Mopedförsäkring

Vill du försäkra din moped? På den här sidan hittar du:

Den bästa mopedförsäkringen 2024
All information om försäkringar för moped
Frågor och svar om mopedförsäkringar

Bästa mopedförsäkringen 2024 (bäst i test)

ICA Försäkring

Enligt Konsument.se hittar du den bästa mopedförsäkringen hos ICA Försäkring. ICA erbjuder en omfattande försäkring med säsongsanpassat pris som gör den väldigt prisvärd. Om du dessutom har en monterad spårsändare på mopeden så betalar du ingen självrisk. Du får stammispoäng hos ICA för hela försäkringsbeloppet och väljer själv om du vill betala årsvis eller månadsvis.

Konsument.se rekommenderar därför ICA Försäkring.

Se ditt pris hos ICA Försäkring →

Se deras webbplats för mer information och aktuella försäkringsvillkor.


Vad är en mopedförsäkring?

En mopedförsäkring är en typ av försäkring som är utformad för att skydda dig och din moped i händelse av en olycka eller stöld. I allmänhet kan du välja mellan tre olika typer av försäkringar: trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring.

Vad är skillnaden mellan moped klass 1, moped klass 2?

Moped klass 1 har en hastighet på högst 45 km/tim och en motorcykelväxellåda, medan en moped klass 2 har en hastighet på högst 25 km/tim och är utrustad med en automatisk växellåda. Beroende på vilken typ av moped du har kan det finnas skillnader i vilken typ av försäkring som du kan teckna.

En mopedbil klassas som en moped klass 1.


Typer av mopedförsäkringar

Trafikförsäkring för moped

Trafikförsäkring är den mest grundläggande typen av försäkring för mopeder. Detta är en lagstadgad försäkring som täcker skador som du orsakar på andra personer och deras egendom om du skulle orsaka en olycka med din moped. Trafikförsäkring är obligatoriskt för alla mopeder i Sverige.

Halvförsäkring för moped

Halvförsäkring för moped täcker oftast både trafikförsäkring och skador som kan drabba din egen moped. Detta kan inkludera stöld, brand och skador från kollision med djur. Halvförsäkring kan också innehålla andra skydd, såsom rättsskydd eller försäkring mot stöld.

Helförsäkring för moped

Helförsäkring för moped täcker vanligtvis alla skador som kan drabba din egen moped, inklusive trafikolyckor. Detta inkluderar vanligtvis stöld, brand, kollisionsskador och skador från kollision med djur. Helförsäkring kan också innehålla andra skydd, såsom rättsskydd eller försäkring mot stöld.


Vanliga frågor och svar

Vem bör teckna en mopedförsäkring?

Alla som äger en moped bör teckna en mopedförsäkring. Trafikförsäkring är obligatoriskt för alla mopeder i Sverige, men även om du inte är skyldig att teckna en halv- eller helförsäkring är det fortfarande rekommenderat att göra det för att skydda dig och din moped.

Vad ingår normalt i en mopedförsäkring?

Vad som ingår i en mopedförsäkring kan variera beroende på vilken typ av försäkring du har valt. Trafikförsäkring täcker endast skador som du orsakar på andra personer och deras egendom, medan halv- och helförsäkringar också kan täcka skador på din egen moped. Utöver detta kan en mopedförsäkring inkludera ytterligare skydd som rättsskydd, försäkring mot stöld eller skador från kollision med djur.

Vad betyder försäkring mot personskada?

Försäkring mot personskada täcker kostnader för medicinsk behandling och rehabilitering om du skulle orsaka en olycka där någon annan person skadas. Detta skydd kan vara inkluderat i din trafikförsäkring, men kan också vara en del av en halv- eller helförsäkring.

Vad innebär skada på egendom?

Skada på egendom är ett annat vanligt förekommande skydd som kan inkluderas i en halv- eller helförsäkring. Detta skydd täcker kostnader för skador som kan drabba din egen moped, till exempel om den skulle skadas i en kollision eller stjäls.

Vad innebär att ha skydd mot brand?

Skydd mot brand täcker kostnader för skador som orsakas av en brand eller explosion. Detta skydd kan vara inkluderat i en halv- eller helförsäkring och kan vara särskilt viktigt om du förvarar din moped på ett ställe där det finns hög risk för brand, till exempel i ett garage eller förråd.

Vad är en glasförsäkring?

En glasförsäkring täcker kostnader för skador på mopedens vindruta eller andra glasrutor, som exempelvis backspegeln. Detta skydd kan vara inkluderat i en halv- eller helförsäkring.

Vad är rättsskydd för försäkring?

Rättsskydd är en typ av skydd som täcker kostnader för juridisk hjälp om du hamnar i en tvist relaterad till din moped. Detta skydd kan inkluderas i en halv- eller helförsäkring och kan vara särskilt viktigt om du kör din moped mycket och därför har en högre risk att hamna i en olycka.

Vad innebär försäkring mot stöd?

Försäkring mot stöld täcker kostnader för skador på din moped som orsakas av stöld eller inbrott. Detta skydd kan vara inkluderat i en halv- eller helförsäkring och kan vara särskilt viktigt om du förvarar din moped på en plats där det finns hög risk för stöld.

Vad är vagnskada?

Vagnskada är ett annat namn för skada på din egen moped och kan inkluderas i en halv- eller helförsäkring. Detta skydd täcker kostnader för skador på din moped som inte täcks av trafikförsäkring, till exempel om du kolliderar med ett hinder på vägen.

Att tänka på för att välja den bästa mopedförsäkring för dig

När du väljer en mopedförsäkring är det viktigt att tänka på dina individuella behov och önskemål. Här är några faktorer att överväga:

  • Vilken typ av moped du äger: Moped klass 1 eller 2
  • Hur ofta och var du kör din moped
  • Värde på din moped
  • Om du har en säker plats att förvara din moped
  • Din budget

När du har funderat på dessa faktorer kan du välja att själv jämföra olika försäkringsbolag och deras erbjudanden. Titta på vad som ingår i varje skydd, och hur mycket skydd du behöver för att känna dig trygg. Fundera också på vilket pris du är villig att betala för denna säkerhet.

Ett annat tips är att kolla upp försäkringsbolagets kundservice och vilka omdömen de har fått från tidigare kunder. Det är också viktigt att kontrollera vilka villkor som gäller för varje skydd och se till att det passar dina individuella behov.

Konsument.se har jämfört alla de här sakerna och kommit fram till att ICA Försäkrings mopedförsäkring är det bästa valet för de allra flesta svenska kunderna.


Teckna mopedförsäkring nu

Den här mopedförsäkringen är bäst i test 2024. Klicka vidare för att teckna din försäkring och kom ihåg att du alltid har 14 dagars ångerrätt när du tecknar en försäkring online.

MopedförsäkringEgenskaperBetygNästa steg
ICA Försäkring - Mopedförsäkring Bäst mopedförsäkring enligt Konsument.se
Trafik, halv- och helförsäkring
Säsongsanpassad försäkring för lägsta pris
Se ditt pris →

Se även


Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är utbildad försäkringsrådgivare med mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen. Erik är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag.

Senast uppdaterad: 2024-02-06 av Erik Gustafsson