ID-skydd

De bästa ID-skyddet 2024
Effektivt skydd mot ID-kapning
Skydda dig mot identitetsstöld
Surfa säkert med ett VPN

Bästa VPN-tjänst 2024 – bäst i test

NordVPN är det bästa sättet att skydda dig online. Ett VPN (virtuellt privat nätverk) ger dig säker och privat tillgång till Internet. Genom att din anslutning krypteras så döljer NordVPN din IP-adress och onlineaktivitet från nyfikna ögon och håller din data säker från brottslingar på nätet.

Konsument.se rekommenderar NordVPN.

Se ditt pris hos NordVPN nu →

Bästa ID-skyddet 2024 – bäst i test

Tryggsam, med över 50 000 användare, erbjuder det bästa ID-skyddet i Sverige. I deras tjänst kreditbevakning ingår förutom ID-skyddet även kreditkoll, spärr av personnummer hos de största kreditbolagen samt realtidsbevakning av din identitet. Tjänsten larmar och hjälper dig, oavsett typ av eventuellt bedrägeri.

Konsument.se rekommenderar Tryggsam.

Se ditt pris hos Tryggsam →


Vad är ID-kapning och identitetsstöld?

ID-kapning och identitetsstöld är två relaterade brott som innebär att någon obehörig får tillgång till och använder dina personliga uppgifter, oftast i syfte att begå bedrägeri. Dessa brott har blivit allt vanligare i takt med att vår värld blir allt mer digitaliserad, och de kan ha allvarliga konsekvenser för offren.

ID-kapning innebär att någon obehörig tar över din identitet, oftast genom att få tillgång till dina personliga uppgifter som ditt personnummer, namn och adress. Dessa uppgifter kan sedan användas för att utföra olika typer av bedrägerier. Till exempel kan en ID-kapare använda dina uppgifter för att ta ut lån, köpa varor, eller till och med begå brott i ditt namn. Detta kan leda till att du får skulder som du inte har skapat, och det kan vara mycket svårt och tidskrävande att rätta till problemen.

Identitetsstöld är ett bredare begrepp som innefattar alla typer av brott där någon obehörig använder en annan persons identitet. Detta kan inkludera allt från att använda någon annans kreditkortsuppgifter för att göra inköp, till att använda någon annans identitet för att begå brott. Identitetsstöld kan också innebära att någon använder dina personliga uppgifter för att skapa falska identiteter, vilket kan användas för en mängd olika brott.

Både ID-kapning och identitetsstöld kan ha allvarliga konsekvenser. Förutom de ekonomiska förlusterna kan offren också uppleva stress, ångest och en känsla av kränkning. Dessutom kan det ta mycket tid och ansträngning att återställa din identitet och rätta till de problem som har uppstått.


Hur kan man skydda sig?

Att skydda sig mot ID-kapning och identitetsstöld innebär att man aktivt måste hantera och skydda sin personliga information. Det finns flera strategier och metoder som kan hjälpa till att minska risken för dessa typer av brott. Här är en mer detaljerad genomgång av några av de mest effektiva strategierna:

1. Skydda dina personliga uppgifter

Dina personliga uppgifter, som ditt personnummer, bankkontoinformation och adress, är nyckeln till din identitet. Det är viktigt att skydda dessa uppgifter och endast dela dem när det är absolut nödvändigt. Här är några tips:

 • Var försiktig med vem du delar din information med. Ge aldrig ut dina personliga uppgifter till någon du inte litar på.
 • Var särskilt försiktig med att dela din information online. Se till att webbplatser är säkra (letar efter “https” i webbadressen) innan du anger någon personlig information.
 • Förstör alla dokument som innehåller personlig information innan du slänger dem. Detta kan inkludera gamla kreditkortsfakturor, bankutdrag och medicinska journaler.

