Samla lån – bäst ränta

Samla lån och krediter
Bästa samlingslån just nu
Samla alla dina dyra lån
Även med dålig kreditvärdighet
Samla alla lån på ett ställe

Bästa samlingslånet 2024 (bäst i test)

Det bästa sättet att samla lån och krediter på är via Likvidum. Tack vare att de jämför många olika banker och andra långivare så kan de hitta de bästa villkoren just för dig. Fyll i en helt kostnadsfri ansökning på bara 2 minuter så har du tagit det första steget mot att sänka din månadskostnad.

Konsument.se rekommenderar Likvidum.

Samla lån via Likvidum →


Jämför samlingslånen med de bästa räntorna

Följande långivare erbjuder låga räntor och bra villkor för låntagare:

LångivareOmdömeLånebeloppRäntaAnmärkningNästa steg
Likvidum
Likvidum
5 000 kr - 600 000 kr4,95% - 25,95% OKAnsök nu →
Lendo
Lendo
10 000 kr - 600 000 kr4,70% - 33,75% OKAnsök nu →
Coop
Coop
15 000 kr - 600 000 kr5,20% - 16,95% NejAnsök nu →
Zmarta
Zmarta
5 000 kr - 600 000 kr4,95% - 29,40% OKAnsök nu →
Enklare
Enklare
5 000 kr - 600 000 kr5,07% - 33,46% OKAnsök nu →
Anyfin
Anyfin
1 000 kr - 300 000 kr6,48% - 19,90% NejAnsök nu →

Vad är samlingslån? Hur kan jag samla mina lån?

Ett samlingslån är en typ av lån som används för att samla flera mindre lån och skulder till ett enda större lån. Detta innebär att en person som har flera olika skulder, såsom t.ex. kreditkortsskulder och snabblån, kan ersätta dem med ett enda lån. Det primära syftet med ett samlingslån är att förenkla skuldhanteringen och ofta att sänka den totala månadskostnaden eller räntan.

Att samla lån kan innebära att man får en lägre total räntekostnad över tid, då flera små lån och krediter ofta har högre räntor än ett större lån. Dessutom kan det hjälpa till att ge en klarare överblick över skuldsituationen, eftersom man endast behöver hålla reda på en betalning varje månad istället för flera.


Varför vill man samla lån och krediter

Att samla lån och krediter kan vara en strategisk åtgärd för att förbättra ens finansiella situation. De vanligaste anledningarna till att personer väljer att göra detta inkluderar:

1. Ökad överskådlighet i ekonomisk hantering

Att hantera flera skulder med olika förfallodatum, räntor och betalningsvillkor kan vara en utmaning. Det kan leda till förvirring och öka risken för försenade betalningar. Genom att samla alla skulder under ett enda lån blir det lättare att hålla koll på betalningar, räntor och avbetalningsplan, vilket ger en bättre översikt och kontroll över den egna ekonomin.

2. Minskade månadskostnader

Varje lån och kredit kommer med sin egen uppsättning av administrativa avgifter och räntekostnader. Genom att konsolidera skulder kan man ofta uppnå en lägre total månadskostnad. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer med stram budget, då det frigör pengar varje månad som kan användas för andra viktiga utgifter eller sparas.

3. Möjlighet till lägre räntor

Krediter med små belopp, som kreditkort och snabblån, tenderar att ha högre räntor jämfört med större privatlån. Genom att samla lån till ett större kan man ofta förhandla fram en lägre totalränta, vilket minskar den totala räntekostnaden över tid.

4. Förbättring av kreditvärdigheten

Att ha många utestående lån kan ses negativt av kreditbedömare. Genom att konsolidera dessa till ett enda lån och följa en regelbunden återbetalningsplan, kan man visa på ansvarsfullt lånebeteende, vilket kan leda till en förbättrad kreditvärdighet.

5. Psykologisk lättnad och minskad stress

Att hantera flera skulder kan vara psykologiskt påfrestande och skapa betydande stress. Att samla dessa skulder kan minska denna stress och ge en känsla av större kontroll över den egna ekonomiska situationen.

