Mobilabonnemang

Det bästa mobilabonnemanget 2024
De billigaste mobilabonnemangen
Jämför enkelt olika abonnemang
Byt operatör och flytta nummer

Bästa mobilabonnemang 2024 (bäst i test)

Vimla

Det bästa mobilabonnemanget just nu tecknar du hos Vimla. Alla deras abonnemang kostar för närvarande bara 20 kr/mån i 4 månader. Du surfar snabbt med 5G i Telenors nät och kan spara outnyttjad surf. Fria samtal och mess samt smidig nummerflytt ingår.

Konsument.se rekommenderar Vimla.

Köp abonnemang från Vimla →


Jämför billiga mobilabonnemang

Besök operatörernas webbplats för att se deras aktuella abonnemang. Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett distansavtal via Internet.

OperatörEgenskaperBetygNästa steg
Vimla Mobilabonnemang Mest populär på Konsument.se
Fria samtal & mess, ingen bindningstid
Just nu bara 20 kr/mån i 4 månader
Köp nu →
Chilimobil Mobilabonnemang Alltid fri surf
Just nu 3 månader gratis VPN
ViaPlay ingår i 3 månader
Köp nu →
Fello Mobilabonnemang Halva priset i 2 månader
Behåll ditt nummer
Aldrig bindningstid
Köp nu →
Tre Mobilabonnemang 2,5 miljoner kunder
Byt surfmängd & hastighet när du vill
Bäst 5G-täckning i Sverige
Köp nu →
Halebop Mobilabonnemang Telias stabila nät
Halva priset i 3 månader
Behåll oanvänd surf
Köp nu →

Uppgifterna uppdateras regelbundet men kontrollera alltid de dagsaktuella villkoren på respektive webbplats.


Introduktion

När du har en mobiltelefon kan du välja mellan att ha ett kontantkort eller ett mobilabonnemang. Den främsta målgruppen för kontantkort är de som inte använder sin mobil så ofta och vill undvika att betala för tjänster de inte nyttjar. Om du däremot använder din mobil ofta och för många olika saker – samtal, SMS och surf – är ett mobilabonnemang bekvämt. Du kan alltid vara säker på att det finns pengar på kortet och att det därför är möjligt att ringa hela tiden. Det är också en fördel att teckna ett mobilabonnemang (där du vanligtvis har en bindningstid på 24 månader) när du ska köpa en ny mobil eftersom du då betalar ett lägre pris för den.

Det finns många olika företag som erbjuder olika typer av abonnemang och på grund av det är det inte alltid lätt att veta vilket du ska välja. Många gånger är de ganska lika varandra, men även då kan det vara små detaljer som skiljer dem åt och som gör att det ena passar dig bättre än det andra. Det tar sin lilla tid att jämföra dem och om du har begränsad kunskap är det svårt att veta vad du ska titta efter. Här får du hjälp med vad du ska leta efter när du vill hitta ett billigt abonnemang – ha dessa saker i åtanke när du överväger ett erbjudande.


Så väljer du mobilabonnemang

Mobilabonnemang

När du ska välja ett mobilabonnemang är det smart att välja ett som är anpassat till dina vanor och behov. Det bästa mobilabonnemanget är det som sparar mest pengar åt dig. Det innebär att du inte bara ska titta på månadsavgiften när du jämför abonnemang utan också på vad du får för den avgiften och vilka kostnader som kan tillkomma. Nedan tar vi upp de viktigaste sakerna att tänka på när du ska jämföra mobilabonnemang. Här tar vi inte hänsyn till om du även vill ha en ny mobil till ditt abonnemang.

1. Bindningstid eller inte?

När du väljer ett mobilabonnemang med bindningstid betyder det att du tecknar ett abonnemang som kommer att gälla hos en viss operatör under en bestämd tid. Även om det för en del verkar avskräckande att välja något som har lång bindningstid brukar det vara en fördel eftersom det nästan alltid betyder att du får ett lägre pris än om du skulle välja ett som saknar bindningstid.

