Resa – Viktig information och användbara länkar

En resa är ofta välkomnat och efterlängtat, men det finns också många förberedelser att göra innan du ger dig iväg. För att hjälpa dig göra processen lite smidigare mindre tidskrävande för dig har vi satt ihop en guide som hjälp. Använd den här guiden som din checklista för det allra viktigaste innan resan, samt som resurs om något skulle gå fel. Sedan kan du bara koppla av och fokusera på att skapa nya minnen. Här får du få ta del av flera matnyttiga tips som är bra att ha med dig i bagaget inför nästa semester. Trevlig resa!


Allmänna råd och planering inför din resa

Innan du bokar din resa måste du dels bestämma dig för en destination och dels för en budget. Hur länge du har råd att vara borta avgörs inte bara av kostnaden för flyg- eller tågresa, det påverkas också av prisläget i landet du reser till. En vecka i Schweiz är till exempel betydligt dyrare än en vecka i Rumänien, även om flygbiljetterna till Schweiz råkar vara billigare för dina valda datum. För att få en uppfattning om prisläget i olika länder kan du använda dig av Forex Semesterindex.

Hitta billiga flyg

Det finns en stor mängd olika söktjänster för billiga flygbiljetter. De fungerar genom att sammanställa priserbjudanden från flygbolag och resebyråer. Du kan testa några för att se vilka som ger dig bäst resultat.

Det som påverkar priset för ditt flyg är bland annat följande:

  • Flygplatsen du flyger från. Oftast är det dyrare att flyga från små regionala flygplatser och ansluta på en större. Har du möjlighet att istället resa direkt från exempelvis Arlanda, Landvetter eller Köpenhamn?
  • Det är oftast billigare att resa mitt i veckan än på helger.
  • Antal mellanlandningar. Direktflyg är ofta dyrare än alternativ med en eller två mellanlandningar.

Resa med tåg

Ska du resa med tåg har du inte samma möjligheter att påverka priset som med flyg, då det i de flesta fall bara finns ett tågbolag som trafikerar en viss sträcka. Ska du tågluffa kan du skaffa en Interrail-biljett vilket gör att du inte behöver köpa flera biljetter till fullpris. Tågtidtabeller för större delen av Europa hittar du på tyska tågbolaget Deutsche Bahns hemsida.


Boende

Vad gör du för resa? Och hur vill du bo? När du söker efter boende hemifrån så tänk efter hur mycket du vill spendera på ditt boende. Skillnaden på boenden i pris och standard kan vara enorm. Jämför rum, badrum, säkerhet och plats där boendet ligger. Vill du bo på en resort, hotel, hostel, homestay eller bed and breakfast? Fundera över vilka faciliteter du behöver på plats. Om du reser på en solsemester med barn vill du ofta gärna ha ett bekvämt boende med tillhörande restaurang, aktiviteter och eventuellt en pool nära till hands. Om du reser på en mindre budget är det inte ofta du prioriterar att spendera pengar på boende. Då finns det gott om backpacker-boenden likt hostels, där standarden är enkel och det ofta mycket folk i rörelse. Då kanske det räcker med boende i en sovsal som du delar med andra.

Om du stannar en längre period i landet kan ett alternativ vara att hyra ett hus eller lägenhet av privatpersoner. Det är ofta ett sätt att få en bild av hur lokal befolkningen själva bor. Det finns flera sajter där du kan hitta lägenheter och hus som hyrs ut till turister. Airbnb är kanske en av de mest kända men det finns också lokala alternativ, till exempel lokala turistföreningar som förmedlar rum hos familjer i mindre byar och städer.


Reseinformation – UD

När du bestämt dig för ett resmål är det första du bör göra att läsa på om ditt resmål. Aktuell information om både praktiska angelägenheter och det aktuella säkerhetsläget får du via Utrikesdepartementets (UD:s) rekommendationer och den svenska ambassadens reseinformation om resmålet.