6. Möjlighet till längre återbetalningstid

I vissa fall kan samlingslån erbjuda längre återbetalningstider, vilket kan vara fördelaktigt för att sprida ut kostnaden och minska den månatliga belastningen på budgeten.

Dessa faktorer bidrar till varför många väljer att samla lån och krediter, i syfte att skapa en mer hanterbar och kostnadseffektiv skuldsituation.


Fördelar och nackdelar

När man överväger att samla sina lån och krediter, är det viktigt att förstå både fördelarna och nackdelarna med ett sådant beslut.

Fördelar:

 • Ökad ekonomisk översikt: Ett samlingslån förenklar hanteringen av din skuldbörda, vilket underlättar budgetering och ekonomisk planering.
 • Potentiellt lägre räntor: Att samla flera lån med högre räntor till ett lån med en lägre ränta kan minska den totala räntekostnaden över tid.
 • Minskad stress och förvaltningsbörda: Att ha ett lån istället för flera minskar den psykologiska bördan och gör det lättare att hålla koll på ekonomin.
 • Förbättrad kreditvärdighet: Regelbundna betalningar på ett samlingslån kan förbättra din kreditvärdighet, speciellt om du tidigare missat betalningar på mindre lån.

Nackdelar:

 • Längre återbetalningstid: Att samla lån med bäst ränta kan innebära en förlängd återbetalningstid, vilket teoretiskt sett (men oftast inte) kan leda till högre total räntekostnad över tid.
 • Potentiella avgifter: Avgifter såsom uppläggningsavgifter eller avgifter för tidig återbetalning kan tillkomma vid sammanslagning av lån.
 • Risk för ökad skuldbörda: Med lägre månadskostnader kan det finnas en frestelse att öka lånebeloppet, vilket kan leda till högre skuldbörda över tid.
 • Risk för fastighetsbelåning: Om samlingslånet kräver säkerhet kan det innebära en risk att belåna din bostad, vilket ökar risken för att förlora hemmet vid oförmåga att betala lånet.

Det är viktigt att noggrant överväga dessa aspekter i relation till din personliga finansiella situation innan du fattar ett beslut om att samla dina lån och krediter.


Så gör du för att samla dina lån till låg ränta

Att samla dina lån till en lägre ränta kan göras enkelt och effektivt, särskilt om du använder de resurser som finns tillgängliga här på Konsument.se. Processen kan brytas ner i några enkla steg:

 1. Välj en låneförmedlare: Här på Konsument.se kan du enkelt välja en pålitlig låneförmedlare. Dessa tjänster hjälper dig att jämföra erbjudanden från upp till 40 olika långivare, vilket ger dig en bred överblick av de bästa tillgängliga alternativen för att samla lån med låg ränta.
 2. Ansök om ett lån: Genom låneförmedlaren, fyll i en enkel ansökan för att samla dina lån. Du behöver vanligtvis bara ange grundläggande information om din ekonomiska situation och hur mycket du vill låna.
 3. Få förslag från långivare: Efter att din ansökan har behandlats, kommer du att få en lista med låneerbjudanden från olika långivare. Dessa erbjudanden kommer att inkludera information om räntor, villkor och eventuella avgifter.
 4. Välj det bästa erbjudandet: Granska erbjudandena noggrant och välj det som erbjuder de bästa villkoren för din situation. Se till att ta hänsyn till räntor, återbetalningstid och eventuella avgifter.
 5. Slutför processen: När du har valt det bästa erbjudandet för att samla lån med lägre ränta, slutför processen genom att acceptera låneavtalet. Den valda långivaren kommer sedan att använda det beviljade lånet för att lösa dina befintliga skulder, och du kommer framöver bara ha en skuld att betala av.

Denna process är utformad för att vara så enkel och bekväm som möjligt för dig som konsument. Genom att använda en låneförmedlare kan du spara både tid och pengar, och framför allt göra processen att samla lån till en mycket smidig upplevelse.

Ansök nu via Lendo →


Samla lån utan UC – är det möjligt?

