Bästa VPN 2024

Bästa VPN i Sverige 2024
Billigt VPN – bäst i test
Vad är VPN? Så fungerar det
Skaffa en VPN-tjänst direkt

Bästa VPN-tjänst 2024 (bäst i test)

NordVPN är bästa VPN 2024. Med över 5400 servrar i 60 länder är det den ledande VPN-tjänsten såväl i världen som i Sverige. Du får obegränsad bandbredd och mycket höga surfhastigheter till ett billigt pris.

Konsument.se rekommenderar NordVPN.

Skaffa NordVPN nu →


Jämför VPN-tjänster

VPN-tjänstEgenskaperOmdömeNästa steg
NordVPN Den ledande VPN-tjänsten
Över 5400 servrar i 60 länder
Mycket höga surfhastigheter
Obegränsad bandbredd
Skaffa VPN
Ivacy VPN Populär VPN-tjänst
Använd upp till 5 enheter samtidigt
Mycket höga surfhastigheter
Pengarna tillbaka i 30 dagar
Skaffa VPN

Introduktion

Virtual Private Network (VPN) är en teknik som används för att skapa en säker anslutning mellan en användare och en server. Detta görs genom att skapa en krypterad tunnel mellan en enhet (t.ex. en dator eller en mobiltelefon) och en server, vilket gör det omöjligt för obehöriga att se vad som skickas över anslutningen.

När du använder ett VPN, skickas all din internet-trafik genom en krypterad tunnel till en VPN-server. Denna server kommer att skicka din trafik vidare till internet, men med en annan IP-adress än den du har från din internetleverantör. På så sätt kan du surfa anonymt och dölja din verkliga IP-adress. Detta är särskilt användbart om du befinner dig på en offentlig plats där andra kan se din internetaktivitet, till exempel på en flygplats eller ett café.

Det finns många olika tjänster att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för dina behov. Här är några faktorer att tänka på när du väljer en tjänst:

  • Säkerhet: Se till att välja en tjänst med stark kryptering och säkra protokoll.
  • Stabilitet: Välj en tjänst som har en stabil anslutning och minimalt med nere-tider.
  • Sekretess: Välj en tjänst som inte loggar dina aktiviteter och som har en tydlig sekretesspolicy.
  • Antal servrar: Ju fler servrar en tjänst har, desto bättre valmöjligheter har du.
  • Pris: Jämför priser mellan olika tjänster och välj en som passar ditt budget.
  • Hastighet: Ett VPN kan sakta ner din internetanslutning. Se till att välja en tjänst som har bra hastighet.
  • Användarvänlighet: Se till att välja en tjänst som är lätt att använda.
  • Kundtjänst: Om du stöter på problem med din tjänst, är det viktigt att du kan få hjälp från en kundtjänst.

Fördelar

En av de största fördelarna med att använda ett VPN är den ökade säkerheten och sekretessen. När du använder ett VPN, krypteras all din internet-trafik och döljs bakom en annan IP-adress, vilket gör det omöjligt för obehöriga att se vad du gör online. Detta är särskilt användbart om du befinner dig på en offentlig plats där andra kan se din internetaktivitet, eller om du använder ett offentligt Wi-Fi-nätverk.

En annan fördel med att använda ett VPN är att det möjliggör för dig att kringgå geografiska begränsningar och tillgå innehåll som annars skulle vara otillgängligt i ditt land. Många streamingtjänster, till exempel, har geografiska begränsningar som gör att vissa filmer och TV-serier bara är tillgängliga i vissa länder. Med ett VPN kan du ansluta till en server i ett annat land och därmed tillgå det innehållet.

Nackdelar

En av de största nackdelarna med att använda ett VPN är att det kan sakta ner din internetanslutning. Eftersom all din trafik skickas genom en krypterad tunnel, kan det ta längre tid att ladda sidor och streama innehåll än vad det skulle göra utan VPN. Detta beror på att krypteringen tar extra tid, men det kan också bero på att du ansluter till en server som är långt borta från din plats. Därför är det viktigt att välja en VPN-tjänst med bra hastighet och minimala nere-tider.

