Elavtal

Teckna eller byta elavtal? Hos Konsument.se hittar du de billigaste och bästa elavtalen i Sverige.

Bästa billigaste elavtalet 2024
Jämför elavtal och teckna nytt direkt på nätet
Välj fast eller rörligt pris och bind avtal
Alla aktuella erbjudanden på elavtal

Bästa och billigaste elavtalet 2024

Det bästa och billigaste elavtalet just nu kan du teckna hos Greenely. Utöver lägre elpris (97,2% av deras elkunder får i snitt 23% lägre pris) så ingår en app för att enkelt följa din elförbrukning och styra ditt hem från din mobil. Deras el är helt fossilfri och du har ingen bindningstid. Du får även hjälp med att säga upp ditt gamla elavtal så att du enkelt kan byta.

Konsument.se rekommenderar Greenely.

Teckna elavtal hos Greenely →


Jämför & teckna bästa billigaste elavtalet, juli 2024

Här hittar du aktuella erbjudanden med de bästa elavtalen just nu. Du kan enkelt byta elavtal med hjälp av ditt BankID, kom ihåg att du alltid har 14 dagars ångerrätt.

ElbolagEgenskaperOmdömeNästa steg
Greenely 97,2% sänker sitt elpris med Greenely
Automatisk optimering av din elförbrukning
Smart app som ger dig full kontroll
Se elpris →
Tibber El till inköpspris
Flest nöjda kunder av alla elbolag
100% fossilfri el - utan bindningstid
Se elpris →
Fortum Rabatt på elavtalet i 1 helt år
Skräddarsy ditt elavtal
100% fossilfri el
Se elpris →
Cheap Energy Inga fasta avgifter!
100% naturlig energi
Utan (eller med) bindningstid
Se elpris →
Svealands Elbolag Fastprisgaranti på ditt elavtal
Prismatchning med extra rabatt
Välj elursprung själv
Se elpris →
Stockholms Elbolag Välj mellan fastpris eller rörligt pris
Lägre elpriser utan extra påslag
Avtal med rimliga villkor
Se elpris →
Skellefteå Kraft 100% förnybar el till inköpspris
Prisbelönt kundservice
Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid
Se elpris →
ElbolagAvtalstypBindningstidJämförspris *OmdömeNästa steg
FortumFast pris12 månaderSe webbplatsVälj elavtal →
Cheap EnergyFast pris12 månaderSe webbplatsVälj elavtal →
Stockholms ElbolagFast pris12 månaderSe webbplatsVälj elavtal →
Skellefteå KraftFast pris12 månaderSe webbplatsVälj elavtal →
Svealands ElbolagFast pris12 månaderSe webbplatsVälj elavtal →
* Jämförpriset är beräknat på 5000 kWh/år för samma postnummer och bindningstid och inkluderar totalt elpris, ev. fast månadsavgift och moms.
ElbolagAvtalstypBindningstidJämförspris *OmdömeNästa steg
GreenelyTimprisIngenSpotprisVälj elavtal →
TibberTimprisIngenSpotprisVälj elavtal →
Cheap EnergyRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
FortumRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Stockholms ElbolagRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Skellefteå KraftRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Svealands ElbolagRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
* Jämförpriset är beräknat på 5000 kWh/år för samma postnummer och inkluderar totalt elpris, ev. fast månadsavgift och moms.
ElbolagAvtalstypBindningstidJämförspris *OmdömeNästa steg
GreenelyTimprisIngenSpotprisVälj elavtal →
TibberTimprisIngenSpotprisVälj elavtal →
FortumTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Cheap EnergyTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Skellefteå KraftTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Stockholms ElbolagTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Svealands ElbolagTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
* Jämförpriset är beräknat på 5000 kWh/år för samma postnummer och inkluderar totalt elpris, ev. fast månadsavgift och moms.