En vanlig fråga bland de som vill samla sina lån är om det är möjligt att göra det utan att en kreditupplysning görs via Upplysningscentralen (UC). Här är vad du behöver veta:

Vad är UC?

UC är Sveriges största kreditupplysningsföretag. De flesta banker och finansinstitut använder UC för att göra kreditupplysningar. En kreditupplysning via UC registreras och kan påverka din kreditvärdighet om du har för många förfrågningar inom en kort tidsperiod.

Samla lån utan UC

Det är möjligt att ansöka om och få ett samlingslån utan att en kreditupplysning görs via UC. Vissa långivare använder alternativa kreditupplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode, vilka inte registrerar sina förfrågningar på samma sätt som UC.

Fördelar

 • Ingen registrering hos UC: Förfrågningar hos alternativa kreditupplysningsföretag syns inte i UC:s register.
 • Bättre chanser att godkännas: Färre UC-förfrågningar kan öka dina chanser att bli godkänd för ett lån.

Nackdelar

 • Högre räntor och avgifter: Lån utan UC kan ofta ha högre räntor och avgifter eftersom långivaren tar en högre risk.
 • Begränsat utbud av långivare: Inte alla långivare erbjuder att samla lån utan UC, vilket kan begränsa dina alternativ.

Det är viktigt att noggrant jämföra erbjudanden från olika långivare och överväga både räntor och villkor innan du beslutar dig för ett samlingslån, oavsett om det är med eller utan UC.

Konsument.se rekommenderar att du väljer en låneförmedlare som använder sig av UC (som t.ex. Lendo) eftersom det bara registreras en upplysning och du kan få erbjudanden från upp till 40 olika långivare med bättre villkor.


Samla lån med låg eller dålig kreditvärdighet

Att hantera en situation där man behöver samla lån medan man har en låg eller dålig kreditvärdighet kan vara utmanande, men det finns vägar att navigera genom denna process.

A. Förstå din kreditvärdighet

Att förstå varför din kreditvärdighet är låg är ett första viktigt steg. Är det på grund av tidigare missade betalningar, stora skulder eller ett flertal kreditförfrågningar? Denna insikt är viktig för att kunna ta informerade beslut och planera dina nästa steg. Om skälet till din låga kreditvärdighet är utestående skulder, kan det vara klokt att först fokusera på att minska dessa innan du överväger att samla dina lån.

B. Alternativ för låg kreditvärdighet

Det finns långivare som specialiserar sig på kunder med lägre kreditvärdighet som vill samla lån. Dessa långivare är ofta mer flexibla men det är viktigt att vara medveten om att högre räntor och avgifter ofta tillkommer för att kompensera för den högre risk de tar.

C. Lån utan UC

Ett alternativ kan vara att ansöka om lån utan UC. Dessa lån använder alternativa kreditupplysningsföretag och kan vara ett alternativ om du har många förfrågningar registrerade hos UC. Dock kan dessa lån ha högre räntor och avgifter.

D. Medlåntagare som en lösning

Att inkludera en medlåntagare med stabil ekonomi och god kreditvärdighet kan öka chanserna att få bästa samlingslånet godkänt och till bättre villkor. Det är dock viktigt att medlåntagaren är fullt medveten om det ansvar och de risker som följer med att vara medlåntagare.

E. Säkerhet för lånet

I vissa fall kan det krävas att du ställer något som säkerhet för lånet, exempelvis din bostad. Detta kan öka chanserna att få lånet godkänt men innebär en högre risk, då du kan förlora säkerheten vid utebliven betalning.

F. Överväga för- och nackdelar

Innan du beslutar dig för att samla dina lån är det kritiskt att väga för- och nackdelarna, särskilt i en situation med låg kreditvärdighet. Ibland kan det vara mer fördelaktigt att först arbeta på att förbättra din ekonomiska situation och kreditvärdighet.


Möjligheter att samla lån med betalningsanmärkning

Att samla lån när man har en betalningsanmärkning kan uppfattas som en stor utmaning, men det finns möjligheter även under dessa omständigheter. Det är viktigt att noggrant utforska tillgängliga alternativ och förstå de specifika krav som kan gälla.

