Elpriskollen idag (2024)

Söker du information om Elpriskollen? På den här sidan finns:

Information om Elpriskollen idag
Aktuella elpriser och erbjudanden
Information om olika elbolag
Vanliga frågor och svar

Jämför aktuella erbjudanden från elbolag

Här hittar du aktuella elpriser och erbjudanden från svenska elbolag. Kom ihåg att du alltid har 14 dagars ångerrätt om du byter elbolag online.

ElbolagEgenskaperOmdömeNästa steg
Tibber El till inköpspris (+ bara 49 kr/mån)
Flest nöjda kunder av alla elbolag
100% fossilfri el - utan bindningstid
Se elpris →
Fortum Rabatt på elavtalet i 1 helt år
Skräddarsy ditt elavtal
100% fossilfri el
Se elpris →
Cheap Energy Inga fasta avgifter!
100% naturlig energi
Utan (eller med) bindningstid
Se elpris →
Svealands Elbolag Fastprisgaranti på ditt elavtal
Prismatchning med extra rabatt
Välj elursprung själv
Se elpris →
Telge Energi Timpris utan påslag
Låg månadsavgift
Ingen bindningstid
Se elpris →
Stockholms Elbolag Välj mellan fastpris eller rörligt pris
Lägre elpriser utan extra påslag
Avtal med rimliga villkor
Se elpris →
Skellefteå Kraft 100% förnybar el till inköpspris
Prisbelönt kundservice
Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid
Se elpris →

Vad är Elpriskollen?

Elpriskollen är en kostnadsfri och oberoende tjänst som tillhandahålls av Energimarknadsinspektionen (Ei), en statlig myndighet i Sverige. Tjänsten är utformad för att hjälpa konsumenter att navigera i den komplexa världen av elavtal och elpriser.

Elpriskollen erbjuder en plattform där konsumenter kan jämföra elavtal från olika elbolag baserat på deras specifika förbrukningsmönster och bostadsförhållanden. Genom att ange information om sin bostad och sitt förbrukningsmönster kan konsumenter få en skräddarsydd lista över de mest kostnadseffektiva elavtalen för deras situation.

Men det är mer än bara en jämförelsetjänst. Den fungerar också som en informationskälla för konsumenter, med en mängd resurser och verktyg för att hjälpa dem att förstå elmarknaden och göra välgrundade beslut. Tjänsten erbjuder bland annat en ordlista över vanliga termer inom elbranschen, tips och råd om hur man kan minska sin energiförbrukning, samt information om olika typer av elavtal och vad de innebär för konsumenten.

Elpriskollen syftar till att öka transparensen på elmarknaden och ge konsumenterna makt att göra informerade val. Genom att tillhandahålla en lättillgänglig och lättanvänd plattform för jämförelse, hjälper tjänsten konsumenter att hitta det elavtal som bäst passar deras behov och budget.


Hur fungerar Elpriskollen?

Elpriskollen är utformad för att vara enkel och intuitiv att använda, även för de som inte är bekanta med elmarknaden. Här är en steg-för-steg guide till hur tjänsten fungerar:

 1. Ange din information: När du besöker webbplatsen kommer du att bli ombedd att ange information om din bostad och ditt förbrukningsmönster. Detta inkluderar var du bor, typ av bostad, uppvärmningsmetod och din årliga elförbrukning. Om du inte vet din exakta förbrukning kan du använda Elpriskollens uppskattning baserat på genomsnittliga värden för liknande hushåll.
 2. Jämför elavtal: När du har angett din information kommer Elpriskollen att generera en lista över elavtal som matchar dina kriterier. Du kan sortera och filtrera resultaten baserat på olika faktorer, såsom pris, avtalstyp (t.ex. rörligt, fast eller blandat pris) och elbolagets kundbetyg.
 3. Gör ett informerat val: Varje elavtal i listan kommer med detaljerad information, inklusive total kostnad per år, pris per kWh, och eventuella avgifter eller villkor. Du kan också se hur priset har förändrats över tid, vilket kan hjälpa dig att förstå marknadstrender och göra ett mer informerat val.
 4. Byt elavtal: När du har hittat ett elavtal som passar dina behov kan du gå direkt till elbolagets webbplats för att byta avtal. Kom ihåg att alltid läsa igenom avtalet noggrant innan du skriver under.

Vilka elbolag jämförs?

Elpriskollen jämför elavtal från alla elbolag som är verksamma på den svenska marknaden. Detta inkluderar både stora nationella aktörer och mindre regionala bolag. Några av de elbolag som ofta förekommer i jämförelserna inkluderar:

 • Vattenfall
 • E.ON
 • Fortum
 • Göteborg Energi
 • Mälarenergi
 • Jämtkraft
 • Falbygdens Energi

Det är viktigt att notera att Elpriskollen är en oberoende tjänst som inte favoriserar något specifikt elbolag. Alla elbolag har lika stor chans att visas i sökresultaten, förutsatt att de uppfyller konsumentens angivna kriterier.

