Bra lån med låg ränta

Hitta bra lån med låg ränta
Alla lån med riktigt bra villkor
Med eller utan säkerhet
Låna pengar på ett bra sätt

Ett mycket bra lån (2024)

Vår rekommendation om du vill teckna ett bra lån är Lendo. De samarbetar med i stort sett alla bra svenska banker och långivare och kan snabbt och enkelt ge dig ett flertal olika låneerbjudanden med bara en enda ansökning. Du kan låna mellan 10 000 kr och 600 000 kr i upp till 15 år. Ansök på bara 2 minuter – det kostar ingenting.

Konsument.se rekommenderar Lendo.

Ansök via Lendo →

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 34%. Räntespann mellan: 5,20%-33,93%.


Jämför bra låneförmedlare och långivare

LångivareOmdömeLånebeloppLöptidRäntaAnmärkningNästa steg
Lendo
Lendo
10 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år5,20% - 33,93% OKAnsök nu →
Compricer
Compricer
5 000 kr - 600 000 kr2 - 15 år4,70% - 33,75% OKAnsök nu →
Coop
Coop
15 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år5,20% - 16,95% NejAnsök nu →
Likvidum
Likvidum
5 000 kr - 600 000 kr1 - 20 år4,95% - 25,95% OKAnsök nu →
Enklare
Enklare
5 000 kr - 600 000 kr1 - 20 år5,07% - 33,46% OKAnsök nu →
Bank Norwegian
Bank Norwegian
5 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år8,61% - 29,07% NejAnsök nu →

Vad kännetecknar ett bra lån?

Ett bra lån kan definieras genom flera kännetecken som sammantaget bidrar till en sund och hållbar finansiell situation för låntagaren. Här är några av de viktigaste faktorerna:

 1. Rimlig ränta: Ett bra lån erbjuder en ränta som är konkurrenskraftig och rättvis, baserat på låntagarens kreditvärdighet och marknadens aktuella läge.
 2. Skäliga villkor: Villkor som lånetid, återbetalningsplan och eventuella avgifter bör vara tydliga, rättvisa och lättförståeliga.
 3. Flexibilitet: Möjligheten att anpassa lånet efter egna behov, till exempel genom extra inbetalningar utan kostnad eller möjlighet till anpassade återbetalningsplaner.
 4. Ingen överbelastning av låntagarens ekonomi: Ett bra lån ska inte leda till att låntagaren hamnar i en ohållbar ekonomisk situation. Det innebär att lånet ska vara anpassat efter låntagarens betalningsförmåga.
 5. Transparens: Full öppenhet kring alla kostnader och villkor associerade med lånet.
 6. Kundservice och support: Tillgång till god kundservice där låntagare kan få hjälp och svar på frågor som rör lånet.

Dessa kännetecken hjälper till att skapa en lånesituation som är hållbar och gynnsam för både låntagare och långivare.


Så får du en låg individuell ränta

Att få en låg individuell ränta på ditt lån är avgörande för att minska den totala kostnaden för lånet. Här är några steg och strategier som kan hjälpa dig att uppnå detta:

1. Förbättra din kreditvärdighet: En stark kreditvärdighet signalerar till långivare att du är en lågriskkund, vilket kan leda till lägre räntor. Du kan förbättra din kreditvärdighet genom att betala räkningar i tid, minska skulder och undvika frekventa kreditupplysningar.

2. Jämför olika långivare: Det är viktigt att jämföra erbjudanden från olika långivare för att kunna hitta ett bra lån. Använd jämförelsetjänster som Konsument.se för att få en översikt över låneförmedlarna som kan erbjuda de bästa räntorna på marknaden just nu.

3. Välj en lämplig återbetalningstid: En kortare återbetalningstid kan ofta ge en lägre ränta, men det är viktigt att säkerställa att du kan hantera de högre månadskostnaderna.

4. Ansök med en medsökande: Att ha en medsökande med god kreditvärdighet kan också hjälpa till att sänka räntan, eftersom det minskar risken för långivaren.

5. Förhandla med långivaren: Du kan ibland förhandla om räntan, särskilt om du har erbjudanden från andra långivare eller en stark kreditvärdighet.

6. Håll koll på din ekonomi: Att ha en stabil ekonomi och goda inkomster kan hjälpa dig att få en lägre ränta.


Viktiga villkor för ett bra lån utöver räntan

Att hitta ett bra lån innebär att se bortom bara räntan och granska andra kritiska villkor som kan påverka lånet både på kort och lång sikt. Dessa inkluderar:

Förändringsmöjligheter i lånevillkoren: Sök efter lån där du har möjlighet att anpassa villkoren om din ekonomiska situation ändras, såsom möjligheten att pausa betalningar eller ändra återbetalningstiden.