Det finns vissa länder och områden som UD avråder att resa till. En aktuell lista på dessa destinationer hittar du här. Detta kan gälla både hela länder och vissa regioner i länder som annars går bra att besöka. Du kan fortfarande boka en resa dit, men var medveten om att avrådan endast sker om säkerhetsläget är att betrakta som ytterst allvarligt. Du bör därför noga överväga om du verkligen bör resa till destinationen. Normalt gäller inte reseförsäkringar i områden som UD avråder från. Anledningar till avrådan kan vara politiska oroligheter, risk för smittspridning av allvarliga sjukdomar eller efterverkningar av naturkatastrofer. Däremot avråds normalt inte resor på grund av ospecifika hot – risken för terrorattentat tar man alltså inte i beaktning. Detta kan du däremot läsa mer om i respektive ambassads reseinformation.


Svenska ambassader och konsulat

Du finner svenska ambassader eller konsulat i flera länder, och de finns där främst för att främja och utveckla Sveriges relationer med värdlandet. Dessutom hjälper de svenska medborgare som befinner sig i landet. I många länder finns både ambassad och konsulat, där ambassaden ligger i huvudstaden och ett eller flera konsulat i andra betydande städer. Du kan då vända dig till den institution som finns närmast dig. Du kan söka efter en ambassad eller ett konsulat via Sweden Abroad.

Du kan få hjälp från ambassaden i följande fall:

  1. Om du förlorat eller blivit bestulen på ditt pass eller körkort kan ambassader hjälpa dig med ett provisoriska pass. Observera att du också ska göra en polisanmälan i landet du befinner dig i om dina ID-handlingar stulits. Det provisoriska passet utfärdas bara för en resa och den längsta giltighetstiden är sju månader. Inte alla länder godtar provisoriska pass, därför bör du kontrollera att detta godtas i det land du reser från, eller mellanlandar i, när du åker tillbaka till Sverige. Är du ute på en längre resa genom flera länder är ett bättre alternativ att ansöka om ett nytt pass, förutsatt att du kan stanna i det nuvarande landet en längre tid. Detta kostar för närvarande 1 600 kronor (observera att detta kan komma att ändras) när ansökan sker via en ambassad i utlandet och leverans kan ta mellan två till sex veckor eftersom passet tillverkas i Sverige.
  2. Råkar du ut för en olycka, blir utsatt för ett brott eller om du blir skadad kan du också vända dig till ambassaden. I första hand ska du vända dig till ditt säkerhetsbolag för ersättning och hjälp, men ambassaden kan bistå dig med vissa saker.
    1. Ekonomisk hjälp. Har du blivit bestulen på pengar och kontokort förväntas du i första hand lösa detta med hjälp av anhöriga eller vänner. Pengar kan till exempel skickas via MoneyGram eller Western Union från Sverige till ett lokalt kontor landet i fråga. Ambassaden kan dock hjälpa dig att föra över pengar från ditt eget konto via dem. Då betalar du både bankavgift och en avgift till UD på, i skrivande stund, 600 kronor. Om ingen hjälp finns att få från vänner eller familj kan du också under vissa omständigheter få låna pengar från UD för att ta dig hem, eller för livsuppehållande vård. För att detta ska vara möjligt får situationen du hamnat i inte vara självförvållad, och du ska också ha agerat ansvarsfullt genom att ha bokat exempelvis returbiljett och försäkring innan du reste från Sverige.
    2. Hjälp vid sjukdom eller skada. Blir du sjuk eller skadad under utlandsvistelsen ska du alltid kontakta ditt försäkringsbolag först. Om du inte kan göra detta (om du är för sjuk och/eller medvetslös) kan sjukhuset kontakta din närmaste ambassad för hjälp med att ta reda på om du har en giltig sjukförsäkring. Ambassaden kan också hålla kontakten med dina anhöriga hemma i Sverige.
    3. Juridisk hjälp. Har du råkat i svårigheter och behöver hjälp av en jurist kan du få råd om juridiska ombud via ambassaden. De kan också hjälpa dig med en tolk om en sådan skulle behövas. Detta gäller även om du behöver en tolk för en konsultation med en läkare.
  3. Om du vill att UD eller den svenska ambassaden ska kunna nå dig om det sker en kris i landet du befinner dig i, kan du innan din utlandsvistelse anmäla dig till svensklistan på svenska ambassadens hemsida.

