Låna 20000 kr billigt – även utan UC kreditprövning

Om du går i tankar om att låna 20000 kronor finns det en del alternativ beroende på din ekonomiska situation. Bedömningen du måste göra är hur mycket du har råd att betala månadsvis och inom vilken tidsram. Fundera på hur mycket du hittills har sparat per månad, eftersom alla lån har någon typ av ränta eller kostnader som gör att du betalar extra för det du köper med de lånade pengarna. Om du till exempel köper en bil för 20000 kronor för att kunna ta dig till det nya jobbet med ett femårigt snabblån kan den totala återbetalningen ligga uppåt 30000 kronor.

Samtliga låneinstitut har villkor för att du ska få ta ett lån. Villkoren är starkt kopplade till din kreditvärdighet. Om du har fast jobb, stadig lön, inga tidigare skulder och aldrig fått betalningsanmärkning kan du få ett lån med bra villkor, låg ränta och rimlig löptid. Men även om du har betalningsanmärkningar finns det vissa aktörer som lånar ut.


Låna 20000 kr via snabblån

snabblånNär du ansöker om ett snabblån finns det möjlighet att välja återbetalningstid. Titta noga efter vad lånets totala kostnad blir för olika lånetider. Det är lätt att välja en lång tid för att få behagligt låga månadsbelopp, men kostnaden skjuter i höjden av det då räntan är hög. Var även noga med att kontrollera vad den effektiva räntan blir. Eftersom dessa lån hos många finansiärer godkänns utan UC för en summa på 20 000 kronor, och ingen säkerhet krävs, tar lånutgivaren igen det genom att sätta en högre ränta, vilket innebär en större kostnad. Till detta tillkommer uppläggningsavgifter, amortering och eventuella andra avgifter. Det krävs vanligtvis att du är mellan 18–21 år, har ett bankkonto och bor i Sverige.

Fördelen med dessa lån är att du har dina pengar direkt, ibland erbjuds även utbetalning på lördagar och söndagar. Det kan kännas enkelt och smidigt men kan även locka till att du lånar mer än vad du behöver. De dyra kostnaderna med höga räntor och avgifter är en klar nackdel, precis som att det oftast erbjuds relativt korta löptider.

Läs mer om SMS-lån.


Låna 20000 kr via blancolån / privatlån

Med hög kreditvärdighet är det större chans att du blir beviljad blancolån eller ett privatlån. Banker anses dock vara något långsamma i både handläggning och med att bevilja, men på nivån 20 000 kronor där det rör sig om ett blancolån eller privatlån kommer banken att bevilja ett lån relativt omgående om de är nöjda med kreditvärdigheten. Dessa lån kräver ingen säkerhet och du kan därför bli beviljad lånet utan att behöva redovisa vad du ska ha pengarna till. I dagsläget erbjuder de flesta banker möjlighet att ansöka om ett blancolån/privatlån genom internet där du signerar med ett BankID. Dessa lån går relativt snabbt att få beviljade och i många fall har du dina pengar direkt.

Fördelen med dessa lån är att du kan få lägre ränta och totala kostnader för lånet. Detta är i hög grad relaterat till att du har en bra kreditvärdighet.

Nackdelen med dessa lån är att handläggningstiden kan vara något längre, samt att du troligtvis blir nekad om du har en betalningsanmärkning. Eftersom att det är utan säkerhet blir räntan i det övre skiktet även om det kan finnas en möjlighet att förhandla ned den.

Läs mer om privatlån och blancolån.


Kontokredit med 20000 kr

Ett alternativ till ett vanligt banklån kan vara en kredit på som är kopplat till ditt transaktionskonto, vilket innebär att du har en viss summa du kan låna av som sedan betalas tillbaka när det sker en insättning på kontot. Har du en kontokredit på 20 000 kronor kan du antingen utnyttja allt eller bara delar av det. Detta är ett sätt att skaffa sig en buffert. Fördelen är att du kan återbetala utifrån förmåga och du har heller inte en fast löptid eftersom du betalar en avgift för att kunna utnyttja tjänsten. Den generella nackdelen är att räntan med stor sannolikhet blir högre. Om du drar ut på återbetalningen maximalt blir förstås räntekostnaderna ännu högre. Det finns även en risk att dessa pengar så småningom innefattas i ditt så kallade rörelseutrymme och att du inte längre tänker på dem som ett lån vilken en kredit är.


Vanliga frågor och svar

snabblån

Kan jag få ned kostnaden på ett lån på 20 000 kronor?

Ja, om du söker hos vanliga banker kan du ibland förhandla ner räntan vilket minskar din kostnad. För snabblån och kontokredit är detta svårare eftersom de styrs mycket av marknadsräntan. Däremot kan du påverka dina kostnader beroende på vilken löptid du väljer. Genom att vara påläst om villkoren hos långivaren ökar du dina chanser att få ett lån till en lägre kostnad.

Kan jag få ett lån för att betala av andra lån?

I princip ja, eftersom dessa lån inte kräver någon säkerhet kan du använda dem till vad du vill. Men vanligtvis så rekommenderas det inte att du tar lån för att betala månadskostnaderna på ett annat lån. Ta istället kontakt med långivaren och diskutera hur lånet kan betalas, till exempel lägre månadsbelopp, det vill säga längre amorteringstid. Ett undantag till denna regel är om du vill ta ett större lån för att kunna lösa ett antal mindre, dyra, krediter och samla dina lån på ett och samma ställe.

Vad händer om jag inte kan betala av lånet?

Om du inte betalar dina avbetalningar kommer det att bli påföljder såsom påminnelser, inkassoavgifter, betalningsanmärkning och i värsta fall Kronofogden. Det här kan få negativa återverkningar många år framåt, så om du får problem bör du absolut ta kontakt med långivaren så fort det går. Långivaren är oftast villig att diskutera längre avbetalning, kanske med en betalningsfri månad, eftersom de gärna ser att du kan betala av din skuld.


Information om olika lånebelopp


Låna 20000 kr billigt – även utan UC kreditprövning
Genomsnitt 4.6 (92%) baserat på 5 betyg

Senast uppdaterad: 2019-01-21 av Anders Larsson (Konsument.se)