2. Hur mycket surf?

Det är viktigt att välja ett mobilabonnemang med tillräckligt mycket surf eftersom det brukar bli ganska dyrt om du måste köpa extra. Samtidigt är det många som tar ett abonnemang med fri surf, i tron att det krävs för att kunna surfa mycket. Faktum är att nästan alla klarar sig med några GB. Enda gången du kan behöva mer än 10 GB är om du har för vana att streama mycket film och serier.

3. Hur mycket ringer och SMS:ar du?

Nästan alla mobilabonnemang finns att få med obegränsat antal samtal och SMS, vilket passar bra för dig som ringer och messar mycket. Om du däremot vet att du varken ringer mycket eller skickar många SMS har du möjlighet att välja ett abonnemang där det ingår ett begränsat antal SMS och samtal eller ett visst antal minuters samtalstid. När du väljer det sistnämnda får du också en betydligt lägre månadskostnad.


Teckna ett mobilabonnemang åt ditt barn

Vissa operatörer erbjuder särskilda abonnemang för barn. Om den valmöjligheten inte finns kan du välja att teckna något av de billigaste mobilabonnemangen. Eftersom minderåriga inte får ingå några avtal bör du tänka på att det är du som förälder som måste teckna abonnemanget. Det brukar vanligen gå till på det viset att du uppger ditt barns personnummer först och sedan ditt när det är dags att slutföra beställningen.
Det finns ett antal saker du kan göra för att abonnemanget ska vara bättre anpassat för ditt barn. Till att börja med kan du begära en kostnadsspärr hos operatören. Det är exempelvis en bra idé när barnet befinner sig utomlands eftersom kostnaderna för att SMS:a, ringa samt surfa lätt kan skena iväg annars. Även om det inte är lika viktigt när mobilen används i Sverige går det självklart bra att ha en kostnadsspärr även då för att undvika alltför stora mobilräkningar.

Många mobiloperatörer erbjuder även säkerhetspaket i form av föräldrakontroll. Med hjälp av det kan du göra det omöjligt att söka reda på ditt barns nummer, vilket gör att endast de som du vill ska ha numret får tillgång till det. Du kan även använda det till att blockera webbsidor som du inte tycker är lämpliga för ditt barn. Slutligen kan du använda det till att spärra utlands- och betalsamtal.


Mobilabonnemang för pensionärer och seniorer

Tack vare olika rabatter brukar ett mobilabonnemang vara billigare för dig som är pensionär eller senior. Oftast räcker det att du har fyllt 55 år för att du ska kunna få fördelen av ett lägre pris. Det räcker vanligen med att du uppger din ålder för att du ska få de rabatter som finns, men i somliga fall krävs det att du är medlem i SmartSenior. När du sedan ska välja mobilabonnemang gäller samma riktlinjer som i vanliga fall.


Mobilabonnemang för studenter

Att få ekonomin att gå ihop är alltid ett av de största problemen för studenter. Därför brukar mobilföretagen erbjuda dem billiga abonnemang till rabatterade priser. De särskilda studentabonnemangen gäller för alla studenter som går i gymnasiet, på högskola eller universitet om det är en utbildning som är berättigad till studiemedel från CSN. Däremot måste en målsman teckna abonnemanget åt dig om du ännu inte har fyllt 18 år. De flesta mobilabonnemangen med studentrabatt brukar ha en bindningstid på allra minst 12 månader, men den är 24 månader om du tecknar ett abonnemang där det även ingår en mobil. Om du fortfarande är student när bindningstiden går ut kan du förnya abonnemanget för att få behålla din studentrabatt. Om du hinner sluta studera innan bindningstiden har gått ut brukar det inte vara några problem eftersom du i många fall får behålla din studentrabatt bindningstiden ut. Det finns även en annan fördel med särskilda mobilabonnemang för studenter och det är att om du av någon anledning skulle resa bort en längre tid för att exempelvis gå en termin som utbytesstudent kan du enkelt pausa ditt mobilabonnemang genom att ta kontakt med din mobiloperatör.


Vanliga frågor

✅ Vilket abonnemang har bäst täckning?