Överkomliga och transparenta avgifter: Var medveten om alla avgifter som är kopplade till lånet. Detta inkluderar inte bara uppläggningsavgifter utan också potentiella kostnader för sent betalda avbetalningar eller ändringar i lånevillkoren.

Förtida inbetalningar: Ett bra lån bör ge dig friheten att göra förtida inbetalningar eller till och med betala av hela lånet i förtid utan extra kostnader. Detta kan hjälpa dig att spara pengar på lång sikt.

Tydlighet och förutsägbarhet: Lånevillkoren bör vara tydliga och förutsägbara. Det bör inte finnas några dolda kostnader eller oklarheter om vad som krävs av dig som låntagare.

Kundtjänst och support: Ett bra lån kommer med tillgång till stöd och rådgivning, så att du kan få svar på dina frågor och hjälp vid behov. Detta inkluderar allt från rådgivning vid ekonomiska svårigheter till teknisk support.

Försäkringar och skydd: Vissa lån erbjuder tilläggstjänster som låneskyddsförsäkring. Bedöm noga om dessa tillägg är värda kostnaden utifrån din personliga riskprofil.

Genom att följa våra rekommendationer här på Konsument.se så kan du känna dig trygg med att du hittar långivare som uppfyller dessa kriterier.


Så hittar du ett bra lån via Konsument.se

För att hitta ett bra lån som passar dina behov och ekonomiska förutsättningar, erbjuder Konsument.se flera användbara resurser och verktyg. Här är en utförlig guide för hur du kan använda vår plattform för att hitta ett lämpligt lån:

Steg-för-steg:

 1. Börja med vår enskilda rekommendation: Högst upp på den här sidan kan du enkelt hitta den låneförmedlare vi rekommenderar – dvs en tjänst som jämför olika låneerbjudanden från flera långivare baserat på de uppgifter du anger. Detta ger en snabb översikt över låneerbjudanden med en enda ansökning.
 2. Detaljerad jämförelse: Om du vill så kan du även använda vår lista med ytterligare låneförmedlare och långivare för att detaljerat se över olika lånealternativ. Här kan du jämföra räntor, avgifter, villkor och andra viktiga aspekter av varje lån.
 3. Ansökningstips: Vi tillhandahåller även tips och råd för hur du fyller i din låneansökan för att öka dina chanser att få lånet godkänt till en bra ränta.
 4. Håll dig uppdaterad: Lånevillkor och marknadsförhållanden kan förändras. Vi ser till att du får aktuell information och uppdateringar som kan påverka dina lånemöjligheter.

Bra långivare som vi rekommenderar

När du letar efter ett bra lån är det viktigt att välja en långivare som är pålitlig, transparent och erbjuder rättvisa villkor. På Konsument.se har vi noggrant utvärderat olika långivare och kan rekommendera följande:

Lendo

Lendo är en välkänd låneförmedlare som erbjuder en användarvänlig jämförelsetjänst. De hjälper dig att snabbt jämföra olika lån från flera långivare, vilket ger dig en bred översikt över dina alternativ. Vi rekommenderar starkt Lendo för att hitta ett bra lån.

Likvidum

Likvidum är kända för sina flexibla låneprodukter och konkurrenskraftiga räntor. De erbjuder enkel och tydlig information om sina lån, vilket gör det enkelt att förstå villkoren.

Enklare

Som namnet antyder, strävar Enklare efter att göra låneansökningsprocessen så smidig som möjligt. De erbjuder en snabb och enkel service med tydlig information och rådgivning.

Coop MedMera Bank

Coop MedMera Bank är känd för sin kundorienterade service och transparenta villkor. De erbjuder en rad olika låneprodukter som är anpassade för att möta olika kunders behov.

Bank Norwegian

Bank Norwegian är en populär långivare med ett brett utbud av finansiella tjänster. De erbjuder konkurrenskraftiga räntor och har en enkel, digital ansökningsprocess.

Dessa långivare har valts ut för sina goda kundrecensioner, transparenta villkor och förmåga att erbjuda lån som passar en mängd olika situationer och behov.


Låna med eller utan säkerhet

När du överväger att ta ett bra lån är ett av de viktigaste besluten om lånet ska vara med eller utan säkerhet. Varje typ har sina egna fördelar och nackdelar som är viktiga att förstå för att fatta ett välgrundat beslut.

