Byta elbolag & elavtal

Är du intresserad av att byta elavtal? Här hittar du:

Erbjudanden från olika elbolag
Varför och när du bör byta avtal
Information om dina rättigheter
Tips och råd för att spara energi

Byta elavtal – Erbjudande just nu (2024)

ElbolagEgenskaperOmdömeNästa steg
Greenely 97,2% sänker sitt elpris med Greenely
Automatisk optimering av din elförbrukning
Smart app som ger dig full kontroll
Se elpris →
Tibber El till inköpspris
Flest nöjda kunder av alla elbolag
100% fossilfri el - utan bindningstid
Se elpris →
Fortum Rabatt på elavtalet i 1 helt år
Skräddarsy ditt elavtal
100% fossilfri el
Se elpris →
Cheap Energy Inga fasta avgifter!
100% naturlig energi
Utan (eller med) bindningstid
Se elpris →
Svealands Elbolag Fastprisgaranti på ditt elavtal
Prismatchning med extra rabatt
Välj elursprung själv
Se elpris →
Telge Energi Timpris utan påslag
Låg månadsavgift
Ingen bindningstid
Se elpris →
Stockholms Elbolag Välj mellan fastpris eller rörligt pris
Lägre elpriser utan extra påslag
Avtal med rimliga villkor
Se elpris →
Skellefteå Kraft 100% förnybar el till inköpspris
Prisbelönt kundservice
Ingen bindningstid, ingen uppsägningstid
Se elpris →
ElbolagAvtalstypBindningstidJämförspris *OmdömeNästa steg
FortumFast pris12 månaderSe webbplatsVälj elavtal →
Cheap EnergyFast pris12 månaderSe webbplatsVälj elavtal →
Stockholms ElbolagFast pris12 månaderSe webbplatsVälj elavtal →
Skellefteå KraftFast pris12 månaderSe webbplatsVälj elavtal →
Svealands ElbolagFast pris12 månaderSe webbplatsVälj elavtal →
* Jämförpriset är beräknat på 5000 kWh/år för samma postnummer och bindningstid och inkluderar totalt elpris, ev. fast månadsavgift och moms.
ElbolagAvtalstypBindningstidJämförspris *OmdömeNästa steg
GreenelyTimprisIngenSpotprisVälj elavtal →
TibberTimprisIngenSpotprisVälj elavtal →
Cheap EnergyRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
FortumRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Stockholms ElbolagRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Skellefteå KraftRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Telge EnergiRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Svealands ElbolagRörligt prisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
* Jämförpriset är beräknat på 5000 kWh/år för samma postnummer och inkluderar totalt elpris, ev. fast månadsavgift och moms.
ElbolagAvtalstypBindningstidJämförspris *OmdömeNästa steg
GreenelyTimprisIngenSpotprisVälj elavtal →
TibberTimprisIngenSpotprisVälj elavtal →
FortumTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Cheap EnergyTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Telge EnergiTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Skellefteå KraftTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Stockholms ElbolagTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Svealands ElbolagTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
* Jämförpriset är beräknat på 5000 kWh/år för samma postnummer och inkluderar totalt elpris, ev. fast månadsavgift och moms.

Varför byta elavtal?

Att byta elbolag och elavtal är något som många konsumenter överväger av olika skäl. Här är några av de främsta anledningarna till varför du kan fundera på att göra en förändring:

 1. Spara pengar: Ett av de mest lockande skälen att byta elbolag är att hitta ett avtal med lägre elpriser eller bättre villkor. Genom att jämföra olika elbolag kan du hitta det bästa erbjudandet som passar din budget.
 2. Bättre kundtjänst: Om du har haft dålig erfarenhet av kundtjänst hos ditt nuvarande elbolag kan ett byte vara lösningen. Många elbolag fokuserar på att erbjuda högkvalitativ service och support till sina kunder.
 3. Miljöhänsyn: Om du är intresserad av hållbarhet och miljövänlig energi kan du välja ett elbolag som erbjuder förnybar energi eller har en grön energiprofil.
 4. Förändrade behov: Dina behov och omständigheter kan ändras över tid. Till exempel kan en ökad elförbrukning på grund av familjeförändringar motivera ett byte till ett mer fördelaktigt avtal.
 5. Kontraktsändringar: Ibland kan ditt nuvarande elavtal förändras, med höjda priser eller andra villkor som inte längre är fördelaktiga för dig. I sådana fall kan det vara en bra tid att leta efter ett nytt avtal.

