Låneansökan – ansök om lån

Fyll i låneansökan och ansök om lån
Få svar direkt och pengar snabbt
Ansök om att låna pengar redan idag
Läs mer om hur det fungerar att ansöka

Bäst om du vill ansöka om lån

Om du är redo att fylla i en låneansökning så är Lendo det bästa alternativet just nu. Genom en enda ansökning (som bara tar 2 minuter) så kan du få låneerbjudanden från upp till 40st olika långivare på en gång. Det är helt kostnadsfritt att ansöka om lån upp till 600 000 kr och du förbinder dig inte till någonting.

Konsument.se rekommenderar Lendo.

Ansök nu via Lendo →

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 34%. Räntespann mellan: 5,20%-33,93%.


Här kan du söka lån

Hos följande långivare kan du fylla i en låneansökan direkt på nätet och få snabbt besked.

LångivareOmdömeLånebeloppLöptidRäntaAnmärkningNästa steg
Lendo
Lendo
10 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år5,20% - 33,93% OKAnsök nu →
Likvidum
Likvidum
5 000 kr - 600 000 kr1 - 20 år4,95% - 25,95% OKAnsök nu →
Coop
Coop
15 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år5,20% - 16,95% NejAnsök nu →
Compricer
Compricer
5 000 kr - 600 000 kr2 - 15 år4,70% - 33,75% OKAnsök nu →
Enklare
Enklare
5 000 kr - 600 000 kr1 - 20 år5,07% - 33,46% OKAnsök nu →
Bank Norwegian
Bank Norwegian
5 000 kr - 600 000 kr1 - 15 år8,61% - 29,07% NejAnsök nu →

Vad är en låneansökan?

En låneansökan är processen där en individ (eller ett företag) formellt begär att låna pengar från en långivare. Ansökningsprocessen kräver att den sökande tillhandahåller personlig och ekonomisk information, vilket långivaren sedan använder för att bedöma risken med att låna ut pengar till den sökande. Denna bedömning inkluderar en granskning av sökandens kreditvärdighet, inkomster, skulder och andra finansiella förhållanden.

Här på Konsument.se kan du hitta en tabell över rekommenderade långivare som hjälper dig att jämföra olika lånealternativ om du vill ansöka om lån. Detta verktyg är designat för att underlätta för dig att hitta det bästa lånet utifrån din personliga ekonomiska situation.


Ansök om lån – steg för steg

Att ansöka om ett lån är enklare än många tror och kan göras snabbt och smidigt med minimal förberedelse. Här är en förenklad översikt över hur du kan gå tillväga när du vill ansöka om ett lån.

1. Identifiera ditt lånebehov

Börja med att fundera över varför du behöver lånet och hur mycket pengar du faktiskt behöver. Att ha en klar bild av ditt behov gör det enklare att välja rätt lånebelopp.

2. Tänk på din ekonomiska situation

Har du betalningsanmärkningar eller t.o.m. ett skuldsaldo hos Kronofogden? Även om betalningsanmärkningar inte nödvändigtvis hindrar dig från att få ett lån, är det bra att vara medveten om att vissa långivare kan ha restriktioner mot att låna ut till personer med dessa förhållanden. Om du har ett aktivt skuldsaldo hos Kronofogden så är eventuellt enbart Nstart ett alternativ.

3. Jämför långivare enkelt

Använd en tjänst som Konsument.se för att snabbt och enkelt jämföra olika långivares erbjudanden. Här kan du se vilka räntor, avgifter och villkor som gäller, utan att behöva gräva igenom varje långivares webbplats.

4. Ansök direkt online

De flesta långivare erbjuder nu möjligheten att ansöka direkt via deras webbplatser, ofta med hjälp av BankID för en smidig och säker process. Att ansöka om lån är helt kostnadsfritt, inte bindande, och du får snabbt veta hur mycket du kan låna och till vilken ränta.

