Bästa matkasse 2024

Upptäck den bästa matkassen just nu
Jämför alla billiga matkassar
Beställ enkelt en färdig matkasse
Vegetarisk, glutenfri, LCHF m.m.

Bästa matkassen 2024 (bäst i test)

Den bästa matkassen köper du från HelloFresh. Du kan enkelt skräddarsy din kasse som du vill och välja dina egna recept från deras veckomeny. Pausa eller hoppa över din kasse när du vill – de har ingen bindningstid. Du får dessutom just nu upp till 1 359 kr rabatt på 5 kassar.

Konsument.se rekommenderar HelloFresh.

Beställ matkasse nu →

Jämför matkassar

MatkasseEgenskaperErbjudandeBetygNästa steg
HelloFresh Skräddarsy veckomenyn och få leverans till dörren
Välj mellan hela 7 olika kategorier av kost
För 2-4 personer. Pausa eller avsluta när du vill
Spara upp till 1359 kr på 5 kassar
Rabattkod: HELLOAFF135957
Gäller endast nya kunder
Beställ →
Linas Matkasse Lokala och färska råvaror efter säsong
Hela 80 goda och hälsosamma recept i veckan
Ingen bindningstid
Spara upp till 655 kr på 2 kassar
Rabattkod: NYKUND_LMK20_AFF
Gäller endast nya kunder
Beställ →
BetterFeast Familj, viktminskning, vardag, bootcamp & soppdiet
Hälsosamma och varierande rätter
Leverans hem till dörren
25% rabatt på första familjelådan.
Minst två leveranser.
Beställ →
Matkomfort Kockförberedda matkassar
Premium, vego, hälsolåda, familjefavoriter och bas
För 1-8 personer
Beställ →
Middagsfrid God och hälsosam mat
Byt ut rätter i matkassen
Middagar från bara 50 kr / person
Spara 30% på de 2 första kassarna
& 20% på 3:e och 4:e kassen!
Rabattkod: FRID
Gäller endast nya kunder
Beställ →

Vad är en matkasse?

En matkasse (eller måltidskasse) är en låda eller påse som innehåller alla de råvaror och recept som behövs för att tillaga en måltid eller flera måltider. Matkassar levereras direkt till konsumenternas hem eller kan hämtas på ett utlämningsställe. Detta kan vara en bekväm och tidsbesparande lösning för dem som vill laga mat hemma, men inte har tid att handla och planera måltider. Matkassar är ett bra alternativ för dem som vill äta hälsosamt, men inte har tid att handla och planera måltider själva. De kan också vara ett bra val för den som vill prova nya recept eller kocktekniker, eftersom de ofta innehåller recept med nya och spännande råvaror och tillagningstekniker.

Så fungerar det

Matkassar kan prenumereras på regelbundet eller köpas som enstaka leveranser. När du prenumererar på en matkasse får du ofta välja mellan olika alternativ för hur ofta du vill få en leverans, till exempel varje vecka eller varannan vecka. Du kan också välja hur många portioner du vill ha och om du vill ha middagar för en eller flera personer. Vissa matkasseleverantörer erbjuder också möjligheten att välja mellan olika menyer, så att du kan välja den typ av mat som passar dig bäst.

När du har valt din matkasse och beställt den, skickas recept och råvaror till ditt hem eller till ett utlämningsställe. Alla råvaror är noga utvalda och märkta med de datum de ska användas, så att du kan hålla koll på hur länge de håller sig fräscha. Recepten är ofta lättförståeliga och enkla att följa, så att du kan laga riktigt god mat utan att behöva vara en duktig kock. Med en matkasse får du också en bra möjlighet att pröva nya recept och råvaror, så att du kan utöka din matrepertoar och laga nya, spännande rätter hemma.

Det finns numera matkassar för de flesta olika målgrupper och hushåll som t.ex.:

  • Familjer med ett eller flera barn (småbarn som större barn)
  • Par eller två personer som sammanbor av andra skäl
  • En person i singelhushåll, även studenter

Matkassar efter kost

Glutenfria

Om du är glutenintolerant eller vill undvika gluten i din kost kan du välja en glutenfri matkasse. Glutenfria matkassar innehåller råvaror och recept som är fria från gluten, så att du kan äta mat som passar din kost. De flesta matkasseleverantörer erbjuder glutenfria matkassar, så det finns många olika alternativ att välja mellan. Om du är osäker på vilken matkasse som passar dina behov kan du kontakta leverantören och fråga om deras glutenfria alternativ.

LCHF

LCHF, eller lågkolhydratkost, är en kosthållning som innebär att man äter få kolhydrater och mer fett och protein. Många matkasseleverantörer erbjuder också LCHF-matkassar för dem som vill följa en sådan kosthållning. Dessa matkassar innehåller recept och råvaror som är anpassade för en LCHF-kost, så att du enkelt kan följa en lågkolhydratkost utan att behöva oroa dig för att handla och planera måltider. LCHF-matkassar kan vara ett bra alternativ för dem som vill gå ner i vikt eller förbättra sin hälsa genom att äta en kost rik på fett och protein.