Sverige har diplomatiska relationer med många länder men ibland finns varken en svensk ambassad eller ett svenskt konsulat i ett visst land. Då kan du kontakta ambassaden för ett annat nordiskt land eller ett annat EU-land i en nödsituation. Du hittar kontaktuppgifter enklast online. I dessa fall har du rätt till samma hjälp och stöd som landets egna medborgare.


Vaccination

Du bör alltid se över vilka vaccinationer du behöver för det resmål du ska besöka. Vad som krävs beror på vart du ska åka. Var ute i god tid – många vaccin måste tas i flera doser med några veckors mellanrum för att ge dig ett skydd. Som regel är det alltid bra att se över grundskyddet mot exempelvis stelkramp och difteri, som ingår i det svenska barnvaccinationsprogrammet. Påfyllnadsdoser kan behövas när du blir äldre. Kontakta din vaccinationsmottagning för att få hjälp med att avgöra om du behöver uppdatera ditt skydd.

Rekommenderade vaccinationer (Europa)

  • Hepatit A och Hepatit B – dessa sjukdomar finns framförallt i södra Europa och vaccination är därför tillrådligt även om du bara ska på en Medelhavssemester.
  • Tuberkulos – En vaccination rekommenderas om du ska stanna en längre tid i Östeuropa och Baltikum (som regel tre månader eller mer – prata med din vaccinationsmottagning). Det är särskilt viktigt om du till exempel kommer volontärarbeta eller på annat sätt ha nära kontakt med lokalbefolkningen i ett område där smittan är utbredd.

Rekommenderade vaccinationer (Övriga)

Afrika, Asien, Central- och Sydamerika:

  • Gula febern – Du bör vaccinera dig minst tio dagar innan inresa om du reser till länder i Afrika och Sydamerika där sjukdomen finns. Många länder kräver också ett vaccinationsintyg vid inresa även om sjukdomen inte finns där. Detta gäller även europeiska länder, särskilt om du nyligen har vistats i drabbade länder.
  • Japansk hjärninflammation – Reser du till Sydostasien och kommer vistas på landsbygden under en längre tid kan du behöva vaccinera dig mot denna sjukdom.

Skydd mot insekter

För att skydda dig mot sjukdomar som sprids genom myggbett, exempelvis malaria och denguefeber, är oftast myggstift och myggnät tillräckligt. Är risken för smitta väldigt stor kan du rekommenderas att ta förebyggande medicin, oftast i tablettform. Behandlingen ska då påbörjas en viss tid innan du reser till din destination och du tar tabletterna regelbundet under hela din vistelse.


Pass och olika typer av visum

I vissa fall krävs endast uppvisande av en flygbiljett för att få komma in och ut ur landet men i andra fall kan det vara betydligt svårare än så. Bland det viktigaste att tänka på inför en resa är att se över giltighetstiden för ditt pass. Passet behöver oftast ha en giltighetstid på minst sex månader för inresa i många länder. Om passet går ut under din resa är det ogiltigt. Du ansöker om nytt pass hos Polisen.

Resor inom EU

Som EU-medborgare behöver du inte något visum när du reser i andra EU-länder. Du behöver inte heller visa upp något pass eller nationellt ID-kort när du korsar gränsen mellan två länder som ingår i Schengenområdet. Det måste du däremot göra om du reser till ett EU-land som inte ingår i Schengensamarbetet. I samtliga fall bör du ändå alltid ha med dig giltig legitimation eftersom du kan behöva styrka din identitet. Endast nationella ID-kort och pass räknas som giltig legitimation – inte körkortet eller andra typer av ID.

Resor utanför EU

Som svensk medborgare behöver du i vissa fall ett visum till länder utanför EU så läs noga på vad som gäller för landet du ska besöka. Som exempel krävs det att du ansöker om ett visum för resor till bland annat Australien och Sri Lanka innan du reser. I en del länder kan du istället beviljas turistvisum upp till tre månader vid inresan. Om du reser till USA eller gör en mellanlandning i USA måste du ha ansökt om ESTA visum online. Processen för att ansöka om visum kan vara lång – ta därför alltid reda på i god tid vad som gäller för just ditt resmål. Bästa källan till information är landets ambassad i Sverige, eller svenska ambassaden i det landet.

