Har du fortfarande direktverkande el?


Högst rankade elbolag just nu

ElbolagEgenskaperOmdömeNästa steg
Greenely 97,2% sänker sitt elpris med Greenely
Automatisk optimering av din elförbrukning
Smart app som ger dig full kontroll
Se elpris →
Tibber El till inköpspris
Flest nöjda kunder av alla elbolag
100% fossilfri el - utan bindningstid
Se elpris →
Fortum Rabatt på elavtalet i 1 helt år
Skräddarsy ditt elavtal
100% fossilfri el
Se elpris →
Cheap Energy Inga fasta avgifter!
100% naturlig energi
Utan (eller med) bindningstid
Se elpris →
Svealands Elbolag Fastprisgaranti på ditt elavtal
Prismatchning med extra rabatt
Välj elursprung själv
Se elpris →
Telge Energi Timpris utan påslag
Låg månadsavgift
Ingen bindningstid
Se elpris →
Stockholms Elbolag Välj mellan fastpris eller rörligt pris
Lägre elpriser utan extra påslag
Avtal med rimliga villkor
Se elpris →
Skellefteå Kraft 100% förnybar el till inköpspris
Prisbelönt kundservice
Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid
Se elpris →

När ett hus värms upp av elelement kallar man det för direktverkande elvärme. Har du direktverkande el i din bostad så har du kanske ett hus som är byggt på 70- eller 80-talet. Då var det vanligt att man använde sig av detta värmesystem. Ofta berodde det på att det var ett enkelt och förhållandevis billigt system att installera.

Direktverkande el

Men med direktverkande el är det svårare och mer kostsamt att effektivisera eller byta värmesystemet än det är om man har ett vattenburet system. Detta samt höga elpriser och svårigheter att beräkna framtida elkostnad gör att många ser över möjligheten att byta ut sina gamla elelement mot vattenburen värme som både är ett modernare och effektivare system.

Effektivisera gamla elelement

Om du inte vill eller kan byta värmesystem helt finns det ändå ett flertal åtgärder du kan göra för att minska din elförbrukning.

  • Enkelt och billigt är att sänka temperaturen – Med så lite som en grads sänkning av inomhustemperaturen kan du minska din uppvärmningskostnad med 5 procent.
  • Byt termostat – Gamla radiatorer som antingen blir kalla eller väldigt heta har ofta något som kallas bimetall-termostat och med tiden fungerar dessa sämre och sämre. De kan istället bytas till elektroniska termostater som pulserar strömmen till radiatorerna. På så vis får du en jämnare rumstemperatur och du slipper även en stor del av knäppningarna som kan förekomma i dessa element.
  • Installera centralt reglersystem – Ett centralt reglersystem styr radiatorerna från en eller flera rumstermostater. Detta ger dig också en jämnare temperatur i rummen.

Är oljefyllda elelement bättre?

Man hör ibland att oljefyllda radiatorer skulle vara mer energisnåla. Tyvärr har det inte någon större betydelse ur den synvinkeln utan det viktiga är valet av termostat. Du ska alltså välja en elektronisk termostat framför en bimetall-termostat. Det är ändå en fördel att köpa oljefyllda radiatorer om du ändå ska köpa nya. Dessa ger nämligen en behagligare och mer naturlig värmereglering i huset.

Luft/luftvärmepump

Ett annat vanligt och enkelt sätt att minska elanvändningen är att installera en luft/luftvärmepump. Dessa kallas även Uteluftvärmepump eller komfortvärmepump. I normalfallet minskar elanvändningen med ungefär 20 – 25 procent efter att en luft/luftvärmepump satts in. Bäst effekt får du i huset om det har en någorlunda öppen planlösning som tillåter luften att sprida sig. Du bör även se till att husets termostater är i gott skick. I storleksordningen 20 000 – 40 000 kronor inklusive installation ligger investeringskostnaden för en sådan lösning. Om du har koll på din nuvarande elkostnad kan du ganska snabbt räkna fram hur lång tid det tar att tjäna igen investeringen. Även om du inte har pengarna idag kan ett privatlån vara en möjlig väg. Kalkylen blir inte lika snabbt lönsam men troligen blir det billigare i längden.

Använd ventilationsluften för värmeåtervinning

Bor du i ett hus med mekanisk till- och frånluftsventilation kan du spara runt 3000 kWh (kilowattimmar) per år om du skaffar dig en värmeväxlare som komplement till ventilationsaggregatet. Detta kallas FTX-aggregat och för över en del av värmen i frånluften, som alltså redan är uppvärmd; till den utifrån kommande tilluften. Investeringen för ett ventilationsaggregat med värmeväxlare är ungefär 25 000 kronor. Kostnader för installation och dragning av ventilationskanaler tillkommer då. Den totala kostnaden för installation i ett befintligt småhus kan landa på uppåt 100 000 kronor. Tester som Energimyndigheten utfört på FTX-aggregat visar att du får bäst resultat om ditt hus är välisolerat.

Pelletskamin

Med en pelletskamin har du också ett bra alternativ för att minska din elförbrukning och i jämförelse med braskaminen har den fördelen av att eldningen sköts automatiskt och att temperaturen styrs av en termostat. Även här behövs en någorlunda öppen planlösning i huset för att värmen ska sprida sig. Välj en P-märkt kamin och kontrollera förutsättningarna med din sotare först. Pelletskaminen kostar cirka 20 000 – 50 000 kronor. Behöver du installera en ny skorsten kostar den cirka 2000 – 3000 kronor per meter. Glöm inte heller att du i så fall behöver bygglov.

Byta värmesystem

Om du vill byta ut hela ditt elvärmesystem mot exempelvis fjärrvärme, ved eller pellets måste du installera ett vattenburet värmesystem. Investeringen för ett sådant inklusive nya radiatorer och dragning av rör ligger på ungefär 5000 – 6000 kronor per radiator.

Det finns många olika lösningar när du vill byta ut dina gamla elelement och efter behov och plånbok går det alltid att göra stora förbättringar.

Låna till byte av värmesystem

Att effektivisera eller helt byta värmesystem är naturligtvis förenat med en hel del kostnader. Men det brukar gå att få fördelaktiga lån när man byter till ett energibesparande alternativ. Kom även ihåg att utnyttja ROT-avdraget där varje delägare av ett småhus kan få motsvarande 50 000 kronor per år. Således kan två personer som tillsammans äger sin bostad få sammanlagt 100 000 kronor. En bra rabatt av regeringen för en bra sak.


Sidansvarig

Karin Johansson
Karin Johansson
Elexpert hos Konsument.se
Karin Johansson är huvudansvarig för elområdet på Konsument.se och arbetar dagligen med frågor, information och jämförelser som berör elavtal, elbolag och elpriser. Karin har en lång och gedigen erfarenhet från elbranschen.

Senast uppdaterad: 2022-08-20 av Karin Johansson