Lån utan UC

Lån utan UC – pengar samma dag
SMS lån utan UC med direkt utbetalning
Här kan du låna pengar utan UC snabbt
Långivare med hög beviljandegrad
Här har du störst chans till lån
Även med betalningsanmärkningar
Sök även med många förfrågningar

Bästa lån utan UC (2024)

Ferratum erbjuder det bästa lånet utan UC just nu. Genom en snabb och enkel ansökan så kan du få tillgång till en flexibel kredit med ett valfritt belopp upp till 40 000 kr. Du behöver inte betala någon uppläggningsavgift och du har vanligtvis pengarna på kontot redan samma dag. Du har alltid 14 dagars ångerrätt om du inte längre vill ha krediten.

Ansök nu hos Ferratum →

Rep. exempel: Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.

Bästa lån med UC (2024)

Med en enda kreditupplysning via UC så kan Lendo jämföra lån från många olika olika banker och långivare. På så sätt kan du som låntagare få fler alternativ med lägre ränta, bättre villkor och högre lånebelopp än hos en långivare utan UC. Om du har flera dyra mindre lån så kan du ofta spara mycket pengar genom att samla dessa i ett stort lån (upp till 600 000 kr) via Lendo.

Konsument.se rekommenderar Lendo.

Ansök nu via Lendo →

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 34%. Räntespann mellan: 5,20%-33,93%.


Låna pengar utan UC – även med många förfrågningar

Hitta det bästa lånet utan UC för dig och din situation genom att klicka dig vidare till någon av långivarna i listan nedan. Ansök med BankID. Kom ihåg – 14 dagars ångerrätt.

LångivareBeloppNom. räntaLöptidAnmärkningUtan UCNästa steg
Ferratum1 000 kr – 50 000 kr43,99%3 mån – 8 år OK JaAnsök nu →
Fairlo10 000 kr – 70 000 kr20,00 – 29,00%3 mån – 8 år OK JaAnsök nu →
Brixo3 000 kr – 50 000 kr28,95%6 mån – 4 år Ja JaAnsök nu →
Lumify2 000 kr – 70 000 kr43,50%3 mån – 8 år Nej JaAnsök nu →
Flexkontot3 000 kr – 30 000 kr43,98%3 mån – 8 år Ja JaAnsök nu →
Binly2 000 kr – 50 000 kr43,50%3 mån – 8 år OK JaAnsök nu →
Loanstep10 000 kr – 25 000 kr22,20 – 38,40%5 mån – 3 år OK JaAnsök nu →
ViaConto1 000 kr – 30 000 kr43,50%3 mån – 3 år OK JaAnsök nu →
Credifi2 000 kr – 50 000 kr43,50%3 mån – 8 år OK JaAnsök nu →
Klara Lån5 000 kr – 500 000 kr6,48 – 39,50%1 – 8 år OK JaAnsök nu →
SMSPengar1 000 kr – 30 000 kr44,00%3 mån – 8 år OK JaAnsök nu →
Högkostnadskredit

Lån utan UC är ofta högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se


Lån utan UC kontroll innebär att låna pengar från en långivare som inte använder UC, Upplysningscentralen, som kreditupplysningstjänst. UC används normalt av banker och långivare i Sverige för att göra kreditupplysningar och bedöma kreditvärdigheten hos en person som ansöker om ett lån. UC samlar information om befintliga lån och skulder från en rad olika företag och myndigheter såsom Skatteverket och Kronofogdemyndigheten. Denna information används sedan som ett beslutsunderlag för återbetalningsförmågan innan ett lån beviljas.

Konsumentkreditlagen kräver att en kreditgivare genomför en kreditprövning i samband med en låneansökan men det finns, utöver UC, andra företag som bedömer kreditvärdigheten hos en privatperson. Genom att ansöka om lån från någon av dessa långivare så registreras inte en upplysning hos UC.


Vad säger lagen?

Alla företag som lånar ut pengar till privatpersoner måste enligt lagen ha ett tillstånd från Finansinspektionen (FI). En långivare måste bedriva en sund verksamhet och t.ex. säkerställa att de har åtgärder på plats mot penningtvätt. Kontrollera innan du bestämmer dig för att låna pengar att företag har ett tillstånd från Finansinspektionen, vilket innebär att företag bedriver verksamhet på ett sätt som är säkert och kontrollerat.


Att låna utan kreditupplysning

Enligt konsumentkreditlagen behöver en långivare inte använda UC och det finns flera bakomliggande orsaker till lån utan UC. Alla förfrågningar om en kreditprövning som skickas in till UC registreras och en anledning till att låna utan UC är att hålla nere antalet ansökningar till UC. Att ansöka om flera lån inom ett kort tidsram kan negativt påverka din kreditvärdighet och detta kan innebära att din ansökan om ett lån avslås.

En sämre anledning till att ansöka om lån utan UC är att du redan har fått nej på en ansökan. Att ansöka om lån trots att du befinner dig i en svår ekonomisk situation och hoppas att skulder och andra lån som finns registrerade hos UC inte ska synas hos andra kreditupplysningsföretag är inte bra. Detta eftersom att ta nya lån om du befinner dig i en svår ekonomisk situation inte lär hjälpa dig i längden.


