Hur du lånar pengar i ett nystartat företag

Länge har det varit så att den som vill låna pengar till företaget har behövt vänta tills man kan visa ett antal bokslut med goda siffror. Marknaden har förändrats och idag finns det flera aktörer som erbjuder lån till företag utan historik. Vad det innebär att låna när företaget inte har någon historik och vilka krav som oftast finns kommer vi att skriva om här.

Låna utan historik, vem står för säkerheten?

För att ett företag ska kunna låna utan historik så behöver det trots allt finnas någon form av säkerhet. När du tecknar ett kreditkort på företaget hos din bank eller en checkkredit så krävs ofta ett borgensåtagande från dig som privatperson. På stora belopp kan du behöva teckna in ditt hus eller motsvarande som säkerhet för lånet.

Hur det går till att låna utan säkerhet

Om företaget inte har några tillgångar mer än sitt aktiekapital så är det ofta själva aktiekapitalet som är säkerhet för lånet. Sen är det du själv som firmatecknare som står för säkerheten. Om du ska låna större summor, mer än aktiekapitalet som ofta är på 50.000 kr, så krävs det att du själv går i borgen för lånet. Då kommer långivaren att se över din egen kreditvärdighet och om du har en bra historik så kommer du att kunna gå i borgen för ett lån.

Problemet med en personlig borgen som nystartat företag

Om du startar ett företag och under första året ansöker om ett företagslån så kommer kreditupplysningen på dig att baseras på den inkomst du hade innan du började driva företag. Om du då har lämnat en anställning med hög lön för att driva företag så kommer du ha en kreditvärdighet som baseras på gamla uppgifter.

Företaget idag, lönen igår

Att du då får ett lån beviljat betyder inte att du har betalningsförmågan att betala tillbaka. Företaget är din nya källa till lön och om företaget inte går bra imorgon så hjälper det inte att ha haft en hög lön igår.

Lån som inte kräver borgensåtagande

Om du behöver frigöra likviditet i ditt bolag, vilket är vanligt under uppstarten, så kan du ofta göra det på andra sätt än att ta ett stort företagslån. Ett alternativ är då att teckna ett kreditkort på företaget och betala räkningarna på kreditkortet. Då kan du i bästa fall hinna få in pengar på dina fakturor innan du behöver betala räkningarna och på det sättet få ett positivt kassaflöde.

Andra lån utan borgen – fakturabelåning

Ett annat sätt att få in pengar på kontot är att sälja eller belåna dina fakturor. Det kostar en hel del eftersom någon sa betala ut pengar åt dig idag för att sen få betalt av dina kunder om 30, 60 eller 90 dagar. I många fall kan man räkna med kostnader runt 2-6% av fakturerat belopp. Fördelen är att du kan skicka en faktura idag och få pengar på kontot imorgon. Kunderna tenderar också att betala i tid om ett stort finansbolag ställer sig bakom fakturan.

Låna trots att omsättningen är 0 kr

Om ditt företag inte har fått igång någon omsättning ännu så går det självklart inte att belåna fakturor. Det finns då ett antal företagslån som du kan ta men som kräver att du har en inkomst som privatperson. Om du behöver ett lån för att få fart på företaget, för att köpa in produkter eller satsa på marknadsföring, så finns en väg att gå som troligen kan göra affären billigare för dig.

Hur du lånar billigt som företagare

Att låna pengar åt sitt företag an innebära ganska höga räntor och kostnader, framför allt när företaget inte har någon säkerhet eller omsättning. Det beror till viss del på att konkurrensen på företagslån har varit mycket lägre än på privatlån de senaste åren så marknaden har inte följt med. Det du kan göra som företagare, framför allt om du driver ditt aktiebolag själv till 100%, är att:

  1. Ansök om ett privatlån
  2. Låna in pengarna till företaget
  3. Investera
  4. Betala tillbaka lånet till dig själv från företaget med ränta
  5. Betala tillbaka till långivaren

På det här sättet kan du troligen få lägre ränta på lånet trots att det går till samma ändamål. Om du lånar in pengar privat till ditt aktiebolag har du dessutom rätt att ta ut skälig ränta på lånet vilket kan kompensera för räntan från långivaren.


Senast uppdaterad: 2018-10-11 av Konsument.se (Konsument.se)