Laddbox hemma – laddare till elbil

Laddbox bäst i test 2024
Så skaffar du laddbox hemma
Bästa laddare till elbil
Information om hemmaladdare

Bästa laddbox 2024 (bäst i test)

Den bästa laddboxen för din elbil hittar du hos Evify. De har samlat de bästa leverantörerna för alla olika typer av elbilar och gör det enkelt för dig att välja produkt och lösning efter behov. De hjälper dig även att installera din laddbox.

Konsument.se rekommenderar Evify.

Hitta rätt laddbox hos Evify →


Så testar vi laddboxar & hemmaladdare

Med så många olika laddboxar på marknaden så tyckte vi på Konsument.se att det var vettigt att ställa dem mot varandra, jämföra och testa för att sedan kunna presentera resultatet på vår hemsida. Då blir det genast enklare för dig att göra ett val som passar dina behov och köpa hem en laddbox till din elbil. Vilken är bäst? Vad ska man tänka på? Vad skiljer dem åt?

Våra experter har jämfört och testat de främsta laddboxarna. Du kan följa processen nedan för att förstå de olika faktorerna som är viktiga när man väljer en hemmaladdare. Vi har även i åtanke vilken laddrobot som är de mest populära bland våra besökare.

Mjukvara & funktioner

Vi styr det mesta med mjukvara nuförtiden, och detsamma gäller även för laddboxar. En bra laddbox inkluderar intuitiv mjukvara som är enkel att använda, med regelbundna uppdateringar och praktiska funktioner, samt hög säkerhet.

Allt ska finnas tillgängligt i en app som stödjer de största operativsystemen, däribland iOS och Android. Den initiala konfigurationen ska ske smidigt, därefter ska vi kunna kontrollera allt från laddningseffekt och schemaläggning, till att se laddarens status – var vi än befinner oss.

Design & byggkvalitet

Kvalitetskänslan kan i många fall (tillsammans med pris) vara en avgörande faktor bland hemmaladdare med snarlika funktioner. En del laddboxar ser lyxiga ut på avstånd men har en mer plastig känsla och byggkvalitet, medan andra är gjorda i aluminium.

Man kan också vilja ha en mindre laddbox, eller en specifik färg. I slutändan är utseendet subjektivt. För oss är det viktigt att produkten håller i längden, i alla klimat, och därför kikar vi extra på byggkvaliteten.

Pris & garanti

Att köpa hem en laddbox är lite av en investering. Det kostar en del initialt, men är något som kommer gynna dig långt framöver. Vi jämför alltid priserna mellan olika företag, men i slutändan är det viktigaste för oss att du får den bästa möjliga produkten.

Givetvis är det alltid ett plus om du kan få en laddbox till ett bra pris, med gratis installation och laddkabel, till exempel. Vi ser även till att garantin och alla villkor stämmer överens med våra standarder, och att du får kundservice när du behöver den.

Tillägg

Vi ser gärna att processen från att man börjar kika på laddboxar till att man köper hem en är smidig. Vad som ingår i priset skiljer sig ofta markant mellan de olika tillverkarna och butikerna.

Det är särskilt förmånligt när det ingår både installation och laddkabel med din laddbox. Alternativet att köpa till dessa tjänster och tillbehör ska åtminstone alltid finnas tillgängligt enligt oss, eftersom det underlättar hela processen.


Easee Home

En klar vinnare i testet är populära Easee Home, en intelligent och smidig lösning för både elbil och laddhybrid. Boxen har ett lyxigt utseende och finns i färgerna vit, antracitgrå, röd, mörkblå och svårt, så att du ska ha möjligheten att matcha din fasad.

Här får du en riktigt snabb hemmaladdare som stöder laddning upp till 22 kW. Dessutom ingår kostnadsfri 4G-uppkoppling och fem års garanti. Med Easee får du mycket för pengarna och allt du behöver för att ladda elbilen hemma på smidigast möjliga sätt.

Varför ska jag välja Easee Home laddbox?