2. Använd starka lösenord och tvåfaktorsautentisering

Starka lösenord och tvåfaktorsautentisering kan ge ett extra lager av skydd för dina onlinekonton. Här är några tips:

 • Använd olika lösenord för olika konton. Om en av dina konton komprometteras, kommer detta att hjälpa till att skydda dina andra konton.
 • Använd starka lösenord. Ett starkt lösenord är minst 12 tecken långt och innehåller en blandning av bokstäver, siffror och specialtecken.
 • Använd tvåfaktorsautentisering när det är möjligt. Detta innebär att du behöver två former av identifiering för att logga in på ditt konto, vanligtvis ditt lösenord och en unik kod som skickas till din telefon.

3. Var uppmärksam på misstänkta aktiviteter

Om du märker något ovanligt, till exempel oväntade kreditkortsfakturor eller brev från okända företag, bör du undersöka det omedelbart. Detta kan vara tecken på att någon försöker använda din identitet. Här är några tips:

 • Kontrollera regelbundet dina kreditrapporter för ovanlig aktivitet.
 • Var uppmärksam på dina bank- och kreditkortsfakturor för ovanliga eller oväntade avgifter.
 • Var försiktig med oväntade e-postmeddelanden eller telefonsamtal som begär personlig information. Detta kan vara ett tecken på ett phishing-försök.

4. Använd ID-skydd

Det finns flera företag som erbjuder tjänster för att skydda din identitet. Dessa tjänster kan inkludera övervakning av dina personuppgifter, varningar ommisstänkt aktivitet, och hjälp med att återställa din identitet om du blir utsatt för ID-kapning eller identitetsstöld. Här är några saker att tänka på när du överväger ett ID-skydd:

 • Undersök vilka tjänster som ingår. Vissa företag erbjuder omfattande skydd som inkluderar kreditövervakning, återställning av identitet och försäkring, medan andra kanske bara erbjuder grundläggande övervakning.
 • Jämför priser. Kostnaden för ID-skydd kan variera kraftigt, så det är viktigt att jämföra priser och se till att du får ett bra värde för pengarna.
 • Läs recensioner och kundomdömen. Detta kan ge dig en bättre uppfattning om företagets rykte och kvaliteten på deras tjänster.

Tryggsam ID-skydd

Tryggsam ID-skydd är en omfattande tjänst som erbjuder skydd mot ID-kapning och identitetsstöld. Denna tjänst rekommenderas av oss på Konsument.se, tack vare dess omfattande skydd och användarvänliga gränssnitt.

Tryggsam erbjuder realtidsbevakning av din identitet, vilket innebär att du får omedelbara varningar om någon obehörig försöker använda dina uppgifter. Om du blir utsatt för ID-kapning, erbjuder de även hjälp med att återställa din identitet, vilket kan vara ovärderligt i en sådan stressande situation.

Här är några av de viktigaste funktionerna i Tryggsam ID-skydd:

 • Kreditbevakning: Tryggsam övervakar kontinuerligt din kreditvärdighet och skickar SMS-larm om några oväntade förändringar upptäcks. Detta kan hjälpa dig att snabbt upptäcka och reagera på eventuella bedrägeriförsök.
 • ID-skydd: Om det finns misstankar om ID-kapning, erbjuder de snabb och effektiv hjälp. Deras experter finns tillgängliga för att guida dig genom processen och erbjuder juridisk assistans för att bestrida identitetskapningen.
 • Personnummerspärr: Företaget erbjuder en spärrtjänst som är tillgänglig dygnet runt, alla dagar. Om du blir utsatt för ID-kapning, kan de hjälpa till att spärra ditt personnummer hos de största kreditinstituten, vilket kan förhindra ytterligare skada på din kreditvärdighet.
 • Livebevakning av din identitet: Tryggsam erbjuder livebevakning av din identitet och ditt personnummer. Om du misstänker att du har blivit ID-kapad, kan du ringa deras spärrlinje, som kommer att hjälpa dig att spärra ditt personnummer. Dessutom samarbetar de med de fem största kreditupplysningsföretagen i Sverige, vilket ger ett extra lager av skydd.

Priset för Tryggsam ID-skydd är 129 SEK per månad för en användare. Detta inkluderar alla funktioner från Baspaketet, plus juridisk experthjälp, premiumbevakning och bedrägerihantering.