Det är omöjligt att säga vilket mobilabonnemang som har bäst täckning eftersom det varierar beroende på var du ska använda mobilen. Till att börja med kan du fråga vänner och grannar vad de har för upplevelser av olika operatörer. Det är också en smart idé att kolla täckningen på olika operatörers täckningskartor. Där kan du enkelt zooma in de platser du brukar befinna dig på för att se hur täckningen är just där. I en del fall ägs en operatör av en annan och de delar då på samma nät. I dessa fall får du då samma täckning med två olika operatörer, vilket ger dig bättre möjlighet att välja det bästa abonnemanget.

✅ Går det att avsluta ett abonnemang i förtid?

Ja, det går bra att avsluta det i förtid, men du kan nästan aldrig göra det gratis. När du ingår ett avtal med bindningstid innebär det att du och mobiloperatören har bestämt att det ska gälla under en viss tid och du är därför betalningsskyldig för den perioden. Det innebär att du kommer få en slutfaktura med de fasta avgifterna för de månader som är kvar. Även om du har ett mobilabonnemang utan bindningstid är abonnemanget ändå inte avslutat förrän uppsägningstiden har gått ut.

✅ Hur gör jag för att byta mobilabonnemang?

För att undvika onödiga kostnader är det bäst att byta i samband med att bindningstiden på ditt tidigare abonnemang går ut. Har du ingen bindningstid kvar gäller ofta en viss uppsägningstid; kontrollera hur lång denna är när du bestämt dig för att byta. Säg sedan upp ditt gamla abonnemang så att du vet exakt vilket datum det upphör och välj att teckna ett nytt mobilabonnemang. Du kan ta med dig ditt gamla nummer till din nya operatör. Din gamla operatör är skyldig att släppa det numret utan att ta betalt men den nya operatören måste inte ta emot det och kan ta ut en avgift för att överföra numret. Kontrollera därför vad som gäller vid nummerflytt hos din nya operatör. Om din telefon är operatörslåst måste operatören låsa upp den åt dig kostnadsfritt när abonnemanget sagts upp.

✅ Går det att ångra ett mobilabonnemang?

Ja, om du har tecknat abonnemanget på internet eller via telefon. Enligt distanshandelslagen har du då 14 dagars ångerrätt. Detta gäller inte om du tecknat abonnemanget i butik.

✅ Kan jag använda mitt mobilabonnemang utomlands?

Ja, det kan du om din operatör erbjuder roaming – det vill säga att du kopplas upp mot ett annat nätverk när du är utanför Sverige. Det är inte något som operatörer måste erbjuda enligt lag och därför är det bra att kolla upp vad som gäller för det mobilabonnemang du vill teckna. Din mobiloperatör är dock skyldig att uppge vilka roamingavgifter som gäller när du tecknar ditt abonnemang. Sedan den 15 juni 2017 är det inte tillåtet för mobiloperatörer att ta ut några extra avgifter när du ringer, SMS:ar eller surfar i ett annat EU-land. Även Liechtenstein, Island och Norge innefattas av dessa bestämmelser. I praktiken innebär det att du inte betalar mer än ditt vanliga abonnemangspris för de tjänster du använder. Däremot kan operatören begränsa din surfmängd i utlandet och ta ut avgifter för användning som överstiger den tillåtna datamängden. Är det viktigt för dig att kunna använda dig av dataroaming inom EU är detta något du bör kontrollera när du jämför olika abonnemang. Utanför EU gäller fortfarande vanliga roamingavgifter.


Relaterade sidor


Referenser

  1. “Telekområdgivarna”
  2. “PTS”

Sidansvarig

Eva Nilsson
Eva Nilsson
Telekomexpert hos Konsument.se
Eva Nilsson är sakkunnig inom telekomfrågor och har mångårig erfarenhet från branschen. Eva är ansvarig för att informationen om bl.a. mobilabonnemang och mobilt bredband samt uppgifterna om olika mobiloperatörer är relevant och aktuell.

Senast uppdaterad: 2024-03-11 av Eva Nilsson