Om ditt pass inte är giltigt eller du inte har ansökt om inresetillstånd nekas du att gå ombord på flyget. I vissa fall vill flygbolaget se en returbiljett ut från landet eller att du har tillräckligt med pengar på ditt konto för att kunna garantera att du lämnar landet inom den period du är tillåten att stanna där.

Det finns även flera olika typer av visum:

  • Om du ska på en semesterresa ansöker du om ett turistvisum. Ofta gäller dessa minst 30 dagar och upp till 90 dagar. Men i vissa länder, som till exempel Australien, kan du ansöka om ett turistvisum på sex månader.
  • Upp till att du är 30 år kan du ansöka om ett Working Holiday-visum till länderna Nya Zeeland, Kanada och Australien. Då får du stanna i landet i ett år och kombinera din resa med arbete. Detta är ett kul sätt att lära känna ett land, vara med om spännande upplevelser och träffa mycket nya människor.
  • Studentvisum kan du som vill studera utomlands söka. Du får hjälp att hitta rätt skola, utbildning och guidning genom ansökningsprocessen med hjälp av någon av de resebyråer som finns idag som specifikt riktar sig till ungdomar som vill studera eller arbeta utomlands. Kanske vill du flytta utomlands och studera landets språk under en längre tid.
  • Om du vill kombinera resandet med att hjälpa lokalbefolkningen i ett land och bidra till ett bättre samhälle kan du behöva ansöka om ett volontärvisum (om sådant finns) eller arbetsvisum. Om ett särskilt visum behövs beror på landets regler. Det volontärarbete du gör kan handla om att bygga upp en skola, undervisa engelska, arbeta med barn, eller arbeta med djur och ta hand om miljön.

Försäkring när du reser

Se alltid över ditt reseförsäkringsskydd. I många fall ingår ett reseskydd i din hemförsäkring och det gäller då oftast i fyrtiofem dagar i hela världen. Om du ska resa längre än så behöver du oftast förlänga din reseförsäkring mot en kostnad. Om du ska åka utomlands för att arbeta eller studera kommer din svenska försäkring att upphöra, i dessa fall behöver du en särskild försäkring.

Hemförsäkringens reseskydd brukar gälla för de flesta semesterresor, men om du ska resa på till exempel skidsemester eller annan resa där du utövar actionsport är det bra att se över din reseförsäkring en gång till. Om du åker skidor kanske inte den vanliga reseförsäkringen gäller om du skadar dig utanför pisten. Många så kallade risksporter täcks inte heller av vanliga försäkringar. Inte alla försäkringsbolag erbjuder försäkringar för extremsporter – ett exempel är dock ERV och du kan se vad de försäkrar här. Ska du ägna dig åt en aktivitet på den listan kommer du alltså att behöva en försäkring som täcker extremsporter.

Försäkringen gäller för alla som ingår i den och som står namngivna på försäkringen. Kontrollera därför att alla i familjen står med i försäkringen. Vid inresor till exempel i Ryssland, Vitryssland och Kuba krävs ett speciellt intyg på att du har en giltig reseförsäkring. Du kan beställa detta från ditt försäkringsbolag. Kom också ihåg att ta med dig det blå EU-kortet på din resa till resor inom EU. Detta är gratis och ger dig rätt till nödvändig sjukvård och tandvård inom EU- och EES-länder och i Schweiz. Du behöver inte detta kort för resor inom Norden.


Bokning av resa

När du bokar en resa eller hotell är det viktigt att veta att du inte har någon ångerrätt – även om du bokar resan via internet. Om du har möjlighet att avboka din resa avgörs istället av avtalsvillkoren. Kontrollera därför vilka villkor som gäller för din biljettyp. Ofta får man betala lite mer för en avbokningsbar biljett.