5. Beslut och utbetalning

Efter att din ansökan har skickats in behandlas den oftast omgående. Du får snabbt ett preliminärt beslut, och vid godkännande kan pengarna överföras till ditt konto inom kort tid.

Denna förenklade process visar att det inte krävs mycket förberedelse för att ansöka om ett lån, och att du snabbt kan få svar på din ansökan. Det viktigaste är att du har en klar uppfattning om ditt lånebehov och att du är medveten om din ekonomiska situation, speciellt om du har några betalningsanmärkningar.


Viktigt att veta innan du ansöker om lån

När du överväger att ansöka om ett lån, finns det flera viktiga faktorer att ha i åtanke för att säkerställa att du fattar ett informerat beslut. Att förstå dessa aspekter kan hjälpa dig att undvika onödiga kostnader och ekonomisk stress i framtiden.

Räntor och avgifter

Förstå de olika typerna av räntor (fast kontra rörlig) och vilka avgifter som kan tillkomma. Detta inkluderar uppläggningsavgifter, aviavgifter, och eventuella förtidsbetalningsavgifter.

Återbetalningsplan

Se över återbetalningsplanen noggrant. Kontrollera att du är bekväm med betalningsbeloppets storlek och återbetalningstidens längd. En längre återbetalningstid kan minska ditt månatliga betalningsbelopp men öka den totala kostnaden för lånet.

Effekten av en kreditupplysning

Var medveten om att när du ansöker om ett lån görs en kreditupplysning som kan påverka din kreditvärdighet. Vissa långivare erbjuder dock möjligheten att göra en ansökan med en “mjuk” kreditupplysning, som inte påverkar din kreditvärdighet.

Möjlighet till förtida återbetalning

Undersök om det finns möjlighet att återbetala lånet i förtid och om det i så fall innebär extra kostnader. Att betala av lånet snabbare kan vara ekonomiskt fördelaktigt om du har möjlighet.

Låneskydd och försäkringar

Överväg om du behöver ett låneskydd eller en försäkring som skyddar dig vid oförutsedda händelser som arbetslöshet eller sjukdom. Detta kan ge en extra trygghet men också innebära en extra kostnad.

Att ha en god förståelse för dessa aspekter innan du ansöker om ett lån kan spara dig både tid och pengar. Konsument.se erbjuder verktyg och resurser för att jämföra olika långivares erbjudanden och hjälpa dig att göra ett välgrundat val.


Då ska du inte ansöka om lån

Det finns situationer då det är olämpligt att ansöka om ett lån, trots den tillfälliga lättnaden det kan erbjuda. Att känna till dessa scenarier kan hjälpa dig att undvika finansiella beslut som kan förvärra din ekonomiska situation på lång sikt.

Om du redan har höga skulder

Att ta ett nytt lån för att betala av befintliga skulder kan ibland vara en lösning, men endast om det leder till lägre räntor eller bättre villkor. Att kontinuerligt låna för att täcka gamla skulder kan dock leda till en skuldfälla. Se omstartslån och nystartslån för mer information.

För att finansiera lyxvaror eller icke-nödvändiga utgifter

Att låna pengar för att finansiera lyxvaror eller utgifter som inte är nödvändiga kan leda till onödig skuldsättning. Prioritera lån för investeringar som förbättrar din finansiella situation på lång sikt, till exempel utbildning eller hemförbättringar.

Om du inte har en stabil inkomst

Att ansöka om ett lån utan en stabil inkomst kan göra det svårt att uppfylla återbetalningskraven. Detta kan i sin tur leda till försenade betalningar eller missade avbetalningar, vilket negativt påverkar din kreditvärdighet.

Om räntan är orimligt hög

I vissa fall kan räntorna på lån vara exceptionellt höga, vilket gör lånet mycket dyrt att återbetala. Om den erbjudna räntan är betydligt högre än marknadsgenomsnittet bör du överväga andra finansieringsalternativ.

Om du inte har jämfört alternativ

Att inte jämföra olika lånealternativ kan resultera i att du accepterar ett lån med ogynnsamma villkor. Använd jämförelsetjänster och resurser som Konsument.se för att säkerställa att du får det bästa möjliga erbjudandet.

