Renovering som investering

Går du i tankarna att kanske sälja din bostad och funderar på om det är värt mödan att renovera eller bara snygga till. Var ska man lägga krutet och vad lönar sig egentligen?

Fräscha upp och snygga till bostaden

Lägger du lite energi och pengar på att ge din bostad en ordentlig make over kan du ofta få upp priset lite eller sälja snabbare men somliga renoveringar lönar sig bättre än andra. I storstadsområdena ger sällan en renovering någon större värdeökning av din bostad inför försäljning, ska du sälja snart kan det vara klokare att satsa på att snygga till. Tänker du kanske sälja framöver däremot och har en bostad med renoveringsbehov ökar du sannolikt värdet på sikt om du kostar på dig en ordentlig renovering. Har du inte kapitalet för att renovera kan det ibland vara en god investering att låna till renoveringen.

Inför förestående försäljning

Är du i färd med att lägga ut din bostad till försäljning nu lönar sig inte någon stor renovering. Ofta är det bättre att låta en sliten lägenhet vara sliten, många vill själva sätta sin prägel på bostaden och renoverar ändå. Du kan däremot göra mycket för att snygga till och fräscha upp, vilket i sin tur gör en stor skillnad i helhetsintrycket och kan även få upp priset något.

Exempel på vad du bör se över:

 • Hallen – Här får besökaren första och sista intrycket av bostaden. Gör ordentligt rent på alla ytor och måla om ifall det behövs. Välj en ljus färgskala. Gör iordning bra förvaring och plats för ytterkläder samt gärna någon sittplats.
 • Belysningen – Se till att du har bra allmänbelysning samt mindre ljuskällor med varmt sken. En sliten bostad med dålig belysning ger ett trist intryck. Är det däremot rent och ljust ser man förbi skönhetsfelen.
 • Badrummet – Gör ordentligt rent i badrummet, använd fogrengöring till kakelfogarna så har du redan där vunnit mycket. Måla om där det behövs, byt ut en tråkig toalettsits, ett trasigt badrumsskåp, packningar i droppande kranar, men försök inte dölja brister som exempelvis en spricka i kaklet. Att byta ut ett gammalt badkar eller duschkabin kan löna sig, men det finns också billigare lösningar. Genom att använda en miljövänlig lack för rost, repor och matt yta kan du få ditt badkar som nytt igen. En ny duschslang och duschhandtag kostar inte heller många kronor i bygghandeln.
 • Köket – Här kan till exempel en sliten bänkskiva löna sig att byta ut, likaså ett gammalt kylskåp som drar mycket el. Tvätta rent och måla om vid behov. Se till att kakelfogarna är rena och byt ut gamla beslag.
 • Övriga rum – Måla eller tapetsera om vid behov, se till att inga eluttag, sladdar, dörrhandtag med mera hänger löst. Använd kabellister till lösa sladdar.

Helrenovera

Inför en stor renovering ska du först och främst planera väl. Tänk på att det blir en byggarbetsplats och du behöver bo någon annanstans medan kök och badrum renoveras, golv slipas etcetera. Fördelen av en helrenovering är att du både får en värdeökning och ett trevligare boende.

Åtgärder som kan öka husets eller lägenhetens värde:

 • Byta värmekälla: Bor du i villa ska du investera i en bra och miljövänlig energilösning vilket kommer att betala sig. Många köpare tycker att det känns både knöligt och dyrt att ge sig på att byta energisystem i det nya boendet. Byte från direktverkande el till vattenburen värme, luftvärmepump, bergvärme eller solcellspaneler är några alternativ.
 • Renovera köket – Detta står högt på listorna över vad som ökar bostadens värde. Du behöver kanske inte heller byta hela köket, även mindre förbättringar såsom nya vitvaror eller nya bänkskivor ökar värdet.
 • Renovera badrummet – Detta är också ett viktigt rum att ha i gott skick. Hur stor renovering du behöver göra beror på förstås på ursprungligt skick men ofta räcker det med mindre åtgärder som att byta trasiga eller alltför slitna delar i badrummet.
 • Se över golven – Att slipa eller byta golven ger hela bostaden ett lyft som väl kan betala sig. Välj golv av god kvalitet som passar bostaden.
 • Underhåll – Bor du i hus så lägg krut på det utvändiga underhållet. Lägg om tak och dränera vid behov, se till att all el är uppdaterad och genomgången och att det finns jordfelsbrytare, kolla upp skicket på fönster och fasad och åtgärda det som behövs. Se till att det finns bra och välfungerande utomhusbelysning.
 • Trädgård – Glöm inte att ge trädgården en ansiktslyftning inför försäljning, den är det första dina spekulanter möts av

Sist men inte minst

 • Ta in offerter
 • Anlita seriösa hantverksfirmor med kompetens och rätt försäkringar
 • Ta referenser
 • Kom ihåg ROT-avdraget

Vad gör störst verkan på försäljningspriset?

Enligt Hemnet som ställt frågan till 500 fastighetsmäklare ger dessa åtgärder den största värdeökningen på din bostad:

 • Nymålade väggar och ytskikt
 • Nyrenoverat kök
 • Nyrenoverat badrum
 • Kostnadseffektiv och miljövänlig uppvärmning