Husbilsförsäkring

Dags för semester med husbilen? Då behöver du en husbilsförsäkring. Vi har granskat och jämfört de bästa husbilsförsäkringarna som finns just nu. Läs nedan och försäkra din husbil idag.

Uppdaterad lista av husbilsförsäkringar
Trygg och billig husbilsförsäkring
Viktig information om försäkringstypen
Expertens svar på era frågor

Bästa husbilsförsäkringen 2024 (bäst i test)

ICA Försäkring

Den bästa husbilsförsäkringen just nu tecknar du, enligt Konsument.se, via ICA Försäkring. Utöver en bra och prisvärd försäkring för själva husbilen får du även skydd för det du förvarar inuti samt ersättning för eventuell avbruten semester. Du får dessutom stammispoäng hos ICA på hela försäkringskostnaden.

Konsument.se rekommenderar ICAs husbilsförsäkring.

Se ditt pris hos ICA Försäkring →

Se deras webbplats för mer information och aktuella försäkringsvillkor.


Varför måste man ha en husbilsförsäkring?

I Sverige är det lag på att ha åtminstone trafikförsäkring om du äger en husbil (som inte är avställd). Anledningen är för att kunna täcka skador som du eventuellt orsakat. Men utöver faktumet att det är lagstadgat så är det ändå en god idé att se över de olika försäkringarna du kan teckna innan du drar ut på husbilssemester.

Detta gör du för att få ersättning om någonting skulle hända din husbil. När man pratar om husbilsförsäkring så finns det olika nivåer av försäkring och tillägg. Nivåerna inkluderar trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring. Beroende på vilken nivå du betalar för så kan du få en mer heltäckande försäkring. Konsument.se rekommenderar alltid att försäkra husbilen med halv- eller helförsäkring innan du ska ut på en längre semester.


Vad kostar det att försäkra husbil?

Premiekostnaden baseras bland annat på husbilsmodell, åldern på din husbil och hur många mil den körts. För att få en personlig uträkning av priset på just din husbilsförsäkring behöver du ange personnummer och registreringsnummer hos försäkringsbolaget.

Hur mycket du får betala varierar alltså baserat på flera faktorer, men räkna med ett par tusenlappar per år, exklusive självrisk. Om du har en helt ny husbil så kan din premie bli dyrare än om du har en äldre husbil. Det är generellt billigare att reparera äldre husbilar.

Vad ingår i priset?

Vad som ingår bestäms efter den typ av försäkring som valts. Väljer du trafikförsäkring så ingår det ingen ersättning för skador på själva husbilen. Väljer du halvförsäkring så kan du räkna med att den (oftast) täcker:

 • Allt som ingår i trafikförsäkring
 • Allrisk (drulle)
 • Ansvarsskydd
 • Skydd vid brand
 • Glasskador
 • Maskinskada
 • Räddning/bärgning
 • Rättsskydd
 • Stöld

För att du ska få en helhetsbild av vad som täcks har vi inkluderat en tabell från vår nuvarande testvinnare (ICA Försäkring). Här kan du se exakt vad som täcks i varje nivå av husbilsförsäkring.

MomentTrafikförsäkringHalvförsäkringHel­försäkring
TrafikförsäkringJaJaJa
TrafikolycksfallJaJaJa
Krishjälp efter olyckaJaJaJa
AllriskNejJaJa
BrandNejJaJa
StöldNejJaJa
GlasNejJaJa
RäddningNejJaJa
MaskinskadaNejJaJa
RättsskyddNejJaJa
AnsvarsskyddNejJaJa
VagnskadaNejNejJa
SemesteravbrottNejNejJa
LäckageNejNejJa

Halvförsäkring eller helförsäkring?

Vilken husbilsförsäkring som är rätt för dig beror på hur du använder husbilen. Med en helförsäkring får du det mest omfattande skyddet för husbilen. Det är dessutom premien som de flesta väljer när de ska försäkra sin husbil.