Att förstå när du inte bör ansöka om lån är lika viktigt som att veta när det är en bra idé. Att ta ansvarsfulla finansiella beslut skyddar din ekonomiska hälsa och framtida välmående.


Alternativ till låneansökan hos storbankerna

När du överväger att ansöka om ett lån, är det inte bara de traditionella storbankerna som Swedbank, Nordea, Handelsbanken och SEB som är möjliga långivare. Det finns ett brett utbud av alternativa långivare som kan erbjuda fördelaktiga villkor baserat på dina specifika behov och omständigheter. Att utforska dessa alternativ kan hjälpa dig att hitta bättre räntor eller mer flexibla återbetalningsplaner.

Onlinebanker och nischbanker

Dessa institutioner specialiserar sig ofta på specifika finansiella produkter, inklusive lån utan säkerhet, och kan erbjuda konkurrenskraftiga räntor tack vare lägre driftskostnader jämfört med traditionella banker.

Peer-to-peer (P2P) långivning

P2P-låneplattformar möjliggör för privatpersoner att låna direkt från andra privatpersoner, ofta till lägre räntor än traditionella banker. Dessa plattformar erbjuder en digital marknadsplats där låntagare och investerare kan mötas.

Kreditmarknadsbolag

Dessa företag erbjuder lån till konsumenter och småföretag via digitala plattformar, vilket gör ansökningsprocessen snabb och enkel. Många kreditmarknadsbolag fokuserar på att tillhandahålla lån till personer med mindre än perfekt kreditvärdighet.

Fackförbund och medlemsorganisationer

Vissa fackförbund och medlemsorganisationer erbjuder exklusiva lånerbjudanden till sina medlemmar, ofta till förmånliga villkor. Det är värt att undersöka om du är medlem i en organisation som erbjuder sådana förmåner.

Konsument.se rekommenderar

Högst upp på den här sidan hittar du de alternativ till att ansöka om lån hos storbankerna som Konsument.se för tillfället rekommenderar.


Ansöka om lån med borgensman

Att ansöka om ett lån med en borgensman kan vara ett alternativ för dig som kanske inte uppfyller de vanliga kreditkraven på egen hand, till exempel på grund av låg inkomst, betalningsanmärkningar eller om du är ny på arbetsmarknaden. En borgensman är någon som går i god för lånet och åtar sig att betala tillbaka lånet om du som låntagare inte kan göra det.

Fördelar med att ha en borgensman

 • Ökad lånekapacitet: Med en borgensman kan du ofta låna ett större belopp än vad du skulle kunna göra på egen hand.
 • Bättre lånevillkor: Närvaron av en borgensman minskar risken för långivaren, vilket kan leda till lägre räntor och bättre villkor för ditt lån.
 • Alternativ vid svag kreditvärdighet: Om du har en svag eller ingen kreditvärdighet alls, kan en borgensman göra det möjligt för dig att bli godkänd för ett lån.

Viktiga överväganden för borgensmän

 • Ansvar: Borgensmannen behöver vara medveten om att det finns en reell risk att hen kan behöva betala tillbaka lånet om du inte kan.
 • Påverkan på borgensmannens kreditvärdighet: Om lånet inte betalas tillbaka i tid kan detta negativt påverka borgensmannens kreditvärdighet.
 • Juridiska skyldigheter: Det är viktigt att både du och din borgensman noggrant läser igenom och förstår alla juridiska skyldigheter innan ni ingår avtalet.

Att välja en borgensman

En borgensman bör vara någon som du har ett förtroendefullt förhållande till, ofta en nära familjemedlem eller en god vän. Det är också viktigt att borgensmannen har en stabil ekonomi och god kreditvärdighet.

Innan du överväger att ansöka om ett lån med en borgensman, bör både du och den potentiella borgensmannen noga överväga beslutet och diskutera det ekonomiska ansvaret och riskerna som är involverade.


