Räntefria lån

Hitta ett räntefritt lån
Så fungerar lån utan ränta
Alla räntefria lån utan UC

Bästa lån utan ränta (2024)

Det bästa lånet utan ränta erbjuder Credifi. De är en av väldigt få långivare som erbjuder räntefria lån just nu. Som ny kund slipper du uppläggningsavgiften och betalar ingen ränta alls de 30 första dagarna. Du kan låna upp till 50 000 kr (utan UC) hos Credifi. Ansök snabbt och få besked direkt.

Ansök nu hos Credifi →


Går det att låna pengar utan ränta?

Det går absolut att låna utan att betala någon ränta, även om det inte är så vanligt. Dessa lån kallas räntefria lån och det finns olika sorters lån utan ränta att välja mellan. Man bör notera att räntefria lån oftast bara är räntefria under en begränsad period, och att ränta kommer att tillkomma efter denna period.

Så får du ett räntefritt lån

  1. Jämför olika långivare och deras villkor i vår uppdaterade lista.
  2. Se till att uppfylla långivarens krav, såsom att vara ny kund och ansöka online.
  3. Kontrollera att du har en tillräcklig årsinkomst och att du inte har några betalningsanmärkningar.
  4. Välj det räntefria lån från en långivare ovan som passar din ekonomiska situation bäst.
  5. Ansök och få svar samma dag om ditt lån blivit beviljat.

Lån utan ränta 14 dagar

Alla lån i Sverige är räntefria i 14 dagar på grund av den ångerrätt vi får via konsumentkreditlagen. Detta innebär att du alltid kan låna pengar utan att betala någon ränta under de första 14 dagarna. Efter denna period kommer ränta att tillkomma på det lånade beloppet, så det är viktigt att läsa igenom villkoren och betala tillbaka hela lånet, inklusive eventuell ränta, inom den överenskomna tiden. Ibland går det även att få ett räntefritt lån i 30 dagar, ofta som en del av en kampanj för nya kunder hos en långivare.


Vad är viktigt att tänka på?

När man ska välja ett räntefritt lån är det viktigt att man jämför olika långivare och deras villkor. Man bör tänka på hur lång den initiala räntefria perioden är, vilken ränta som tillkommer efter den initiala räntefria perioden och vilka andra avgifter och kostnader som kan tillkomma. Det kan också vara bra att ha i åtanke hur lång återbetalningstiden är och om man har möjlighet att betala tillbaka lånet inom den tiden.

Finns det risker med lån utan ränta?

Som med alla lån finns det en risk att man inte kan betala tillbaka det lånade beloppet. Detta kan leda till betalningsanmärkningar och svårigheter att låna pengar i framtiden. Därför är det viktigt att man endast lånar pengar om man är säker på att man kan betala tillbaka dem enligt den överenskomna tiden.


Är det bättre att välja låg ränta eller räntefritt?

Det beror på ens personliga situation och hur mycket pengar man behöver låna. Om man behöver låna en mindre summa pengar och kan betala tillbaka lånet inom en relativt kort tid kan ett räntefritt lån vara ett bra alternativ.

Om man däremot behöver låna en större summa pengar kan det vara bättre att välja ett lån med en låg ränta, så länge man kan betala tillbaka lånet inom den överenskomna tiden. Det är alltid viktigt att jämföra olika lånealternativ och att tänka på sin ekonomiska situation innan man ansöker om ett lån.


Expertens guide till låg ränta

Vi vill att du ska få de bästa förutsättningarna när du ansöker lån på nätet. Självklart är det värt att kolla efter lån utan ränta eller billiga lån, men dessa finns inte alltid tillgängliga och då kan det vara bra att ha möjlighet till lägre ränta. Med tipsen nedan kan du förbättra dina chanser till låg ränta och på så vis få ett bättre lån för att i slutändan spara pengar.

Jämför långivare och lån

Det är alltid viktigt att jämföra olika långivare innan man ansöker, eftersom räntor och villkor kan variera kraftigt mellan dem. Våra experter på Konsument har granskat och jämfört flera långivare för att du ska få ett bättre lån.

Genom att jämföra räntefria lån hos oss kommer du att hitta det lån som passar dina behov och din ekonomiska situation. Det kan vara bra att tänka på hur mycket pengar man behöver låna, återbetalningstiden och eventuella avgifter och kostnader när man jämför lån.

Samla dina lån – få lägre ränta

Om man har flera olika lån kan det vara lönsamt att samla dessa i ett större lån med lägre ränta. Genom att samla lånen kan man få en lägre månadskostnad och enklare överblick över sina lån. Det är dock viktigt att notera att det kan finnas avgifter och kostnader för att samla lån, så det kan vara bra att räkna på om det verkligen är lönsamt med ett samlingslån innan man går vidare med det.

Viktigt med kreditvärdighet

En annan möjlighet att få lägre ränta är att förbättra sin kreditvärdighet. Det finns olika saker man kan göra för att förbättra sin kreditvärdighet, såsom att betala sina räkningar i tid, ha en stabil ekonomisk situation och inte ha för många lån samtidigt. Genom att ha en disponibel inkomst och förbättra sin kreditvärdighet visar på att man är en pålitlig låntagare. Detta leder i sin tur vilket kan leda till lägre räntor på lån man ansöker om i framtiden.

Använd en medsökande för lägre ränta

Om man har en medsökande som har en högre kreditvärdighet kan det vara lönsamt att ansöka om lån tillsammans. Detta eftersom långivaren kan se att man har en bättre chans att betala tillbaka lånet. Därför kan de erbjuda både större lån och lägre ränta när du lånar med en medsökande.

Givetvis ska man vara medveten om att båda personer är ansvariga för att betala tillbaka lånet, och att man därför bör prata igenom och komma överens om hur man ska hantera lånet innan man ansöker.


Vanliga frågor

Vad är ett räntefritt lån?

Ett räntefritt lån är ett lån där man inte behöver betala någon ränta under en begränsad period. Denna period kan vara upp till 30 dagar i de flesta fallen. Notera att tack vare konsumentkreditlagen (KKL) så är alla lån räntefria i 14 dagar, eftersom du som konsument har ångerrätt online.

Var kan man hitta räntefria lån?

Räntefria lån kan finnas hos olika långivare, som till exempel banker, kreditbolag och långivare online. Konsument.se har granskat och jämfört de främsta långivarna på nätet så att du kan välja en för din ekonomiska situation.

Kan man låna större belopp med lån utan ränta?

Det varierar mellan olika långivare, men det är vanligt att räntefria lån är begränsade till lägre belopp jämfört med vanliga lån med ränta. Det är därför värt att tänka på om man har möjlighet att betala tillbaka lånet inom den överenskomna tiden, så att man inte riskerar att få problem med att betala tillbaka lånet i sin helhet.

Kan man få räntefria lån med betalningsanmärkningar?

I vanliga fall kräver långivare att man inte har några betalningsanmärkningar för att få ett räntefritt lån. Det kan dock finnas långivare som erbjuder räntefria lån även till personer med betalningsanmärkningar, men dessa lån kan ofta därefter ha högre räntor och avgifter.

Får muslimer låna utan ränta?

Det är möjligt för muslimer att låna utan ränta, men det är inte en given möjlighet. Enligt islam är ränta förbjudet och det finns därför vissa finansieringslösningar som är anpassade för muslimer. Dessa lösningar baserar sig på olika principer än vanliga lån med ränta, och de kallas ofta för islamiska lån eller Murabaha-lån. Lånen kan vara en möjlighet för en muslim som önskar låna pengar utan att gå emot sina religiösa principer.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-02-27 av Anders Larsson