Kort – Skillnaden mellan bankkort, betalkort och kreditkort

KortEtt kontokort är ett betalningsmedel som ersätter användningen av kontanter. Det finns många olika typer av kort som kan fungera som betalningsmedel och därmed göra att du slipper kontanthantering i samma utsträckning. Det ger dig också en bättre överblick över din ekonomi.


Kreditkort

Med ett kreditkort betalar du oftast av din kredit månadsvis, det gäller endast om du utnyttjat den. Ett kreditkort passar den som vill ha lite extra pengar att spendera, exempelvis på resor och ute på shoppingturen. Det ger dig också extra trygghet med säkerhet som rese-och avbokningsskydd. Dessutom kan du få bonus på alla köp du gör.

Nedan följer en aktuell lista med svenska kreditkortsutgivare och deras respektive kort.

Notera kreditbelopp, årsavgift, antal räntefria dagar, ränta eller effektiv ränta (som inkluderar alla avgifter).

 KreditkortNamnEgenskaperVillkorNästa steg
1
Remember Flex KreditkortRemember Flex• Ingen årsavgift
• Individuell ränta
• 8 veckor räntefri kredit
• Kredit: 5.000 - 100.000 kr
• Ränta: 9,74 - 24,74%
• Årsavgift: 0 kr
Besök
2
Bank Norwegian KreditkortBank Norwegian Kreditkort• Ingen kontantuttagsavgift
• CashPoints
• 6 veckors räntefri kredit
• Kredit: 0 - 100.000 kr
• Ränta: 19,99%
• Årsavgift: 0 kr
Besök
5
Marginalen Traveller KreditkortMarginalen Traveller• Reseförsäkringar
• Återbäringsprogram
• 50 dagar räntefri kredit
• Kredit: 15.000 - 150.000 kr
• Ränta: 16,90%
• Årsavgift: 395 kr (0 kr år 1)
Besök
6
Marginalen Traveller KreditkortMarginalen Gold• Prisgaranti
• Försäkringar
• 50 dagar räntefritt
• Kredit: 15.000 - 100.000 kr
• Ränta: 16,90%
• Årsavgift: 195 kr
Besök

Räntor och avgifter uppdateras löpande men kontrollera alltid de dagsaktuella uppgifterna innan du ansöker.

Rankingen baseras på popularitet bland besökarna på Konsument.se.

Att tänka på innan du skaffar ett kreditkort

Det finns mycket att överväga innan du ska införskaffa ett kreditkort. Det finns stora skillnader mellan olika kortlösningar och därför är det viktigt att du gör god research och funderar ut vad som kommer passa dig bäst. En av de viktigaste faktorerna är att jämföra räntekostnaderna mellan de olika korten. Du vill inte betala för mycket och många kunder har detta som en viktig ställning för att försöka hålla ner kostnaden för sitt kreditkort. Även om detta är ett klokt förhållningsätt, får du inte heller glömma bort kortets förmåner, andra avgifter och ta med allt det i beräkningen. En annan avgift du vill försöka hålla ner är årsavgiften. Ibland kan kreditkortet vara helt utan årsavgift, men finns den vill du inte att det ska vara alltför hög. Kreditbolagen kan även erbjuda räntefria dagar. Det kan handla om till exempel 30, 45 eller 60 dagar och kan ge dig ett välbehövligt andrum i din återbetalning.

Du behöver också ta reda på hur stor kredit du kan få. Bestäm en summa för dig själv och undersök sedan vad de olika förmedlarna har för maxtak på sin kreditgivning. Detta styr dock inte allt, utan din återbetalningsförmåga är den viktigaste faktorn för hur stor kredit du egentligen kan få. Det kan även skilja rätt mycket hur de olika kreditgivarna bedömer din återbetalningsförmåga. En annan utgift du vill försöka hålla nere är eventuella uttagsavgifter. Många kreditgivare tar ut en avgift när du gör uttag i utlandet, men många gör det inte. En annan detalj när du ska använda kortet på dina utlandsresor är så kallat valutapåslag. Vissa kreditkort tar ut valutapåslag på 1–3 % på alla dina transaktioner utomlands. En stor fördel med att använda kreditkort i samband med resor är annars reseförsäkringen. Kolla upp om kreditgivaren erbjuder en sådan och vad som i så fall ingår i denna.