Att byta elbolag och elavtal kan vara en strategisk ekonomisk beslut och ett sätt att säkerställa att du får den bästa möjliga servicen och valuta för dina pengar. Det är viktigt att regelbundet utvärdera dina alternativ och se till att ditt elavtal fortsätter att uppfylla dina behov och förväntningar.


När ska man byta elbolag?

Att välja rätt tidpunkt för att byta elbolag är viktigt för att säkerställa att övergången blir smidig och fördelaktig för dig som konsument. Här är några situationer då det kan vara klokt att överväga ett byte:

 • Avtalsperiodens slut: Om ditt nuvarande elavtal närmar sig sitt slutdatum är det en naturlig tidpunkt att utforska andra alternativ. Du kan börja jämföra priser och villkor några månader innan ditt nuvarande avtal löper ut.
 • Prishöjning: Om ditt elbolag höjer priserna kan det vara en signal om att tiden är mogen att leta efter ett bättre erbjudande. Prishöjningar kan förekomma under pågående avtalsperiod, så se till att vara uppmärksam på meddelanden från ditt bolag.
 • Förändrade behov: Om dina behov av el har förändrats, till exempel på grund av en flytt, en ny familjesituation eller en ökad elförbrukning, kan det vara en bra tidpunkt att anpassa ditt elavtal därefter.
 • Förbättrade erbjudanden: När du ser ett elbolag som erbjuder betydligt bättre villkor än ditt nuvarande avtal kan det vara en stark anledning att byta.
 • Missnöje med kundservice: Om du har haft negativa upplevelser med kundtjänst eller support hos ditt nuvarande elbolag kan det vara en indikation på att det är dags att överväga andra alternativ.
 • Önskan om hållbarhet: Om du vill stödja förnybar energi och miljövänliga initiativ kan du söka efter elbolag som erbjuder gröna energialternativ.

När du överväger att byta elbolag är det viktigt att vara medveten om eventuella uppsägningstider och villkor i ditt nuvarande avtal. Dessutom kan det vara fördelaktigt att använda en jämförelsetjänst för att enkelt se vilka alternativ som är tillgängliga på marknaden.


Så byter du – steg för steg

Att byta elbolag och elavtal är en relativt enkel process, och det kan ofta göras på några enkla steg:

1. Jämför alternativ

Börja med att använda en pålitlig jämförelsetjänst, som Konsument.se, för elavtal. Det ger dig en översikt över de tillgängliga alternativen baserat på dina preferenser och behov. Du kan jämföra priser, avtalsvillkor och erbjudanden från olika elbolag.

2. Välj det bästa avtalet

Efter att ha jämfört olika alternativ kan du välja det elavtal som bäst passar dina behov och budget. Det kan vara ett fast eller rörligt prisavtal, ett avtal med förnybar energi, eller andra specifika villkor som är viktiga för dig.

3. Kontakta det nya elbolaget

När du har valt ett nytt elavtal, kontakta det nya elbolaget för att inleda övergången. Du kan i princip alltid göra det genom att fylla i ett formulär på elbolagets webbplats. De kommer att hjälpa dig med den administrativa processen.

4. Säg upp det gamla avtalet

Om du har ett befintligt elavtal, se till att säga upp det i enlighet med de uppsägningstider och villkor som anges i avtalet. Detta är viktigt för att undvika eventuella påföljder eller extra kostnader.

5. Installation och övergång

När du har slutfört övergången kommer det nya elbolaget att se till att din elleverans fortsätter utan avbrott. Det kräver vanligtvis ingen fysisk installation eller ändringar i ditt hem.

