I den här guiden kan du hitta information om företagslån och företagskrediter samt se olika långivare för att få den bästa räntan och de bästa villkoren.
Lista med de främsta långivarna
Bäst villkor för din företagskredit
Experter som svarar på vanliga frågor
Bästa företagslånet 2023
Vi har listat svenska långivare som erbjuder billiga lån till företag – utan säkerhet och med säkerhet. Ansök direkt på respektive webbplats och få snabbt besked.
Företagslån | Egenskaper | Betyg | Nästa steg | |
---|---|---|---|---|
1 | ![]() | Mest populära företagslånet på Konsument.se Lån eller kredit från 20 000 kr upp till 3,5 miljoner kr Ansök på några få minuter och få ett erbjudande | Ansök nu | |
2 | ![]() | Jämför företagslån hos upp till 18 långivare Lån eller kredit från 50 000 kr upp till 3 miljoner kr Gör en digital ansökan och jämför erbjudanden | Ansök nu | |
3 | ![]() | Populär företagslångivare Låna från 10 000 kr upp till 2 miljoner kr Just nu tre amorteringsfria månader | Ansök nu | |
4 | ![]() | Tryggt och bra val av företagslån Lån eller kredit från 30 000 kr upp till 1,0 miljoner kr Nu även med företagskredit upp till 200 000 kr | Ansök nu |
Lånevillkoren uppdateras regelbundet så besök långivarens webbplats för att ta del av aktuella villkor innan du ansöker om ett lån.
I Sverige finns över 1.2 miljoner företag och drygt en halv miljon företagare. Det som lockar många med livet som näringsidkare är framför allt att få utveckla egna idéer och att själv kunna påverka det dagliga arbetet.
Att det finns många fördelar med att vara egen vet de flesta som någon gång har startat och drivit företag. Men det krävs också tid, engagemang och i de flesta fall kapital för att få ett företag att nå framgång.
Att satsa sina egna pengar är en möjlighet, men för den som står utan kapital finns det ekonomisk hjälp att söka.
Ett företagslån är ett lån till ditt nystartade eller befintliga företag som du kan ansöka om när du behöver skjuta in extra pengar i företagskassan. Kapitalet kan användas till olika saker som rör företaget.
Ett nystartat företag kan t.ex. behöva ett extra tillskott för att klara av att ligga ute med betalningar till leverantörer innan kunderna har betalat sina fakturor till dig, medan den som redan driver ett företag kan använda pengarna till att bredda verksamheten, köpa nya maskiner, investera i fastigheter eller bygga upp ett varulager.
Idag finns flertalet aktörer på den svenska marknaden som erbjuder olika typer av företagslån.
Vanliga frågor
Var kan jag ansöka om ett företagslån?
Se tabellen ovan.
För att ansöka om ett lån till ditt företag kan du vända sig till flera olika långivare. Dessa brukar i sin tur delas in i fyra kategorier:
- Banker: Våra största svenska banker – Swedbank, Skandinaviska Enskilda Banken (SEB), Handelsbanken och Nordea – erbjuder alla företagslån.
- Finansbolag: Företag som Svea Ekonomi, Ferratum, Aros Kapital, Qred, OPR-Finance har även de lån för företag. Se tabellen ovan.
- Staten: I Sverige kan du låna pengar till företaget via Almi som ägs av svenska staten. Almi är ofta ett alternativ när du behöver låna mer pengar än banken är villig att låna ut. För att det statliga inte ska konkurrera med det privata (som banker och finansbolag) tillämpar Almi ofta en ränta som ligger över genomsnittlig bankränta.
- Peer-to-peer: Ett peer-to-peer-lån, även kallat marknadslån, är ett sätt för företag att låna pengar av andra företag utan att bank, finansbolag eller staten är inblandade.
Hur mycket får jag låna till mitt företag?
Det varierar mellan olika långivare hur stora belopp ditt företag kan bli beviljat. En del långivare har en gräns på hur mycket du får låna och den gränsen kan gå redan vid 20 000 kronor, medan andra kan ge dig lån på betydligt högre summor än så om ni kan uppvisa god likviditet i företaget.
För att få ett exakt besked på hur mycket ditt företag kan få låna rekommenderar vi dig att vända dig till den långivare du är intresserad av och ansöka om ett företagslån. En ansökan är inte bindande. Du kan med fördel ansöka om företagslån hos flera olika långivare för att sedan kunna välja det lånet som passar dig/ditt företag bäst.
Hur mycket kostar ett företagslån?
Det beror på flera faktorer. Dels på hur mycket du lånar och till vilken ränta du får låna pengarna. På lånet tillkommer ibland även avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift, räntekompensation, limitavgift m.m.
Läs igenom villkoren noga för att inte missa dolda avgifter som kan kosta mer än ni tänkt er.
Hur tar jag ett företagslån?
För att företaget ska kunna ansöka om ett företagslån krävs att företaget är ett aktiebolag (AB), handelsbolag (HB), enskild firma (EF) eller kommanditbolag (KB). De banker eller finansbolag som lånar ut kapital föredrar om företaget har sitt säte i Sverige likaså om företaget har en svensk styrelse.
Ofta är det företaget, via firmatecknaren eller någon ur styrelsen, som ansöker om lånet. Vanligtvis tittar långivaren på följande i en ansökan:
- Hur låntagarens privatekonomi ser ut, vilken utbildning han eller hon har och erfarenhet av branschen personen är/ska vara verksam i.
