Samla lån och krediter

Samla dina lån och krediter och sänk din månadskostnad redan idag. Vi hjälper dig komma igång!

Bästa långivarna för billiga lån
Sänk din månadskostnad direkt
Få de billigaste samlingslånen
Allt du behöver veta

Bästa samlingslån 2023 – sänk din månadskostnad

Hitta den billigaste långivaren för att samla och lösa andra lån i listan nedan.


Skulder och krediter som du dragit på dig kan ibland växa och bli så pass stora att en stor del av din inkomst går åt till att betala dessa skulder. Dessa skulder kan komma från smålån som du tagit för att låna till en bil eller till möbler, men det kan också vara kreditkortsskulder eller skulder som kommer från saker du köpt på avbetalning. Var och en av dessa skulder är kanske inte så betungande men tillsammans kan månadskostnaden för dessa krediter vara hög. Det finns dock ett enkelt sätt att sänka den månatliga kostnaden.

Om du redan har flera befintliga lån och krediter så kan du se över möjligheten att samla lån hos en enda långivare. De främsta fördelarna med att samla dina lån kan vara bättre villkor som t.ex. lägre ränta och lägre avgifter vilket leder till en lägre totalkostnad för dig som låntagare. Förutom ränta finns det också något som heter effektiv ränta, i den effektiva räntan ingår bland annat fakturaavgifter och eventuella årsavgifter. Har du flera lån finns det en risk att den effektiva räntan du betalar är ganska hög eftersom varje lån medför avgifter, till exempel aviavgifter. Förutom en lägre effektiv ränta kan det även vara praktiskt med färre fakturor och betalningar. I slutänden kan du alltså spara både tid och pengar. Vissa långivare kallar dessa lån för samlingslån men du kan alltid ansöka om ett vanligt privatlån och ange att syftet med lånet är att lösa befintliga lån.


Innan du ansöker

  • Fundera över varför du har hamnat i en situation som har föranlett att du har tagit flera olika lån
  • Gör en budget och gå igenom alla dina inkomster och utgifter, inte bara utgifter för lånen, för att se var du kan göra besparingar
  • Överväg att kontakta en kommunal konsumentvägledare för att diskutera din ekonomiska situation och få råd
  • Jämför räntan hos olika långivare och kontrollera att den faktiskt är lägre än räntan för dina befintliga lån, var noga med att jämföra den effektiva räntan
  • Ange, om möjligt, på din låneansökan att du avser att lösa befintliga lån med det nya lånet

Vad är ett samlingslån?

De lån som banker och låneinstitut erbjuder för att samla lån är så kallade blancolån, det vill säga lån utan säkerhet. Olika banker och kreditinstitut har olika namn på dessa lån, de kan till exempel heta samlingslån eller privatlån, men de är alla blancolån och det görs alltid en kreditprövning när du ansöker om dem. Det är via denna kreditprövning som långivaren avgör om du kan förväntas betala tillbaka lånet eller inte. Ju bättre kreditvärdighet du som låntagare bedöms ha, desto lägre ränta kan du få på ditt lån.


Så gör du

  1. Gör en lista med alla dina befintliga lån och krediter
  2. Notera räntan, avgifterna och den nuvarande amorteringstakten för samtliga lån
  3. Räkna ihop din totala skuldsättning så du vet hur stort samlingslån du behöver ansöka om
  4. Välj en långivare eller en låneförmedlare i listan ovan och fyll i dina låneuppgifter på deras webbplats
  5. Välj en amorteringstakt som passar dig och din situation och beräkna den nya månadskostnaden. Var inte allt för optimistisk när du väljer amorteringstakt och månadskostnad, välj en månadskostnad som det är realistiskt att du klarar varje månad
  6. Ansök direkt på webbplatsen om du är nöjd eller välj en ny långivare i listan för en ny beräkning
  7. När ditt lån har beviljats måste du skriva på ett skuldebrev innan lånet betalas ut
  8. Befintliga lån kan normalt lösas direkt av den nya långivaren men t.ex. kreditkortsskulder kan behöva betalas av dig själv