Introduktion till elavtal

Elavtal

Ett elavtal är det avtal du tecknar med en elleverantör för att säkra din elförsörjning. Det reglerar bland annat vilken typ av el du får, hur mycket du betalar för den och under vilka villkor. Att förstå sitt elavtal är viktigt för att kunna göra medvetna val och undvika oväntade kostnader. Det finns flera olika typer av elavtal, och det kan vara en utmaning att veta vilket som passar just dig bäst.

Denna guide syftar till att ge dig den information du behöver för att göra ett informerat val.


Viktiga termer och begrepp

När du börjar utforska världen av elavtal kommer du stöta på en rad termer som kan vara förvirrande. För att göra det enklare att förstå de olika aspekterna av ditt elavtal, är det viktigt att känna till följande begrepp:

 • Anvisningsavtal: Detta är det standardavtal du får om du inte gör ett aktivt val av elleverantör. Det är oftast dyrare och har sämre villkor än andra avtal, så det lönar sig att vara aktiv i sitt val.
 • Uppsägningstid: Detta är den tid du måste vänta innan du kan byta elleverantör utan extra kostnad. Det är viktigt att känna till denna tid för att kunna planera ett eventuellt byte.
 • Överlåtelse: Om du flyttar eller säljer din bostad kan du behöva överlåta ditt elavtal till den nya ägaren eller adressen. Detta är en administrativ process som kan ta tid och eventuellt innebära extra kostnader.
 • Elcertifikat: Dessa intygar att elen kommer från förnybara källor och kan vara en del av ditt avtal om du väljer grön el. Det är en bra indikator på ett företags miljöansvar.
 • Nätavgift: Detta är en separat kostnad som betalas till elnätsbolaget för att underhålla och driva elnätet. Detta är en kostnad som du inte kan påverka genom att byta elavtal.

Typer av elavtal

Att välja rätt typ av elavtal kan vara en komplex process, men det blir enklare om du förstår de olika alternativen som finns:

Fastprisavtal

Detta avtal ger dig ekonomisk stabilitet genom att låsa priset per kWh för en bestämd period. Detta är särskilt bra om du vill ha förutsägbarhet i din ekonomi men kan vara dyrare i längden om elpriserna sjunker.

Rörligt prisavtal

Detta är ett mer dynamiskt avtal som följer marknadspriset på el. Det kan vara ekonomiskt fördelaktigt om du har en god förståelse för elmarknaden och dess svängningar.

Kombinationsavtal

Detta är ett flexibelt alternativ som kombinerar element av både fast och rörligt pris. Det är ett bra val om du vill ha en balans mellan ekonomisk stabilitet och möjligheten att dra nytta av låga marknadspriser.

Grön elavtal

För den som är miljömedveten och vill stödja förnybar energi. Denna typ av avtal garanterar att all el kommer från hållbara källor som sol, vind eller vatten.

Tidsbestämda avtal

Dessa avtal erbjuder olika priser beroende på tidpunkten på dygnet. Detta kan vara fördelaktigt om du har möjlighet att anpassa din elförbrukning efter när elen är som billigast.

Jämförelsetabell

Typ av elavtalBindningstidPrisvariationFörutsägbarhetLämplig för
Fastpris1-3 årIngenHögDe som vill ha en stabil kostnad
Rörligt prisIngenJaLågDe som kan hantera prisfluktuationer
KombinationsavtalVarierandeDelvisMedelDe som vill kombinera förutsägbarhet och möjlighet till lägre pris
Säsongsavtal6 månaderJaMedelDe som förstår säsongsvariationer i elpris
Tidsbundet prisVarierandeDelvisMedelDe som kan anpassa sin förbrukning efter tid på dygnet

Hur läser man ett elavtal?