Med Tryggsam ID-skydd kan du känna dig trygg i vetskapen om att din identitet är skyddad mot potentiella hot. Det är en investering i din personliga säkerhet och ditt välbefinnande.

Fortsätt till Tryggsam →


UC ID-skydd

UC ID-skydd är en tjänst som vi på Konsument.se rekommenderar starkt. UC ID-skydd är utformat för att skydda dina personliga uppgifter och hjälpa dig om du blivit utsatt för ID-stöld. Inget identitetsskydd kan helt skydda dig mot ID-kapning, men med UC ID-skydd får du de bästa förutsättningarna att upptäcka en identitetsstöld i tid.

UC ID-Skydd skyddar din kreditvärdighet och bevakar dina personliga uppgifter online – så du kan känna dig trygg! Här är några av de viktigaste funktionerna i deras skydd:

 • Bevakning: UC håller koll på dina uppgifter online och offline. Tiden är dyrbar när det kommer till ID-kapningar, därför får du notis direkt när en kreditupplysning tas via UC.
 • Agerar: ID-experter finns tillgängliga 24/7 på telefon och hjälper dig att snabbt kunna agera vid en ID-kapning.
 • Begränsar: UC tar över ärendet och hjälper dig genom hela processen vid ett bedrägeri. Genom fullmakt får du handfast hjälp att t.ex. bestrida fakturor, lägga en bedrägerispärr eller ta bort felaktiga anmärkningar.
 • Ersätter: UC täcker ekonomisk förlust och eventuella juristkostnader. Upp till 200 000 kr vid ekonomisk förlust, och upp till 500 000 kr vid rättskydd.

UC erbjuder också ID-skydd för flera personer till rabatterat pris. Med UC ID-Skydd Duo kan du skydda inte bara dig själv utan någon mer som du tycker om. Med UC ID-Skydd Familj kan du skydda upp till fem personer.

Priset för UC ID-skydd är 89 SEK per månad, 139 SEK per månad för två personer (UC ID-Skydd Duo), och 199 SEK per månad för upp till fem personer (UC ID-Skydd Familj).


MySafety

MySafety är ett annat företag som erbjuder en omfattande ID-skyddstjänst. De har en lång historia av att skydda konsumenters identiteter, och deras tjänst är utformad för att ge ett starkt skydd mot ID-kapning och identitetsstöld.

Här är några av de viktigaste funktionerna i MySafety ID-skydd:

 • ID-stöldskydd: MySafety övervakar din personliga information och varnar dig om det finns tecken på att din identitet kan ha blivit stulen. Om du blir utsatt för ID-kapning, kan MySafety hjälpa till att spärra ditt personnummer, vilket kan förhindra ytterligare skada.
 • Juridisk hjälp: Om du blir utsatt för ID-kapning, kan det vara en komplicerad och stressande process att återställa din identitet och bestrida eventuella falska skulder. De erbjuder juridisk hjälp för att hjälpa dig genom denna process, vilket kan vara ovärderligt i en sådan situation.
 • Support dygnet runt: Om du har några frågor eller bekymmer, erbjuder MySafety support dygnet runt. Detta innebär att du alltid kan få hjälp när du behöver det, oavsett när du upptäcker ett problem.

MySafety ID-skydd är en omfattande tjänst som kan ge dig sinnesro när det gäller skyddet av din identitet. Det är dock alltid en bra idé att kontakta företaget direkt för att få den mest aktuella informationen om deras tjänster och priser.

Med MySafety kan du känna dig trygg i vetskapen om att din identitet är skyddad mot potentiella hot. Det är en investering i din personliga säkerhet och ditt välbefinnande.


Alternativ till ID-skydd

Även om ID-skyddstjänster kan erbjuda ett kraftfullt skydd mot ID-kapning och identitetsstöld, finns det också andra metoder och strategier du kan använda för att skydda din identitet. Här är några alternativ till ID-skydd:

Regelbunden övervakning av kreditrapporter: Genom att regelbundet kontrollera dina kreditrapporter kan du upptäcka eventuella ovanliga eller misstänkta aktiviteter. Detta kan vara ett tecken på ID-kapning eller identitetsstöld.