Banker och kreditinstitut

I listan ovan kan du se de banker och kreditinstitut som erbjuder lån utan säkerhet, lån du kan använda för att samla lån. Du kan jämföra dessa långivare och välja den långivare som ger dig lägst ränta, men det finns ett problem med detta. Bankerna och kreditinstituten uppger alltid ett räntespann för sina lån, detta räntespann kan till exempel vara från 2,95 % till 35,70 % och en sökande som förväntat sig att få ett lån med en ränta kring 5 % kanske beviljas ett lån med 25 %. Denna ränta är kanske högre än räntan på de lån som skulle samlas. Räntespannet behöver dock inte vara ett problem. Om du har en relativt hög kreditvärdighet är det dock troligt att du efter en sedvanlig kreditprövning kommer få lånet beviljat till en ränta som ligger i den lägre delen av räntespannet.

Kreditprövning

Den som ansöker om ett lån måste genomgå en kreditprövning och ju större belopp du vill låna desto mer omfattande är denna kreditprövning. I en kreditprövning ingår en granskning av bland annat din inkomst, dina skulder, dina utgifter och din familjesituation. Som en del i en kreditprövning tar också banken eller kreditinstitutet en kreditupplysning hos Upplysningscentralen på dig. En kreditupplysning innefattar din kredithistorik och eventuella betalningsanmärkningar hos Kronofogden. När en kreditupplysning tas på någon registreras denna kreditupplysning på den sökande och finns kvar i 12 månader.

Kreditupplysning

Om du söker ett lån hos en bank eller ett kreditinstitut och upptäcker att lånet du beviljats har en oacceptabelt hög ränta är det inte bara att gå till nästa bank att söka. När du ansökte om lånet togs det en kreditupplysning på dig, och denna finns nu registrerad. Detta innebär att nästa bank eller kreditinstitut kommer att se om du ansöker om ett lån nytt lån. Nästa bank kommer bara se att en kreditupplysning tagits på dig för ett lån till ett visst belopp, banken kommer inte att se om du accepterat lånet eller inte. De kommer dock att utgå från att du accepterat detta lån och din kreditvärdighet försämras därmed.

Låneförmedlare

Om du vill ha möjlighet att jämföra olika räntor och låneerbjudanden kan du använda dg av en låneförmedlare. Låneförmedlare lånar inte själva ut pengar, de bara förmedlar lån. Så här går det till: i listan ovan finns det förutom banker och kreditinstitut, också låneförmedlare. På samma sätt som hos en bank eller ett kreditinstitut fyller du i din låneansökan på låneförmedlarens hemsida tillsammans med dina personuppgifter och uppgifter om din inkomst, dina utgifter, dina tidigare lån och krediter, din familjesituation och så vidare. När dessa uppgifter är ifyllda kommer låneförmedlaren att göra en kreditprövning, inklusive en kreditupplysning på dig. Därefter skickar låneförmedlaren vidare din låneansökan tillsammans med kreditbedömningen och kreditupplysningen till ett antal banker och kreditinstitut som låneförmedlaren samarbetar med. Inom kort kommer du att få ett antal låneerbjudande hemskickade till dig och du kan själv läsa igenom dessa låneerbjudande och jämföra räntor och övriga villkor för att därefter välja det låneerbjudande du tycker är bäst.

Att ansöka om lån via en låneförmedlare är enkelt. Låneförmedlaren skickar ansökan till ett antal, ibland över 20, banker och låneinstitut och du kan därefter jämföra dessa erbjudande och välja det bästa. Det kostar inget att anlita låneförmedlare, låneförmedlare tjänar pengar genom att banken betalar dem för de lån de förmedlar. Fördelen med låneförmedlare är också att bara en kreditupplysning registreras trots att du faktiskt ansöker om lån hos många banker. Nackdelen med låneförmedlare är att det inte alltid är de banker och låneinstitut som erbjuder bäst villkor som är anslutna till dem, beviljas du ett lån via en låneförmedlare kanske du ändå inte fått den absolut bästa räntan du kunde fått. När du väljer låneförmedlare är det därför viktigt att du noga kontrollerar vilka banker och kreditinstitut som är anslutna till just den låneförmedlaren. Det är också viktigt att du kontrollerar vilka räntor de anslutna bankerna och låneinstituten erbjuder på sina lån.