Att förstå sitt elavtal är en viktig del av att vara en informerad konsument. Här är några aspekter att vara uppmärksam på:

 • Prisstruktur: Se till att du förstår hur priset per kWh räknas ut. Det kan vara fast, rörligt eller en kombination av båda.
 • Avgifter och skatter: Förutom själva elpriset kan det tillkomma olika typer av avgifter och skatter. Det är viktigt att känna till dessa för att få en helhetsbild av kostnaden.
 • Bindningstid och uppsägningstid: Vissa avtal har en bindningstid, vilket innebär att du inte kan byta leverantör under en viss period utan att betala en avgift. Uppsägningstiden är den tid det tar att avsluta avtalet.
 • Förnyelse och automatisk förlängning: Många avtal förnyas automatiskt om du inte säger upp dem. Var medveten om detta så att du inte fastnar i ett oönskat avtal.
 • Villkor för prisändring: I vissa avtal kan leverantören ändra priset under avtalsperioden. Se till att du förstår under vilka omständigheter detta kan ske.
 • Kvalitetsgarantier och kompensation: Vissa elbolag erbjuder garantier för elens kvalitet eller kompensation vid avbrott. Detta kan vara en fördel att ta i beaktning när du jämför elavtal.
 • Miljöaspekter: Om hållbarhet är viktigt för dig, se till att avtalet inkluderar information om elens ursprung, till exempel genom elcertifikat.

Genom att vara noggrann och uppmärksam när du läser ditt elavtal kan du undvika obehagliga överraskningar och göra ett mer informerat val.


Tips för att förhandla elavtal

Förhandling om elavtal är en ofta förbisedd men viktig aspekt av att vara en klok konsument. Här är några tips för att förhandla fram ditt bästa elavtal:

 1. Förbered dig: Innan du börjar förhandla, se till att du har all nödvändig information. Det inkluderar ditt nuvarande avtal, din förbrukning och eventuella erbjudanden du har fått från andra leverantörer.
 2. Jämför priser: Använd t.ex. Konsument.se för att få en överblick över marknaden. Detta ger dig en starkare förhandlingsposition.
 3. Var tydlig med dina behov: Om du har specifika krav, som till exempel grön el eller ingen bindningstid, gör det klart från början.
 4. Fråga om rabatter och erbjudanden: Många elbolag har specialerbjudanden för nya kunder eller långsiktiga avtal. Fråga vad som är tillgängligt och hur det skulle påverka ditt pris. Du kan även se aktuella erbjudanden längre upp på den här sidan.
 5. Förstå hela kostnaden: Se till att du inte bara fokuserar på priset per kWh. Ta hänsyn till alla avgifter och skatter för att förstå den totala kostnaden.
 6. Var inte rädd för att byta: Om du inte får det avtal du vill ha, var beredd att byta leverantör. Detta kan ofta vara en stark förhandlingspunkt.
 7. Dokumentera allt: Se till att alla överenskommelser och löften dokumenteras skriftligt, antingen genom e-post eller i det slutliga avtalet, för att undvika missförstånd senare.

Förhandling behöver inte vara komplicerat eller tidskrävande, men det kräver att du är informerad och förberedd. Genom att följa dessa tips kan du förbättra dina chanser att få ett elavtal som passar just dina behov och förutsättningar.


Minska din elräkning – byt till LED-Belysning

Att ersätta äldre glödlampor med nya LED-lampor är en klok åtgärd för att reducera din elräkning. LED-lampor erbjuder inte bara ekonomiska besparingar, utan även extra funktioner och breddade användningsområden. Använd en kostnadskalkylator för att uppskatta hur mycket du kan spara genom att byta ut dina befintliga glödlampor.


Fallgropar och vanliga misstag

När det kommer till att teckna elavtal finns det flera fallgropar och misstag som konsumenter ofta gör. Här är några av de vanligaste:

#1. Att inte jämföra elavtal och priser

Många konsumenter nöjer sig med det första bästa elavtal som de hittar, utan att jämföra elavtal inklusive priser och villkor. Detta kan leda till att man betalar mer än nödvändigt.

#2. Oklarhet kring bindningstid och uppsägningstid

Att inte vara medveten om dessa tidsramar kan leda till onödiga avgifter och begränsningar.

