Innehåll

Låneansökan – Här kan du ansöka om ett lån

Att göra en låneansökan idag är en enkel process som oftast inte tar mer än några minuter. De dagarna när du behövde boka ett personligt möte för att diskutera ett lån med en bankman är över sedan länge – det vanligaste sättet att göra en låneansökan idag är att göra den via internet. Väljer du att göra din låneansökan på en långivares eller banks hemsida kommer du få en uträkning på lånet samt ett omgående besked – ofta redan samma dag. Exakt hur lång tid det tar från ansökan till beviljande och utbetalning varierar beroende på typ av lån.

Olika typer av lån

Ansöker du om ett lån på nätet börjar du med att välja vilken lånetyp som passar bäst när det kommer till vad lånet ska användas till. Ska du använda lånet för att köpa en bostad eller en bil är ett bo- eller billån de lånetyper du bör överväga först. Dessa är som regel lån med säkerhet, men de kräver också en egen kontantinsats – minst 15 % för bolån och oftast 20 % för billån. Fördelen med lån med säkerhet är dock att räntan blir lägre än för blancolån och återbetalningstiden är oftast längre.

Det finns dessutom mikrolån (också kallade SMS-lån eller snabblån) som du kan bli beviljad snabbt. Dessa kännetecknas av att du under en kort tid, oftast mellan 30 och 90 dagar kan låna en mindre summa. Det är dock bra att veta att räntan på dessa lån är extra hög då långivaren inte har någon säkerhet och återbetalningstiden är så pass kort.

Är du ute efter ett lån utan säkerhet, vilket innebär att du inte måste ange vad du ska använda de lånade pengarna till och banken eller långivaren inte har något att sälja ifall du inte kan återbetala pengarna du lånat, är ett privatlån eller ett blancolån det du söker. Blancolånet kommer med en högre ränta än ett lån med säkerhet och en återbetalningsperiod på mellan ett till femton år.

Dessa är de vanligaste lånetyperna och erbjuds av de flesta långivare och banker.

Hur en låneansökan går till

LåneansökanVad du ska hålla utkik efter när du gör en låneansökan är ett erbjudande som ger dig en låg effektiv ränta. När du lånar pengar av en bank eller långivare tillkommer en ränta som räknas ut som en procent av det lånade beloppet. Detta är den avgift som banken tar ut för att den lånar ut pengar till dig. Denna ränta kallas för nominell ränta – det är endast procentsatsen på lånebeloppet som räknas till denna. Effektiv ränta innefattar däremot alla andra avgifter som tillkommer – ränta plus aviavgifter, uppläggningsavgifter och andra kostnader. Den effektiva räntan ger alltså en bättre bild av hur dyrt ett lån kommer att bli och är därför vad du ska titta på när du jämför lån. Eftersom det finns så pass många alternativ på marknaden är det viktigt att du jämför flera olika låneerbjudanden och väger deras för- och nackdelar mot varandra innan du fattar ett beslut.

Om du känner att du behöver hjälp när det kommer till att hitta billiga lån och i slutänden det lån som erbjuder den bästa räntan, kan du välja att ta hjälp av en låneförmedlare. En låneförmedlare är ett företag som hjälper privatpersoner hitta det lämpligaste lånet för deras situation genom att jämföra lånevillkor och erbjudanden från flera olika banker. När du har skapat en låneansökan skickar låneförmedlaren vidare denna till alla de banker som de samarbetar med och du kommer få tillbaka flera lånealternativ att välja mellan. Här kan du alltså jämföra olika räntor och förslag och välja det som du tycker är bäst. Dessutom kommer endast en kreditupplysning göras på dig och inte en ny för varje ansökan du gör som det skulle ha blivit om du gjort en låneansökan hos alla aktörer på egen hand.

När du väl har bestämt vilket lån du vill ta kan du via de flesta långivares eller bankers hemsidor fylla i önskat belopp, amorteringstid samt andra faktorer, i en lånetabell. Här kommer sedan en preliminär ränta på din räknas ut tillsammans med ett preliminärt belopp amorteringsbelopp. Uträkningen visar vad du kommer behöva betala varje månad. Ett exempel kan vara att du vill låna 100 000 kronor under en tidsperiod på åtta år. Med en tillhörande effektiv ränta som ligger på 7,71 % kommer du då att behöva betala av cirka 1 386 kronor i månaden och din totala kostnad för lånet kommer bli 133 044 kronor.

