Hästförsäkring

Hitta den bästa hästförsäkringen 2024
Försäkring för alla typer av hästar
Vad kostar en hästförsäkring? Se pris

Populärast hästförsäkring på Konsument.se

Den populäraste hästförsäkringen på Konsument.se är Dunstan. De erbjuder en försäkring för alla typer av hästar med ett försäkringsskydd som inkluderar en trygghetsgaranti och skydd för dolda fel. De hjälper dig dessutom att säga upp eventuella nuvarande försäkringar för att du enkelt ska kunna byta.

Se ditt pris hos Dunstan →


Jämför och hitta den bästa hästförsäkringen

HästförsäkringEgenskaperNästa steg
Dunstan Hästförsäkring Populäraste hästförsäkringen på Konsument.se
Ersättning från första kronan
Trygghetsgaranti samt skydd för dolda fel
Hjälp att säga upp din nuvarande försäkring
Se ditt pris →
Folksam Hästförsäkring Välj veterinärvårdsbelopp
Ersättning för bl.a. rehabilitering
Betala bara självrisk en gång per år
Se ditt pris →
Agria Hästförsäkring Samma veterinärsvårdsbelopp hela livet
Ingen åldersgräns, försäkrar även gamla hästar
Försäkringen gäller i hela Norden
Se ditt pris →
Dina Försäkringar Hästförsäkring Medicin & förband upp till 15 000 kr per år
Rehab, vattenträning & kiropraktik 15 000 kr
Ersätter stamcellsbehandlingar och röntgen
Se ditt pris →
If Hästförsäkring 3 besök per år hos FirstVet ingår
Få ersättning för hältutredning & behandling
Veterinärvård under hela din hästs liv
Se ditt pris →
Sveland Hästförsäkring Skydd även för personskador
Priset sätts alltid efter skadekostnaderna
Försäkringsbolag specialiserat på djur
Se ditt pris →

Försäkringar för häst

Här kommer du få information om hästförsäkringar. I Sverige finns cirka 360 000 hästar vilket gör oss till det näst häst-tätaste landet i Europa. Över en halv miljon svenskar rider regelbundet och ytterligare en halv miljon har regelbunden kontakt med hästar. Ridsporten är Sveriges näst största ungdomsidrott.

En ny undersökning visar dock att minst 20 000 svenska hästar inte får nödvändig veterinärvård när blir sjuka eller skadade. Den huvudsakliga anledningen är att de helt eller delvis saknar saknar hästförsäkring och att ägaren inte har råd att betala veterinärskostnaderna. Detta trots att hästägare enligt svensk lag är skyldiga att ge sin häst nödvändig vård.

Med en hästförsäkring får du ekonomisk ersättning om din häst skadar sig eller blir sjuk, oavsett om det sker under ridning, i stallet eller under transport till och från en tävling. En oförsäkrad häst riskerar i värsta fall att få avlivas om du som ägare inte har råd att stå för dessa.

Skydda därför dig själv och din häst genom att teckna en djurförsäkring som passar dina behov och förutsättningar. Hos oss kan du jämföra och hitta du den bästa hästförsäkringen just för dig.


Vad kostar en hästförsäkring?

När du står inför beslutet att försäkra din häst, dyker ofta frågan upp: Vad kostar det att försäkra en häst? Svaret varierar beroende på flera faktorer, inklusive hästens värde, ålder, användningsområde och den täckning du söker. För att hitta den billigaste hästförsäkringen som fortfarande erbjuder det skydd du behöver, är det viktigt att jämföra hästförsäkringar från olika försäkringsbolag.

Hästförsäkringars pris kan skilja sig avsevärt, och genom att jämföra olika alternativ kan du säkerställa att du inte bara skyddar din häst på bästa möjliga sätt utan också får mest värde för pengarna. Att försäkra häst är en investering i din hästs hälsa och välbefinnande, och att ta sig tid att noggrant jämföra hästförsäkring kan leda till betydande besparingar. Kom ihåg att den billigaste försäkringen inte alltid är den bästa; det är avgörande att läsa igenom försäkringsvillkoren noggrant för att förstå exakt vad som täcks och vilka undantag som finns. Att hitta en balans mellan hästförsäkringens pris och täckning är nyckeln till att välja den mest fördelaktiga hästförsäkringen för just dina behov.


Vad ingår i hästförsäkring?

Försäkring: häst består av flera olika moment som täcker allt från veterinärvård till medicin och andra undersökningar. Här går vi igenom alla vanliga moment du kan förvänta dig när du tecknar en hästförsäkring, så att du är fullt förberedd och informerad. Ha i åtanke att vad som ingår ofta beror på vilket försäkringsbolag du väljer.

Veterinärvård

Veterinärvård utgör grunden i hästförsäkringen och täcker kostnaderna för vård, inklusive veterinärbesök, operationer och annan medicinsk behandling. Det här är viktigt eftersom djurvård kan bli dyrt och en försäkring kan hjälpa dig att hantera de ekonomiska kostnaderna.