Utmaningen med betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning kan betydligt minska chanserna att bli godkänd för traditionella lån, eftersom den signalerar en tidigare oförmåga att uppfylla finansiella åtaganden. Detta kan få långivare att se dig som en högre risk.

Långivare som accepterar betalningsanmärkningar

Det finns dock vissa långivare och kreditinstitut som är villiga att överväga låneansökningar även från de som har betalningsanmärkningar. Dessa långivare är ofta specialiserade på att hantera högrisklån.

Viktiga överväganden:

 • Räntor och villkor: Lånen kan komma med högre räntor och strängare villkor för att kompensera för den ökade risken.
 • Beloppsgränser: Beloppet som kan lånas kan vara lägre jämfört med traditionella lån.

Skulder hos Kronofogden

Att hantera och samla lån när man har skulder registrerade hos Kronofogden är en betydligt svårare uppgift, men det finns fortfarande sätt att närma sig denna situation.

Förståelse av Kronofogdens roll

Kronofogden är en myndighet som hanterar skulder och indrivning i Sverige. När en skuld hamnar hos Kronofogden, blir det en offentlig uppgift, vilket kan ha en negativ inverkan på din kreditvärdighet och möjligheten att få nya lån.

Svårigheter med att samla lån

 • Större risk för långivare: När du har skulder hos Kronofogden ses du som en hög risk för långivare, vilket kan leda till att låneansökningar oftast avslås.
 • Begränsade alternativ: Många traditionella banker och långivare kommer inte att bevilja lån till personer med skulder hos Kronofogden.

Samla lån med skulder hos Kronofogden

Långivaren Nstart har hjälpt över 13 000 svenska kunder att samla sina lån trots dålig kreditvärdighet. De är specialiserade på att hjälpa kunder med betalningsanmärkningar och skulder hos Kronofogden. Som konsument kan du kostnadsfritt ansöka om ett lån upp till 500 000 kr och se om Nstart har möjlighet att hjälpa dig.

Ansök nu hos Nstart →

Om du får avslag även hos Nstart

 • Kontakta Kronofogden: Nästa steg är att kontakta Kronofogden för att diskutera din situation och möjliga lösningar. De kan erbjuda råd om skuldsanering eller andra åtgärder som kan underlätta din situation.
 • Skuldsaneringslån: I vissa fall kan det vara möjligt att ansöka om skuldsaneringslån från specialiserade finansinstitut eller via kommunens socialtjänst. Dessa lån är specifikt utformade för att betala av skulder och kan hjälpa till att konsolidera och hantera din ekonomiska situation bättre.

Vikten av en realistisk plan

 • Budgetering och finansiell rådgivning: Det är viktigt att upprätta en realistisk och hållbar budget samt att kanske söka hjälp från en finansiell rådgivare. Dessa åtgärder kan hjälpa dig att få kontroll över din ekonomi och ta de första stegen mot att bli skuldfri.

Långsiktiga strategier

 • Förbättra din ekonomiska hälsa: På lång sikt är det viktigt att arbeta med att förbättra din ekonomiska situation, vilket kan inkludera att öka inkomster, minska utgifter och regelbundet betala av på skulder.

Att samla lån med skulder hos Kronofogden är en komplex process och det är viktigt att noggrant överväga alla alternativ och potentiella konsekvenser. Professionell rådgivning kan vara ovärderlig i dessa fall.


Många förfrågningar – är det ett hinder?

När du ansöker om att samla lån med bäst ränta kan ett stort antal tidigare kreditförfrågningar vara ett potentiellt hinder.

Påverkan av många kreditförfrågningar

 • Kreditvärdighet: Många kreditförfrågningar inom en kort tidsram kan sänka din kreditvärdighet. Långivare kan tolka detta som tecken på att du är i akut behov av finansiering eller har svårigheter att hantera din ekonomi.
 • Långivares bedömning: Varje kreditförfrågning registreras och är synlig för långivare. Om det finns för många förfrågningar, kan det leda till att långivare blir mer försiktiga med att bevilja ytterligare lån.