Att boka din resa med ett kreditkort har flera fördelar. Dels kan du dra nytta av olika tillägg såsom reseförsäkringar, dels kan du reklamera dina köp till kreditgivaren. Detta är en bra möjlighet om flygbolaget du köpt din biljett av skulle gå i konkurs – du kan då vända dig till kreditgivaren och få pengarna tillbaka. Du kan läsa mer om resebokningar hos Hallå Konsument.

Har du köpt en paketresa finns gemensamma EU-regler som styr vem som ansvarar för att lösa problem som uppstår, samt vilka förändringar av resan som får ske efter bokning. Du hittar dessa regler här.


Växla pengar och valuta

Ta reda på vilken valuta som används i det land du reser till och vad växelkursen ligger på så att du kan hålla koll på hur mycket pengar du gör av med. I vissa länder finns en officiell nationell valuta, samtidigt som en annan valuta också används inofficiellt – oftast är det US-dollar.

Det kan också vara bra att ta reda på om ditt bankkort funkar i landet du ska till, du vet aldrig om du kommer behöva ta ut mer pengar när du väl är på plats. Tänk dock på att både din bank samt vissa uttagsautomater kan ta en viss utgift när du väljer att ta ut pengar – kontrollera därför om din bank tar ut en avgift. När du tar ut pengar via en bankomat utomlands får du i de flesta fall bäst växlingskurs om du låter din bank i Sverige hantera växlingskostnaden. Du kan också välja att växla pengar innan avresa. Det kan antingen göras via växelkontor som Forex och X-change eller via din bank.

Tänk på att bankomater inte finns överallt och på exempelvis mindre öar kan det ibland vara svårt att ta ut pengar med vissa kort, ibland fungerar ett VISA-kort bättre än Mastercard till exempel. Planera innan din resa och läs på noga vad som gäller för landet du ska till. Idag är det dessutom ofta enkelt att ta ut pengar på flygplatsen när du landat.

För hjälp med att hitta bankomater när dig kan du använda dig av VISA:s och MasterCards söktjänster.

Ska du ut på en längre resa, till exempel en backpacking-resa till flera olika länder, kan det vara smart att göra en budget i förväg. På detta sätt håller du noga koll på vad du gör av med pengarna på och ser till att du har tillräckligt så att du klarar dig genom hela resan. Vr också generös i din uppskattning när du räkna in oväntade utgifter – på så sätt vet du att du har mer att röra dig med.

Använder du Office-paketet hittar du flera olika budget-mallar här.


Väder

Det är smart att kolla upp en väderprognos för vad bland annat temperaturerna kommer ligga på när du besöker landet. På så sätt är det enklare att packa. Vet du redan om att du ska på en skidsemester eller solsemester är packningen enklare, men om du ska ut och vandra eller bara åka på en storstadssemester kan det vara bra att ta med både regnkläder och en tjockare tröja, även om du åker under sommarmånaderna. Här och här kan du kolla väderprognoser för stora delar av världen.

För resor inom Sverige är SMHI en bra källa och för fjällväder är även norska YR.no ett bra alternativ.


Packningstips och bagage inför din flygresa

När du har fixat det mesta praktiska är det dags att börja packa resväskan. Kolla upp vad som gäller med just det flygbolag du flyger med för din slutdestination. Olika regler gäller for flygbolagen. Så för att undvika problem på flygplatsen vid incheckningen, läs alltid på noga innan vad som gäller för just ditt flygbolag angående bagage. Vad du får ha i handbagaget samt vad som är förbjudet att ta med sig är detsamma för alla flygbolag då detta faller under allmänna säkerhetsregler. Du kan läsa mer om vad som gäller på Transportstyrelsens hemsida. Däremot kan det skilja sig hur många väskor du får ta med som handbagage, hur stor tillåten vikt du får ha och om du måste betala extra för mer än ett incheckat bagage. Det kan ibland förekomma extra kostnader om du ska ha med dig musik- eller sportutrustning. Om du reser med endast handbagage får du inte packa ner vätskor över 100 milliliter per förpackning, dessa ska packas ner i en genomskinlig återförslutningsbar plastficka eller plastpåse. Och tänk i dessa fall på att resa med en mindre väska som får tas med ombord på flyget. Mellan de olika flygbolagen som finns är det också skillnader i komfort och pris. Om du reser med barn kanske du söker mer komfort och utrymme.

