Handelskriget mellan USA och Kina är startat

Kina anklagar USA för att ha startat “det största handelskriget i historien”. Rapporterar CNN.

Fredagen 6:e Juli implementerade USA 25-procentiga importtullar som påverkar mer än 800 kinesiska produkter värda 34 miljarder dollar. Tullarna påverkar främst produkter som industrimaskiner, medicinska apparater samt bildelar.

Trots tre försök till förhandlingar mellan de två länderna, inklusive ett löfte från Kina om att signifikant öka inköpen av amerikanska varor, har Trump valt att genomföra implementeringen av tullarna.

Trump och hans rådgivare menar att implementeringen av tullarna är nödvändiga för att få Kina att sluta använda otillbörliga metoder som att stjäla information och tvinga amerikanska företag att överlämna värdefull teknik. Samtidigt pekar Kina ut sig själva som den utsatta parten i konflikten.

Direkt efter USAs implementering av tullarna slog Kina tillbaka och implementerade tullar på amerikanska varor. Detta meddelade en talesperson från det Kinesiska utrikesministeriet i fredags. Tullarna kommer slå mot mer än 500 amerikanska exportvaror, exempelvis bilar och jordbruksprodukter som sojabönor och kött. De menar att värdet av produkterna kan jämställas med med de kinesiska produkter som påverkas av USAs nyimplementerade tullar. ”Kina tvingas slå tillbaka för att skydda sina nationella intressen och sitt folks intressen.” sade det Kinesiska Handelsdepartementet i fredags. De anklagade USA för ”handledsmobbning”.

Långt innan införandet av tullarna hade det väntade handelskriget mellan världens största ekonomier skakat om världsmarknaden. Ökad spänning mellan USA och Kinas kommer få negativa effekter. Speciellt oroliga är Amerikanska företag som har nära kontakt med Kina.

Men den stora frågan är hur långt de båda stormakterna kommer gå. USA planerar att införa 25 procentiga tullar på ytterligare kinesiska exportvaror värda 16 miljarder dollar senare i sommar. Om detta sker har Kina lovat att hämnas genom att införa tullar på amerikanska exportprodukter värda samma summa. Trots att drabbade branscher kommer att påverkas negativt av tullarna menar ekonomer att de båda ländernas ekonomier kommer påverkas minimalt om handelskriget slutar där. Men att handelskriget slutar där är inte säkert. Trump har sagt att ifall Kina hämnas med tullar värda samma belopp kommer han att svara med att implementera betydligt högre tullar på kinesiska exportvaror värda upp emot 500 miljarder dollar.

Ett handelskrig mellan världens två största ekonomier kommer få effekter på hela världsmarknaden. Även Europa och Sverige förmodas påverkas, framförallt eftersom Sverige är ett litet land vars välstånd är helt beroende av en väl fungerande global handel.

Rent konkret kan även amerikanska importvaror som exemplevis kosmetika, frukt och alkoholprodukter komma att bli ca 20 procent dyrare. Skulle handelskriget spåra ur riskerar utfaller bli att det tillslut inte finns några varor eller tjänster som är befriade från olika typer av handelshinder. Infekterade relationer med USA skulle även resultera i en skada för svenska jobb och svensk tillväxt.

En möjlig fördel för oss svenskar i och med det rådande handelskriget är att amerikanska företag antagligen kommer få det svårare att sälja till Kina. Detta skulle kunna leda till att Svenska företag får möjligheten att sälja mer till Kina än vi kan i dagsläget.

Läs mer

  1. Så påverkas du av ett handelskrig. SVT. 18/07/06.
  2. How a trade war could turn into a recession. CNN. 18/07/06.
  3. Sonos warns about trade war as it prepares to go public. CNN. 18/07/06.
  4. China: The US has started ‘the biggest trade war’ in history. CNN. 18/07/06.
  5. Kina: USA har startat det största handelskriget i historien. Dagens Industri. 18/07/06.
  6. Trumps handelskrig är igång – här är varorna som kan bli dyrare i Sverige. Veckans Affärer. 18/07/06.

Sidansvarig

Konsument.se
Konsument.se

Senast uppdaterad: 2018-07-10 av Konsument.se