Vegetariska

Vegetariska matkassar innehåller recept och råvaror som är anpassade för en vegetarisk livsstil. Dessa matkassar innehåller ingen kött, fågel eller fisk, utan istället fokuserar på grönsaker, bönor, linser och andra vegetariska proteinkällor. Vegetariska matkassar är ett bra alternativ för den som är vegetarian eller vill äta mer vegetarisk mat, och kan också vara ett bra sätt att öka intaget av näringsrika grönsaker och andra vegetariska råvaror.

Veganska

Om du är vegan eller vill ha mer veganmat i din kost kan du välja en veganska matkasse. Veganska matkassar innehåller råvaror och recept som är helt fri från animaliska produkter, så att du kan äta mat som passar din kost. Detta inkluderar inte bara kött och fisk, utan även mjölkprodukter, ägg och honung. De flesta matkasseleverantörer erbjuder veganska matkassar, så det finns många olika alternativ att välja mellan.

Paleo

Paleomatkassar är en typ av matkasse som följer paleolitisk diet, som innebär att man äter mat som är liknande den mat som våra förfäder åt under paleolitikum. Detta innebär att dessa matkassar innehåller råvaror och recept som är fri från mjöl, socker, bearbetade livsmedel och mejeriprodukter. Istället fokuserar de på naturliga, näringsriktiga råvaror som kött, fisk, grönsaker, frukt, nötter och frön. Paleo kan vara ett bra val för den som vill äta en mer hälsosam och naturlig kost. Flera leverantörer erbjuder paleokassar, så det finns många olika alternativ att välja mellan.

GI (Glykemiskt index)

GI matkassar är en typ av matkasse som följer en kost baserad på glykemiskt index (GI). GI mäter hur snabbt och hur mycket en viss livsmedel påverkar blodsockernivån. Livsmedel med lågt GI tar längre tid att brytas ner och ger en mer stabil blodsockerhalt, medan livsmedel med högt GI snabbt påverkar blodsockernivån. Genom att äta mat med lågt GI kan du hålla blodsockernivån jämn och förebygga hälsoproblem som diabetes och övervikt. GI matkassar innehåller råvaror och recept som har lågt GI, så att du kan äta en kost som hjälper dig att hålla blodsockernivån jämn. De flesta matkasseleverantörer erbjuder GI matkassar, så det finns många olika alternativ att välja mellan.


Vanliga typer

Billiga

Om du är ute efter en matkasse som inte kostar alltför mycket, finns det många billiga alternativ att välja mellan. Dessa matkassar kan ofta innehålla enklare recept och mer prisvärda råvaror, så att du kan laga god och hälsosam mat utan att behöva spendera alltför mycket pengar. Det kan också vara en bra idé att jämföra olika leverantörer relativt deras innehåll så att du kan hitta den billigaste matkassen som samtidigt passar just dina behov. Beroende på om du t.ex. är student eller pensionär så har du ofta olika näringsbehov.

Nyttiga

Om du är ute efter en matkasse som är rik på näring och hälsosamma råvaror, finns det många nyttiga alternativ att välja mellan. Dessa matkassar kan innehålla recept med många grönsaker, nyttiga proteinkällor och hälsosamma fetter, så att du kan få i dig alla näringsämnen du behöver. Dessa är ofta populära bland de som tränar mycket.

Lyxiga

Vissa leverantörer erbjuder även mer lyxiga alternativ, ofta i samband med högtider som t.ex. jul, nyår, påsk, midsommarafton, lucia, advent eller Sveriges nationaldag. Kontrollera gärna utbud och erbjudanden någon eller några veckor före aktuell högtid för att se vad som erbjuds.


Jämförda populära matkassar

HelloFresh

HelloFresh är en av de mest kända matkasseleverantörerna på marknaden. De erbjuder en mängd olika matkassar för alla smaker och behov, inklusive glutenfria, LCHF, vegetariska och nyttiga matkassar. HelloFresh har också många receptvarianter att välja mellan, så att du får mat som passar din smak och kost bäst.

En av de stora fördelarna med HelloFresh är deras användarvänliga hemsida och app, som gör det lätt att beställa och hantera din matkasse. Du kan också enkelt ändra dina inställningar och avbeställa din matkasse om du vill. HelloFresh levererar också alla råvaror i kylskåpsvänliga förpackningar, så att du kan förvara dem i kylskåpet tills du är redo att laga middag.

Linas Matkasse

Linas Matkasse är en leverantör som erbjuder en mängd olika matkassar för alla smaker och behov, inklusive glutenfria, LCHF, vegetariska och nyttiga alternativ. De har ett brett utbud av receptvarianter och kök att välja mellan. En av de unika sakerna med Linas Matkasse är deras fokus på att använda svenska råvaror och svenskt kött i sina matkassar, vilket kan vara ett bra val för den som vill stödja den svenska jordbruksindustrin och äta mat med kortare transporter.

