Bästa hundförsäkringen 2023

Här kan du hitta och välja en hundförsäkring som passar dig och din hund allra bäst.

Lista: Sveriges bästa hundförsäkringar 2023
Beräkna snabbt kostnaden för din hund
Information om hundförsäkringar
Vanliga frågor och svar

Hundförsäkring – bäst i test 2023

Enligt Konsument.se är det här Sveriges bästa hundförsäkringar. Klicka dig vidare för att teckna din försäkring direkt via nätet. Kom ihåg – du som konsument alltid har en ångerrätt på 14 dagar.

HundförsäkringEgenskaperBetygNästa steg
Lassie - Hundförsäkring Bäst rankade hundförsäkringen
Marknadens högsta ersättning för veterinärvård
Snabb hjälp varje dag 08-22
Se ditt pris
Hedvig - Hundförsäkring Ersättning upp till 160 000 kr (fast självrisk 0 kr)
Obegränsade samtal till veterinär
Utan bindningstid, med årlig hälsokontroll
Se ditt pris
Furry Champ Bred täckning inklusive tidigare besvär
Upp till 60 000 kr och valbar självrisk
Snabb och enkel ersättning
Se ditt pris
ICA Försäkring Mycket populär hundförsäkring
Försäkra både valpar och äldre hundar
Stammispoäng och fri flytträtt
Se ditt pris

Vad har man en hundförsäkring till?

I Sverige finns fler än 860 000 registrerade hundar och en majoritet av dessa är skyddade av en hundförsäkring, vilket även är en av de vanligaste djurförsäkringarna. Dock saknar fler än 175 000 hundar helt en försäkring och betydligt fler än så har endast ett begränsat och eventuellt otillräckligt försäkringsskydd. När hundar blir sjuka eller drabbas av olyckor som kräver kostsam veterinärvård så kan det därför leda till att ägarna blir skuldsatta eller till och med tvingas avliva hunden då de inte har möjlighet att bekosta vården.

Det är därför viktigt att du som hundägare säkerställer att du alltid har en tillfredsställande försäkring för din hund, anpassad efter dina individuella förutsättningar och hundens behov.

När du jämför olika hundförsäkringar kan det vara bra att kolla på faktorer som själva försäkringsbeloppet, vilka rabatter du kan få och hur självrisken ser ut. Börja med att kartlägga dina och din huds behov – till exempel, är din hund en ras som lätt drabbas av en viss typ av sjukdom? Hur mycket kan du lägga i månaden på en hundförsäkring? En hundförsäkring kan kosta allt från 1 500 kronor till 5 000 kronor om året, se över din ekonomiska situation så du kan bedöma vilket försäkringsskydd du har råd med.


Vanliga hundsjukdomar

När det kommer till hälsoproblem hos hundar finns det vissa som återkommer hos flera olika raser och för hundar i alla åldrar. Bland dessa, som alla kräver någon typ av veterinärvård, finns bland annat tarmproblem – vilket kan visa sig via förstoppning, diarré eller kräkningar, hälta och stelhet, eller knölar som kan visa sig vara cancertumörer.

Nyfikna hundar löper också högre risk för ormbett och getingstick, vilket kan leda till svullnader och i värsta fall är hunden allergisk mot dessa bett och akut veterinärvård krävs. I alla fall där du misstänker att din hund inte mår bra bör du uppsöka veterinär så snart som möjligt, eller åtminstone ringa till veterinären och be om råd. I dessa fall kan du undvika stora utgifter om du tecknat en hundförsäkring.


Självrisk

Den summa som du själv måste betala när det kommer till en veterinärvårdskostnad, kallas för självrisk. Detta är en fast summa som varierar mellan olika försäkringsbolag, men som kan ligga på allt mellan 1 500 kronor och 4 500 kronor. Det du dock kan bestämma själv är om du vill ha endast en fast självrisk eller en fast självrisk och en tillhörande rörlig självrisk på 15 % eller 20 % av den totala kostnaden.

I det sistnämnda fallet kommer i så fall först beloppet för den fasta självrisken dras och därefter den rörliga självrisken på 20 % på den summa som återstår när den fasta självrisken har betalats. Behöver du göra fler besök hos veterinären efter detta kommer du endast behöva betala den rörliga självrisken.


