare år har det också blivit viktigare för många att köpa så kallad grön el – el som kommer från vind-, vatten- och solkraft. Du kan oftast välja hur stor andel av din el du vill ska komma från miljövänlig el i ditt elavtal. Elhandlaren köper då i sin tur in motsvarande mängd från miljövänligproduktion. Som grön el klassas elektricitet som genereras av förnybara källor, vilka återskapas av naturen. Hit räknas alltså inte kärnkraft, även om den i den dagliga driften inte ger upphov till utsläpp av växthusgaser. Ett av de största miljöproblemen med kärnkraften är istället slutförvaringen av uttjänt uran.
När det kommer till att välja elavtal är det lätt att lyssna på både rykten och reklam, och att välja det elbolag som syns mest eller det som kollegorna rekommenderar. Ett elavtal är dock en personlig sak och något som du behöver fundera över utifrån just dina förutsättningar och önskemål. Ta dig därför tid att jämföra olika alternativ utifrån just din situation, och hitta det bästa avtalet för just dig. Även om priset naturligtvis är en viktig aspekt, är det också viktigt att titta på vilka energikällor som används och hur stor portion förnybar energi som ingår i ditt avtal. Läs alltid det finstilta för att försäkra dig om att du förstår alla detaljer i kontraktet.
Att byta elavtal
När det kommer till att välja elleverantör och kanske byta bolag och avtal är första steget oftast att ta fram ditt nuvarande elavtal och se över vad du har för typ av kontrakt och hur mycket du betalar, samt hur lång bindningstid du har kvar. Att försöka säga upp sitt elavtal under bindningstiden kan vara förenat med viss problematik, men det är inte alltid omöjligt. Läs noga igenom det finstilta på det avtal du redan har, för att försäkra dig om att du är medveten om vad som gäller om du vill byta till en ny leverantör. Tänk på att samma person som står på avtalet med elnätsbolaget också måste stå på avtalet med elhandelsbolaget.
Ta dig sedan ut på nätet och jämför olika bolag efter dina preferenser och önskemål, för att kunna hitta det erbjudande som är bäst och billigast just nu. För att kunna göra en bra jämförelse hjälper det om du känner till ungefär hur mycket el du förbrukar årligen. Stirra dig dock inte blind på endast priserna, utan fundera också på vilka energikällor som används, om det är möjligt att binda det rörliga priset och om det finns några speciella detaljer i avtalet som känns extra fördelaktiga. Om du har några frågor eller funderingar kring de olika erbjudandena kan du alltid kontakta bolaget i fråga för en mer detaljerad genomgång. Att teckna elavtal är en av de saker i livet där det verkligen lönar sig att vara noggrann, och där du kan tjäna riktiga pengar på att läsa igenom allt och ta del av den finstilta informationen.
När du har hittat ett billigare och bättre alternativ till ditt nuvarande elavtal kontaktar du det bolag du nu vill flytta till, och de tar sedan hand om processen och hjälper till med din flytt. Det du behöver känna till i detta läge är ID för ditt område respektive anläggning. Detta hittar du på din faktura: områdes-ID består av tre bokstäver och anläggnings-ID av arton siffror. Om du inte har din faktura kan du få reda på denna information genom att ringa ditt elnätsbolag.
Det kostar inget att byta elleverantör, så länge du har uppfyllt kraven och bindningstiden i ditt nuvarande avtal, och det finns gott om billiga alternativ som kan vara värda att undersöka.
Svenska energikällor
I Sverige idag finns det flera olika sätta att producera och leverera el. Grön el är ett begrepp som ofta används om förnybara energikällor, vilket betyder vindkraft, vattenkraft och biobränsle, och vilka alla på ett eller annat sätt utgår från solens naturliga energi. Det är idag allt mer populärt att välja el från en förnybar källa, vilket ofta upplevs som ett mer miljövänligt alternativ till den traditionella kärnkraften. I takt med att intresset för grön energi ökar, ökar också produktionen och nya svenska vindkraftverk och vattenkraftverk byggs ständigt.