Kreditprövning hos andra företag

En kreditprövning som genomförs av ett annat företaget än UC syns enbart hos detta företag och inte hos UC. Många företag använder tjänster från UC så att göra många förfrågningar på kort tid om lån och krediter hos UC är en mindre bra idé eftersom denna information är tillgänglig för flera kreditupplysningsföretag.

Kreditupplysningsföretag är bra på att leta rätt på information och det är överlag svårt att dölja information om skulder och tidigare lån. Att använda ett annat kreditupplysningsföretag än UC i förhoppning om att kunna dölja skulder och lån är således en strategi som sällan lyckas.


Låna pengar utan UC

hemförsäkring

Om du önskar ta ett mindre lån kan det vara lämpligt att undvika att göra en onödig förfrågan om lån, kredit hos UC eller ett annat kreditupplysningsföretag. Att låna pengar utan UC kontroll innebär att du inte behöver göra onödiga förfrågningar som registreras. SMS-lån kan ges utan kreditupplysning från UC och kan även beviljas om du har betalningsanmärkningar. Namnet SMS-lån kommer ursprungligen från att låntagare skickade in en ansökan om lån via SMS, samt att svaret på ansökan även skickades via SMS. Idag är det emellertid vanlig att ansöka online för denna typ av lån, via dator eller smartphone. Ibland kallas denna typ av lån för snabblån.

SMS-lån kännetecknas av snabbheten i ansökningsprocessen såväl som beviljandet och utbetalningen. Återbetalningstiden är också relativt kort och eftersom långivaren inte har någon säkerhet för lånen är det ofta en hög ränta jämfört med traditionella privatlån och bostadslån. Denna typ av lån används vanligtvis för oförutsedda utgifter eller för att dryga ut kassan till nästa lön. Att ta SMSlån utan UC kan således vara en lämplig strategi om du vill undvika att kreditansökan registreras. Dock är räntan på denna typ av snabblån generellt hög och ofördelaktig. Storleken på lånebeloppet beror på din ekonomi och det är således inte säkert att du får maximalt belopp beviljat när du ansöker om ett snabblån. Snabblån är lån där beloppet ofta ligger mellan 1 000 – 50 000 kronor. Vissa långivare beviljar dock ibland ett högre belopp.

Visa långivare utan UC →


Kontrollera ränta

Om du planerar att ta ett snabblån, kontrollera alltid vad den effektiva räntan är på lånet. Den effektiva räntan är den faktiska kostanden som du betalar när du tar ett lån, och i denna kostnad ingår den nominella räntan, uppläggningskostnader, aviavgifter samt alla andra avgifter som låntagaren tar ut för att låna ut pengarna. Den effektiva ränta fungerar som ett jämförelsepris som kan användas för att jämföra lånevillkoren med andra långivare – ungefär som när du jämför priser på matvaror mellan olika butiker. Det går inte att dölja avgifter i låneavtalen för att påverka den effektiva räntan precis som butiker inte kan påverka jämförelsepriset på en matvara genom att ändra storleken på förpackningen.

I marknadsföring av lån anges ofta den nominella räntan för lånet. Detta innebär att kostnader som tas ut i samband med lånet inte är inkluderade. När du tar ett SMS-lån eller snabblån tas vanligtvis en uppläggningskostnad och aviavgifter ut för lånet. Beroende på den totala lånesumman, återbetalningstiden och avgifterna som tas ut för lånet kan den effektiva räntan därför bli mycket högre än den nominella räntan. I vissa fall är den effektiva rätan flera hundra procent. Så titta alltid på den effektiva räntan när du jämför olika lån.


Låna utan UC med BankID

hemförsäkring

Det går även att låna pengar utan UC med BankID. BankID är en e-legitimation som du kan använda för att styrka din identitet när du besöker exempelvis banker och Försäkringskassan. Vad det innebär är att du installerar ett säkerhetsprogram/-app i din dator, telefon eller surfplatta samt din BankID som du antingen laddar ner från din internetbank eller får hemskickat på ett smartkort. Beroende på vilken typ av mobiltelefon eller surfplatta som du använder finns programmet eller appen att hämta hem från App Store, Google Play eller Windows Store.

Med BankID har du tillgång till alla tjänster som finns i appen och till Internetbanken. BankID gör det enklare att sköta dina bankaffärer via din mobiltelefon eller dator.

Visa lån utan UC med BankID →


Vad innebär en betalningsanmärkning?

Behöver du låna pengar snabbt bör du inte låna mer pengar än du behöver. Tänk också på att denna typ av lån ofta ska betalas tillbaka inom 30 dagar. De dyrare kostnaderna för snabblån jämfört med andra låneformer gör att de kan vara svårt att betala tillbaka ett SMS-lån. De har högre ränta och avgifter samt kortare avbetalningstider. Är du oförmögen att betala lånet enligt avtalet du ingått läggs andra avgifter till, till exempel dröjsmålsränta eller dröjsmålsavgifter. Om du inte betalar får du till slut ett inkassokrav.