Medicin

Många hästförsäkringar täcker kostnaderna för mediciner som din häst behöver. Det är värt att välja en försäkring som täcker mediciner eftersom din häst kan behöva medicin vid olika tillfällen, till exempel vid sjukdom eller skada.

Videosamtal

Flera försäkringsbolag erbjuder möjligheten att genomföra videosamtal med veterinärer för att få rådgivning om hästens hälsa. Detta är särskilt praktiskt om du bor på en gård eller om du har svårt att ta hästen till en veterinär. Videosamtal är också en bra möjlighet att ställa frågor och få råd om hur du kan sköta om din häst på bästa sätt. Vi rekommenderar att välja en försäkring som erbjuder detta för att få tillgång till digital veterinärrådgivning när du behöver det.

Livförsäkring häst

En livförsäkring för hästar fungerar precis som man förväntar sig och ger ekonomisk ersättning om hästen avlider. Detta är viktigt eftersom hästar är mycket dyrbara djur. Livförsäkringen kan ersätta värdet på hästen eller kostnaden för att ersätta den. Livförsäkring för hästar fungerar på samma sätt som en livförsäkring för människor.

Avlivning

Om din häst behöver avlivas på grund av en olycka eller sjukdom, kan hästförsäkringar täcka kostnaden för avlivningen. Det är ett tungt beslut att fatta om du behöver avliva din häst och det är därför bra att en försäkring som kan hjälpa dig att hantera de ekonomiska konsekvenserna.

Röntgen och ultraljud (CT-scan & MRI)

I vissa fall kan en hästförsäkring täcka kostnaden för röntgen och ultraljud, såsom mag- och tarmkameraundersökningar, för att diagnostisera eventuella sjukdomar. Dessa kameraundersökningar är en viktig del av djurvården och kan hjälpa veterinären att fastställa en diagnos och välja den bästa behandlingen för din häst.


Vanliga frågor och svar

Vilka svenska försäkringsbolag försäkrar hästar?

Agria hästförsäkring, Dina hästförsäkring, Folksam hästförsäkring, Sveland hästförsäkring och If hästförsäkring är är fem vanliga svenska försäkringar. Det finns även mindre försäkringsbolag som t.ex. Gotlands Södra Härads Kreaturförsäkringsförening.

Vad ingår i en hästförsäkring?

En hästförsäkring består av två olika delar, A1 och A2. Dels en veterinärvårdsförsäkring som ersätter kostnader som kan uppstå om hästen behöver undersökas och behandlas av veterinär på grund av olycksfall eller sjukdomar. Dels en livförsäkring som ger dig som ägare ersättning om hästen avlider eller tvingas avlivas.

Hur mycket kostar en hästförsäkring?

Priset för en hästförsäkring skiljer sig åt mellan olika försäkringsbolag. Vilken typ och omfattning av försäkring du har påverkar priset, likaså ras, ålder, tidigare sjukdomar och var du som ägare bor.

Hästförsäkringens pris beror också på hur mycket du vill försäkra hästen för (försäkringsbelopp) och vilken nivå du väljer på den fasta och rörliga självrisken. En del försäkringsbolag erbjuder även ”rabatt” på försäkringen för skadefria år, om du har fler hästar, samlar fler försäkringar hos samma bolag etc.


Övriga frågor och svar

Vad innebär fast och rörlig självrisk?

Om din häst måste uppsöka veterinär får du med fast självrisk betala en fast summa vid veterinärbesöket. Vanligtvis tillkommer en rörlig del i självrisken som ligger på mellan 15-20% av de ersättningsbara kostnader som överstiger den fasta självrisken. Om din häst tvingas uppsöka veterinär fler gånger tar försäkringsbolaget bara ut en fast självrisk för varje behandlingsperiod. En behandlingsperiod varierar mellan 100- 150 dagar och räknas från första veterinärbesöket.

Vilken hästförsäkring är bäst i test 2024?

Det finns olika typer av hästförsäkringar och vilken som är bästa hästförsäkringen beror som sagt på flera faktorer. Använd jämförelsetabellen högst upp på sidan för att hitta den bästa försäkringen för din häst.

Vilka skador och sjukdomar täcker försäkringen?

Nästan alla försäkringsbolag har sina egna villkor och regler för vilka skador och sjukdomar som omfattas av försäkringen. Innan du ansöker och tecknar en hästförsäkring råder vi dig att kontrollera villkoren för den försäkring du tänker teckna.

Vad innebär en tilläggsförsäkring?

För hästägaren/försäkringstagaren är en tilläggsförsäkring ett extra skydd som inte omfattas av den ordinarie försäkringen.

Vilka olika tilläggsförsäkringar finns?

Nästan alla försäkringsbolag erbjuder tilläggsförsäkringar. För hästar kan en tilläggsförsäkring vara att du får ersättning om din häst måste behandlas för hältor, vissa ryggproblem, tandsjukdomar eller behöver rehabiliterande vård och mediciner.