Låneansökan hos flera banker och långivare samtidigt genom låneförmedlare

Att använda sig av en låneförmedlare, som till exempel Lendo, är ett effektivt och smart sätt att ansöka om lån hos flera banker och långivare samtidigt. Med endast en kreditupplysning kan du nå ut till närmare 40 olika långivare, vilket ökar dina chanser att hitta det bästa låneerbjudandet utan att negativt påverka din kreditvärdighet.

Hur fungerar låneförmedlare?

 • En enda ansökan: Du fyller i en ansökan hos låneförmedlaren, som sedan skickas till flera banker och långivare.
 • En kreditupplysning: Låneförmedlaren använder sig av en enda kreditupplysning från Upplysningscentralen (UC), som sedan delas med alla anslutna långivare. Detta skyddar din kreditvärdighet från de negativa effekterna av flera kreditupplysningar.
 • Jämför erbjudanden: Du får tillgång till en jämförelse av låneerbjudanden från olika långivare baserat på din ansökan och kreditupplysning. Detta gör det enkelt för dig att se vilket lån som är mest fördelaktigt för dig.

Fördelar med att använda låneförmedlare

 • Tidsbesparing: Istället för att individuellt ansöka hos varje bank eller långivare, sparar du tid genom att använda en enda plattform.
 • Översikt av marknaden: Du får en översikt över ett stort antal långivares erbjudanden, vilket ger dig en bättre möjlighet att jämföra och välja det mest fördelaktiga lånet.
 • Förbättrade chanser för godkännande: Genom att din ansökan når ett stort antal långivare ökar dina chanser att få ditt lån godkänt.

Att tänka på

 • Låneförmedlarens samarbetspartners: Kontrollera vilka banker och långivare som låneförmedlaren samarbetar med, för att säkerställa att de inkluderar de långivare du är intresserad av.

Att använda en låneförmedlare som Lendo för att ansöka om lån hos flera banker och långivare samtidigt är ett effektivt sätt att maximera dina möjligheter att få ett fördelaktigt lån, samtidigt som du skyddar din kreditvärdighet.


Är en låneansökan bindande?

När du ansöker om ett lån kan det vara oklart om själva ansökningsprocessen är bindande eller inte. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan att ansöka om ett lån och att acceptera ett låneerbjudande.

Låneansökan

 • Inte bindande: En låneansökan i sig är inte bindande. Det innebär att du har rätt att ansöka om lån hos flera långivare för att se vilka erbjudanden du kan få, utan att förbinda dig till att acceptera något av dem.
 • Syftet med ansökan: Syftet med en låneansökan är att ge långivaren den information som behövs för att bedöma din kreditvärdighet och bestämma vilka lånevillkor de kan erbjuda dig.

Låneerbjudande och accept

 • Bindande efter accept: När du har fått ett låneerbjudande och beslutar dig för att acceptera detta erbjudande, blir överenskommelsen bindande. Detta innebär att du förbinder dig att följa de villkor som anges i låneavtalet, inklusive återbetalning av lånet enligt den överenskomna planen.
 • Läsa villkoren: Innan du accepterar ett låneerbjudande är det viktigt att noggrant läsa igenom och förstå alla villkor som gäller för lånet.

Ångerrätt

 • 14 dagars ångerrätt: Enligt svensk lag har du som konsument en ångerrätt som ger dig möjlighet att ångra ditt lån inom 14 dagar från dagen du accepterade låneavtalet. Om du utnyttjar din ångerrätt måste du återbetala det utlånade beloppet samt eventuell ränta för den tid du haft lånet.

Att ansöka om lån ger dig möjligheten att jämföra olika erbjudanden utan att binda dig, vilket är en viktig del av processen för att hitta det bästa lånet för din situation. Kom ihåg att en låneansökan blir först bindande när du aktivt accepterar ett erbjudande och signerar ett låneavtal.