6. Bevaka ditt nya avtal

Efter övergången är det viktigt att noggrant övervaka ditt nya elavtal och säkerställa att det uppfyller dina förväntningar. Om du upptäcker några problem eller avvikelser, kontakta det nya elbolaget omedelbart.

Byta elbolag och elavtal kan vara en effektiv metod för att spara pengar och få bättre villkor. Det är viktigt att vara noggrann och läsa igenom avtalsvillkoren noggrant innan du fattar ditt beslut.


Konsumenträttigheter

När du överväger att byta elbolag eller elavtal är det viktigt att du känner till dina rättigheter som konsument. Här är några viktiga aspekter att tänka på:

 1. Rätt till att byta elbolag: Som konsument har du rätt att byta elbolag när som helst utan att betala några extra kostnader eller påföljder. Detta gäller även om du har ett befintligt avtal.
 2. Rätt till tydlig information: Elbolagen är skyldiga att tillhandahålla tydlig och korrekt information om sina elavtal. Det inkluderar priser, villkor och eventuella avgifter.
 3. Rätt till ångerrätt: När du tecknar ett nytt elavtal har du oftast ångerrätt. Det innebär att du kan ångra ditt beslut inom en viss tidsperiod efter att du har ingått avtalet. Ångerfristen varierar, men den är vanligtvis 14 dagar.
 4. Rätt till priskontroll: Elbolagen måste följa regler för priskontroll som fastställts av Energimarknadsinspektionen (EI). Detta innebär att prisändringar måste vara motiverade och tydligt kommunicerade till kunderna.
 5. Rätt till fakturakontroll: Du har rätt att kontrollera din elfaktura och begära en förklaring om något är oklart. Om du misstänker felaktigheter eller oegentligheter kan du kontakta elbolaget eller Energimarknadsinspektionen för att få hjälp.
 6. Rätt till rådgivning: Om du är osäker på vilket elavtal som är bäst för dig har du rätt att få rådgivning. Det kan vara från en jämförelsetjänst, konsumentrådgivare eller direkt från elbolaget.
 7. Rätt till att klaga: Om du har problem med ditt elbolag har du rätt att lämna in en klagomål. Elbolaget måste behandla ditt klagomål seriöst och i enlighet med gällande regler.

Det är viktigt att känna till dina rättigheter som konsument när du byter elbolag eller elavtal. Om du upplever att dina rättigheter inte respekteras, tveka inte att kontakta Energimarknadsinspektionen eller Konsumentverket för hjälp och vägledning.


Att undvika fallgropar och oseriösa erbjudanden

När du överväger att byta elbolag eller elavtal finns det några fallgropar och oseriösa erbjudanden som du bör vara medveten om och undvika:

 • Lockande introduktionserbjudanden: Vissa elbolag lockar med mycket låga priser eller andra förmåner som en del av sina introduktionserbjudanden. Var försiktig med dessa erbjudanden och se till att du förstår hur priset kommer att förändras efter introduktionserbjudandets slut.
 • Dolda avgifter: Läs avtalsvillkoren noggrant och var uppmärksam på eventuella dolda avgifter eller påföljder som kan göra avtalet dyrare än du förväntar dig.
 • Långvariga avtal: Att binda sig till ett långvarigt elavtal kan vara riskabelt eftersom det kan vara svårt att förutsäga framtida prisändringar. Försök att undvika mycket långa avtal om du inte är säker på att det är rätt val för dig.
 • Missledande marknadsföring: Var vaksam mot missledande marknadsföringstaktik. Om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, är det ofta det.
 • Automatisk förlängning: Vissa elavtal förlängs automatiskt om du inte säger upp dem i tid. Se till att du vet när avtalet förlängs och hur du säger upp det om du vill byta.
 • Brist på transparens: Om elbolaget inte ger tydlig information om priser och villkor, är det en varningsflagg. Du har rätt till tydlig och korrekt information.
 • Icke-tydliga uppsägningsvillkor: Kontrollera uppsägningsvillkoren för ditt befintliga avtal. Vissa avtal kan ha långa uppsägningstider som kan förhindra dig från att byta snabbt.
 • Bristande hållbarhetsåtgärder: Om hållbarhet är viktigt för dig, se till att det valda elbolaget erbjuder gröna energialternativ och har tydliga hållbarhetsåtgärder.