Strategier för att hantera många förfrågningar

 • Välj en (1) långivare noggrant: Forska och välj långivare som kanske är mer benägna att överväga din ansökan trots många förfrågningar. Detta kan inkludera långivare som specialiserar sig på lån till personer med komplex ekonomisk historia. Konsument.se rekommenderar Lendo (alternativt Nstart om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden)
 • Tidsaspekt: Om du får avslag igen – vänta en period innan du ansöker om att samla lån. Med tiden minskar effekten av tidigare kreditförfrågningar på din kreditvärdighet.

Lån utan UC

 • Alternativa kreditupplysningsföretag: Överväg att ansöka om lån där kreditupplysningen inte görs genom Upplysningscentralen (UC). Lån som använder andra kreditupplysningsföretag kan vara mindre skadliga för din kreditvärdighet.

Problemen med dyra lån

Att hantera dyra lån och deras konsekvenser är en central aspekt när man överväger att samla lån.

Höga räntor och avgifter

 • Kostnadsbelastning: Dyra lån, särskilt snabblån och kreditkortsskulder, tenderar att ha höga räntor och avgifter. Detta kan snabbt öka den totala skuldbördan och göra det svårt att betala av lånen.
 • Snöbollseffekt: När skulder växer på grund av höga räntor, kan det leda till en snöbollseffekt där skulden blir allt svårare att hantera.

Påverkan på din ekonomisk hälsa

 • Budgetpåverkan: Stora månatliga betalningar för dyra lån kan äta upp en betydande del av din inkomst, vilket begränsar din förmåga att spara eller investera för framtiden.
 • Stress och ekonomisk osäkerhet: Att konstant hantera den ekonomiska bördan av dyra lån kan orsaka betydande stress och osäkerhet.

Fördelarna med att samla dyra lån

 • Lägre räntor: Genom att samla dina lån kan du ofta förhandla fram lägre räntor, vilket minskar den totala kostnaden över tid.
 • Överskådlig betalningsplan: Ett samlingslån förenklar din ekonomiska hantering genom att ersätta flera betalningar med en enda regelbunden betalning.
 • Bättre lånevillkor: Ofta kan man uppnå bättre lånevillkor med ett samlingslån, som längre återbetalningstid och mer flexibla betalningsvillkor.

Viktiga överväganden

 • Total kostnad över tid: Även om månatliga betalningar kan minska genom att samla lån, är det viktigt att räkna ut den totala kostnaden över lånetiden för att säkerställa att det faktiskt är en ekonomisk fördel.
 • Förändring av ekonomiska vanor: Samla inte bara dina lån; se även över och förändra de ekonomiska vanor som ledde till att du tog dyra lån från början.

Kreditupplysning via UC, Creditsafe eller Dun & Bradstreet

När du ansöker om att samla lån, är kreditupplysning en viktig del av processen. Följande är de tre största kreditupplysningsföretagen i Sverige:

UC (Upplysningscentralen)

 • Vanligast i Sverige: UC är det mest använda kreditupplysningsföretaget i Sverige. De flesta banker och finansinstitut använder UC för att bedöma låneansökningar.
 • Påverkan på kreditvärdighet: För många förfrågningar via UC under en kort period kan negativt påverka din kreditvärdighet.
 • Detaljerad information: UC ger en omfattande bild av din ekonomiska historia, inklusive tidigare lån, kreditförfrågningar och betalningsanmärkningar.

Creditsafe och Dun & Bradstreet (Bisnode)

 • Alternativa kreditupplysningsföretag: Dessa företag erbjuder också kreditupplysningstjänster och används ofta av långivare som erbjuder lån utan UC.
 • Mindre påverkan på kreditvärdighet: Förfrågningar genom Creditsafe eller Dun & Bradstreet registreras inte hos UC, vilket kan vara fördelaktigt om du redan har många UC-förfrågningar när du ska samla lån.
 • Varierande information: Informationens omfattning och detaljnivå kan skilja sig från UC, vilket kan påverka långivarnas bedömning.

