Tandblekning hemma – bäst i test 2023

Är du intresserad av att få vitare tänder genom tandblekning? På den här sidan hittar du:

De bästa tandblekningsprodukterna för hemmabruk 2023
Oberoende information om tandblekningsmetoder
En genomgång av populära produkter
Vanliga frågor och svar om att få vita tänder

Bästa tandblekning 2023

Följande produkter är för närvarande de bästa produkterna för hemmabruk. Fortsätt till respektive webbplats för att läsa mer och göra en beställning.

Som svensk konsument har du som vanligt 14 dagars ångerrätt.

MatkasseEgenskaperBetygNästa steg
Dentway Bäst i test 2023
Komplett blekningspaket med skenor och gel
Även white strips som enklaste metoden
Köp nu
DentaWorks Delad näst bäst i test 2023
Komplett blekningspaket med skenor och gel
Även tandblekningsstrips och penna
Köp nu
Confident Smile Delad näst bäst i test 2023
Komplett blekningspaket med skenor och gel
Även tandblekningsstrips och penna
Köp nu

Få vitare tänder genom att bleka dem

Många människor i Sverige drömmer om vita, glänsande tänder. En av de mest populära metoderna för att få vita tänder är med hjälp av tandblekning. Det innebär att man använder en speciell produkt för att bleka tänderna och därmed få dem vitare. Det finns olika sätt att bleka tänderna, och det finns både professionella tandblekningsbehandlingar och produkter för hemmabruk. Informationen på den här sidan fokuserar på det sistnämnda som är den mest tillgängliga och kostnadseffektiva metoden för flest svenskar.


Vanliga metoder

Det finns flera olika metoder för att bleka tänderna hemma. En av de mest populära metoderna är att använda tandblekningspennor eller tandblekningsgel. Dessa produkter innehåller en blekningsmedel, som tränger in i tandens emalj och bleker bort fläckar och missfärgningar. Det finns också tandblekningskits som innehåller en munskyddande plastskiva, som man fäster på tänderna och täcker området som ska blekas.

Tandblekningspennor

Tandblekningspennor är en vanlig, enkel och bekväm metod för att bleka tänderna hemma. Pennorna innehåller en blekningsmedel, som man applicerar direkt på tänderna med hjälp av pennspetsen. Vanligtvis rekommenderas det att man använder pennorna efter tandborstning på kvällen, och låter blekningsmedlet verka under natten. Efter några dagar bör man börja se resultat. Det är viktigt att följa produktens anvisningar noga, eftersom för höga doser av blekningsmedel kan orsaka irritation i munhålan eller skada på tänderna.

Tandblekningsgel

Tandblekningsgel är en annan metod för att bleka tänderna hemma. Gelen innehåller också blekningsmedel, som man applicerar på tänderna med hjälp av en plastskiva eller en speciell munsköljning. Vanligtvis rekommenderas det att man använder gelen en gång per dag i några veckor, tills man har uppnått önskat resultat. Precis som med tandblekningspennor är det viktigt att följa produktens anvisningar noga, eftersom för höga doser av blekningsmedel kan orsaka irritation i munhålan.


Populära företag och deras produkter

Det finns flera olika företag med produkter för hemmabruk på den svenska marknaden. Några av de populäraste och högst betygsatta är:

Dentways

Dentways är ett företag som erbjuder tandblekningsprodukter för hemmabruk. Deras tandblekningskit innehåller en blekningsgel och en munskyddande plastskiva, som man fäster på tänderna och täcker området som ska blekas. Dentways rekommenderar att man använder kitet en gång per dag i några veckor, tills man har uppnått önskat resultat. Det finns också möjlighet att köpa Dentways tandblekningsgel separat, om man redan har en plastskiva eller vill använda gelen med en annan typ av munskydd.

DentaWorks

DentaWorks är ett annat företag som erbjuder tandblekningsprodukter för hemmabruk. Deras tandblekningspennor innehåller en blekningsmedel, som man applicerar direkt på tänderna med hjälp av pennspetsen. DentaWorks rekommenderar att man använder pennorna efter tandborstning på kvällen, och låter blekningsmedlet verka under natten. Efter några dagar bör man börja se resultat. DentaWorks erbjuder också tandblekningsgel, som man applicerar på tänderna med hjälp av en plastskiva eller en speciell munsköljning.


