Låna 100 000 kr till låg ränta – utan säkerhet

När du ska låna upp till 100 000 kronor är det viktigt att du väljer ett fördelaktigt lån som du har råd att betala tillbaka för att inte riskera påföljder och en försämrad ekonomisk situation. Läs på om villkoren och de olika möjligheterna så att du inte tar ett förhastat beslut. Är det inköp av till exempel en bil som du vill låna är det något av ett mellanting mellan konsumtion och investering, eftersom att du kan vara tvungen att ha en bil för att ta dig till arbetet och det då kan ett lån vara ett alternativ. Bilen har ett visst värde men ett värde som kommer att sänkas med tiden. Oavsett vad du har tänkt att använda lånet till kan du hitta flera lånealternativ där bankerna ofta erbjuder blancolån/privatlån.


Låna 100000 kr via privatlån / blancolån

 LångivareMin. lånMax lånMin. räntaMax räntaÅlderAnmärkningNästa steg
1
Advisa5.000 kr600.000 kr2.95%33.20%18 år+AccepterasBesök
2
Lendo10.000 kr500.000 kr2.95%29.95%18 år+AccepterasBesök
3
Consector10.000 kr600.000 kr2.90%18.95%18 år+NejBesök
4
Zmarta1.000 kr600.000 kr2.95%29.50%18 år+AccepterasBesök
5
Freedom Finance5.000 kr600.000 kr2.95%29.50%18 år+AccepterasBesök
6
Axo Finans5.000 kr600.000 kr2.95%24.00%18 år+NejBesök
7
Bank Norwegian5.000 kr600.000 kr6.99%22.99%23 år+NejBesök

Låna 100 000 krPrivatlån/blancolån ges utan säkerhet och därför behöver du inte uppge för banken vad du ska ha dem till. Bankerna tar alltid en kreditupplysning även om det gäller lån utan säkerhet. Om din kreditvärdighet inte är god, kan du nekas lån av detta belopp. När det gäller räntan och amorteringstiden är de vanligtvis individbaserade utifrån en bedömning banken gör på din betalningsförmåga. En del banker erbjuder gratis uppläggningsavgift.

Vill du skynda på din handläggning och har ett BankID kan du hos de flesta banker idag ansöka över internet och får då ett besked relativt omgående, men hur snabbt utbetalningen görs kan variera ganska mycket mellan bankerna, allt från en direkt utbetalning till ett par-tre bankdagar. Ansöker du tillsammans med en medsökande kan det gå lättare att få lånet beviljat.

Läs mer om privatlån och blancolån.


Lån med säkerhet

För att låna 100 000 är du inte begränsad till privatlån. Du kan också ta lån med säkerhet, beroende på vad du behöver pengarna till. Fördelarna med dessa lån är att de som regel innebär en lägre ränta samt längre återbetalningsperiod. Däremot finns fler villkor som måste uppfyllas och handläggningstiden är ofta något längre.

Utökning av befintligt huslån

Om du äger ett hus, och särskilt om lånet ska användas till att förbättra huset, kan en utökning av huslånet vara ett alternativ. Huslånet har du vanligtvis i en hypotekskassa eller bank. Nu har reglerna för utlåning skärpts när det gäller huslån, så det är långt ifrån säkert att du får utöka huslånet. Men finns det ett utrymme i bottenlånet och det kan täcka 100 000 kronor kan det godkännas. Eftersom du redan har ett lån och bara utökar det behöver du sällan redovisa till vad du ska använda pengarna så länge du inte överstiger det beviljade lånet. Men det finns vissa villkor och handläggningen tar lite tid.

Bolån

Om du vill låna 100 000 kronor för att köpa en ny fastighet är ett bolån ett alternativ. De flesta banker har en lägsta gräns för lånets storlek och den går vanligtvis vid 100 000 kronor. När du tar ett bolån måste du lägga en kontantinsats på minst 15 % och denna ska helst komma från sparade medel.

Fördelen med ett bolån är att räntan blir betydligt lägre än för privatlån eftersom banken har en säkerhet om du inte skulle kunna betala tillbaka. Du har också möjlighet att förhandla med banken om räntan. Återbetalningsperioden är dessutom ganska lång, oftast mellan 30–50 år. Ska du köpa en fastighet är detta det fördelaktigaste alternativet. De flesta banker har som krav att köpet ska förmedlas via mäklare; är detta inte fallet kommer din ansökan mest troligt att nekas.

Billån

Om du ska köpa en ny bil kan du ta ett billån som täcker upp till 80 % av bilens värde. Resterande 20 % lägger du själv i kontantinsats. Även för billån finns ett lägsta möjliga lånebelopp, oftast ligger det runt 70 000 vilket gör det fullt möjligt att låna 100 000 till en ny bil. Eftersom banken tar bilen som säkerhet får du lägre ränta för ett billån än för ett vanligt privatlån. Bilen behöver inte vara fabriksny, men den får inte heller vara för gammal – oftast dras gränsen vid 10–12 år. Den måste också säljas via en auktoriserad bilhandlare. Vill du köpa en äldre bil, eller köpa den av en privat säljare, kan du därför inte nyttja ett billån.


Kontokredit/checkkredit

[table “45” not found /]

Förutom möjligheten till ett vanligt banklån finns ofta alternativet att kunna få en checkkredit eller en kontokredit. Det innebär kort sammanfattat att det vanliga personkontot kopplas till krediten och att du får en buffert på det sökta beloppet, alltså en skuld till banken. Checkkredit är oftast dyrare än fasta lån, men har förstås vissa fördelar. En fördel är den flexibla återbetalningen men även det flexibla utnyttjandet. Du behöver inte ta krediten i anspråk innan det är nödvändigt. En annan fördel är att den är återanvändningsbar eftersom du betalar en avgift för att utnyttja tjänsten. Nackdelen är att om du ständigt utnyttjar hela eller delar av krediten kommer dina återbetalningskostnader bli höga.

För närvarande har vi inte hittat några banker eller långivare som erbjuder kontokredit på 100 000 kr. Se maxbelopp i tabellen ovan.


Vanliga frågor och svar

Varför sjunker min kreditvärdighet när jag ansöker om lån?

Det finns nackdelar med att göra flera kreditupplysningar under kort tid. Som exempel kan vi ta att en person söker lån på 100 000 kronor hos fem olika banker under en vecka. Varje bank tar en kreditupplysning som registreras omgående. Men noteringar om beviljade lån tar ofta över en månad att registreras. I exemplet ovan ser bank nummer fem att fyra banker tagit en upplysning, men bank nummer fem ser inte om det beviljats lån på alla de tidigare ansökningarna eller inte. Det här leder till att bank nummer fem sannolikt betraktar din ansökan med misstänksamhet. Många kreditansökningar kan tolkas att du får avslag och provar en ny bank, inte att du söker information.

Hur länge ligger en kreditansökan kvar hos UC?

Varje kreditansökan du gör ligger kvar i 12 månader så ha det i åtanke när du ansöker om lån. Gör du många ansökningar kommer det att finnas många kreditprövningar, vilket är negativt.

Är det rörlig eller fast ränta på lån utan säkerhet?

Dessa lån har vanligtvis rörlig ränta som styrs av marknadsläget.


Information om olika lånebelopp


Låna 100 000 kr till låg ränta – utan säkerhet
Genomsnitt 4.7 (94.29%) baserat på 7 betyg

Senast uppdaterad: 2019-01-10 av Anders Larsson (Konsument.se)