Bästa kapitalförsäkring 2024

Hitta bästa kapitalförsäkringen 2024
För privatpersoner och företag
Ingen bokföring – automatisk skatt

Populärast kapitalförsäkring på Konsument.se

Den mest populära kapitalförsäkringen hos Konsument.se är Avanza. Hos dem betalar du 0 kr i avgift – till skillnad från storbankerna. Du får dessutom fler fonder att välja på, ca 1 350 stycken, och kan även handla med värdepapper. Du slipper att deklarera dina affärer då skatten dras automatiskt. Avanzas kapitalförsäkring passar både privatpersoner och företag.

Öppna kapitalförsäkring hos Avanza →


Jämför och hitta den bästa kapitalförsäkringen 2024

KapitalförsäkringÅrlig försäkringsavgiftFast årsavgiftFonderNästa steg
Avanza0 kr0 krCa 1 350Öppna kapitalförsäkring →
Nordnet0 kr0 krCa 1 000Öppna kapitalförsäkring →
Nordea0 kr0 krCa 600
Swebank0,1-0,4%0 krCa 400
Handelsbanken0,35%0 krCa 950
SEB0,65%343 krCa 150
Länsförsäkringa0,65%0 krCa 200
Skandiar0,75%0 krCa 200

Vad är en kapitalförsäkring?

En kapitalförsäkring är en finansiell produkt som kombinerar försäkring med sparande. När du tecknar en kapitalförsäkring betalar du in en viss summa pengar regelbundet, vanligtvis i form av månadsbetalningar, och i gengäld får du en försäkring som ger en utbetalning vid en specifik händelse, till exempel vid dödsfall eller pensionsålder.

Samtidigt som du får den här försäkringen, sparar du också pengar på ett kapitalförsäkringskonto, och den totala summan på kontot växer genom att du får ränta på det sparade beloppet och genom eventuella värdeökningar på eventuella investeringar som görs med pengarna.


Så öppnar du en kapitalförsäkring

Det finns olika sätt att öppna en kapitalförsäkring, beroende på vilken försäkringsgivare du väljer. Du kan till exempel:

 • Enkelt öppna en kapitalförsäkring hos Avanza, som rekommenderas av Konsument.se.
 • Kontakta en försäkringsgivare direkt och be om mer information om deras olika kapitalförsäkringsprodukter. Du kan göra detta via telefon, e-post eller genom att besöka en försäkringsgivares hemsida och fylla i en intresseanmälan.
 • Besöka en finansiell rådgivare eller en bank som kan hjälpa dig att hitta en lämplig kapitalförsäkring.

Oavsett vilken metod du väljer, är det viktigt att du läser igenom villkoren för kapitalförsäkringen noga och att du förstår hur den fungerar innan du tecknar den.


Kapitalförsäkring för barn

Det är vanligt att föräldrar öppnar kapitalförsäkringar för sina barn som en form av sparande för barnens framtid. Kapitalförsäkringar för barn har vanligtvis långa löptider, ofta 20-30 år, och det är möjligt att välja olika typer av försäkringar beroende på barnets ålder och vad man vill försäkra. Väljer man en kapitalförsäkring med dödsfallsförsäkring, kan försäkringen ge en utbetalning vid barnets dödsfall, vilket kan vara en trygghet för föräldrarna. Kapitalförsäkringar för barn är också ett bra sätt att spara pengar till barnens framtida behov, till exempel högskoleutbildning eller för att starta eget företag.


Fördelar

 • Möjligheten att spara pengar: Kapitalförsäkringar ger dig möjlighet att spara pengar på ett strukturerat sätt, genom att du betalar in en viss summa pengar regelbundet. Du kan också välja att öka eller minska din månadsbetalning beroende på dina ekonomiska förutsättningar.
 • Möjlighet till värdeökning: Ditt sparande i en kapitalförsäkring kan växa genom ränta på det sparade beloppet och genom eventuella värdeökningar på eventuella investeringar som görs med pengarna.
 • Möjlighet till försäkring: En kapitalförsäkring ger dig också en försäkring, som ger en utbetalning vid en specifik händelse, till exempel vid dödsfall eller pensionsålder. Detta kan vara en trygghet för din ekonomi och för dina anhöriga.

Nackdelar

 • Kostnader: Kapitalförsäkringar kan innebära viss kostnader, till exempel för försäkringen själv och för eventuella investeringar som görs med pengarna. Det är viktigt att du är medveten om dessa kostnader och att du jämför olika kapitalförsäkringsprodukter innan du väljer en för att hitta den som passar bäst för dina behov.
 • Lång löptid: Kapitalförsäkringar har ofta långa löptider, ibland upp till 30 år, och det kan innebära att du är bunden till försäkringen under en längre tid. Det är därför viktigt att du väljer en försäkring med omtanke och att du förstår alla villkor och regler som gäller för försäkringen.

Kapitalförsäkring eller investeringssparkonto (ISK)

Kapitalförsäkring är, som sagt, en försäkring som ger en utbetalning vid en specifik händelse, till exempel dödsfall eller pensionsålder, medan ett investeringssparkonto är ett konto som ger möjlighet att placera pengar i olika typer av investeringar. Det finns en viktig skillnad mellan dessa två sparformer, och det är viktigt att du överväger dina egna sparbehov och mål innan du väljer en av dem.

En av fördelarna med en kapitalförsäkring är att den ger en utbetalning vid en specifik händelse, vilket kan vara bra om du vill ha ett skydd för dina anhöriga ekonomiskt vid ditt dödsfall eller om du vill ha en inkomstkälla när du når pensionsålder.