Om du använder hästen i arbetet, ex. vis. bedriver ridskola, erbjuder en del försäkringsbolag en tilläggsförsäkring som ger dig ersättning vid förlorad arbetsinkomst om din ridskoleverksamhet tvingas stänga för att hästen blivit sjuk eller skadad.

Besök försäkringsbolagens webbplats för att se vilka tilläggsförsäkringar som finns tillgängliga hos det aktuella bolaget.

Hur fungerar hästförsäkringen om jag vill göra ett ägarbyte?

Det går vanligtvis att ta över en befintlig försäkring. Eventuellt tillkommer då en administrationsavgift.

Var noggrann med att kommunicera med den föregående ägaren så att inte försäkringsskyddet utgår av misstag.

Om du måste teckna en ny försäkring så kan villkoren komma att förändras, vilket kan innebära att din häst får ett sämre skydd och/eller att kostnaden för försäkringen blir högre än tidigare.

Täcker bilförsäkringen om hästen skadar sig vid transport och ingår inte hästens veterinärvård i hemförsäkringen?

En bilförsäkring ersätter inte skador på häst under transport. Trots att många ser sina husdjur som en del av familjen och hushållet omfattas hästen heller inte av en hemförsäkring. Hästar, hundar, katter och andra sällskapsdjur kräver således egna försäkringar för att vara skyddade om olyckan är framme.

Vad innebär det att försäkringen har karenstid?

Normalt tillämpar försäkringsbolag en karenstid på hästförsäkringar. Om din häst inte varit försäkrad tidigare gäller vanligtvis inte försäkringen för sjukdom de första tre veckorna (21 dagar).

Vid olycksfallsskada genom plötsligt yttre våld gäller dock försäkringen utan karens. Vid direkt överflyttning från annat försäkringsbolag eller annan försäkringstagare tillämpar de flesta bolag inte heller någon karenstid.

Kan jag försäkra en häst utan veterinärbesiktning?

Ja. Istället för veterinärintyg använder sig vissa försäkringsbolag av hälsodeklarationer. I en hälsodeklaration får hästägaren svara på frågor om hästens nuvarande kondition, tidigare sjukdomar och eventuella medfödda problem.

Om du behöver ett veterinärintyg beror på vilket försäkringsbolag du vänder dig till, vilken typ av försäkring du tecknar och vilket livbelopp du vill försäkra hästen för.
Behövs ett veterinärintyg för att teckna en försäkring får det inte vara äldre än 30 dagar från dagen försäkringen ska börja gälla.

Ska jag försäkra en häst över 15 år?

Om du väljer att inte försäkra en äldre häst och hästen blir skadad eller sjuk kan det bli en stor kostnad som du måste stå för själv om hästen behöver veterinärvård. Många skador och sjukdomar kan drabba äldre hästar och ett akutbesök på ett djursjukhus kan kosta dig flera tusenlappar om hästen måste stanna ett par dagar.

Tecknar du en hästförsäkring är du skyddad om/när oturen är framme. Att försäkra en gammal häst bör därför övervägas.


Teckna hästförsäkring nu

Se exakta villkor och räkna ut kostnaden för att försäkra just din häst på försäkringsbolagets webbplats.

Notera att du alltid har ångerrätt i upp till två veckor (14 dagar) efter att du tecknat en hästförsäkring.

HästförsäkringEgenskaperNästa steg
Dunstan Hästförsäkring Populäraste hästförsäkringen på Konsument.se
Ersättning från första kronan
Trygghetsgaranti samt skydd för dolda fel
Hjälp att säga upp din nuvarande försäkring
Se ditt pris →
Folksam Hästförsäkring Välj veterinärvårdsbelopp
Ersättning för bl.a. rehabilitering
Betala bara självrisk en gång per år
Se ditt pris →
Agria Hästförsäkring Samma veterinärsvårdsbelopp hela livet
Ingen åldersgräns, försäkrar även gamla hästar
Försäkringen gäller i hela Norden
Se ditt pris →
Dina Försäkringar Hästförsäkring Medicin & förband upp till 15 000 kr per år
Rehab, vattenträning & kiropraktik 15 000 kr
Ersätter stamcellsbehandlingar och röntgen
Se ditt pris →
If Hästförsäkring 3 besök per år hos FirstVet ingår
Få ersättning för hältutredning & behandling
Veterinärvård under hela din hästs liv
Se ditt pris →
Sveland Hästförsäkring Skydd även för personskador
Priset sätts alltid efter skadekostnaderna
Försäkringsbolag specialiserat på djur
Se ditt pris →

Aktuella försäkringsvillkor finner du i sin helhet på försäkringsbolagens webbplatser. Där finns även information om hur du tecknar försäkring samt gör en skadeanmälan.


Referenser

  1. Hästar och anläggningar med häst 2016“. Jordbruksverket.
  2. Hästnäringens samhällsnytta“. HNS, Hästnäringens Nationella Stiftelse.
  3. “Oförsäkrade hästar lever farligt”. Agria.

Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag. Erik har mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-05-26 av Erik Gustafsson