Om du får problem med att betala tillbaka ditt lån kan din skuld hamna hos Kronofogden och det är där du får din betalningsanmärkning. En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år och den påverkar dina möjligheter att hyra lägenhet, teckna mobilabonnemang och dina chanser att ta nya lån på ett negativt sätt.


Andra typer av lån

Jämför olika långivare och leta efter de bästa villkoren. Undersök också om det är ett bättre alternativ att ta en annan sorts lån som har bättre villkor, exempelvis ett privatlån. Privatlån beviljas av många långivare upp till 350 000 – 500 000 kronor. Denna typ av lån kallas också för blancolån, även om termen privatlån är mer vanligt förekommande idag. Ett privatlån är en typ av lån som en privatperson kan ta utan att långivaren kräver säkerhet för lånet eller borgensman.

Privatlån kan användas för att samla lån och krediter på ett enda lån. Att samla lån innebär att räntan och även månadskostnaden blir lägre. En fördel med att ansöka om ett privatlån är att eftersom långivaren inte kräver någon säkerhet behöver de därmed inte få reda vad du planerar att använda lånet till. Du kan således använda ett privatlån till vad du vill, exempelvis renovera bostaden, resa, köpa en bil, eller samla lån och krediter på ett ställe.


Återbetalning av privatlån

Summan som du lånar beror givetvis på vad du tänker använda pengarna till och beroende på summan som du lånar kan du välja olika återbetalningstider.

En längre återbetalningstid innebär att månadssumman som du behöver betala blir lägre, men det blir dyrare att betala tillbaka lånet jämfört med om du väljer kortare återbetalningstid eftersom den längre återbetalningstiden innebär att du betalar ränta under längre tid.


Gör en budget

Att göra en budget och se vilken summa du kan avvara till att betala ett lån varje månad är ett bra sätt att få kontroll över din ekonomi. En budget hjälper dig att inte bara att välja en lånesumma som du vet att du kan betala, den visar även om du har råd att amortera mer än vad du i dagsläget gör eller vad ansökan säger du bör göra.

När du ansöker om ett privatlån tittar långivaren bland annat på din månadsinkomst, din ekonomiska situation i stort men även på om du har krediter, andra lån och betalningsanmärkningar. Även om du har betalningsanmärkningar kan en långivare ändå bevilja ett privatlån.

Om du har problem med att klara av din privatekonomi kan du vända dig till en konsumentvägledare. Professionella konsumentvägledare ger även råd och kan besvara frågor om betalningsanmärkningar om skulder.


Att låna utan ränta

Det är möjligt att även låna en mindre summa pengar under en begränsad tid utan ränta. En del företag erbjuder räntefria lån medan andra ger SMS-lån utan ränta första gången som du lånar pengar via din mobil. Var dock uppmärksam och kontrollera alltid lånevillkoren och erbjudanden på långivarens webbplats innan du bestämmer dig eftersom dessa kan förändras.


Vanliga frågor

✅ Kan jag låna pengar utan UC med BankID?

Ja, du kan finna dessa långivare i vår lista. Då har du alltså möjlighet att verifiera din identitet via e-legitimationen BankID, direkt i din telefon till exempel.

✅ Kan jag få lika bra lånevillkor utan UC?

Ja, lånebolag som använder andra kreditupplysningsbolag än UC kan fortfarande erbjuda likvärdiga (eller bättre) villkor.

✅ Finns det långivare som inte använder någon kreditupplysningstjänst?

Nej, det finns inga seriösare svenska långivare som inte har någon form av kreditupplysning.

✅ Hur fort går det att få ett lån utan UC?

Vissa långivare har kort behandlingstid och kan betala ut pengarna samma dag som du ansöker om lånet eller dagen efter. En del SMS-lån betalas även ut om du ansöker om lånet på en helgdag. På långivarens webbplats finner du information om lånevillkor, handläggningstider och utbetalningar.

✅ Vad är ett konsumtionslån?

När du ansöker om snabblån utan UC betraktas dessa som konsumtionslån, vilket betyder att du kan använda pengarna till vad du själv önskar. Inga frågor ställs om vad du planerar att använda de lånade pengarna till. Denna typ av lån kan du även få beviljat om du saknar arbete. Långivaren gör en bedömning av din ekonomiska situation och om du saknar inkomst tittar de på din privatekonomi i dess helhet: om du har andra inkomstkällor och hur din betalningshistoria ser ut.

✅ Vad menas med bolån och kontantinsats?

Enlig Finansinspektionen får inte banker låna ut mer än 85 % av bostadens värde, det så kallade bottenlånet. Resterande 15 % räknas som kontantinsats och det är du som köpare som ska betala det med egna sparade pengar. Det finns dock också en möjlighet att låna till kontantinsatsen – det blir då ett så kallat blancolån eftersom ingen säkerhet finns.


Referenser

  1. “UC AB Sverige”
  2. “Kreditupplysningslag (1973:1173)”. Sveriges riksdag.

Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-06-19 av Anders Larsson