Vikt av kreditupplysning

 • Långivarens riskbedömning: Kreditupplysning ger långivaren en bild av din ekonomiska stabilitet och förmåga att betala tillbaka lånet.
 • Din kreditprofil: Förstå din egen kreditprofil och hur olika kreditupplysningar kan påverka den. Detta kan hjälpa dig att planera och optimera dina låneansökningar.

Tips vid ansökan

 • Ansök hos en låneförmedlare: Istället för att göra flera ansökningar för mindre belopp så kan du ansöka om att samla lån via en låneförmedlare som t.ex. Lendo och få svar från upp till 40 olika lånebolag.

Bästa långivarna för samlingslån

Att välja rätt långivare är avgörande när du funderar på att samla dina lån.

LångivareOmdömeLånebeloppRäntaAnmärkningNästa steg
Lendo
Lendo
10 000 kr - 600 000 kr4,70% - 33,75% OKAnsök nu →
Likvidum
Likvidum
5 000 kr - 600 000 kr4,95% - 25,95% OKAnsök nu →
Coop
Coop
15 000 kr - 600 000 kr5,20% - 16,95% NejAnsök nu →
Zmarta
Zmarta
5 000 kr - 600 000 kr4,95% - 29,40% OKAnsök nu →
Enklare
Enklare
5 000 kr - 600 000 kr5,07% - 33,46% OKAnsök nu →

Viktiga faktorer att överväga

 • Räntor och avgifter: Jämför räntor och avgifter för att hitta den mest kostnadseffektiva lösningen.
 • Villkor: Se över villkoren för lånen, inklusive återbetalningstid och eventuella förtida återbetalningsavgifter.
 • Kundservice och rykte: Läs recensioner och erfarenheter från andra kunder för att få en bild av långivarens service och pålitlighet.

Rekommenderade långivare för att samla lån

 • Större banker: Ofta erbjuder de stabilitet och konkurrenskraftiga räntor, men kan ha striktare krav för godkännande.
 • Specialiserade långivare: Dessa kan vara mer flexibla när det gäller kreditvärdighet och kan vara ett bättre alternativ för de med en mindre perfekt kreditprofil.

Saker att undvika

 • Långivare med otydliga villkor: Var försiktig med långivare som inte tydligt redovisar sina villkor och avgifter.
 • Extremt höga räntor: Undvik långivare som erbjuder lån med orimligt höga räntor, även om de verkar vara det enda tillgängliga alternativet.

Slutlig bedömning

 • Jämförelsetjänster: Använd jämförelsetjänster som Konsument.se för att snabbt och enkelt jämföra olika långivares erbjudanden.
 • Personlig rådgivning: Om du känner dig osäker, överväg att tala med en finansiell rådgivare för att hitta det bästa alternativet för din situation.

Kom ihåg: Att välja rätt långivare för att samla dina lån är en viktig del av processen.


Exempel: Från smålån till samlingslån

För att bättre förstå fördelarna med att samla lån, låt oss titta på ett praktiskt exempel. Detta scenario illustrerar hur en person med flera smålån och krediter kan gå över till ett samlingslån och vilka effekter det kan ha på deras ekonomi.

Ursprunglig situation

 • Många smålån och krediter: Anna har fem olika lån och kreditkortsskulder med varierande räntor och återbetalningstider.
 • Hög total månadskostnad: De sammantagna månatliga betalningarna är höga på grund av de olika räntorna och avgifterna.
 • Ekonomisk stress: Annas ekonomi är ansträngd, och hon har svårt att hålla reda på alla olika betalningar.

Processen att samla lån

 • Låneförmedlare: Anna använder en låneförmedlare för att ansöka om samlingslån och får erbjudanden från flera långivare.
 • Väljer bästa erbjudandet: Hon väljer det erbjudande som ger henne lägst ränta och mest fördelaktiga villkor.
 • Ett enda lån: Alla hennes tidigare lån och skulder konsolideras nu till ett enda lån.