✅ Testvinnare
✅ Snygg design
✅ Snabb laddning
✅ 4G ingår alltid
✅ Smidig och intuitiv app


Wallbox Pulsar Plus

Är du ute efter en liten och diskret laddbox så är Wallbox ett givet val. Trots att det kommer i ett litet paket så får du en laddeffekt på upp till 22 kW, precis som testvinnaren Easee. Det ingår även en laddkabel som är designad för alla väder, och finns i längderna 5m och 7m. 4G-uppkoppling ingår ej, men via wifi och bluetooth kan du med appen bland annat se laddningsstatus.

Varför ska jag välja Wallbox Pulsar Plus laddbox?

✅ Liten och effektiv
✅ Tydlig addningsstatus
✅ Laddkabel ingår
✅ Smartladdning och cloud


Charge Amps Halo

Halo från Charge Amps är en smidig hemmaladdare i kompakt design av återvunnen aluminium. Den är lite mer robust och även den fasta kabeln är utformad efter svenska väderförhållanden. En nackdel med just Halo, till skillnad från Charge Amps Aura, är att den bara har en laddeffekt på upp till 11 kW. Du får därför ha i åtanke vilka behov du har när det kommer till laddeffekt.

Varför ska jag välja Charge Amps Halo laddbox?

✅ Snygg och kompakt design
✅ Tillverkad av återvunnen alumiunium
✅ Smidig app med laddningsstatus
✅ Tålig laddkabel ingår (7,5m)


Zaptec Go

En mycket liten men snygg laddbox är Zaptec Go. Den är betydligt billigare än sin kusin Zaptec Pro, men levererar en laddeffekt på 22 kW, gratis 4G och en intuitiv app. Du får välja mellan sex olika färger; wood brown, cloud white, rock grey, moss green, midnight blue och asphalt black. Zaptec go är för dig som vill ha minsta möjliga hemmaladdare med diskret design. Den väger endast 1,3kg.

Varför ska jag välja Zaptec Go laddbox?

✅ Minsta laddboxen
✅ Inkluderar 4G gratis
✅ Snabb laddning upp till 22 kW
✅ Möjlighet till RFID


Vad bör man tänka på när man väljer en laddbox?

Det finns flera faktorer att tänka på när man ska välja en laddbox, inklusive laddkontakter, laddhastighet och pris.

  • Laddkontakter: Det finns olika typer av laddkontakter som passar olika elbilar. Det viktigaste är att du väljer en laddbox med en laddkontakt som fungerar med din elbil.
  • Laddhastighet: Laddhastigheten avgör hur snabbt din elbil laddas. Ju högre laddhastighet, desto snabbare är laddningen. Laddhastigheten kan variera mellan olika laddboxar, så det kan vara värt att välja en laddbox med en laddhastighet som passar dina behov.
  • Pris: Priset på laddboxar kan variera kraftigt. Det är viktigt att väga ett pris som passar dina behov och budget, samtidigt som du inte får för lite för pengarna. Bland annat ingår det i vissa fall både installation (av certifierad elektriker) och laddkabel.

Installation av laddbox

Att installera en laddstation i ditt hem är en enkel process som i de flesta fall kan utföras av en behörig elektriker. I många fall kan du välja till installation när du köper din laddbox, och ibland ingår det till och med.

Det viktigaste är att se till att laddboxen är korrekt installerad och ansluten till ditt elnät. Det är också viktigt att se till att laddboxen är utrustad med en jordfelsbrytare och ett överspänningsskydd för att skydda både din elbil och ditt elnät mot skador.


Slutsats

Vinnaren i årets test av laddboxar är ingen mindre än Easee Home. Vi uppskattar att man får allt som behövs för att komma igång med hemmaladdning till ett förmånligt pris.

Om Easee inte är för dig kan du även se alternativen med högst omdöme i testet. Ha alltid dina egna behov i åtanke när du väljer laddbox hemma till din elbil.


Sidansvarig

Karin Johansson
Karin Johansson
Elexpert hos Konsument.se
Karin Johansson är huvudansvarig för elområdet på Konsument.se och arbetar dagligen med frågor, information och jämförelser som berör elavtal, elbolag och elpriser. Karin har en lång och gedigen erfarenhet från elbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-04-03 av Karin Johansson