Kontrollera även vilka förmåner, bonusar, möjligheter och andra fördelar korten har och hur väl de stämmer överens med dina behov.

Kreditkort med betalningsanmärkning

Att skaffa kreditkort även fast du har en betalningsanmärkning kan vara knepigt. Detta eftersom ett användande av kreditkort innebär att du lånar pengar av banken. Banken säger ofta nej av den anledningen. Först och främst ska du tänka efter om ett kreditkort är det rätta valet. Har du tidigare haft problem med betalningsanmärkningar kanske inte denna lösning är för dig, eftersom det innebär en situation där du riskerar att hamna efter med dina betalningar. Om du ändå bestämmer dig för ett kreditkort finns det fler saker du behöver tänka på. Att ansöka om ett kreditkort med betalningsanmärkningar ställer högre krav på dig som ansöker. Vissa banker säger blankt nej, men det finns även banker som kan säga ja om du kan visa upp en god nuvarande ekonomi. Du kan även visa upp att du äger ett hus som inte är fullständigt belånat, eller att du har pengar sparade. Ett grundkrav brukar även vara att du har ett fast arbete med stabil inkomst. Du förväntas även ta kontakt med banken så att de kan få en bild av dig och din ekonomiska situation. Tänk på att det alltid lönar sig att vara ärlig. Det finns dock inga garantier även om du skulle kunna visa upp alla dessa saker.


Bankkort

Med ett bankkort dras pengarna direkt från ditt bankkonto och du kan således inte betala med det om det saknas pengar på ditt konto. Idag finns möjlighet att använda bankkortet som ett kreditkort, eftersom banker är mer benägna att knyta kredit till ditt bankkort. Detta kan du få möjlighet till om du kan visa upp att du har god återbetalningsförmåga. Ett bankkort passar annars de som vill ha bra kontroll och betala alla köp omedelbart, utan att behöva låna pengar. Är du 18 år och har ett eget bankkonto kan du skaffa ett bankkort.

Använda bankkortet utomlands

Numer kan du även använda ditt bankkort utomlands, vilket är ett praktiskt alternativ till att behöva växla till dig utländska kontanter, alternativt de resecheckar som kunde växlas in mot kontanter. Det finns dock en del saker du behöver tänka på om du tänkt använda ditt bankkort som betalningsmedel på resan. Det finns två sätt du kan använda ditt bankkort på utlandsresan. Dels direkt i butiker eller på restauranger när du gör ditt köp, eller i en uttagsautomat för att på så sätt ta ut kontanter av den lokala valutan. Den stora fördelen med att använda sitt bankkort utomlands är givetvis smidigheten. Dessutom blir du ett mindre attraktivt offer för ficktjuvar, då det tidigare var vanligt att turister gick runt med stora summor kontanter i fickor och väskor, vilket ficktjuvarna siktad in sig på. Nackdelen är att bankerna oftast lägger på en transaktionsavgift på 1–2 % för de köp du gör utomlands.

Bankkort till bank

Ett bankkort kan även utfärdas till ett barn som ännu inte fyllt 18 år. Detta kan vara ett bra alternativ till vuxna som vill börja ge sina barn lite mer ansvar med pengar. Många banker har speciella kort tilltänkta för ungdomar och börjar i regel utfärda dessa till ungdomar som fyllt 13 år. Dit kan barnen få sitt barnbidrag överfört, som de sedan kan spendera efter eget ansvar. Ett bankkort är säkert både för banken, barnet och föräldrarna och det är vanligtvis inga problem med att få ett ungdomskort utfärdat. Årsavgiften för ungdomskorten är dessutom i regel lägre än ett vanligt. Det kan dock finnas vissa regleringar som ska minska riskerna med användandet för barnet. Det kan handla om en maxsumma du kan ta ut varje vecka, eller ett maxantal gällande hur många uttag som kan göras per år.