Nästa steg är att fylla i din privata information likt civilstånd, var du arbetar, hur du bor och om du har barn. Detta är saker som banken eller långivaren tar i beaktning och använder för att avgöra hur lämplig du är att beviljas ett lån och om du har möjlighet att betala tillbaka det. Tillsamman med denna bedömning görs även en kreditupplysning i ditt namn, denna görs oftast hos Upplysningscentralen (UC) och här får banken en överblick över din ekonomi. I en UC kontroll ser banken eller långivaren också om du har några befintliga skulder eller betalningsanmärkningar. Dessa ses generellt inte som något positivt då de visar på att du har svårt att sköta din ekonomi och kan vara det som får din låneansökan avslagen.

Blir din låneansökan beviljad kommer du dock få signera din ansökan, gör du detta hos en bank är det din underskrift som räknas som signatur. Har du genomfört en låneansökan online signerar du din ansökan med hjälp av ditt BankID och ansökan är då giltig direkt.

Kriterier för att få ta ett lån

Olika långivare och banker har olika krav som du måste uppfylla när det kommer till att få ta ett lån. Men de flesta brukar kräva följande:

  • Låntagaren ska vara minst 18 år gammal
  • Låntagaren ska vara folkbokförd i Sverige
  • Låntagaren ska ha en fast inkomst från en pension eller ett arbete
  • Låntagarens årsinkomst ska uppnå ett visst belopp, oftast runt 100 000 kronor
  • Låntagaren får inte ha några skulder hos Kronofogden

Låneansökan utan UC

Då en kreditupplysning tas via UC registreras denna i ditt namn och ligger sedan kvar under en längre tid. Denna registrering är tillgänglig för alla du ansöker om ett lån hos att se och eftersom många registreringar hos UC ger en sämre kreditvärdighet finns det personer som vill slippa just kreditupplysningen via UC. Inget lån beviljas utan kreditprövning. Denna prövning är bankernas eller långivarens försäkring om att du kommer kunna betala tillbaka de pengar du lånar och är vad de behöver för att kunna lita på dig. Inga seriösa aktörer kommer att låna ut pengar till dig utan denna typ av kreditprövning eller kreditupplysning, vad du dock kan undkomma är att den görs av UC och därmed registreras offentligt. Det finns flera andra kreditupplysningsföretag, bland annat Bisnode och Creditsafe, och hos dessa görs en kreditupplysning men den kommer inte att vara synlig på samma sätt eftersom den inte lagras under en längre tid. Långivaren kan inte heller se hur många förfrågningar som finns hos UC.

Har du betalningsanmärkningar kan du fortfarande beviljas lån om långivaren godkänner sådana, oavsett om denne använder sig av UC eller av ett alternativt kreditupplysningsföretag. Vad du som gör en låneansökan kan vara säker på är att väldigt få banker eller långivare kommer att godkänna din låneansökan om du har skulder hos Kronofogden. Om den största anledningen till att du vill undvika UC är att din ekonomi är i dåligt skick bör du överväga att inte ta ett lån överhuvudtaget. Då är det viktigare att du reder upp din privatekonomi utan att skuldsätta dig ytterligare.

Läs mer om att låna pengar utan UC här.

Ansök om ett lånelöfte

Ett lånelöfte innebär att du får en garanti från banken på att du kan bli beviljad att låna en viss summa pengar. Ett lånelöfte gäller i regel i ett år och används oftast när personer är intresserade av att köpa en bostad. Vid en budgivning kan du då använda lånelöftet för att visa mäklaren att du är en seriös köpare och att du har möjlighet att införskaffa de medel som krävs för att köpa huset eller bostadsrätten. Ett lånelöfte ansöker du om på samma sätt som ett vanligt lån, med den skillnaden att ingen utbetalning av pengar görs.


Frågor och svar

Kommer jag alltid beviljas det lånebelopp jag ansökt om?

Nej, inte alltid. Ibland beviljas du ett lägre lånebelopp om banken gör bedömningen att din ekonomi inte klarar den belastning som återbetalningen av ditt valda belopp skulle innebära.

Vad leder till att en låneansökan nekas?

I det flesta fall har detta att göra med att du inte klarade kreditprövningen. Många långivare kan också avslå ansökan om du har tidigare lån hos dem som du ännu inte betalat tillbaka. Även sådant som ej uppnådd åldersgräns, folkbokföringsadress i utlandet och felaktig information kan leda till avslag.


Låneansökan – Här kan du ansöka om ett lån
Genomsnitt 4.6 (92%) baserat på 10 betyg

Senast uppdaterad: 2019-03-11 av Anders Larsson (Konsument.se)