Genom att vara medveten om dessa fallgropar kan du undvika oönskade överraskningar och fatta välgrundade beslut när du väljer ett nytt elavtal. Det är alltid en god idé att ta dig tid att läsa avtalsvillkoren och söka råd om du är osäker.


Tips och råd för att spara energi

Att spara energi är både miljövänligt och ekonomiskt fördelaktigt. Här är några praktiska råd för att effektivisera din energianvändning:

När det kommer till hushållsapparater, satsa på energisnåla alternativ med hög energieffektivitet. De har inte bara mindre påverkan på miljön utan kan också sänka dina elkostnader på lång sikt. Titta efter energimärkningen när du jämför olika modeller.

Ersätt traditionella glödlampor med moderna LED-lampor eller lågenergilampor. Dessa lampor är inte bara mer energieffektiva utan har också längre livslängd, vilket sparar pengar på lång sikt.

Var noga med att släcka lampor och stänga av elektronik när de inte används. Även i avstängt läge kan många apparater dra standby-ström. Använd strömbrytaren på eluttaget för att helt stänga av enheter.

Reglera inomhustemperaturen efter säsong. Sänk värmen när du inte är hemma och använd termostater och timers för att effektivisera uppvärmning och kylning.

Kontrollera att ditt hem är välisolerat och tätt. Detta minskar värmeförluster och hjälper dig att upprätthålla en behaglig inomhustemperatur utan överdriven energiförbrukning.

För att spara varmvatten, installera energieffektiva duschmunstycken och överväg att isolera din varmvattenberedare.

Maximera användningen av tvättmaskinen och diskmaskinen genom att fylla dem till maxkapacitet när du kör dem. Dessutom kan du välja lågtemperaturprogram när det är möjligt för att minska energiförbrukningen.

Tänk på standby-ström. Många apparater och laddare drar ström även när de är avstängda. Använd elcentraler med strömbrytare för att helt stänga av strömmen till dessa enheter när de inte används.

Utforska möjligheten att använda solenergi för att producera din egen el. Solceller kan vara en kostnadseffektiv lösning för att minska din beroende av externa elbolag.

Förutom att minska dina elkostnader hjälper dessa åtgärder dig att minska din miljöpåverkan och leva mer hållbart. Genom att följa dessa råd kan du bidra till en grönare och mer energieffektiv framtid.


Hållbarhetsaspekter vid val av elavtal

När du överväger att byta elavtal eller välja en elleverantör är det också värt att ta hänsyn till hållbarhetsaspekter. Att välja ett miljövänligt elavtal kan göra en positiv skillnad för både miljön och ditt eget samvete. Här är några faktorer att tänka på:

 1. Ursprung av elen: Fråga din elleverantör om varifrån den levererade elen kommer. Många elleverantörer erbjuder idag el som är producerad från förnybara energikällor som sol, vind, vatten eller biobränslen. Genom att välja grön el kan du minska din klimatpåverkan och stödja hållbara energilösningar.
 2. Certifieringar och miljömärkning: Vissa elavtal och elleverantörer kan ha certifieringar och miljömärkning som visar deras engagemang för hållbarhet. Kolla efter märkningar som Bra Miljöval eller motsvarande i din region.
 3. Pris och villkor: Trots ditt hållbarhetsengagemang är det viktigt att överväga pris och avtalsvillkor. Jämför kostnaderna för miljövänlig el med andra alternativ och se till att du fortfarande får en konkurrenskraftig affär.
 4. Återvinningsmöjligheter: Vissa elleverantörer kan erbjuda återvinningsprogram eller andra initiativ för att minska avfallet från elanvändning. Det kan vara en extra bonus om du vill minska din miljöpåverkan.
 5. Kundsupport och transparens: Kontrollera hur transparent din elleverantör är när det gäller sina hållbarhetsåtgärder. Bra elleverantörer bör kunna förklara sina hållbarhetsinitiativ och besvara dina frågor.
 6. Lokala alternativ: I vissa områden kan det finnas lokala elleverantörer som fokuserar på hållbarhet och samhällsutveckling. Att stödja sådana företag kan bidra till att främja hållbarhet lokalt.