Ansöka om lån trots betalningsanmärkningar och Kronofogden

Att ha betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden kan göra det svårare att bli beviljad ett lån, men det är inte omöjligt. Det finns långivare (t.ex. Nstart ) och finansiella institutioner som specialiserar sig på att erbjuda lån till personer med en mindre perfekt kreditvärdighet. Här är några viktiga aspekter att tänka på om du befinner dig i denna situation.

Förstå dina alternativ

 • Specialiserade långivare: Vissa långivare har specialiserat sig på att erbjuda lån till personer med betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Dessa långivare tar i regel en högre ränta för att kompensera för den ökade risken.
 • Låneförmedlare: Att använda sig av en låneförmedlare kan vara ett effektivt sätt att hitta dessa specialiserade långivare. Genom en enda ansökan kan du nå ut till flera långivare som kan tänkas erbjuda dig lån trots din kreditvärdighet.

Viktiga överväganden

 • Högre kostnader: Var beredd på att lån som erbjuds till personer med betalningsanmärkningar ofta kommer med högre räntor och avgifter. Det är viktigt att noggrant jämföra erbjudanden och bedöma din förmåga att hantera återbetalningarna.
 • Begränsat lånebelopp: Långivare kan vara mer försiktiga med hur mycket de lånar ut till personer med betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden, vilket kan leda till lägre lånebelopp.
 • Betalningsplan: Se till att du har en solid plan för hur du ska betala tillbaka lånet. Att ta ett nytt lån för att hantera befintliga skulder bör endast göras om det leder till en förbättrad finansiell situation.

Åtgärder för att förbättra din situation

 • Skuldsanering: Om du har omfattande skulder kan du undersöka möjligheten till skuldsanering hos Kronofogden.
 • Budgetrådgivning: Många kommuner erbjuder kostnadsfri budget- och skuldrådgivning som kan hjälpa dig att få ordning på din ekonomi.

Felaktiga uppgifter i låneansökan

När du ansöker om ett lån är det av yttersta vikt att alla uppgifter du lämnar är korrekta och sanningsenliga. Att medvetet eller oavsiktligt lämna felaktiga uppgifter i din låneansökan kan ha allvarliga konsekvenser och påverka din förmåga att låna i framtiden.

Konsekvenser av felaktiga uppgifter

 • Låneavslag: Om en långivare upptäcker att uppgifterna i din ansökan är felaktiga, även om det är ett oavsiktligt misstag, kan det leda till ett omedelbart avslag på din låneansökan. Det här är det mest sannolika utfallet.
 • Juridiska åtgärder: I värsta fall kan medvetet vilseledande information betraktas som bedrägeri, vilket kan resultera i rättsliga åtgärder mot dig.
 • Försämrad kreditvärdighet: Felaktigheter i din ansökan kan noteras i din kreditrapport och negativt påverka din kreditvärdighet, vilket gör det svårare för dig att bli godkänd för lån i framtiden.

Hur man undviker felaktigheter

 • Dubbelkolla din information: Innan du skickar in din ansökan, se över alla uppgifter noggrant för att säkerställa att de är korrekta och aktuella.
 • Var ärlig: Lämna alltid ärliga och sanningsenliga uppgifter. Om du är osäker på vissa detaljer, som din exakta inkomst, kontrollera dessa innan du fyller i ansökan.
 • Uppdatera vid förändringar: Om din ekonomiska situation förändras efter att du har skickat in en ansökan men innan lånet har beviljats, bör du informera långivaren om dessa förändringar.

Vid misstag i ansökan

Om du upptäcker att du har gjort ett misstag i din låneansökan efter att den har skickats in, är det bäst att omedelbart kontakta långivaren och rätta till felet. De flesta långivare föredrar ärlighet och är villiga att justera ansökningar baserade på ny information.

Att noggrant granska och säkerställa riktigheten i de uppgifter du lämnar i din låneansökan är avgörande för en smidig låneansökningsprocess. Det bygger också grund för ett förtroendefullt förhållande mellan dig och långivaren.