#3. Förbise små texter

Det är lätt att skumma igenom avtalet och missa viktiga detaljer som kan vara avgörande, som till exempel villkor för prisändring.

#4. Överskatta sin egen förbrukning

Många tror att de förbrukar mer el än de faktiskt gör, vilket kan leda till ett onödigt dyrt avtal.

#5. Att inte ta hänsyn till miljöaspekter

För de som värderar hållbarhet men inte läser igenom avtalet noggrant kan det vara lätt att hamna i ett avtal som inte är så grönt som man först trott.

#6. Ignorera kundrecensioner och omdömen

Andras erfarenheter kan ge värdefull insikt i ett företags kundservice och pålitlighet.

#7: Försumma att läsa om avtalsbrott och konsekvenser

Det är viktigt att veta vad som händer om någon av parterna inte uppfyller sin del av avtalet.

#8: Överskatta vikten av en låg månadsavgift

En låg fast månadsavgift kan verka lockande, men det är den totala kostnaden som räknas.


Avtalsbrott och konsekvenser

När det kommer till elavtal är det viktigt att förstå vad som händer om avtalet bryts av någon anledning. Här är några scenarier och deras potentiella konsekvenser:

Uppsägning innan bindningstiden löpt ut

Om du säger upp ditt avtal innan bindningstiden har löpt ut, kan det medföra avtalsböter. Dessa varierar mellan olika elbolag och kan vara en betydande kostnad.

Sen betalning

Försummar du att betala din elräkning i tid kan det leda till påminnelseavgifter och i värsta fall indrivning. Detta kan också påverka din kreditvärdighet negativt.

Leverantörens bristande leverans

Om elbolaget inte kan leverera el enligt avtalet, har du rätt till kompensation i de flesta fall. Detta regleras i konsumentlagstiftningen.

Ändring av avtalsvillkor

Om elbolaget ändrar avtalsvillkoren på ett sätt som är negativt för dig, har du oftast rätt att bryta avtalet utan kostnad.

Force majeure

I händelse av extraordinära omständigheter som ingen av parterna kunde förutse, som naturkatastrofer eller krig, kan avtalet i vissa fall upphöra utan några ekonomiska konsekvenser för någon av parterna.

Att förstå dessa scenarier och deras konsekvenser kan hjälpa dig att navigera i elavtalsdjungeln och undvika obehagliga överraskningar.


Vanliga elavtalsfrågor och svar

Hur lång är en normal bindningstid?

Bindningstiden varierar, men ligger ofta mellan 1 och 3 år. Det finns också avtal utan bindningstid.

Kan jag byta elavtal när som helst?

Ja, du kan byta elavtal när du vill, men om du har en bindningstid kan det medföra en kostnad.

Vad händer med mitt avtal om jag flyttar?

Om du flyttar kan du antingen överföra ditt nuvarande avtal till din nya adress eller teckna ett nytt avtal.

Är det svårt att jämföra elavtal?

Det kan vara komplicerat, men det finns flera verktyg, som på den här sidan på Konsument.se, som hjälper dig att jämföra priser och villkor.

Vad är en elcertifikat?

Elcertifikat är ett sätt för staten att främja produktion av förnybar el. Dessa kan påverka priset på ditt elavtal.

Hur påverkas mitt elavtal av elskatter?

Elskatter är en del av elpriset och varierar beroende på var i landet du bor. Detta är något som elbolaget inte kan påverka.


Relaterade sidor


Referenser

 1. Energimyndigheten
 2. Energimarknadsinspektionen

Sidansvarig

Karin Johansson
Karin Johansson
Elexpert hos Konsument.se
Karin Johansson är huvudansvarig för elområdet på Konsument.se och arbetar dagligen med frågor, information och jämförelser som berör elavtal, elbolag och elpriser. Karin har en lång och gedigen erfarenhet från elbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-07-02 av Karin Johansson