Att göra ett medvetet val när det gäller hållbarhet kan vara ett steg i rätt riktning för att minska din egen miljöpåverkan och stödja en mer hållbar energisektor.


Vanliga frågor och svar

Hur vet jag om det är dags att byta elbolag eller elavtal?

Det kan vara dags att överväga ett byte om du märker att din nuvarande elkostnad är högre än marknadspriset, om ditt nuvarande elavtal närmar sig sitt slutdatum, eller om du vill ha bättre kundservice och mer fördelaktiga villkor.

Hur ofta kan jag byta elbolag eller elavtal?

Du kan vanligtvis byta elavtal när som helst, men tänk på eventuell uppsägningstid i ditt nuvarande avtal. Det är bra att jämföra priser och villkor åtminstone en gång om året.

Kan jag byta elbolag om jag har en pågående bindningstid?

Det beror på ditt nuvarande avtals villkor. Vissa avtal tillåter byten under bindningstiden, men det kan finnas en straffavgift. Kontrollera ditt nuvarande avtal och prata med ditt nuvarande elbolag för att få klarhet.

Hur lång tid tar det att byta elbolag?

Ett byte av elbolag tar normalt 1 till 2 månader. Det kan ta några veckor att slutföra överföringen och förnya din elleverantör.

Kan jag byta till ett miljövänligt elavtal?

Absolut, många elleverantörer erbjuder miljövänliga elavtal som är producerade från förnybara energikällor. Det är en bra idé om du vill minska din klimatpåverkan.

Vad händer med min nuvarande elleverantör när jag byter?

Din nuvarande elleverantör kommer att informeras om ditt beslut. Du kommer att få en avslutningsräkning från dem och sluta betala för deras tjänster när bytet är slutfört.

Kan jag använda samma elnät när jag byter elbolag?

Ja, du använder samma elnät oavsett vilket elbolag du väljer. Elnätet är det som levererar elen till ditt hem.

Är det säkert att byta elbolag?

Ja, det är säkert. Bytet sker smidigt och du kommer inte att uppleva några avbrott i din elleverans.

Kan jag spara pengar genom att byta elbolag?

Ja, många konsumenter kan spara pengar genom att byta till ett elavtal med bättre priser och villkor. Det är därför det är viktigt att jämföra olika alternativ innan du fattar ett beslut.

Vilka rättigheter har jag som konsument när jag byter elbolag?

Som konsument har du rätt till tydlig information om priser, villkor och bindningstider. Du har också rätt att ångra ditt beslut inom 14 dagar om du ångrar dig.

Kan jag byta tillbaka till mitt gamla elbolag om jag inte är nöjd?

Ja, du kan byta tillbaka till ditt gamla elbolag eller välja ett nytt om du inte är nöjd med din nya elleverantör. Bytet går åt båda hållen.

Vad händer om mitt nya elbolag går i konkurs?

Om ditt nya elbolag går i konkurs kommer du inte att vara strömlös. Elmarknaden har skyddsmekanismer för sådana situationer som säkerställer en fortsatt elleverans till ditt hem.


Källor och läs mer


Sidansvarig

Karin Johansson
Karin Johansson
Elexpert hos Konsument.se
Karin Johansson är huvudansvarig för elområdet på Konsument.se och arbetar dagligen med frågor, information och jämförelser som berör elavtal, elbolag och elpriser. Karin har en lång och gedigen erfarenhet från elbranschen.

Senast uppdaterad: 2023-12-22 av Karin Johansson