Använda starka lösenord och uppdatera dem regelbundet: Starka lösenord är en av de mest effektiva metoderna för att skydda din onlineinformation. Se till att dina lösenord är långa, komplexa och unika för varje konto.

Vara försiktig med att dela personlig information: Var noga med vem du delar din personliga information med, och var särskilt försiktig när du delar information online. Se till att webbplatser är säkra innan du anger någon personlig information.

Använda tvåfaktorsautentisering: Tvåfaktorsautentisering innebär att du behöver två former av identifiering för att logga in på ett konto. Detta kan ge ett extra lager av skydd mot ID-kapning och identitetsstöld.

Vara medveten om de senaste bedrägerierna och bedrägeriförsöken: Bedragare använder ständigt nya metoder för att försöka stjäla din identitet. Genom att hålla dig uppdaterad om de senaste bedrägerierna kan du vara bättre förberedd att skydda dig själv.

Även om dessa metoder kan vara effektiva, är det viktigt att komma ihåg att inget skydd är 100% säkert. Det är alltid en bra idé att använda en kombination av olika metoder för att ge det bästa möjliga skyddet för din identitet.


Vanliga frågor och svar

Här är några av de vanligaste frågorna vi får om ID-skydd och identitetsstöld, tillsammans med våra svar:

Vad är ID-kapning och identitetsstöld?

ID-kapning och identitetsstöld är brott där någon obehörig använder dina personliga uppgifter, som ditt namn och personnummer, utan ditt tillstånd, vanligtvis för ekonomisk vinning. Detta kan inkludera att öppna nya kreditkonton i ditt namn, göra inköp på dina befintliga konton, eller till och med använda din identitet vid brottslig verksamhet.

Hur kan jag skydda mig mot ID-kapning och identitetsstöld?

Det finns flera steg du kan ta för att skydda dig mot ID-kapning och identitetsstöld, inklusive att vara försiktig med att dela din personliga information, använda starka lösenord och tvåfaktorsautentisering, och regelbundet övervaka dina kreditrapporter. Du kan också överväga att använda en ID-skyddstjänst.

Vad gör en ID-skyddstjänst?

En ID-skyddstjänst övervakar din personliga information och varnar dig om det finns tecken på att din identitet kan ha blivit stulen. Många tjänster erbjuder också hjälp med att återställa din identitet om du blir utsatt för ID-kapning, och vissa erbjuder även försäkring för att täcka eventuella förluster.

Är ID-skyddstjänster värda kostnaden?

Det beror på din personliga situation. Om du har en hög risk att bli utsatt för ID-kapning eller identitetsstöld, till exempel om du ofta delar din personliga information online, kan en ID-skyddstjänst vara en bra investering. Men det är också viktigt att komma ihåg att ingen tjänst kan erbjuda 100% skydd, och det är fortfarande viktigt att vidta egna åtgärder för att skydda din identitet.

Vad ska jag göra om jag tror att jag har blivit utsatt för ID-kapning eller identitetsstöld?

Om du tror att du har blivit utsatt för ID-kapning eller identitetsstöld, bör du agera snabbt. Kontakta dina finansiella institutioner för att informera dem om situationen, spärra dina kreditkort och ändra dina lösenord. Du bör också anmäla brottet till polisen och kontakta en ID-skyddstjänst för hjälp med att återställa din identitet.

Teckna ID-skydd nu →


Källor

Informationen i denna artikel baseras på en kombination av offentligt tillgängliga källor och vår egen expertanalys. Vi har strävat efter att ge den mest aktuella och korrekta informationen, men det är alltid en bra idé att göra din egen forskning och konsultera med en professionell innan du fattar några stora beslut gällande din ekonomiska säkerhet.

Här är några av de källor vi använde när vi sammanställde denna artikel:

 1. Konsumentverket
 2. Datainspektionen

Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2024-03-11 av Konsument.se