Konsument.se rekommenderar en helförsäkring till de flesta husbilsägarna. Då ingår bland annat vagnskadeförsäkring, vilket ger dig ersättning för alla potentiella skador din husbil kan utsättas för, med undantag för konstruktionsfel och rostskador. Notera att helförsäkringen även täcker skador som orsakats av föraren.

Halvförsäkring är ett lite billigare alternativ, vilket kan lämpa sig för en kortare semester till exempel. Du får en grundläggande täckning, men ingen ersättning för bland annat vagnskada, semesteravbrott eller läckage.

Trafikförsäkring

Trafikförsäkring är nivån som är billigast men också inte täcker särskilt mycket. Det är dessutom lag på att ha åtminstone trafikförsäkring för att få köra husbil, och därmed inte en kostnad man kan undkomma.

Den ersätter bland annat personskador eller skador på någon annans egendom. I vissa fall kan trafikförsäkringen även inkludera täckning för trafikolycksfall och krishjälp. Notera att du inte kan få någon ersättning för skador på din husbil med enbart trafikförsäkring.


Hur vi jämför husbilsförsäkringar

Vi har granskat, kontrollerat och jämfört de olika husbilsförsäkringarna som finns tillgängliga på marknaden just nu. Eftersom priset på försäkringen sätts individuellt har vi inte kunnat inkludera detta i vår undersökning. Istället har vi kikat på vad de olika försäkringsbolagen täcker, hur lätt det har varit att få sin ersättning och mycket mer. I våra jämförelser tittar vi även på:

 • Hur mycket självrisken kostar för diverse moment
 • Om semesteravbrott täcks (och om hyrbil ingår)
 • Högsta ersättning för olika moment
 • Generell kundnöjdhet hos försäkringsgivaren

Ovan är bara några av de faktorer som ingår i vår granskning. Vår fullständiga granskning omfattar alla moment och resultatet hittar du i jämförelselistan högst upp på sidan. På Konsument.se jämför vi villkoren och ser till att du alltid får en klar helhetsbild innan du tecknar din försäkring.


Angående billig husbilsförsäkring

I takt med att månadskostnaderna ökar så är det många svenskar som letar efter sätt att spara pengar. Man kan exempelvis vara ute efter en billigare husbilsförsäkring. Vår rekommendation är att säkerheten kommer först. Även om du initialt sparar pengar på att enbart välja en trafikförsäkring, så kan det i slutändan kosta betydligt mer än du räknat med om en olycka sker.

Fundera på om halvförsäkring eller helförsäkring är rätt för din situation och din husbil. Har du en helt ny husbil så är det lite dyrare med helförsäkring men alltid värt det i längden. Ju äldre du och din husbil blir desto billigare premie kan du få.


Vanliga frågor och svar

✅ Vad kostar husbilsförsäkring?

Kostnaden för din husbilsförsäkring är individuell. För att få reda på hur mycket din premie kommer att kosta så behöver du fylla i personnummer och registreringsnummer hos försäkringsgivaren.

✅ Vilken typ av husbilsförsäkring bör jag välja?

Enligt lagen måste du ha en trafikförsäkring, men vi rekommenderar även att man tecknar en halvförsäkring eller helförsäkring för att få en ordentlig ersättning om något händer. Helförsäkring är att föredra om du ska på semester med husbilen.

✅ Vad ingår i en helförsäkring?

Allt som ingår i en halvförsäkring ingår även i helförsäkringen. Detta inkluderar bl.a. allrisk, ansvarsskydd, rättsskydd, skydd vid brand, glasskador, maskinskada och mer. Utöver dessa moment gäller även ersättning för vagnskador och eventuellt semesteravbrott samt läckage när man har en helförsäkring.


Referenser


Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är utbildad försäkringsrådgivare med mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen. Erik är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag.

Senast uppdaterad: 2024-02-06 av Erik Gustafsson