Betalkort

Ett betalkort passar dig som inte vill ha kvar din kreditskuld under en längre tid. Eftersom du måste betala av hela skulden vid varje betalningstillfälle blir du inte frestad att spara på krediten och på så sätt snåla med dina avbetalningar. Dessutom ger det dig en liten tidsfrist mellan ditt inköp och när du ska betala, vilket du inte får med ett bankkort. I övrigt har du de vanliga fördelarna som brukar finnas med kreditkort, med bonusar, förmåner och liknande.

Prepaid cards

Ett så kallat Prepaid card eller förbetalt kort som det heter på svenska, erbjuder ett speciellt upplägg för din privatekonomi. Det är inte kopplat till ett bankkonto, men är inte heller något kreditkort. Det du istället gör att du ”tankar” kortet med en valfri summa, som du sedan kan använda upp. Ungefär som när du tankar bilen alltså. Detta kan vara ett klokt val när du exempelvis ska resa utomlands och kanske inte vill springa runt med kontanter på fickan. Dessutom blir inte hela ditt bankkonto länsat om kortet skulle bli stulet. Ett förbetalt kort är flexibelt och kan användas på alla vanliga betalningsställen, som butiker, uttagsautomater och vid nätinköp. Det ger dig också en god kontroll över dina utgifter.

Betala med kort på internet

Att använda sitt kontokort i samband med transaktioner på internet är något som många konsumenter drar sig lite för. Detta eftersom de är rädda att bli bedragna. Men egentligen finns ingen anledning till detta, det är i regel en mycket säker transaktionsmetod om du följer de anvisningar som finns. Det handlar om att vara försiktig med sina kortuppgifter och ha en bra säkerhet på sin dator. Att vara försiktigt med sina uppgifter gäller i alla sammanhang, inte bara i samband där du använder ditt kort på nätet. Du ska aldrig lämna ut kortuppgifter via telefon, mejl eller på sociala medier. För att trygga dina kortköp på internet använder sig kortutgivarna av olika säkerhetslösningar för transaktionerna. Det vanligaste är olika typer av så kallade 3D-secure lösningar. Där väljer du ett lösenord i din internetbank, som du sedan använder när du gör ditt köp. Det kan även vara så att du ska använda din bankdosa i samband med köpet, vilket bäddar för en mycket säker transaktion. Den vanligaste anledningen till att internetbedrägerier sker är att konsumenten på något sätt tappat bort sina kortuppgifter och att dessa hamnar i fel händer. Undviker du detta finns ingen riktig anledning till oro.

Kan jag skaffa ett bankkort trots en betalningsanmärkning?
Att skaffa ett bankkort trots att du har en betalningsanmärkning är vanligtvis inga problem. Med ett sådant lånar du inte kontinuerligt pengar av banken vilket gör det till ett säkrare alternativ för bankerna.


Referenser

  1. “Konsumentkreditlag (2010:1846)”. Riksdagen.

Kontakt

Om du har några frågor eller förslag kring specifika kort så rekommenderar vi att du vänder dig direkt till den aktuella kortutgivaren. Kontaktuppgifter finns på respektive webbplats.


Var informationen användbar?

Betygsätt gärna den här sidan på en skala från 1 (inte bra) till 5 (mycket bra).

Kort – Skillnaden mellan bankkort, betalkort och kreditkort
Genomsnitt 4 (80%) baserat på 15 betyg

Senast uppdaterad: 2018-07-08 av Anders Larsson (Konsument.se)