Trygghetsförsäkring

Vill du skaffa trygghetsförsäkring? Vi har samlat all information du behöver. Läs mer om:

Vilken som är den bästa trygghetsförsäkringen
Hur det fungerar samt fördelar och nackdelar
Varför man bör ha en trygghetsförsäkring 2024

Bästa trygghetsförsäkringen 2024 (bäst i test)

Den bästa trygghetsförsäkringen tecknar du via Konsumentförsäkring. Den ger dig ett extra skydd om du t.ex. inte kan arbeta längre p.g.a. en sjukdom eller en olycka (eller om du blir ofrivilligt arbetslös). Med deras betalskydd för bolån så kan du få ekonomiskt stöd att betala dina boendekostnader om något oväntat har inträffat.

Konsument.se rekommenderar Konsumentförsäkring.

Se ditt pris hos Konsumentförsäkring →


Vad är trygghetsförsäkring?

En trygghetsförsäkring ger dig ekonomiskt stöd i händelse av exempelvis olycksfall eller sjukdom. Den här försäkringstypen är avsedd att ge en extra trygghet och hjälpa dig att hantera de ekonomiska utmaningar som kan uppstå vid oväntade händelser. Dessa omfattar bland annat:

  • Oväntad sjukdom
  • Olycksfall
  • Plötslig arbetslöshet
  • Bortgång i förtid
  • Arbetsskador

Trygghetsförsäkringar tecknas ofta i samband med att du tecknar att nytt lån via banken eller annan långivare och hjälper dig främst att betala fasta kostnader som du i framtiden kanske inte har möjlighet att sköta själv.

Varför ska man ha en trygghetsförsäkring?

Om du har en trygghetsförsäkring kan du känna dig lugnare med tanke på att du har en extra säkerhet vid oväntade händelser i livet. En trygghetsförsäkring kan också hjälpa dig att täcka de ekonomiska kostnader som kan uppstå vid sådana händelser, som t.ex. läkarbesök och sjukvårdskostnader.


Så fungerar det

För att teckna en trygghetsförsäkring måste du först välja en försäkring som passar dina behov. På Konsument.se har våra experter granskat och jämfört de bästa trygghetsförsäkringarna, som du kan hitta i listan ovan. När du har valt så klickar du dig vidare och fyller du i en ansökan där du anger dina personuppgifter och eventuella sjukdomar eller hälsoproblem.

Försäkringsbolaget kommer sedan att bedöma din ansökan och eventuellt erbjuda dig en försäkring till en viss kostnad. Om du accepterar försäkringen, betalar du en fast månadspremie, alternativt periodvis, och får därefter skydd mot oväntade händelser och sjukdomar.


Detta ingår i trygghetsförsäkringar

Trygghetsförsäkringar kan skilja sig åt vad gäller det som ingår i försäkringen. Vissa försäkringar kan till exempel innefatta ersättning för sjukvårdskostnader, sjukpenning och rehabilitering, medan andra kan omfatta ersättning för personliga omkostnader som tandvård och resor till och från vården. Många trygghetsförsäkringar har också olika nivåer av skydd, så det kan vara bra att jämföra olika försäkringar för att hitta det skyddet som passar dig och din familj.

Trygghetsförsäkring vid arbetsskada

En trygghetsförsäkring för arbetsskada är en specifik form av trygghetsförsäkring som riktar sig till personer som har skadats på jobbet. Denna försäkring ger ekonomiskt stöd för sjukvårdskostnader och kan också innefatta ersättning för saker som sjukpenning och rehabilitering.


Vem får teckna en trygghetsförsäkring?

De flesta försäkringsbolag tillåter personer i alla åldrar att teckna en trygghetsförsäkring, men det kan finnas vissa begränsningar som gäller beroende på försäkringen och försäkringsbolaget. Vissa försäkringar kan till exempel bara vara tillgängliga för personer under en viss ålder, medan andra kan ha begränsningar för personer med vissa sjukdomar eller hälsoproblem. Det handlar främst om att skapa en trygghet om något skulle hända. Vanliga krav bland försäkringsbolagen inkluderar bland annat att:

  • Du är mellan 18 och 63 år gammal
  • Du är bosatt och folkbokförd i Sverige
  • Du inte redan har några sjukdomar
  • Du är tillsvidareanställd och arbetsduglig

Fördelar och nackdelar

Fördelar:

  • Ger framförallt extra trygghet i händelse av olycksfall eller sjukdom
  • Hjälper till att täcka sjukvårdskostnader och andra personliga omkostnader
  • Kan erbjuda ersättning för sådana saker som sjukpenning och rehabilitering

Nackdelar:

  • Det finns potentiella begränsningar för vad som täcks av försäkringen
  • Inte alla försäkringar kommer fungera för just din situation

Vanliga frågor och svar

Vad är skillnaden mellan en trygghetsförsäkring och en vanlig livförsäkring?

En trygghetsförsäkring är en form av försäkring som ger dig ekonomisk trygghet vid oväntade händelser. En livförsäkring, å andra sidan, är en försäkring som ger ekonomiskt stöd till dina anhöriga om du skulle gå bort. Livförsäkringar kan också ge ekonomiskt stöd vid sjukdom, men de har oftast en mer begränsad omfattning än trygghetsförsäkringar.

Kan jag teckna en trygghetsförsäkring om jag redan har en sjukdom?

Det kan vara möjligt att teckna en trygghetsförsäkring även om du redan har en sjukdom, men det kan också finnas begränsningar och villkor som gäller för just din sjukdom. Det är därför viktigt att läsa igenom villkoren för den trygghetsförsäkring du är intresserad av och prata med försäkringsbolaget om dina specifika behov.

Kan jag välja vilken läkare jag vill gå till om jag har en trygghetsförsäkring?

Det är ofta möjligt att välja vilken läkare du vill gå till om du har en trygghetsförsäkring, men det kan också finnas begränsningar som gäller. Många trygghetsförsäkringar har en lista över godkända vårdgivare som du får välja mellan, men det kan också gå att välja en läkare utanför den listan om du har särskilda skäl eller behov.

TrygghetsförsäkringEgenskaperBetygNästa steg
Konsumentförsäkring - Trygghetsförsäkring Den bästa trygghetsförsäkringen 2024
Betalskydd för ditt bolån
Ersättning upp till 10 000 kr / mån
Se ditt pris →

Sidansvarig

Erik Gustafsson
Erik Gustafsson
Försäkringsexpert hos Konsument.se
Erik Gustafsson är utbildad försäkringsrådgivare med mångårig erfarenhet från försäkringsbranschen. Erik är ansvarig för försäkringsområdet på Konsument.se vilket innebär att han kontinuerligt granskar och uppdaterar information och uppgifter om olika försäkringstyper och bolag.

Senast uppdaterad: 2023-12-28 av Erik Gustafsson