En annan nackdel med att använda ett VPN är att det kan vara svårt att veta vilken tjänst som är den bästa för dina behov. Det finns många olika tjänster att välja mellan, och det kan vara svårt att veta vilken som är bäst för dina behov. Därför är det viktigt att jämföra olika tjänster och välja en som erbjuder den säkerhet, stabilitet, sekretess och hastighet som du behöver.


Plattformar

De flesta VPN-tjänster erbjuder appar för olika plattformar, såsom Windows PC, Mac, iPhone (iOS) och Android. Detta gör det enkelt att ansluta till en VPN-server oavsett vilken enhet du använder. Se till att välja en tjänst som har en användarvänlig app och som erbjuder stöd för den plattform du använder.


Användningsområden

En av de vanligaste användningsområdena för ett VPN är att kringgå geografiska begränsningar och tillgå innehåll som annars skulle vara otillgängligt i ditt land. Det kan till exempel gälla streamingtjänster som Netflix, HBO och Hulu, som har geografiska begränsningar för vissa filmer och TV-serier. Med ett VPN kan du ansluta till en server i ett annat land och därmed tillgå det innehållet.

En annan vanlig användning för en VPN-tjänst är att förbättra säkerheten när du använder offentliga Wi-Fi-nätverk. Eftersom offentliga Wi-Fi-nätverk ofta är oskyddade, är det enkelt för obehöriga att se vad du gör online. Med ett VPN kan du skapa en krypterad tunnel mellan din enhet och en VPN-server, vilket gör det omöjligt för obehöriga att se vad du gör.


Olika VPN-protokoll

Det finns olika typer av VPN-protokoll att välja mellan, varav de vanligaste är PPTP, L2TP/IPSec, OpenVPN och IKEv2. PPTP (Point-to-Point Tunneling Protocol) är ett av de äldsta och enklaste protokollen, men det är också det som har den svagaste säkerheten. L2TP/IPSec (Layer 2 Tunneling Protocol/Internet Protocol Security) är ett annat vanligt protokoll som erbjuder bättre säkerhet än PPTP, men det kan vara långsammare.

OpenVPN är ett öppet källkodsprotokoll som erbjuder bra säkerhet och flexibilitet. Det är det mest populära protokollet bland VPN-tjänster, men det kan vara lite komplext att konfigurera. IKEv2 (Internet Key Exchange version 2) är ett snabbt och säkert protokoll som är lämpligt för mobila enheter. Det är också bra på att hantera oavbruten anslutning, så det är ett bra val för användare som behöver en stabil anslutning.


Vanliga frågor

Är VPN-tjänster lagliga i Sverige?

Ja, det är lagligt att använda en VPN-tjänst i Sverige. Det finns dock vissa begränsningar för vad du får göra med ett VPN, såsom att använda den för att bryta mot upphovsrätten eller för att begå brott.

Varför är gratis VPN-tjänster sämre?

Gratis VPN-tjänster är oftast sämre än betaltjänster eftersom de har långsammare hastighet, färre servrar och sämre säkerhet. De kan också logga dina aktiviteter och sälja dina data till tredje part. Det är därför rekommenderat att välja en betaltjänst som erbjuder bra säkerhet, hastighet och kundtjänst.

Vilket VPN är snabbast?

Det beror på din anslutning och vilken VPN-server du ansluter till. Det är därför viktigt att jämföra olika VPN-tjänster och välja en som erbjuder bra hastighet och minimala nere-tider.

Hur säkra är VPN-tjänster?

Det beror på vilken VPN-tjänst du väljer. Välj en tjänst som erbjuder stark kryptering och säkra protokoll, och som inte loggar dina aktiviteter. Det är också viktigt att läsa igenom sekretesspolicyn för tjänsten innan du ansluter.


Sidansvarig

Eva Nilsson
Eva Nilsson
Telekomexpert hos Konsument.se
Eva Nilsson är sakkunnig inom telekomfrågor och har mångårig erfarenhet från branschen. Eva är ansvarig för att informationen om bl.a. mobilabonnemang och mobilt bredband samt uppgifterna om olika mobiloperatörer är relevant och aktuell.

Senast uppdaterad: 2024-03-11 av Eva Nilsson