Svedea Försäkring – Bra för många men inte för alla

SvedeaSvedea startade sin verksamhet i Sverige 2010. Företaget har strax under 100 anställda och har idag cirka 200 000 försäkringstagare. Företaget har inte ambitionen att vara ett heltäckande försäkringsbolag utan har istället satsat på att bli ledande inom ett antal nischer genom att erbjuda prisvärda försäkringar – framförallt fordonsförsäkringar. För att kunna hålla lägre priser har de valt att reducera sin risk. Risken reduceras genom att de främst vänder sig till försäkringstagare som sällan råkar ut för skador. Svedeas huvudägare är tyska Hannover Re och Svedea förmedlar även försäkringar från Inter Hannover.

Inter Hannover, eller International Insurance Company of Hannover SE, är ett försäkringsbolag som är verksamt över hela världen och som bedriver försäkringsverksamhet, främst sakförsäkring, dels i sitt eget namn och dels via agenturer. Inter Hannover ägs av Hannover Re som i sin tur är huvudägare i svenska Svedea.

Hannover Re är världens tredje största återförsäkringsbolag. Det har nästan 3 000 anställda och är verksamma över hela världen. Företaget grundades 1966 och har sitt säte i Hannover i Tyskland.


Omdöme 2018

Svedea har tillstånd av Finansinspektionen att bedriva försäkringsverksamhet. Det innebär att bolaget uppfyller de strikta krav som myndigheten ställer på t.ex. ett högt skydd för konsumenter. Finansinspektionen har även säkerställt att Svedea har tillräckligt med buffertkapital för att minimera risken för likvidation eller konkurs.

Det innebär att Svedea är ett tryggt val.

Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett försäkringsavtal på distans (t.ex. via internet).

Se försäkringspris och köp nu


Svedea Bil – Bilförsäkring

Priser och villkor i Svedeas bilförsäkring är olika för olika försäkringstagare. Bäst villkor får en försäkringstagare som är över 30 år gammal, bor i villa i ett område där skaderisken anses vara låg och som vill försäkra en vanlig, inte alltför dyr bil. Det går att välja nivån på självrisken i Svedeas bilförsäkringar.

Trafikförsäkring

I trafikförsäkringen ingår bara trafikskada och lägsta självrisken är 1 500 kronor.

Halvförsäkring

I Svedeas halvförsäkring ingår precis som i trafikförsäkringen trafikskada där självrisken är 1 500 kronor. Förutom detta får du även ersättning för stöld, brand, räddning, rättsskydd och allrisk. Samtliga dessa försäkringar har en självrisk på 1 500 kronor. Glasbyte, som ingår i halvförsäkringen, har en självrisk motsvarande 35 % av kostnaden, dock lägst 1 500 kronor. Gäller det enbart glaslagning betalar du ingen självrisk alls. Den sista försäkringen som ingår är en maskinskadeförsäkring och här varierar självrisken beroende på antal mil Under 6 000 mil är självrisken 3 000 kronor och över 6 000 mil är den 5 000 kronor.

Helförsäkring

Helförsäkringen innehåller trafikförsäkring och halvförsäkring och dessutom en vagnskadeförsäkring med en lägsta självrisk på 3 500 kronor.

Se pris och alternativ för bilförsäkring


Svedea MC-försäkring

Precis som hos Svedeas bilförsäkringar är priser och villkor olika för olika försäkringstagare och för motorcykelförsäkringarna finns det ännu fler variabler. Priser och självrisker påverkas av försäkringstagarens ålder, om endast försäkringstagaren framför motorcykeln eller om den har fler brukare, vilken skyddsutrustning föraren använder samt hur motorcykeln förvaras. För medlemmar i SMC ges 10% rabatt på försäkringen, Svedea har en speciellt förmånlig försäkring för dem som kör BMW-motorcykel och erbjuder även märkesförsäkringar för åtta andra tillverkare. Kravet på motorcykeln för att få teckna försäkring är att den är under 30 år gammal. Är motorcykeln över 30 år finns det en speciell retroförsäkring, förutsatt att värdet på motorcykeln understiger 100 000 kronor. Svedea erbjuder också en speciell försäkring för trafikskolors motorcyklar.

Liksom för bilar är det krav på att motorcyklar skall ha en trafikförsäkring som täcker skador på förare och passagerare vid en olycka samt för skador på andras fordon och egendom. Svedea erbjuder förutom trafikförsäkring också halvförsäkring, helförsäkring samt olika tilläggsförsäkringar. Det går att välja olika nivåer på självriskerna och det finns en mängd faktorer som styr vilken självrisk en försäkringstagare erbjuds. Främst beror det på försäkringstagarens ålder och försäkringshistorik, motorcykelns fabrikat, vikt och effekt, motorcykelns ålder och var försäkringstagaren bor.