Viktigt att tänka på

Om du ska köpa en hundvalp så bör du redan på förhand jämföra olika försäkringar och villkor och teckna en hundförsäkring som gäller redan från dagen som du hämtar hunden. Vanligtvis kan du få bäst villkor och skydd om du försäkrar hundvalpen innan den har hunnit fylla 4 månader.

Om du istället ska köpa en äldre hund så kan du eventuellt ta över en befintlig försäkring från den föregående ägaren. I annat fall så bör du kontrollera villkoren med respektive försäkringsbolag.

Beroende på hundens ålder och eventuella sjukdomshistorik så kan villkoren och kostnaderna variera mellan olika försäkringar och bolag.

När du ska jämföra hundförsäkringar så bör du alltid tänka på följande saker.

Vilka är de vanligt förekommande sjukdomarna för hundrasen och täcker försäkringsbolaget dessa?

Olika hundraser är mer eller mindre benägna att lida av ärftliga sjukdomar som tyvärr avlats fram i flera led. Detta kan vara sjukdomar som också människor drabbas av, likt hjärt- och kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar och cancer. Via både forskning och avel har det bland annat kommit fram kring att hundar av rasen bulldogg har en tendens att få hjärntumör, shar pei-hundar har en tendens att dra på sig en feber som ger dem svullna leder och pudlar kan drabbas av höftledsdysplasi.

Om de försäkringsbolag som finns på marknaden idag kommer täcka dessa sjukdomarna eller inte varierar, vissa har riktat in sig mer på att erbjuda försäkringar som täcker specifika hundrasers tendenser att utveckla särskilda sjukdomar. Vissa försäkringar ger å andra sidan ingen ersättning för rasspecifika åkommor.

Hundförsäkring pris – Vad kostar försäkringen inklusive självrisken och hur högt är då försäkringsbeloppet?

Försäkringspriserna för en hundförsäkring varierar rejält hos de olika försäkringsbolagen. Det finns flera faktorer som väger in när det kommer till det slutgiltiga priset din försäkring kommer landa på. Bland annat kan var i Sverige du bor spela roll där upp till 1 000 kronor kan skilja i det slutgiltiga priset på hundförsäkringen, beroende på vilken stad du bor i. Vilken hundras du har spelar också in. Hundarna delas oftast in i grupper efter storlek, ras och om denna ras har en tendens att drabbas av ärftliga sjukdomar, när det kommer till att avgöra priset på hundförsäkringen.

Men att ge ett exakt försäkringsbelopp är näst intill omöjligt då priserna ändras över tid, och faktorer som hundens ras, ålder och medfödda sjukdomar spelar in. En hundförsäkring landa på allt mellan 1 000 kronor till 10 000 kronor.

När det kommer till självrisken, det vill säga den del av veterinärkostnaden du själv står för, är det svårt att även här sätta en fast summa. Vissa försäkringsbolag har kortare självriskperiod och vissa har längre. Det finns även de försäkringsbolag som erbjuder en fast och en rörlig självrisk. Den rörliga självrisken är en summa som dras vid varje besök hos veterinären och den fasta självrisken är en engångssumma. Därför är det viktigt att göra ordentliga efterforskningar innan du väljer en specifik försäkring.

Vad finns det för tilläggsförsäkringar, vad täcker dessa och till vilken kostnad?

Tilläggen kan bland annat vara en livförsäkring. Med en livförsäkring till din hund skulle du få ersättning ifall din hund skulle dö innan en viss ålder, eller om avlivning rekommenderas av veterinär vid svår sjukdom. Denna försäkring ersätter aldrig mer än marknadsvärdet på hunden – i övrigt beror beloppet på den individuella försäkringen.

En annan tilläggsförsäkring är för mediciner, här gäller tillägget om din hund till exempel skulle insjukna i en kronisk sjukdom som kräver att han eller hon måste äta mediciner regelbundet. Då mediciner ofta är väldigt dyra kan detta tillägg vara till stor hjälp.