Resultatet

 • Lägre månadskostnad: Genom att samla sina lån har Anna lyckats minska sin totala månadskostnad.
 • Överskådlig ekonomi: Med endast en månatlig betalning att hantera, har Annas ekonomiska hantering blivit mycket enklare och mindre stressande.
 • Bättre lånevillkor: Anna har nu bättre lånevillkor, inklusive en längre återbetalningstid, vilket ger henne mer finansiell flexibilitet.

Långsiktiga effekter

 • Förbättrad kreditvärdighet: Genom regelbundna betalningar och minskad skuldbörda förbättrar Anna sin kreditvärdighet över tid.
 • Ekonomisk stabilitet: På lång sikt har Anna möjlighet att stabilisera sin ekonomi och till och med börja spara pengar.

Detta exempel visar hur sammanslagning av lån kan förenkla ekonomisk hantering och bidra till en mer stabil ekonomisk framtid. Nyckeln ligger i att noggrant jämföra och välja det erbjudande som bäst passar din ekonomiska situation. Du kan t ex göra det hos Lendo som vi har utsett till vår “Samla lån bäst i test” låneförmedlare.


Dina rättigheter som låntagare

Som låntagare är det viktigt att vara medveten om dina rättigheter. Denna kunskap ger dig styrka och säkerhet i processen att samla lån. Här belyser vi de viktigaste rättigheterna och skyldigheterna som du bör känna till.

RättighetBeskrivning
Tydlig informationLångivare måste ge tydlig och förståelig information om samlingslånets alla villkor, inklusive räntor, avgifter och återbetalningsplan.
Rättvis bedömningDin låneansökan ska bedömas objektivt baserat på din ekonomiska situation, utan diskriminering.
SekretessDina personliga och ekonomiska uppgifter ska skyddas enligt dataskyddslagar.
ÅngerrättDu har vanligen 14 dagars ångerrätt efter att låneavtalet ingåtts.
FörhandsinformationDu ska få all relevant information om lånet innan avtalet ingås.
ReklamationsrättOm du känner dig felbehandlad eller om det finns problem, har du rätt att reklamera till långivaren eller relevanta myndigheter.
Ansvarsfullt LångivandeLångivare ska inte uppmuntra till oansvarig låntagning och bör göra en noggrann kreditbedömning.

Denna tabell ger en tydlig översikt över de viktigaste rättigheterna du har som låntagare. Det är viktigt att vara medveten om dessa för att kunna fatta välgrundade beslut och hantera din ekonomi på ett ansvarsfullt sätt.


Vanliga frågor om att samla lån och få bäst ränta

Kan jag samla lån om jag har en betalningsanmärkning?

Ja, det är möjligt att samla lån även med betalningsanmärkningar, men det kan vara svårare att hitta långivare och villkoren kan vara mindre fördelaktiga.

Är det kostnadsfritt att använda en låneförmedlare?

Ja, låneförmedlare erbjuder normalt sina tjänster utan kostnad för låntagaren. De får istället ersättning av långivarna för eventuella förmedlade lån.

Vad händer om jag inte kan betala mitt samlade lån?

Om du har svårigheter att betala ditt samlade lån, bör du omedelbart kontakta din långivare för att diskutera möjliga lösningar, som en omstrukturerad betalningsplan.

Hur länge tar det att samla lån?

Processens längd varierar, men när du väl har ansökt och blivit godkänd, kan sammanslagningen av dina lån ofta genomföras inom några dagar till veckor.

Kan jag samla lån från olika långivare?

Ja, syftet med att samla lån är just att kombinera skulder från olika källor till ett enda lån hos en långivare.

Finns det en gräns för hur mycket jag kan samla?

Ja, gränsen beror på långivarens policy och din ekonomiska situation. Långivaren kommer att bedöma din betalningsförmåga innan de godkänner ett belopp. Generellt kan man ansöka om att samla lån med bäst ränta upp till 600 000 kr.

Ansök om lån med bäst ränta →


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2024-04-10 av Anders Larsson