AspektLån med säkerhetLån utan säkerhet
DefinitionKräver att du ställer något värdefullt (t.ex. en fastighet eller ett fordon) som säkerhet för lånet.Inget behov av att ställa något som säkerhet. Kallas ofta för blancolån eller privatlån.
RäntaOftast lägre räntor tack vare säkerheten som minskar långivarens risk.Räntor tenderar att vara högre på grund av den högre risken för långivaren.
GodkännandeprocessKan vara mer komplicerad p.g.a. värdering av säkerheten.Ofta snabbare och enklare process, eftersom ingen säkerhet behöver värderas.
LånebeloppMöjlighet att låna större belopp.Lägre maximala lånebelopp jämfört med säkrade lån.
Risken för låntagarenRisk att förlora den egendom som ställs som säkerhet vid utebliven återbetalning.Ingen risk att förlora egendom, men misslyckad återbetalning kan påverka din kreditvärdighet negativt.
LämplighetPassar för större lån som bostadslån eller när du har tillgångar att använda som säkerhet.Bra för mindre eller medelstora lån, eller när du inte har eller inte vill riskera egendom.
Oavsett om du lånar med eller utan säkerhet så kan du få ett bra lån.

Vanliga krav hos bra långivare

När du ansöker om ett bra lån är det viktigt att känna till de vanliga kraven som långivare ställer på sina låntagare. Att förstå dessa krav kan hjälpa dig att förbereda din ansökan och öka chanserna att bli godkänd för ett lån. Här är några av de mest typiska kraven:

1. Ålderskrav: De flesta långivare kräver att du är minst 18 år gammal. Vissa kan ha högre åldersgränser, som 20 eller 25 år, beroende på lånetyp och belopp.

2. Stabil inkomst: En regelbunden och stabil inkomst är ofta ett krav. Långivare vill se att du har förmågan att betala tillbaka lånet. Detta kan inkludera inkomst från anställning, egen företagsverksamhet eller andra källor.

3. God kreditvärdighet: Din kredithistorik och kreditvärdighet spelar en stor roll. Långivare använder denna information för att bedöma din tidigare betalningsförmåga och risknivå.

4. Svenskt bankkonto: Du behöver vanligtvis ha ett svenskt bankkonto för utbetalning av lånet och för att hantera återbetalningar.

5. Folkbokföring i Sverige: Att vara folkbokförd i Sverige är ofta ett krav, eftersom långivare föredrar att låna ut till personer med en fast adress i landet.

6. Identifikationshandlingar: Giltig identitetshandling som ett pass eller nationellt ID-kort krävs ofta för att verifiera din identitet.

7. Inga aktiva skulder hos Kronofogden: Vissa långivare kan kräva att du inte har aktiva skulder hos Kronofogden, även om det finns undantag, särskilt för nystartslån.


Tips för en bra privatekonomi

Att ha en sund privatekonomi är grundläggande inte bara för att kunna hantera lån på ett ansvarsfullt sätt, utan också för att upprätthålla en övergripande ekonomisk stabilitet. Här är några tips som kan hjälpa dig att förbättra och bibehålla en bra privatekonomi:

 • Skapa och följ en budget: Det första steget mot en sund ekonomi är att skapa en realistisk budget. Det hjälper dig att hålla koll på dina inkomster och utgifter och se till att du lever inom dina medel.
 • Skuldhantering: Om du har skulder, prioritera att betala av högränteskulder först. Överväg skuldkonsolidering om du har flera skulder för att förenkla din ekonomiska situation.
 • Bygg upp en nödfond: Försök att spara en del av din inkomst i en nödfond. Detta kan vara till stor hjälp i oväntade ekonomiska situationer och minskar behovet av att ta lån vid akuta utgifter.
 • Investera för framtiden: Om möjligt, sätt undan pengar för långsiktiga mål, som pension eller dina barns utbildning. Att investera i olika sparformer kan också hjälpa till att bygga upp din förmögenhet över tid.
 • Skydda din ekonomi: Överväg försäkringar som kan skydda dig och din familj ekonomiskt vid oväntade händelser som sjukdom eller arbetslöshet.
 • Kontinuerlig utbildning: Håll dig uppdaterad och utbildad om ekonomiska frågor. Att förstå grunderna i ekonomi och investeringar kan göra en stor skillnad i hur du hanterar dina pengar.
 • Smart konsumtion: Var medveten om dina köpvanor. Undvik impulsköp och jämför priser innan stora inköp.