Statistik över låneansökningar i Sverige

För att få en bättre förståelse för lånemarknaden i Sverige kan det vara intressant att titta på aktuell statistik. Denna statistik kan ge insikter i hur svenska hushåll hanterar lån, vilka typer av lån som är mest populära, och hur lånebeteendet förändras över tid.

Typer av lån

 • Bostadslån utgör en stor del av svenskarnas låneportfölj, drivet av den höga bostadsmarknaden och svenskarnas önskan om att äga sitt boende.
 • Privatlån och blancolån är också vanliga, där individerna lånar pengar utan säkerhet för diverse ändamål såsom renoveringar, resor eller för att konsolidera befintliga skulder.
 • Studielån, främst via CSN (Centrala Studiestödsnämnden), är en viktig del av finansieringen för studenter i högre utbildning.

Lånebeteende

 • En växande trend är att allt fler svenskar vänder sig till onlinebaserade långivare och låneförmedlare för att jämföra och ansöka om lån. Detta speglar en ökad digitalisering av finanssektorn och en önskan om mer transparenta och anpassningsbara lånelösningar.
 • Trots en stabil ekonomi och låg arbetslöshet i Sverige, finns det en ökad medvetenhet om riskerna med överbelåning. Många hushåll arbetar aktivt för att minska sina skulder och förbättra sin ekonomiska resiliens.

Skuldsättningsgrad

 • Skuldsättningsgraden i svenska hushåll har varit stigande under de senaste åren, vilket har lett till ökad oro från både svenska och internationella ekonomiska övervakningsorgan.
 • Riksbanken och Finansinspektionen har infört åtgärder för att bromsa skuldtillväxten, inklusive bolånetak och amorteringskrav.

Framtidsutsikter

 • Med tanke på de nuvarande ekonomiska förutsättningarna och den rådande räntemiljön förväntas lånebeteendet fortsätta att förändras. Det finns en växande efterfrågan på mer flexibla och skräddarsydda lånelösningar, vilket kan leda till innovationer och nya produkter på lånemarknaden.

Vanliga frågor och svar om låneansökningar

Kan jag ansöka om lån om jag redan har befintliga lån?

Ja, det är möjligt att ansöka om ett nytt lån även om du redan har befintliga lån. Långivare kommer dock att ta hänsyn till din totala skuldsättning och inkomst för att bedöma din återbetalningsförmåga.

Hur påverkar en betalningsanmärkning mina chanser att få lån?

En betalningsanmärkning kan göra det svårare att bli godkänd för ett lån, eftersom det ses som en indikation på tidigare betalningssvårigheter. Det finns dock långivare som specialiserar sig på lån till personer med betalningsanmärkningar.

Hur snabbt kan jag få mitt lån utbetalt?

Utbetalningstiden varierar mellan olika långivare. Vissa kan överföra pengarna till ditt konto samma dag som lånet godkänns, medan andra kan ta några bankdagar.

Är det möjligt att ångra ett lån efter att jag har accepterat det?

Ja, enligt svensk lag har du rätt att ångra ditt lån inom 14 dagar från det att du accepterat låneavtalet. Om du ångrar dig måste du återbetala hela lånebeloppet samt eventuell ränta för den tid du haft lånet.

Kan jag ansöka om lån utan fast inkomst?

Det är möjligt att ansöka om lån även utan fast inkomst, men det kan vara svårare att bli godkänd. Långivare kommer att söka efter andra indikationer på att du kan återbetala lånet, såsom andra inkomstkällor eller tillgångar.

Påverkar en låneansökan min kreditvärdighet?

En enskild låneansökan, där en kreditupplysning görs, kan påverka din kreditvärdighet något. Men det är främst om du gör flera ansökningar inom en kort tidsram som din kreditvärdighet kan påverkas mer märkbart. Att använda en låneförmedlare kan minska antalet kreditupplysningar, eftersom de använder sig av en enda kreditupplysning för att kontakta flera långivare.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-06-18 av Anders Larsson