Timpris el

På den här sidan om timpris på el hittar du bland annat följande:

Elbolag som erbjuder timprisavtal
Information om hur det fungerar
Fördelar och nackdelar
Olika faktorer som påverkar

Bästa timprisavtalet just nu (2024)

Det bästa timprisavtalet tecknar du via Greenely. De erbjuder ett elavtal med timpris till inköpspris. Det innebär att du betalar priset för vad elen kostar den timme du faktiskt använder den – Greenely tjänar alltså inga pengar på hur mycket el du förbrukar. Deras smarta app är full av funktioner som optimerar din elkonsumtion och sänker din elräkning.

Konsument.se rekommenderar Greenely.

Se timprisavtal hos Greenely →


Jämför elbolag med timprisavtal

ElbolagAvtalstypBindningstidJämförspris *OmdömeNästa steg
GreenelyTimprisIngenSpotprisVälj elavtal →
TibberTimprisIngenSpotprisVälj elavtal →
FortumTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Cheap EnergyTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Telge EnergiTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Skellefteå KraftTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Stockholms ElbolagTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →
Svealands ElbolagTimprisIngenSe webbplatsVälj elavtal →

Introduktion till timpris för el

Timpris för el är en prismodell där kostnaden för el varierar från timme till timme. Detta skiljer sig från traditionella elavtal där du betalar ett fast pris per kilowattimme eller ett pris som varierar månadsvis eller årsvis. Med timbaserat elpris får du möjlighet att anpassa din elförbrukning efter de timmar då elen är som billigast, vilket kan leda till lägre elräkningar. Detta kräver dock att du har en god förståelse för hur timpriset fungerar och hur det påverkas av olika faktorer som utbud och efterfrågan, väder och tid på dygnet.


Hur fungerar timpris?

Timpriset för el bestäms utifrån en rad olika faktorer och kan variera kraftigt under dygnet. För att kunna ta del av timvis prissättning av el behöver du en så kallad “smart elmätare” installerad i ditt hem. Denna mätare registrerar din elförbrukning timme för timme och skickar informationen till ditt elbolag, som i sin tur fakturerar dig baserat på de aktuella priserna per timme.

Elbolagen köper ofta elen från elbörsen, där priset sätts genom budgivning mellan olika aktörer. Ditt elbolag tar sedan detta pris och lägger till sina egna avgifter och skatter, vilket blir det timbaserade elpris du som konsument betalar.

Det är viktigt att notera att timpris inte bara är en fråga om kostnad. Det ger dig också möjligheten att aktivt bidra till en mer hållbar energianvändning. Genom att förbruka el under de timmar då det är gott om förnybar energi i systemet, som vind- eller solenergi, kan du minska ditt koldioxidavtryck.


Faktorer som påverkar timpriset

Timpriset för el är inte statiskt utan påverkas av en mängd olika faktorer. Här är några av de mest betydande:

 1. Utbud och Efterfrågan: Grundläggande marknadsprinciper som utbud och efterfrågan har stor inverkan. Om det är hög efterfrågan men lågt utbud, stiger priset, och vice versa.
 2. Väderförhållanden: Vind, sol och temperatur kan alla påverka elproduktionen. Mycket vind och sol kan till exempel leda till lägre priser.
 3. Tid på Dygnet: Generellt är elen dyrare under dagtid när efterfrågan är hög och billigare på natten.
 4. Säsong: På vintern kan elpriserna vara högre på grund av ökad efterfrågan för uppvärmning.
 5. Politiska Beslut: Skatter, avgifter och andra politiska beslut kan också påverka elpriset.

Förståelsen av dessa faktorer kan hjälpa dig att bättre planera din elförbrukning och potentiellt spara pengar.


Fördelar och nackdelar med timprisavtal

Att ha ett elavtal baserat på timpris kan ha både för- och nackdelar. Här går vi igenom några av dem:

AspektFördelarNackdelar
EkonomiPotentiella besparingar genom att anpassa elförbrukning till billigare timmar.Exponering för prisfluktuationer kan göra det svårt att budgetera.
MiljöMöjlighet att förbruka el när det är gott om förnybar energi i systemet.
TransparensDetaljerad information om elförbrukning genom smart elmätare.
KomplexitetKräver insikt och planering för att maximera besparingar.
Tekniska kravSmart elmätare krävs, vilket kan innebära en initial kostnad.

Timpris och förnybar energi

Ett av de mest intressanta aspekterna med timbaserade elpriser är dess relation till förnybar energi. När elen produceras från förnybara källor som sol och vind, kan det ofta leda till lägre priser per timme. Detta beror på att förnybar energi inte har några bränslekostnader och kan därför säljas billigare på elmarknaden.

För dig som konsument innebär detta en unik möjlighet att bidra till en mer hållbar energianvändning. Genom att förbruka el under de timmar då det är gott om förnybar energi i systemet, kan du inte bara spara pengar utan också minska ditt koldioxidavtryck.