Genom att följa dessa steg kan du skapa en stabil grund för din ekonomi, vilket inte bara hjälper dig att hantera lån bättre utan också förbereder dig för framtida ekonomiska utmaningar.


Alternativ till att låna pengar

Ibland kan det vara bättre att hitta alternativa sätt att finansiera dina behov istället för att ta ett lån. Här är några utförliga strategier som kan vara värda att överväga:

Sparsamhet och budgetjusteringar

Att granska och justera din budget kan frigöra kapital för omedelbara behov. Detta innebär att titta på dina månatliga utgifter och identifiera områden där du kan minska kostnaderna. Det kan handla om allt från att minska på onödiga abonnemang till att hitta billigare alternativ för mat och nöjen. Att aktivt hantera din budget kan ibland ge lika mycket finansiellt utrymme som ett litet lån.

Använda nödfond

Om du har en nödfond, kan detta vara rätt tillfälle att använda den. Nödfonder är avsedda för oväntade utgifter eller akuta ekonomiska situationer och att använda dem kan förhindra behovet av att ta ett lån. Det är viktigt att sedan ha en plan för att återuppbygga denna fond.

Sök extra inkomstkällor

Att skapa extra inkomster genom till exempel deltidsarbete, frilansarbete, eller hobbyrelaterade projekt kan vara ett effektivt sätt att öka dina inkomster. Även att sälja saker du inte längre behöver, via online-plattformar eller loppmarknader, kan ge en välkommen inkomstökning.

Finansiell rådgivning

Professionell rådgivning kan erbjuda lösningar och strategier för att hantera din ekonomi utan att ta lån. En finansiell rådgivare kan hjälpa dig att strukturera om din ekonomi, ge råd om skuldkonsolidering och budgetering, och även hitta potentiella sparområden.

Stöd från familj och vänner

I vissa fall kan det vara möjligt att låna pengar från nära och kära. Detta bör hanteras med försiktighet för att undvika relationsskador. Se till att dokumentera låneavtalet och villkoren för att undvika missförstånd.

Statliga och kommunala stödprogram

Det finns olika statliga och kommunala program och stöd som kan vara tillgängliga beroende på din situation. Dessa kan innefatta arbetslöshetsstöd, socialbidrag, eller subventionerade tjänster.

Försäljning av tillgångar

Om du har värdefulla föremål eller tillgångar som du inte längre behöver eller använder, kan försäljningen av dessa ge dig de pengar du behöver utan att ta ett lån. Detta kan vara ett effektivt sätt att skapa likviditet utan att påverka din skuldsättning.


Frågor och svar om att låna bra

I denna sektion går vi igenom några vanliga frågor och svar som kan ge ytterligare insikter och vägledning om att ta bra lån. Detta kan hjälpa dig att förstå de viktigaste aspekterna och fatta välgrundade beslut.

Kan jag fortfarande få ett bra lån om jag har en betalningsanmärkning?

Det är möjligt att få ett bra lån även med en betalningsanmärkning, men det kan innebära högre räntor och striktare villkor. Vissa långivare specialiserar sig på lån till personer med betalningsanmärkningar, så det lönar sig att jämföra olika alternativ.

Hur mycket bör jag låna?

Beloppet du bör låna beror på ditt specifika behov och din återbetalningsförmåga. Det är viktigt att inte låna mer än du behöver eller mer än vad du realistiskt kan återbetala. Använd budgetverktyg och räkna på din månatliga återbetalningskapacitet innan du bestämmer dig.

Påverkar lånet min kreditvärdighet?

Ja, även ett bra lån kan påverka din kreditvärdighet. Regelbunden och punktlig återbetalning kan förbättra din kreditvärdighet, medan försenade betalningar eller missade avbetalningar kan påverka den negativt.

Kan jag betala av lånet i förtid?

De flesta långivare tillåter förtida återbetalning, men det kan ibland förekomma avgifter för detta. Det är viktigt att kontrollera lånevillkoren för att förstå eventuella kostnader associerade med förtida återbetalning.

Vad händer om jag inte kan betala tillbaka lånet?

Om du inte kan betala tillbaka lånet, är det viktigt att du omedelbart kontaktar långivaren för att diskutera situationen. Många bra långivare erbjuder lösningar som omstrukturerade betalningsplaner för att hjälpa dig att hantera din skuld.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-06-18 av Anders Larsson