Linas Matkasse levererar också alla råvaror i kylskåpsvänliga förpackningar, så att du kan förvara dem i kylskåpet tills du är redo att laga middag. Deras hemsida och app är också användarvänliga, vilket gör det enkelt att beställa och hantera din matkasse.

Betterfeast

Betterfeast är en annan matkasseleverantör som erbjuder flera matkassar för alla smaker och behov. Dessutom har de ett brett utbud av recept och varierad kost, inklusive glutenfria, LCHF, vegetariska och nyttiga matkassar.

En av de unika sakerna med Betterfeast är deras fokus på att erbjuda matkassar med råvaror från småskaliga och ekologiska producenter. Detta kan vara ett bra val för den som vill äta hållbart och ekologiskt, och stödja småskalig produktion. Betterfeast levererar också alla råvaror i återanvändbara förpackningar, så att du kan minska din påverkan på miljön.

Matkomfort

Matkomfort är ett annan populärt matkasseföretag som har matkassar för alla typer av människor. Här hittar du en mängd olika recept och kök att välja mellan, bland annat glutenfritt, LCHF, vegetariska och billiga matkassar.

En av de stora fördelarna med Matkomfort är deras fokus på att erbjuda enkel och snabb matlagning. Många av deras recept är designade för att kunna tillagas på under en halvtimme, så att du kan laga riktigt god mat utan att behöva lägga alltför mycket tid på det. Matkomfort levererar också alla råvaror i kylskåpsvänliga förpackningar, så att du kan förvara dem i kylskåpet tills du är redo att laga middag.

Middagsfrid

Middagsfrid erbjuder flera matkassar för alla smaker, inklusive glutenfria, LCHF, vegetariska, nyttiga alternativ och mer. De har många typer av kvalitativ mat att välja mellan. En av de unika sakerna med Middagsfrid är deras fokus på att erbjuda matkassar med råvaror från lokala producenter, vilket kan vara ett bra val för den som vill stödja den lokala jordbruksindustrin och äta mat med kortare transporter.

Middagsfrid levererar också alla råvaror i återanvändbara förpackningar, så att du kan minska din påverkan på miljön. Deras hemsida och app är också enkla och användarvänliga, vilket gör det lätt att beställa och hantera din matkasse.

Övriga

Det finns många olika aktörer på marknaden varav ofta flera lokala alternativ, beroende på var du bor. Kontrollera gärna med t.ex. ditt närmaste ICA, Coop, Citygross eller Willys för att se vad de kan erbjuda just dig där du bor. Även Viktväktarna och Årstiderna erbjuder olika matkassar.


Tillgänglighet

Matkassar för hemleverans finns numera i hundratals svenska orter bland annat Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Upplands Väsby och Sollentuna, Västerås, Örebro, Linköping, Helsingborg, Jönköping, Norrköping, Lund, Umeå, Gävle, Södertälje, Borås, Halmstad, Växjö, Eskilstuna, Karlstad och många fler.

Se leveransorter på respektive webbplats om du bor på en mindre ort.


Vanliga frågor

Kan jag välja recepten i min matkasse?

Det beror på vilken leverantör du väljer. Vissa företag låter dig välja vilka recept du vill ha, medan andra har förbestämda recept. Om du vill ha möjlighet att välja dina egna recept kan det vara en bra idé att välja en matkasseleverantör som ger dig den möjligheten.

Kan jag ändra min matkasse eller avbeställa den?

Ja, de flesta matkasseleverantörer ger dig möjlighet att ändra din matkasse eller avbeställa den när som helst. Detta kan vara bra om du behöver göra ändringar i din matkasse på grund av allergier eller kosthållningar, eller om du bara behöver ta en paus från matkassar för en stund.

Är matkassar dyrare än att handla själv?

Det beror på vilken leverantör du väljer och hur ofta du beställer matkassar. Vissa företag kan vara dyrare än att handla själv, medan andra kan vara mer prisvärda. Det kan också vara en bra idé att jämföra olika leverantörer och se vad de erbjuder för priser, så att du kan hitta den matkassen som passar dina behov.

Kan jag få leverans även om jag bor i en mindre stad?

Ja, de flesta leverantörer levererar till de flesta delar av landet, även om det kan finnas vissa begränsningar beroende på var du bor. Om du är osäker på om du kan få levererad en matkasse kan du kontakta matkasseleverantören du är intresserad av och fråga om leverans till din adress.

Kan jag få levererad en matkasse om jag har allergier eller kosthållningar?

Ja, de flesta företag erbjuder matkassar för personer med allergier eller kosthållningar, inklusive glutenfria, LCHF och vegetariska matkassar. Om du har specifika behov kan du välja en matkasseleverantör som erbjuder matkassar som passar dina behov, eller kontakta leverantören och fråga om de kan anpassa en matkasse för dig.


Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2024-04-03 av Konsument.se