Kärnkraft är den traditionella svenska energiförsörjaren, och år 2015 stod kärnkraft för 34 % av svensk elektricitetsproduktion. Idag har Sverige åtta stycken aktiva reaktorer, utspridda över tre olika anläggningar: tre reaktorer i Forsmarks kärnkraftverk, en reaktor i Oskarshamns kärnkraftverk och fyra reaktorer i Ringhals kärnkraftverk. Barsebäck är idag helt nedlagt, och två reaktorer ska stängas i Ringhals år 2019 respektive år 2020. Kärnkraft är en omdiskuterad men stadig energiförsörjare, och det finns idag inga planer på att helt avveckla svensk kärnkraft, helt enkelt för att gröna energialternativ inte kan matcha produktionen och den elförsörjning som kärnkraften kan erbjuda.
Vanliga frågor och svar
[sc_fs_multi_faq headline-0="h3" question-0="✅ Var hittar jag det billigaste elavtalet?" answer-0="Det kan du enkelt se på vår sida. Klicka bara in dig på se ditt elpris och teckna avtal för att hitta det billigaste och bästa alternativet för just dig!" image-0="" headline-1="h3" question-1="✅ Vilka elbolag finns det i Sverige?" answer-1="Några av de större elbolagen som finns är: Fortum, Elskling, Bixia, Vattenfall, TelgeEnergi och GodEl." image-1="" headline-2="h3" question-2="✅ Vad ska jag tänka på innan jag tecknar nytt elavtal?" answer-2="Det kan vara bra att kolla noga på avtalsvillkoren för t.ex uppsägningstid och bindningstid. Be även om att få ett tydligt jämförpris för alla inkluderade kostnader. Kolla även vad elbolaget erbjuder för miljövänliga alternativ, om det är något som intresserar dig." image-2="" count="3" html="true" css_class="none"]
Exempel på elbolag
Oavsett om du bor i villa, hyresrätt eller bostadsrätt finns det massor med olika elbolag att välja mellan för att leverera elektricitet. Oavsett om du vill ha rörliga eller bundna priser, alternativt en kombination av båda eller kanske ett rörligt pris som du hoppas kunna binda längre fram, samt huruvida du vill satsa på el från kärnkraft, vatten, sol eller vind, finns det massor med olika avtal och bolag att välja mellan. Totalt finns det över 130 olika elbolag och leverantörer att välja mellan, varav vissa opererar på nationell nivå medan andra har regionalt eller lokalt fokus.
Eon är ett stort svenskt energibolag med bas i Malmö och runt 2 000 anställda. Eon erbjuder förnybar energi som ofta är lokalt producerad, tillsammans med el från mer traditionella el-källor. Tillsammans med Vattenfall räknas Eon ofta till en av de största aktörerna i branschen. Vattenfall å sin sida är inte bara stora i Sverige utan är ett namn att räkna med i hela Europa när det kommer till el- och värmeproduktion. Vattenfall som koncern sysselsätter över 20 000 medarbetare och moderbolaget Vattenfall AB är till 100 % ägt av svenska staten, med ett huvudkontor placerat i Solna utanför Stockholm.
Andra kända energibolag och elleverantörer i Sverige idag är Telinet Energi, Bixia, Fortum, God El, Sumer, Nordic Green Energy och Elskling.
Medan vissa elbolag jobbar på nationell nivå finns det också mindre bolag som enbart finns på regional eller lokal nivå, och både ett stort och mindre bolag kan ha sina fördelar. Vilket som passar just dig bäst vet bara du. Ett elavtal är en personlig affär som bygger på din livsstil, personliga preferenser och budget.
Till listan med bästa elavtal 2023
Relaterade sidor
Referenser
- Energimyndigheten
- Energimarknadsinspektionen