Förlorat eller försenat bagage

Om ditt bagage försvinner under resans gång eller är försenat så är det bra att ha tecknat en reseförsäkring. Genom denna kan du få ersättning om ditt bagage kommer bort – det rör sig som regel om en schablonersättning för det antal timmar du är utan ditt bagage.

Det första du ska göra när du landat är att anmäla din väska försvunnen på flygplatsen, det finns personal på plats som ska hjälpa dig igenom detta. Du ska fylla i en Property Irregularity Report (PIR) samt reklamera förlusten till flygbolaget (skicka med din PIR-rapport). Mer om hur det fungerar kan du läsa hos Konsument Europa. När du checkar in på flygplatsen får du en bag tag med ditt bagage nummer. Med hjälp av detta nummer kan personalen spåra väskan och ta den till din slutdestination i efterhand. Det är också viktigt att anmäla händelsen hos ditt försäkringsbolag då du får hjälp med ersättning till att köpa bland annat hygienprodukter. Spara kvitton på alla dina utlägg. Ett tips är att alltid packa ett ombyte kläder i ditt handbagage ifall oturen slår in. Om ditt bagage är helt borta och du inte fått det tillbaka efter 21 dagar har du rätt till ersättning.


Resa med barn

Du som ska ge dig iväg på en familjesemester har mer att tänka på än den vanlige resenären. Först och främst är det bra att välja ut ett barnvänligt resmål, och att skriva utförliga packningslistor. Tänk på att väldigt små barn som ännu inte vaccinerats kan utsättas för ökad smittrisk vid långa flyg- och tågresor, och att det kan finnas sjukdomar på destinationen som inte finns i Sverige. Se därför över barnets vaccinationer i god tid. Du hittar fler råd på Vårdguiden.

Reser du på en solsemester med barn kan det vara bra att välja en destination som inte är för het, och är det varmt bör hotellet eller boendet ha tillgång till fläkt eller luftkonditionering. Barnet måste då få mycket att dricka och bör helst inte vistas ute i solen mellan klockan 11 och klockan 15, då är solen som starkast.

Förbered barnen på hur flygresan fungerar för att undvika orosmoment. Förklara vad som händer innan och under flygresan. Det är bra att förklara hur ni ska sitta, sova, äta, mellanlanda och byta flygplan. Hur det fungerar att sitta still länge, hur toaletten på ett flyg fungerar och hur ni bör tar hänsyn till andra passagerare. Det är viktigt för ett barn att fråga om tid och hur långt det är kvar, här är ett tips att till exempel använda ett långt snöre där du gjort en knut på en sträcka och visa via knutar på snöret hur långt det är kvar. Bland annat Ving har tips på hur du reser med barn.


Om du blir sjuk

Om du eller någon i familjen blir sjuk eller skadad ska ni snarast kontakta ert försäkringsbolag på telefon. Deras larmcentraler hjälper dig att guida dig rätt och ta kontakt med läkare på plats. UD och den svenska ambassaden i landet kan också hjälpa till.

Om du blir sjuk eller råkar skada dig på resan så kan du få ersättning från försäkringen för de kostnader du behöver lägga på eventuell vård. Om du måste besöka en läkare bör du be om läkarintyg där du får nedskrivet vad som hänt och se till att spara dina egna utlägg, fakturor, kvitton, mediciner för din vård. Ditt försäkringsbolag behöver rätt underlag för dina utgifter för att ge dig rätt bedömning och ersättning. I Sverige behöver din läkare också se rätt information. Du bör alltid kontakta ditt försäkringsbolag när du är hemma igen.

Om du råkar ut för en olycka eller blir sjuk när du är på semester i ett land inom EU har du med hjälp av EU-kortet rätt till samma vård som invånarna i landet och på samma ekonomiska villkor, på ett lokalt sjukhus. Får du trots detta en högre räkning med dig för vårdkostnaderna finns det möjlighet att få ersättning för denna av Försäkringskassan i efterhand.