För att få en fullständig och aktuell lista över alla elbolag som jämförs på tjänsten, rekommenderar vi att du besöker deras webbplats och gör en sökning baserat på ditt postnummer och elförbrukning. Detta kommer att ge dig en lista över alla elavtal som är tillgängliga för dig, och därmed alla elbolag som jämförs.


Alternativ till Elpriskollen

Även om Elpriskollen är en omfattande och användbar tjänst för att jämföra elavtal, finns det också andra alternativ som konsumenter kan överväga. Här är några av dem:

 • Energimarknadsbyrån: Energimarknadsbyrån är en oberoende konsumentrådgivare som ger information och råd om el, gas och fjärrvärme. De erbjuder också en jämförelsetjänst för elavtal, även om den inte är lika detaljerad som Elpriskollen.
 • Elbolagens egna webbplatser: Många elbolag erbjuder sina egna jämförelsetjänster på sina webbplatser. Dessa kan vara användbara för att få mer detaljerad information om specifika avtal, men de kanske inte alltid ger en opartisk jämförelse av alla tillgängliga alternativ.
 • Oberoende jämförelsesajter: Det finns också flera oberoende jämförelsesajter som jämför elavtal, t.ex. den här, Konsument.se, men även Compricer och Elskling. Dessa sajter kan erbjuda ytterligare funktioner, som recensioner och extra filtreringsalternativ.

Det är viktigt att komma ihåg att även om dessa alternativ kan vara användbara, är Elpriskollen den enda tjänsten som drivs av en statlig myndighet och som jämför alla elavtal som rapporteras in enligt ellagen.


Drivs Elpriskollen av Konsumentverket?

Nej, Elpriskollen drivs inte av Konsumentverket. Det är en tjänst som tillhandahålls av Energimarknadsinspektionen (Ei), en statlig myndighet som ansvarar för att övervaka och reglera energimarknaderna i Sverige. Ei:s uppdrag inkluderar att främja konkurrens och konsumentintressen på energimarknaderna, och Elpriskollen är en del av detta uppdrag.

Även om Konsumentverket och Energimarknadsinspektionen båda är statliga myndigheter med uppdrag att skydda och informera konsumenter, har de olika ansvarsområden. Konsumentverket fokuserar på ett brett spektrum av konsumentfrågor, medan Energimarknadsinspektionen är specialiserad på energimarknaderna.


Omdöme

Konsument.se anser att Elpriskollen är en bra och användbar tjänst som kan vara av nytta för svenska konsumenter som vill jämföra elavtal.


Vanliga frågor och svar

Här är några av de vanligaste frågorna som konsumenter har om Elpriskollen och deras svar:

Hur ofta uppdateras informationen på Elpriskollen?

Webbplatsen uppdateras kontinuerligt med de senaste elavtalen som rapporteras in av elbolagen. Detta säkerställer att konsumenterna alltid har tillgång till den mest aktuella informationen när de jämför elavtal.

Kan jag lita på att informationen på Elpriskollen är korrekt?

Ja, tjänsten drivs av Energimarknadsinspektionen, en statlig myndighet, och all information som presenteras på webbplatsen kommer direkt från elbolagen själva. Dessutom är elbolagen enligt lag skyldiga att rapportera in korrekt information om sina elavtal.

Vilka faktorer ska jag överväga när jag jämför elavtal på webbplatsen?

När du jämför elavtal på Elpriskollen bör du överväga flera faktorer, inklusive priset per kWh, eventuella fasta avgifter, avtalstyp (t.ex. rörligt, fast eller blandat pris), avtalets längd, och elbolagets kundbetyg. Du bör också tänka på ditt eget förbrukningsmönster och hur det kan påverkas av olika avtalstyper.


Källor

Informationen i denna artikel baseras på följande källor:

 1. Elpriskollen
 2. https://ei.se/
 3. https://www.konsumentverket.se/

Dessa källor är tillförlitliga och uppdateras regelbundet för att ge den mest aktuella informationen. Om du har ytterligare frågor eller behöver mer information, rekommenderar vi att du besöker dessa webbplatser eller kontaktar de relevanta myndigheterna direkt.


Sidansvarig

Karin Johansson
Karin Johansson
Elexpert hos Konsument.se
Karin Johansson är huvudansvarig för elområdet på Konsument.se och arbetar dagligen med frågor, information och jämförelser som berör elavtal, elbolag och elpriser. Karin har en lång och gedigen erfarenhet från elbranschen.

Senast uppdaterad: 2023-12-22 av Karin Johansson