Fördelar med tandblekning hemma

 1. Vitare tänder: En av de mest uppenbara fördelarna med tandblekning är att det kan ge vita, glänsande tänder. Många människor upplever att vita tänder ger ett mer attraktivt intryck, och kan öka självförtroendet.
 2. Borttagning av fläckar och missfärgningar: Tandblekning kan också hjälpa till att bleka bort fläckar och missfärgningar, som kan orsakas av mat, dryck, rökning eller ålder.
 3. Enkelt och bekväm: Det finns, som sagt, olika metoder för tandblekning, och många av dem är enkla och bekväma att använda hemma.
 4. Kostnadseffektivt: Tandblekning hemma kan vara ett kostnadseffektivt sätt att få vita tänder, jämfört med professionella tandblekningsbehandlingar. Det finns också olika prisnivåer att välja mellan, beroende på vilken produkt eller metod man väljer.
 5. Möjlighet att anpassa behandlingen: Med tandblekning för hemmabruk har man möjlighet att anpassa behandlingen efter sina egna önskemål och behov. Man kan välja hur ofta man vill bleka tänderna, och välja en produkt eller metod som passar den egna munhålan och tandhälsan.

Eventuella nackdelar med tandblekning

 • Kan orsaka irritation i munhålan, såsom tandköttsinflammation eller känslighet för kyla och värme
 • Kan skada tänderna eller emaljen om produkter eller metoder används som inte är lämpliga
 • Resultatet kan vara ojämnt eller misslyckat, och kan kräva professionell hjälp för att rätta till
 • Kan orsaka allergiska reaktioner hos vissa individer
 • Blekningsresultatet kan vara temporärt, och kan kräva uppföljande behandlingar för att bibehålla vita tänder.

Om man som konsument följer tillverkarens rekommendationer så minskar man riskerna för eventuella nackdelar och biverkningar.


Bästa tandkräm för vitare tänder

Det finns många olika tandkrämer på marknaden som lovar att ge vitare tänder. När man väljer tandkräm för att få vitare tänder, är det viktigt att välja en produkt som är säker att använda och som inte skadar tänderna eller tandköttet. Det kan också vara bra att välja en tandkräm som innehåller en form av blekningsmedel, såsom peroxid eller karbamidperoxid.

Det är också viktigt att välja en tandkräm som passar den egna munhålan och tandhälsan, och att följa produktens anvisningar noga.


Alternativa metoder

Det förekommer ibland tips om att t.ex. bakpulver, bikarbonat och gurkmeja kan ha en blekande effekt på tänder. Det saknas dock vetenskaplig evidens som stöd för detta och såväl tänder som tandkött kan ta skada om de utsätts för länge och för mycket.

Vi rekommenderar istället att man använder någon av produkterna som har fått bäst i test och följer instruktionerna.


Vanliga frågor

Vad kostar tandblekning hemma?

Priset för tandblekning hemma kan variera beroende på vilken produkt eller metod man väljer. Det finns tandblekningsprodukter som kostar några hundralappar, men det finns också produkter som kostar flera tusenlappar. Se vår lista med bäst i test för aktuella rekommendationer.

Kan man bleka tänderna som gravid?

Det är inte rekommenderat att bleka tänderna under graviditeten, eftersom det finns en risk att blekningsmedel kan tränga in i kroppen genom munhålan. Det är särskilt viktigt att undvika blekningsprodukter som innehåller peroxid, eftersom det kan orsaka irritation i munhålan och kan skada tandköttet. Det finns också risk för att blekningsmedel kan skada fostret, om det tränger in i kroppen. Det är därför bäst att vänta med tandblekning tills efter graviditeten.

Kan man äta efter tandblekning?

Efter tandblekning är det viktigt att vänta en stund innan man äter eller dricker något, för att ge blekningsmedlet tid att verka. Det rekommenderas att man väntar 20-30 minuter efter tandblekning, innan man äter eller dricker något. Det är också viktigt att undvika mat och dryck som kan missfärga tänderna, såsom kaffe, te, vin och rött kött, efter tandblekning. Man bör också undvika att borsta tänderna efter tandblekning, eftersom det kan skada tandköttet och emaljen.

Referenser

 • 1177.se
 • Folktandvarden.se

Se även: Tandvårdsförsäkring.


Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2023-06-20 av Konsument.se