Tips för dig som ska förnya

Även om våren är högsäsongen för renoveringar så är det främst altanbygge och andra anläggningsarbeten som är i fokus då. På hösten är det många som vill möta mörkret och rusket med hårdhandskarna genom att förnya och fräscha upp där hemma. Byta kök eller renovera badrummet är några av de dyraste insatserna du kan göra i huset. Samtidigt får du högst värdeökning och i många fall den högsta känslan av förnyelse med just de förändringarna.

Hur ska man finansiera en renovering?

Att göra om ett kök eller ett badrum är en kostsam historia. Även om man väljer att hålla en smal kostym och göra en del arbete själv så får man räkna med investeringar i 100-tusen kronorsklassen. De allra flesta har inte den summan pengar liggandes, öronmärkta för en härlig höstrenovering. Här går vi igenom några av dem vägar man kan ta för att finansiera sin resa från idé till färdig renovering.

Spara till renoveringen

Den vägen som ofta känns avlägsen men som i grunden är en bra idé är att spara ihop pengarna till en renovering. Om ni har möjlighet att sätta under 3.000 kr per månad så tar det strax under 3 år att få ihop 100.000 kronor, en bra grund för en omfattande renovering. För den som inte har lust att vänta i 3 år så kan det fortfarande vara bra att spara. Om ni inte sparar ihop till hela ombyggnationen så kan ni använda sparandet som delbetalning för att sen låna resten från banken.

Låna på huset med övervärde

En vanlig strategi är att försöka låna på huset för att finansiera renoveringen. Framför allt för stora, värdepåverkande insatser som kök, badrum, dränering, takbyten och liknande så kan ett huslån vara en bra väg att gå. Tanken är att ni genomför följande process:

  • Ta kontakt med en mäklare som värderar huset
  • