Mobilt bredband

Ute efter att teckna ett mobilt bredband? Då har du hittat rätt!

Bästa mobila bredbandet 2022
Välj & vraka bland mobila bredband
Allt du behöver veta
Få svar på dina frågor

Lista: Bäst mobilt bredband 2022

Använd tabellen nedan för att jämföra mobila bredband från svenska operatörer. Besök operatörernas webbplats för att läsa mer och skaffa ett mobilt bredband. Kom ihåg att du som konsument alltid har 14 dagars ångerrätt om du har ingått ett distansavtal via Internet.

 OperatörProduktPris/månDataHastighetStartMobilnätBesök
1
Hallon Mobilt BredbandMobilt Bredband Liten89 kr5 GB/mån62 Mbit/s0 krTreBesök
2
Hallon Mobilt BredbandMobilt Bredband Stor149 kr20 GB/mån62 Mbit/s0 krTreBesök
3
Telenor Mobilt BredbandMobilt Bredband249 kr40 GB/mån150 Mbit/s250 krTelenorBesök
4
Telenor Mobilt BredbandMobilt Bredband349 kr100 GB/mån150 Mbit/s250 krTelenorBesök
5
Telenor Mobilt BredbandMobilt Bredband449 kr200 GB/mån150 Mbit/s250 krTelenorBesök

Uppgifterna uppdateras regelbundet men kontrollera alltid de dagsaktuella villkoren på respektive webbplats.


När bredband först introducerades handlade det för privatpersoner oftast om bättre varianter av vanliga internetanslutningar som med hjälp av modem anslöt till internet. Dessa anslutningar blev med tiden allt bättre och snabbare, framför allt när fiberoptiska anslutningar började bli vanliga var det möjligt med riktigt snabba internetanslutningar. Parallellt med denna utveckling genomgick mobiltelefonen en revolution från att endast ha varit till för att ringa och kanske skicka sms med till att bli fullfjädrade handburna datorer och mediacenter. Detta innebar att nätet behövde vara tillgängligt även utanför bostaden och arbetsplatsen vilket ledde till en utveckling av mobilt bredband.

3G ersatte 2G i början av 2000-talet och innebar en rejäl förbättring av internethastigheten. Tekniken har förbättrats avsevärt under åren och idag kan man få hastigheter upp till 32Mbit/s. Även om det är en klar ökning räcker det många gånger inte till och operatörerna valde därför 2010 att lansera 4G med en teknik som kallas LTE. Med denna teknik får du en hastighet mellan 40 till 50 Mbit/s. Skall du skaffa mobilt bredband till din mobil bör du först och främst jämföra de olika operatörernas täckningskartor och se vilken eller vilka operatörer som har bra täckning för 4G i de områden du brukar vistas i. När täckning för 4G saknas går nämligen modemet över till 3G-nätet vilket ger dig lägre hastigheter än de du faktiskt betalar för.


Att välja rätt abonnemang

Mobilt bredbandNär du skaffar mobilt bredband är det som regel i formen av ett abonnemang. Vill du bara kunna surfa lite i mobilen och inte har så stora krav på datamängd eller hastighet kan ett kontantkort vara det billigaste alternativet. Kommer du att använda det mobila bredbandet som en ersättning till ett fast bredband och använda det regelbundet är det bättre med ett abonnemang.

Ett billigt abonnemang har ofta låg datamängd, kanske bara ett par gigabyte. Ett par gigabyte data kanske räcker för dig men gör det inte det måste du ”fylla på” med jämna mellanrum och behöver du göra det är sällan billiga abonnemang det billigaste. Du bör då istället leta efter ett abonnemang med en större datamängd, eller kanske ett abonnemang utan begränsning. Surfar du mycket i mobilen är ofta ett abonnemang med surf utan gräns bäst.

Mobilt bredband på resan

Att surfa utomlands har tidigare fört med sig stora kostnader eftersom avgifterna för roaming varit höga. Dessa avgifter har nu tagits bort inom EU och EES-länder. Vissa operatörer har förändrat sina abonnemang inför roaming-avgiftens borttagande så att abonnemangen inte fungerar utomlands eller så att ett abonnemang som har fri surf i Sverige har begränsad surf utomlands. Reser du mycket i länder utanför EU och EES gäller det att du hittar en operatör som har det bästa priset för just de länder du kommer att resa i. Ett tips är att skaffa ett abonnemang med obegränsad surf om du skall ut och resa eftersom du troligen kommer att använda kartfunktioner och annat en hel del under resan och det är oftast dyrt att debiteras per använd megabyte. Under resan är det också praktiskt att ständigt ha tillgång till internet för att kunna boka hotell, tåg- eller flygbiljetter, leta efter sevärdheter och kunna hålla kontakt med familj och vänner via mail och sociala medier. Reser du väldigt mycket i ett land utanför EU/ESS kan det ibland vara billigare att skaffa ett kontantkort i landet du besöker.

Mobilt bredband i bostaden

Det finns många anledningar att använda mobilt bredband i bostaden. Du kanske inte vill betala för fast telefoni som du aldrig använder och du kanske heller inte vill betala för fiber. Då är mobilt bredband en bra lösning. Här är det viktigt att göra research och jämföra olika erbjudanden innan du tecknar dig för ett abonnemang om du vill vara säker på att få ut så mycket som möjligt av ditt bredband till en så låg kostnad som möjligt.

Hastighet

Ett snabbt och stabilt mobilt bredband kräver god täckning. Även vid val av mobilt bredband krävs det att du studerar teleoperatörernas täckningskartor. Skulle din bostad ligga i utkanten av området på kartan som visar god täckning, fråga grannar och bekanta i området om de har bra täckning och vilka operatörer de använder. En god idé kan också vara att först se om den operatören du tror är bäst för din bostad har något prova-på erbjudande. När du utnyttjar ett sådant erbjudande bör du gör ett eller ett par hastighetstest. Det finns webbsajter för detta, till exempel Bredbandskollen. Ett bredband marknadsförs ofta med en hastighet, till exempel 20–60 megabit per sekund men det här är en teoretisk hastighet som sällan går att uppnå i verkligheten. Kommer du främst att använda ditt bredband till att skicka email och betala räkningar med behöver du inte någon högre hastighet men vill du spela online-spel eller streama film kommer du att behöva ett bredband med hög hastighet.

Datamängd

Vad du kommer att använda bredbandet till styr också ditt val av mobilt bredband. Bor du ensam och varken streamar film eller musik räcker ett abonnemang med en begränsad datamängd ofta. Bor ni flera i hushållet är ett abonnemang med fri surf att föredra. Tänk på att ett billigt abonnemang med begränsad datamängd kan bli dyrt om du måste köpa extra surfmängd. Är ni flera som skall använda bredbandet behövs också en bra router.

Tillbehör

Ett mobilt bredband som du använder i din mobil kommer i form av ett SIM-kort, inget mer. Skall du ha mobilt bredband till en dator, laptop eller stationär, krävs det däremot ett modem. Dessa modem är små, påminner om USB-minnen och fungerar bra om det bara är en dator i bostaden som skall kopplas upp med hjälp av ett mobilt bredband. Bor det fler människor i bostaden som också vill koppla upp sig är oftast WiFi den bästa lösningen och då behöver du en router.

Har du studerat täckningskartor och kommit fram till vilken operatör som verkar vara bäst just där du bor bör du tänka till över vilken hastighet och vilken datamängd du behöver. Det avgör om det är lämpligast att du tecknar ett abonnemang som kommer med en router eller om du bara vill ha ett SIM-kort och köper routern separat. Det är ofta möjligt att få en router till ett mycket bra pris om du köper den i ett paket tillsammans med ett abonnemang för mobilt bredband, men är den aktuella routern bra? Det är inte enkelt att själv ta reda på men det finns mängder med webbsidor som testar teknikprylar, bland annat routrar. Gör därför en sökning och se om det finns någon test för just den routern som ingår i paketet (vilket det nästan garanterat gör). Verkar inte routern vara tillräckligt bra eller har du inte bra täckning just där du bor kan det vara bättre att köpa en dyrare router med bättre prestanda. För att få bra WiFi-täckning i hela bostaden kan det också vara nödvändigt med en eller ett par strategiskt placerade förstärkare som skickar ut WiFi i hela bostaden.

Nackdelar med mobilt bredband

Mobilt bredband är bra på många sätt. Det ger dig möjlighet att till exempel titta på en film under en resa eller att säga upp din dyra fasta telefoni utan att förlora tillgång till internet. Innan du säger upp din fasta telefoni måste du dock verkligen vara helt säker på att det finns bra täckning där du bor. Mobilt bredband är inte tillgängligt i hela landet, i stora delar av landet finns det inte täckning alls eller så dålig täckning att bredbandet får väldigt låg kapacitet vad gäller hastighet. Har du behov av en riktigt snabb internetanslutning till exempel för att titta på streamad film eller för att ladda ner film eller musik är det inte alltid som mobilt bredband har kapacitet nog. I så fall är vanligt bredband att rekommendera och den dator du använder för att ladda hem eller för att streama film bör vara ansluten med kabel, inte med WiFi.


Vanliga frågor

✅ Hur mycket surf behöver jag?

Det beror helt på hur du kommer att använda ditt bredband. Om du streamar mycket film, laddar ned stora filer eller spelar onlinespel behöver du mer än om du bara kollar din mail och betalar räkningar. Använder du ditt bredband mycket kan det vara frestande att välja ett erbjudande som ger dig ”fri surf”, men ha i åtanke att detta inte betyder ”obegränsad surf”. I de flesta fall får du en ganska stor fri surfvolym att använda varje månad, men om du skulle gå över denna kommer hastigheten att begränsas av operatören under resten av månaden. Dessa begränsningar kan vara ganska betydande. När du jämför olika alternativ ska du alltså inte bara titta på om ett abonnemang erbjuder fri surf, utan också på hur stor den fria volymen faktiskt är. Det är svårt att ge en exakt uppskattning av hur många gigabyte per månad som krävs eftersom det varierar så stort mellan användare. Vad du kan göra är att kontrollera hur lätt det är att uppgradera ditt abonnemang innan du väljer att teckna det. Märker du att du snabbt får slut på din valda surfmängd är det då relativt smärtfritt att öka den.

✅ Vad kan jag göra åt ett långsamt bredband?

Märker du att den hastighet du får med ditt mobila bredband i din bostad är i underkant och att filmen du tittar på ofta ”buffrar”, det vill säga pausar tills uppkopplingen hinner ifatt, finns det botemedel. En antenn på husets utsida som fångar upp signalen och som leder in signalen via en kabel till en router kan markant öka hastigheten då signalen annars tappar i styrka när den går igenom husets vägg. Har du inte stora problem med hastigheten kan det räcka att skaffa ett bättre modem som du placerar i ett fönster. Fungerar ditt bredband bra och det enda problemet du har är att filmen buffrar när du streamar går det ofta att göra inställningar på din filmtjänsts hemsida. Inställningarna sänker visserligen bildkvaliteten något men gör att du kan titta utan irriterande buffring.

✅ Hur fungerar täckning för mobilt bredband?

Man kan generellt sett säga att södra Sverige har mycket bra täckning för mobilt bredband. Det är bättre i städer än på landsbygd men bor du inte i radioskugga bakom ett berg eller mitt ute i en stor skog bör det finnas möjlighet att skaffa ett snabbt och bra mobilt bredband och det finns då flera operatörer att välja mellan. Skulle du däremot bo i norra Norrlands inland är täckningen och valfriheten desto sämre. Operatörerna delar ofta på nät. Det finns operatörer som delar ett så kallt ”turbo 3G-nät” som täcker en stor del av Sverige men som kanske inte ger den allra snabbaste anslutningen. 4G-nät mest utbyggt i södra Sverige och främst i tättbebyggda områden. När 4G inte har täckning går det automatiskt över till 3G så du behöver inte oroa dig för att tappa uppkopplingen. Det finns nät som täcker större delen av Sverige, även norra Norrlands inland. De täcker 95% av Sveriges yta och når 99,8% av befolkningen. Då det bygger på det gamla NMT 450-frekvensen når det inte upp i några svindlande hastigheter men vill du bara kunna skicka och ta emot email och betala räkningar är hastigheten fullt tillräcklig.


Referenser

  1. “Telekområdgivarna”
  2. “PTS”

Sidansvarig

Eva Nilsson
Eva Nilsson
Telekomexpert hos Konsument.se
Eva Nilsson är sakkunnig inom telekomfrågor och har mångårig erfarenhet från branschen. Eva är ansvarig för att informationen om bl.a. mobilabonnemang och mobilt bredband samt uppgifterna om olika mobiloperatörer är relevant och aktuell.

Senast uppdaterad: 2021-12-15 av Eva Nilsson

Du är här: Hem » Mobilt bredband