Bestulen eller råkat ut för ficktjuvar

Om du blir bestulen på något utomlands ska du alltid göra en polisanmälan i det land du befinner dig i. Kontakta den lokala polisen och berätta vad som hänt. Oavsett om ärendet utreds eller inte behöver försäkringsbolaget veta vad som hänt så de kan ge dig rätt ersättning. Be alltid om en kopia av polisrapporten och kontakta ditt försäkringsbolag när du är hemma igen. Anmäl stölden när du kommit hem med en lista på vad som är stulet. Försäkringsbolaget behöver bland annat veta värde och ålder på de saker som är stulna för att kunna räkna ut rätt ersättning till dig. Mer om vad som kan ersättas hittar du här.

Det kan vara bra att kolla upp hur brottsligheten ser ut i landet du ska till i förväg. Vissa länder är till exempel kända för att ha ett stort antal ficktjuvar. Se till att alltid ha väskor och bagage under uppsikt och om du befinner dig i större folkmassor, se till att ha plånbok, pass och andra värdesaker i fickor eller väskor som du kan stänga ordentligt med till exempel blixtlås.


Reseguider och kartor

Inför resan samlar du ofta på dig tips, råd och inspiration inför ditt resmål. Idag hittar vi mycket användbar information via internet men det är också praktiskt med en bok om ditt resmål som du kan bläddra i och inspireras av samt bocka av och rita i. Följande förlag är välkända och uppdaterar sina guideböcker regelbundet:

Vill du ut och vandra och är ute efter tips på rutter och vandringsleder har Cicerone ett flertal alternativ. Ska du vandra i Sverige finns tips på leder hos Friluftsfrämjandet.

Inhandla också en karta där du kan lägga upp en resplan. Väl på plats i landet är det perfekt att ha med sig boken och kartan i ryggsäcken. Stadskartor i pappersformat finns också som regel att få gratis från turistinformationen i respektive stad, eller från hotellet eller vandrarhemmet du bor på.

För den mer tekniskt lagda finns det dessutom flera praktiska rese-appar som du kan ladda ner och använda i mobilen. Några exempel är Google Maps och Tripadvisor Med hjälp av dessa appar kan du hitta restauranger, matbutiker, hotell, sjukhus, ambassader, marknader och mycket mer. Tänk dock på att många av dessa appar kan behöva wifi för att fungera och det inte är självklart att du alltid har tillgång till just wifi överallt på din resa.


Kommunikation

När du reser vill du helst undvika onödigt dyra mobilkostnader. Stäng därför av din mobildata och använd dig av endast wifi under din resa om du reser utanför EU. Det fungerar även bra att köpa SIM-kort i det land du befinner dig i, det kan du ofta göra i mindre butiker och kiosker på plats. För att detta ska fungera får din telefon inte vara låst till ett visst nätverk. Det kan den vara om du köpte den innan 1 maj 2014. I sådana fall måste du vända dig till din operatör för att låsa upp den. Om du vill använda din egen mobildata går det oftast att köpa till extra surf hos ditt abonnemang, kontrollera detta innan du åker. Det är väldigt bekvämt att använda sig av internet när du reser då du ofta vill söka efter kartor och tips på aktiviteter.

Inom EU tillkommer inte längre några roamingavgifter. Här kan du alltså surfa och ringa för samma kostnad som hemma. Dock kan operatören införa begränsningar för hur mycket surf du kan använda utomlands. Kontrollera vad som gäller för just ditt abonnemang och operatör. Mer information om vad som gäller för roaming inom EU hittar du här.

Det är även vanligt att du vill hålla en viss kontakt med familj och vänner under din resa, särskilt om du är borta under en lite längre period. I dessa fall kan du använda dig av till exempel någon av apparna Skype, WhatsApp, Viber och Facebook Messenger. Du ringer gratis när du är uppkopplad med wifi.



Sidansvarig

Carl Lindberg
Carl Lindberg

Senast uppdaterad: 2024-04-16 av Carl Lindberg