Har du en hund som har varit med om en olycka och nu måste återhämta sig via rehabilitering, kan du också få ersättning för det om du tecknat en tilläggsförsäkring.

Hur mycket dessa tilläggsförsäkringar kommer kosta dig varierar mellan olika försäkringsbolag, så jämför alla alternativ noga innan du bestämmer dig.


Vad ingår i hundförsäkring?

Det finns mycket som kan ingå i en hundförsäkring, och det finns egentligen ingen standardförsäkring som passar alla hundar. Vanliga hundförsäkringar skyddar främst mot veterinärkostnader, och inkluderar bland annat:

  • Veterinärvård: Grundläggande täckning som hjälper till att täcka kostnaderna vid sjukdomar och skador, samt regelbunden undersökning hos veterinären.
  • Digitala veterinärbesök: Vissa försäkringar erbjuder möjligheten att konsultera en veterinär online, vilket är viktigt när man har en valp men kan också vara användbart om man bor på landsbygden eller har svårt att ta sig till en veterinär på annat sätt.
  • Mediciner: En del hundförsäkringar täcker kostnaderna för receptbelagda mediciner som hunden behöver till vissa behandlingar och sjukdomar.
  • Livförsäkring: Livförsäkring för din hund är ett tillägg som ger en ekonomisk ersättning om hunden avlider innan den nått en viss ålder.
  • Rehabilitering: Om din hund behöver rehabilitering efter en skada eller sjukdom kan en vanlig hundförsäkring ofta täcka kostnaderna.
  • Plastikoperation: Ibland kan försäkringar täcka kostnaderna för plastikoperationer som en del hundraser kan behöva, som exempelvis kirurgisk korrigering av hud eller slemhinnor.

Valpkullsförsäkring

Som hunduppfödare kan du teckna en valpkullsförsäkring. Då får du en hundförsäkring som täcker hela kullen. Denna försäkring täcker bland annat dolda fel hos en valp som blivit såld, veterinärkostnader efter vård gällande ett dolt fel och livförsäkring – denna gäller ifall en valp insjuknar och dör eller måste avlivas. Livförsäkringen täcker då den summa som valpen skulle ha sålts för.


Finns det billiga hundförsäkringar?

Det finns många olika hundförsäkringar att välja mellan och det är möjligt att hitta billigare alternativ. Värt att notera är dock att priset på en försäkring kan påverkas av en mängd olika faktorer, som hundens ålder, ras och sjukdomshistoria. Därför kan det vara lämpligt att jämföra olika försäkringar och tänka på vad man vill skydda sig mot innan man väljer billigaste hundförsäkring.

Det kan också vara en bra idé att prata med veterinären om vad man bör tänka på vid val av försäkring. Möjligheten att skräddarsy sin försäkring efter egna behov och budget, så att man bara betalar för de täckningar man verkligen behöver finns också.


Vanliga frågor

Vilka svenska försäkringsbolag försäkrar hundar?

Folksam, Agria, If, Sveland, Svedea, ICA Försäkring, TryggHansa, Moderna Försäkringar och Dina Försäkringar är några av de större försäkringsbolagen som erbjuder hundförsäkringar.

Vad kostar en hundförsäkring?

Priset för att försäkra en hund kan variera kraftigt beroende på t.ex, hundens ålder, ras, eventuella medfödda problem, sjukdomshistorik och var du är bosatt. Även faktorer som försäkringsbeloppet och självrisken spelar in. En hundförsäkring kan därför kosta så lite som 1.000 kr per år och så mycket som 10.000 kr (eller mer) för samma period. Det är därför viktigt att du jämför olika försäkringar och försäkringsvillkor innan du tecknar en försäkring.

Vilken hundförsäkring är bäst?

Det beror dels på dina individuella förutsättningar som ekonomiska resurser och risktolerans samt hundens ras, individuella historik med mera. Jämför villkor för att se vilket bolag och vilken försäkring som passar just dig och din hund allra bäst.

Vad ersätter en hundförsäkring?

Det varierar kraftigt mellan olika försäkringar och försäkringsbolag. Kontrollera noggrant uppgifterna vid ansökan och tecknande av en försäkring.