En annan fördel med en kapitalförsäkring är att du kan välja vem som ska ärva försäkringen vid ditt dödsfall, genom att ange dessa personer som arvingar i försäkringsvillkoren. Det är också möjligt att välja att lämna över försäkringen till en organisation, till exempel en stiftelse eller ett välgörenhetsföretag.

Ett investeringssparkonto, å andra sidan, är en mer flexibel sparform, eftersom du kan ta ut pengarna när du vill. Det är också oftast fri från avgifter och ger möjlighet att själv välja vart du placerar pengarna. Detta kan vara bra om du vill ha möjlighet att snabbt och enkelt kunna tillgå dina pengar och om du vill ha mer kontroll över hur du investerar dem.


Om Avanza Kapitalförsäkring

Avanza Kapitalförsäkring är en försäkringsgivare som erbjuder kapitalförsäkringar för såväl privatpersoner som företag. Deras kapitalförsäkringsprodukter riktar sig till personer som vill spara pengar för sin framtid och som vill ha en försäkring som ger en utbetalning vid en specifik händelse. Avanza Kapitalförsäkring erbjuder flera olika typer av kapitalförsäkringar, inklusive livförsäkringar, dödsfallsförsäkringar och pensionsförsäkringar.


Om NordNet Kapitalförsäkring

NordNet Kapitalförsäkring är en försäkringsgivare som erbjuder kapitalförsäkringar för privatpersoner. Deras produkter riktar sig till personer som vill spara pengar och samtidigt få en försäkring som ger en utbetalning vid en specifik händelse. NordNet Kapitalförsäkring erbjuder olika typer av kapitalförsäkringar, inklusive livförsäkringar, dödsfallsförsäkringar och pensionsförsäkringar.


Skatt

Det finns viss skatt på kapitalförsäkringar i Sverige. För privatpersoner gäller följande:

 • Ränteinkomster från kapitalförsäkringar är skattefria upp till en viss gräns, som kallas ränteavdraget. Ränteavdraget är kopplat till den skatt som du betalar på dina övriga inkomster och beräknas automatiskt av Skatteverket. Överskrider du ränteavdraget, måste du betala skatt på den del av ränteinkomsten som överskrider avdraget.
 • Utbetalningar från en kapitalförsäkring är skattefria om du har tecknat försäkringen som en livförsäkring eller dödsfallsförsäkring. Om du däremot har tecknat försäkringen som en pensionsförsäkring, måste du betala skatt på utbetalningen.

Pris

Det finns olika faktorer som påverkar vad en kapitalförsäkring kostar, till exempel:

 • Försäkringstyp: Det finns olika typer av kapitalförsäkringar, inklusive livförsäkringar, dödsfallsförsäkringar och pensionsförsäkringar, och kostnaden för dessa kan variera.
 • Försäkringsbelopp: Hur mycket pengar du vill försäkra påverkar också kostnaden för försäkringen.
 • Din ålder: Kostnaden för en kapitalförsäkring kan också variera beroende på din ålder, eftersom det är mer sannolikt att du behöver göra en utbetalning från försäkringen om du är äldre.
 • Din hälsa: Din hälsa kan också påverka kostnaden för en kapitalförsäkring, eftersom försäkringsgivaren tar hänsyn till hur stor risk det är att du behöver göra en utbetalning från försäkringen.

Vem ärver?

Om du har tecknat en kapitalförsäkring som en livförsäkring eller dödsfallsförsäkring, kan du välja vem som ska ärva den vid ditt dödsfall. Detta gör du genom att ange dessa personer som arvingar i försäkringsvillkoren. Det är också möjligt att välja att lämna över försäkringen till en organisation, till exempel en stiftelse eller ett välgörenhetsföretag. Om du inte har angett några arvingar i försäkringsvillkoren, ärver dina närmaste anhöriga försäkringen enligt svensk lag.


Typer av kapitalförsäkringar

Notera att det finns olika typer av kapitalförsäkringar, inklusive:

 • Livförsäkringar: En livförsäkring ger en utbetalning vid dödsfall och kan användas som ett sätt att skydda dina anhöriga ekonomiskt vid ditt dödsfall.
 • Dödsfallsförsäkringar: En dödsfallsförsäkring är en försäkring som ger en utbetalning vid dödsfall och är ofta en del av en livförsäkring.
 • Pensionsförsäkringar: En pensionsförsäkring ger en utbetalning när du når pensionsålder och är ett sätt att spara pengar för din pension.
 • Försäkringar för barn: Kapitalförsäkringar för barn är försäkringar som är riktade till barn och som ger en utbetalning vid barnets dödsfall eller vid en annan specifik händelse.

Kan man ta ut pengarna när man vill?

Om du har en kapitalförsäkring med en livförsäkring eller dödsfallsförsäkring, kan du inte ta ut pengarna från försäkringen innan du dör eller försäkringen går ut. Om du däremot har en pensionsförsäkring, kan du välja att ta ut pengarna från försäkringen när du når pensionsålder. 

Det är också möjligt att välja att ta ut pengarna från försäkringen tidigare, men det kan innebära att du får en lägre utbetalning än vad du hade fått om du hade väntat till pensionsålder. Det är också viktigt att notera att om du tar ut pengarna från en kapitalförsäkring tidigare än vad som är planerat, kan detta påverka eventuella skatter som du måste betala.

Därför är det viktigt att du förstår alla villkor och regler som gäller för din kapitalförsäkring innan du väljer att ta ut pengarna.


Vilken är den bästa kapitalförsäkringen 2024 (bäst i test)?

Hitta den bästa kapitalförsäkringen just för dig genom att använda dig av jämförelsetabellen högst upp på sidan.


Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag. Erik har mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-05-28 av Erik Gustafsson