- Om det finns eller har funnits betalningsanmärkningar på någon i ledningen eller styrelsen.
- Om du/ni har en ekonomiskt hållbar affärsplan.
- Om ditt/ert företag får hjälp med ekonomin.
- Årsredovisning och balansrapport om företaget varit verksamt under en tid.
Jag har läst om företagslån utan säkerhet och med säkerhet. Vad är skillnaden?
Ett lån med säkerhet betyder att långivaren ”tar” något som säkerhet för att låna ut pengar. Säkerhet för lånet kan t.ex. vara företagsinteckning där inventarier, kundfordringar och varulager borgar som säkerhet för lånet.
Fast egendom, som ger banken rätt att överta bostadsfastigheter, affärs- eller industrifastigheter eller mark om företaget inte kan betala tillbaka lånet, är annan typ av säkerhet långivaren kan kräva för att låna ut pengar.
Om ett företag saknar tillgångar i form av industrifastigheter, varulager m.m. kan en person gå i borgen för lånet. Det betyder att firmatecknaren, någon ur styrelsen, alternativt en utomstående person blir ekonomiskt ansvarig om företaget inte kan betala.
Ett lån till företag utan säkerhet är samma sak som ett privatlån eller blancolån.
Vad innebär det att gå i personlig borgen för lånet?
Som vi nämnde ovan blir du som är borgenär ekonomiskt ansvarig för företagets lån om företaget inte kan betala tillbaka lånet.
Att vara borgenär åt ditt eget eller någon annans företag kan få konsekvenser för din privatekonomi så tänkt igenom beslutet noga innan du skriver under några papper.
Kan jag ta ett företagslån utan personlig borgen?
Ja. Det finns företag som specialiserat sig på företagslån utan personlig borgen. Det räknas då som ett blancolån eller privatlån (lån utan säkerhet) och räntorna brukar generellt ligga högre än för ett lån med säkerhet.
Jag har betalningsanmärkning och driver ett aktiebolag. Är det ett hinder för lån?
Nej, en betalningsanmärkning behöver inte vara ett hinder för att få ett företagslån. Om ditt företag har god likviditet och ordning på ekonomin kan det räcka för att bli beviljad ett lån. Som alltid är det upp till varje enskild långivare att bedöma din och ditt företags betalningsförmåga.
Handlar det om enskild firma är långivaren desto mer noggrann då det inte finns någon ekonomisk skiljelinje mellan dig själv och företaget.
Vad kan jag göra om jag får avslag på min ansökan?
Du kan alltid vända dig till andra långivare med din ansökan. En ansökan är inte bindande och det är tillåtet att vända sig till flera för att finna en som kan bevilja dig lån.
Ett tips är att kontakta aktören som nekade dig lånet och ta reda på varför du fick ett nej. Kanske var affärsplanen inte tillräckligt genomarbetad? Lånebeloppet kanske ansågs för högt? Eller så saknades en säkerhet för lånet?
Om du vet vad som inte fungerade första gången har du chans att förbättra delar i din ansökan. Det ger dig större chanser för att den godkänns när du ansöker om att få låna pengar igen.
Kan jag ta lån till ett nytt företag?
Ja, du kan ansöka om ett lån för att starta företag. Kraven på ett nystartat företag brukar i regel vara hårdare då ett nystartat företag inte har någon historik och det är svårt för den som lånar ut pengar att bedöma företagets betalningsförmåga.
Är företaget nytt måste du kunna sälja in din affärsidé, samtidigt som du presenterar en hållbar affärsplan för hur företaget ska nå framgång. En genomarbetad budget och likviditetsbudget för de första månaderna är även bra för långivarna att kunna ta ställning till. Ju mer förberedd du är, desto större chans att långivaren tror på din affärsidé och är villig att låna ut pengar till dig/ditt företag.
Om jag inte kan få lån via banken eller finansbolag. Är riskkapitalbolag en bra lösning?
Ett riskkapitalbolag är ett företag som investerar pengar i ett företag i utbyte mot delägarskap. Är du villig att ta in ytterligare ägare i ditt företag är det ett alternativ att överväga för att få in kapital i uppstartsfasen.
Om det är en bra lösning är upp till dig som företagare att bestämma. Men precis som för traditionella långivare vill riskkapitalbolag gärna investera i affärsidéer som har möjlighet att växa långsiktigt. Därför är det viktigt att det finns en samsyn mellan dig som ägare och riskkapitalbolaget för hur företaget ska utvecklas.
Vill du veta mer om svenska riskkapitalbolag och hur de arbetar kan du vända dig till Svenska riskkapitalföreningen. Du når dem på 08 – 678 30 90.
Kan jag ta ett snabblån och använda pengarna till företaget?
Ja. När du tar ett snabblån behöver du inte uppge vad pengarna ska användas till.
Tänk dock på att räntan för ett snabblån generellt är avsevärt högre än för andra lån och att återbetalningstiden inte kan anpassas efter företagets ekonomi på samma sätt som när du tar ett företagslån.
Kan jag ansöka om ett företagslån utan UC?
Ja, vissa företagslångivare använder inte UC.
Var kan jag ansöka om lån till företag utan säkerhet?
Företagslån utan säkerhet har på senare år blivit allt vanligare. På Konsument.se listar vi flertalet långivare som kan erbjuda dig lån utan säkerhet. Vi har även gjort det enklare för dig att jämföra de olika långivarna.
Referenser
- “Företagsregistret“. Statistiska centralbyrån.