Vanliga frågor

✅ Kan jag ansöka om samlingslån trots många förfrågningar hos UC?

Ja, det kan du göra. Om du tror att du sannolikt kan få avslag på en ansökan så kan du överväga att söka samlingslån via en låneförmedlare som då kontrollerar ett flertal långivare samtidigt som de bara gör en UC-kontroll.

✅ Vad ska jag tänka på innan jag ansöker om samlingslån?

Jämför räntan hos långivarna med räntan på dina nuvarande lån, inklusive effektiva räntan. Se till att dessa faktiskt är lägre. Du kan läsa mer om detta på vår sida för samlingslån.

✅ Hur mycket pengar kan jag spara?

Det är helt individuellt och beror t.ex. på din nuvarande skuldsättningsnivå och dina befintliga räntor och avgifter. Om det var länge sedan du tecknade dina befintliga lån samtidigt som du har skött dina avbetalningar så har du vanligtvis goda förutsättningar att få bättre villkor än tidigare. Består dina skulder till stor del av lån med mycket hög ränta som till exempel sms-lån är det högst troligt att du kommer att kunna spara en hel del pengar genom att samla dina lån.


Ytterligare frågor

Vilka långivare erbjuder möjligheten att samla lån?

Samtliga lån som marknadsförs som privatlån, blancolån, banklån eller lån utan säkerhet kan användas för att samla lån och sänka räntan. Vissa långivare marknadsför även dessa lån som samlingslån, vilket dock är samma sak. Notera att räntan för dessa lån inte nödvändigtvis är lägre än för dina befintliga lån så jämför alltid den effektiva räntan (som även inkluderar avgifter som t.ex. uppläggningsavgifter och aviavgifter) innan du ansöker.

Kan jag ansöka om ett lån trots att jag har många förfrågningar hos UC?

Ja, det kan du göra. Om du tror att du sannolikt kan få avslag på en ansökan så kan du överväga att söka samlingslån via en låneförmedlare som då kontrollerar ett flertal långivare samtidigt som de bara gör en UC-kontroll.

Hos vilka låneförmedlare kan jag ansöka om att samla lån?

Du kan ansöka om samlingslån via t.ex. Advisa, Arcadia Finans, Axo Finans, Compricer, Consector, Freedom Finance, Lendo, MyLoan, Pengino och Zmarta.

Kommer jag att beviljas ett lån trots att jag har låg kreditvärdighet?

Långivaren kommer att göra en individuell prövning och en samlad bedömning som bl.a. baseras på din nuvarande skuldsättning och din årsinkomst.

Kan jag samla mina lån trots att jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Ja, vissa banker och kreditbolag kan erbjuda lån trots eventuella anmärkningar. De gör då en samlad bedömning av din personliga situation och allmänna kreditvärdighet. Alla långivare brukar tydligt ange grundkrav som t.ex. ålder, årsinkomst och regler kring eventuell förekomst av betalningsanmärkningar. En förutsättning för att beviljas lån om du har betalningsanmärkningar är oftast att det bara är betalningsanmärkningar, inte någon aktiv skuld hos Kronofogden. Den som har betalningsanmärkningar brukar oftast beviljas lån med relativt hög ränta.

Hur kan jag förbättra mina möjligheter att beviljas lån med bra ränta?

Om du vill förbättra chansen att beviljas lån kan du ange en medsökande. Om du har en sambo eller maka/make som också har inkomst kan ni ansöka om lånet tillsammans. Kreditbedömningen som då görs är en bedömning av hushållet som helhet och därmed är ofta kreditvärdigheten högre, vilket ger en större chans att beviljas lån med bra ränta. Det kan också gå att förbättra möjligheten att beviljas lån men bra villkor genom att ha en borgensman. En borgensman står som en garant för ett lån: om låntagaren inte betalar skulden går fordran över på borgensmannen som då blir skyldig att betala skulden.


Referenser

  1. Sök din kommunala konsumentvägledning”. Hallå Konsument.


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är utbildad ekonom med lång erfarenhet från finansbranschen. Anders är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare.

Senast uppdaterad: 2022-11-17 av Anders Larsson

Du är här: Hem » Samla lån och krediter