Det finns även elbolag som erbjuder särskilda “gröna timprisavtal”, där du garanteras el från 100% förnybara källor. Detta kan vara ett bra alternativ för dig som vill göra ett aktivt miljöval.


Hur man övervakar priset

För att dra full nytta av ett elavtal med timpris är det viktigt att hålla koll på prisutvecklingen. Det finns flera sätt att göra detta:

 1. Elbolagets webbplats eller app: Många elbolag erbjuder realtidsinformation om priserna via sin webbplats eller en mobilapp.
 2. E-post eller SMS-aviseringar: Vissa elbolag erbjuder tjänster där du kan få notiser när priset går upp eller ner.
 3. Tredjepartstjänster: Det finns även oberoende webbplatser och appar som samlar in och visar timprisinformation från flera elbolag.
 4. Smart Hem-teknik: Om du har smarta hem-enheter, som en smart termostat, kan dessa ofta programmeras att anpassa elförbrukningen efter timpriset.

Genom att regelbundet övervaka det timbaserade elpriset kan du göra mer informerade beslut om din elförbrukning och potentiellt spara pengar.


Tekniska krav

För att kunna dra full nytta av timpris för el krävs det vissa tekniska förutsättningar. Här är några av de viktigaste:

 • Smart Elmätare: En smart elmätare är nödvändig för att kunna mäta din elförbrukning timme för timme. Många svenska hushåll har redan fått en sådan installerad.
 • Internetanslutning: För att kunna övervaka priset i realtid är det bra att ha en stabil internetanslutning, antingen via dator eller mobil.
 • Kompatibla enheter: Om du planerar att använda smarta hem-enheter för att anpassa din elförbrukning efter ett timbaserat elpris, måste dessa vara kompatibla med din smarta elmätare.
 • Programvara eller app: För att enkelt kunna följa timpriset och din elförbrukning kan det vara bra att ha tillgång till en programvara eller app som erbjuds av ditt elbolag eller en tredje part.

Genom att uppfylla dessa tekniska krav kan du effektivt utnyttja fördelarna med timvis prissättning av el och göra mer informerade val kring din elförbrukning.


Konsumentscenarion

För att ge en mer konkret bild av hur timvis prissättning av el fungerar i praktiken, kan det vara intressant att reflektera över några exempel:

 1. En familj: De bytte till ett timprisavtal och sparade 15% på sin elräkning det första året. De använde en app för att övervaka priset och ställde in sina vitvaror att köra under de billigaste timmarna.
 2. En ensamstående: Personen bor i en liten lägenhet och hade svårt att anpassa sin elförbrukning. Hon upplevde att timpriset var för oförutsägbart och bytte tillbaka till ett fastprisavtal.
 3. Ett företag: Detta mindre företag valde ett timprisavtal för att kunna utnyttja billig nattel för att ladda deras eldrivna arbetsfordon. De rapporterar betydande besparingar.

Timpris och elmarknaden

Timpriset för el är en del av en större dynamik på elmarknaden. Detta prisalternativ har blivit allt mer populärt i takt med att marknaden har liberaliserats och teknologin har utvecklats. Det är också ett sätt för elbolagen att bättre balansera utbud och efterfrågan, vilket i sin tur kan leda till en mer effektiv och hållbar energiproduktion.

Det är viktigt att förstå att timvis prissättning av el inte är en isolerad företeelse, utan interagerar med andra prismodeller och marknadsaktörer. Till exempel kan en ökad användning av den här typen av avtal påverka priset på andra typer av elavtal, som fastpris eller rörligt pris.

För dig som konsument är det bra att ha en förståelse för dessa sammanhang för att göra ett mer informerat val av elavtal.


Vanliga frågor och svar

Hur ofta ändras timpriset?

Det ändras varje timme, baserat på marknadsförhållanden.

Behöver jag en smart elmätare?

Ja, en smart elmätare är nödvändig för att kunna mäta din elförbrukning timme för timme.

Är timvis prissättning av el detsamma som rörligt pris?

Nej, rörligt pris är oftast ett genomsnittspris som ändras månadsvis eller kvartalsvis, medan timpris ändras varje timme.

Kan jag kombinera timpris med förnybar energi?

Ja, det finns elbolag som erbjuder särskilda “gröna timprisavtal” där du garanteras el från 100% förnybara källor.

Är timpris riskfyllt?

Det kan vara riskfyllt om du inte har möjlighet att anpassa din elförbrukning, eftersom priset kan variera kraftigt.


Relaterade sidor


Källor


Sidansvarig

Karin Johansson
Karin Johansson
Elexpert hos Konsument.se
Karin Johansson är huvudansvarig för elområdet på Konsument.se och arbetar dagligen med frågor, information och jämförelser som berör elavtal, elbolag och elpriser. Karin har en lång och gedigen erfarenhet från elbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-05-14 av Karin Johansson