Vad finns det för tilläggsförsäkringar?

Det finns många olika tilläggsförsäkringar och utbudet varierar mellan olika försäkringsbolag. Exempel på tillägg kan vara för t.ex. medicin, rehabilitering efter sjukdom eller skada och eventuell inackordering på hundpensionat. Det finns flockförsäkring, dolda felförsäkring, jakthundsförsäkring, jaktlagsförsäkring, olycksfallsförsäkring, valpkullsförsäkring och mer.


Övriga frågor och svar

Hur fungerar försäkringen vid ett ägarbyte?

Försäkringar för hundar kan normalt överföras från en ägare till en annan. Det är viktigt att du kommunicerar med den förra ägaren och det aktuella försäkringsbolaget så att hundens försäkringsskydd inte råkar utgå av misstag. Om en ny försäkring måste tecknas så kan det innebära att villkoren och skyddet blir sämre och att kostnaden blir högre.

Vilka är Sveriges vanligaste hundraser?

De 100 mest populära hundraserna i Sverige 2023 är följande (sorterade efter antal registrerade hundar):

Schäfer, Labrador Retriever, Golden Retriever, Jack Russell Terrier, Jämthund, Rottweiler, Border Collie, Chihuahua (Korthårig), Cocker Spaniel, Cavalier King Charles Spaniel, Chihuahua (Långhårig), Pudel (Dvärg), Shetland Sheepdog, American Staffordshire Terrier, Tax, Engelsk Springer Spaniel, Fransk Bulldogg, Flatcoated Retriever, Dansk-Svensk Gårdshund, Norsk Älghund (Grå), Chinese Crested Dog, Papillon, Yorkshireterrier, Drever och Bichon Havanais.

Shih Tzu, Staffordshire Bullterrier, Borderterrier, Tax (Strävhårig,  normalstor), Wachtelhund, Mops, Boxer, Pudel (Stor), Siberian Husky, Berner Sennenhund, Bichon Frisé, Pudel (Mellan), Lagotto Romagnolo, Finsk Lapphund, Irish Softcoated Wheaten Terrier, Collie (Långhårig), Dvärgschnauzer (Peppar & Salt), Dvärgpinscher, Nova Scotia Duck Tolling Retriever, Cairnterrier, Rhodesian Ridgeback, Hamiltonströvare, Dvärgschnauzer (Svart), Finsk Stövare, Tibetansk Spaniel och Dvärgschnauzer (Svart/Silver).

Whippet, Beagle, Irländsk Röd Setter, Australian Shepherd, Welsh Springer Spaniel, West Highland White Terrier, Leonberger, Samojedhund, Amerikansk Cocker Spaniel, Dobermann, Grand Danois, Finsk Spets, Dalmatiner, Japansk Spets, Korthårig Vorsteh, Lhasa Apso, Pomeranian, Petit Basset Griffon Vendéen, Strävhårig Vorsteh, Tysk jaktterrier, Tax (Korthårig Normalstor), Bearded Collie, Parson Russell Terrier, Statistik Hundregistret och Pudel (Toy).

Västgötaspets, Malteser, Portugisisk Vattenhund, Östsibirisk Laika, Engelsk Setter, Belgisk Vallhund/ Malinois, Riesenschnauzer (Svart), Engelsk Bulldogg, Kleiner Münsterländer, Norrbottenspets, Tysk Spets/Mittelspitz, Tax (Långhårig Dvärg), Cane Corso, Tibetansk Terrier, Belgisk Vallhund / Tervueren, Coton de tuléar, Eurasier, Hovawart, Newfoundlandshund, Greyhound, Perro de Agua Español, Schnauzer (Peppar/Salt), Släthårig Foxterrier och slutligen Pointer.

Utöver dessa hundraser finns ytterligare 241  raser registrerade samt över 23 000 hundar som klassificerats som blandraser. Dessutom finns mer än 16 000 hundar registrerade utan ras.


Referenser

  1. “Statistik ur hundregistret”. Jordbruksverket.

Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är utbildad försäkringsrådgivare med mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen. Erik är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag.

Senast uppdaterad: 2023-08-27 av Erik Gustafsson