Se pris och alternativ för MC-försäkring


Svedea Snöskoter – Snöskoterförsäkring

Svedea erbjuder trafikförsäkring, halvförsäkring och helförsäkring för snöskoter samt ett antal olika specifika försäkringar för snöskoter. Den som har en snöskoter som är 20 år eller äldre kan teckna en Classic-försäkring och om skotern är avställd går det också att teckna en garageförsäkring. Här erbjuds dessutom fyra olika märkesförsäkringar och tilläggsförsäkringen XL som kan köpas till både hel- och halvförsäkring. Medlemskap i snöskoterklubb ger 10% rabatt på försäkringspremien. Självriskerna ligger mellan 500–1 000 kronor för trafikskada, brand, vindruta och lyktglas. När det gäller maskinskada är det 30 % dock lägst 1 000 kronor och för rättskydd är det 0 %. Stöld och vagnskada delas in i låg och hög och där samma villkor gäller. Låg har en självrisk mellan 2 500 – 5 000 kronor och hög har mellan 5 000 – 10 000 kronor. Dessa styrs även till viss del av vilken modell det gäller.

Se pris och alternativ för snöskoterförsäkring


Svedea Båt – Båtförsäkring

Försäkringar för vattenskoter, motor- och segelbåtar skiljer sig delvis från andra fordonsförsäkringar eftersom det inte finns någon lagstadgad motsvarighet till trafikförsäkring på sjön. Svedeas marinförsäkringar innehåller istället något som kallas för sjöskada och som ersätter skador vid olyckor och grundstötningar. I övrigt ersätter de marina försäkringarna främst stöld, brand, skadegörelse, uppläggnings- och transportskador samt rättsskydd och ansvar. Liksom vid andra försäkringar går det att påverka pris och självrisk genom att försäkra mot stöldskydd för båten eller vattenskotern och det går att köpa till extraförsäkringar, XL och XXL, som även ersätter utrustning och tillbehör vid skada eller stöld.

Se pris och alternativ för båtförsäkring


Svedea Hund – Hundförsäkring

Försäkringar för hund täcker främst veterinärkostnader och hos Svedea går det att välja maxbelopp upp till 75 000 kronor. Svedeas veterinärvårdsförsäkring är dock begränsad för en del raser och vanligt förekommande sjukdomar hos dessa där det inte går att få ut någon ersättning om hunden skulle drabbas av just dessa sjukdomar. Det går att påverka priset på försäkringen genom att försäkra hunden vid tidig ålder och för jakthundar ger medlemskap i Jägarnas Riksförbund möjlighet att teckna en speciell jakthundsförsäkring som täcker till exempel rovdjursattacker. Du kan dessutom teckna tilläggsförsäkringar som livförsäkring, reseförsäkring, rehabiliteringsförsäkring, användbarhetsförsäkring och avelsförsäkring. När det gäller självrisken kan du välja mellan fast och rörlig.

Se pris och alternativ för hundförsäkring


Svedea Katt – Kattförsäkring

För katter gäller i princip samma ersättning som för hundar ju tidigare katten försäkras, desto bättre rabatt får du. För katter finns det en reseförsäkring där kostnader för avbokningar, ombokningar och förlust av pass ersätts. Även i kattförsäkringen finns vissa restriktioner för vad som ersätts beroende på ras. Vissa raser och sjukdomar kan du inte få veterinärvårdsersättning för.

Se pris och alternativ för kattförsäkring


Svedea Företag – Företagsförsäkring

Svedea erbjuder standardiserade försäkringar till mindre företag i olika branscher. Här kan du välja mellan L och XL beroende på hur din verksamhet ser ut.

Se pris och alternativ för företagsförsäkring


ATV-försäkring

Svedea tecknar bara försäkring på ATV:er som är registrerade som terränghjuling eller som traktor. ATV:er som är registrerade som motorcyklar går inte att försäkra hos Svedea.

Svedea erbjuder, trafik-, halv- och helförsäkring för ATV:er. Stöldskydd och märkning ger rabatt på självrisken. Självriskerna hos Svedeas ATV-försäkring är för trafikskada och brand 1 000 kronor, för stöld och vagnskada är det 5 000 kronor och för rättsskydd är det 20 %:

Det finns även en XL-försäkring som ersätter tillbehör och utrustning. Svedea har också speciella märkesförsäkringar för fem olika tillverkare: Can-Am, Kawasaki, Honda, Yamaha och Polaris.


Idrottsförsäkring

Svedea har också speciella försäkringar för utövare av vissa sporter som gymnastik, ishockey, squash och cheerleading. Det är försäkringar som täcker kostnader som uppstår i samband med skador typiska för just dessa sporter. Försäkringarna täcker till exempel kostnader för läkarbesök, dödsfall eller kristerapi efter en traumatisk händelse.


Övriga försäkringar

Hos Svedea finner du också försäkringar för drönare som bland annat innehåller flygansvarsförsäkring och egendomsförsäkring för operatörer av drönare. De erbjuder även något som kallas kommunolycksfall och som gäller vissa kommuner kopplade till Svedea. Som namnet antyder rör det sig om olycksfallsförsäkringar särskilt framtagna för kommuner. Här kan villkoren skilja från kommun till kommun.

Se pris och alternativ för alla försäkringar


Bolagsuppgifter

  • Bolagsnamn: Svedea AB
  • Org. nr: 556786-1678
  • Besöksadress: Sveavägen 38, 111 34, Stockholm
  • Telefonnummer: 0771-160 190
  • Mailadress: kundnavet@svedea.se

Relaterade länkar


Svedea Försäkring – Bra för många men inte för alla
Genomsnitt 4 (79.32%) baserat på 59 betyg

Senast uppdaterad: 2018-06-28 av Erik Gustafsson (Konsument.se)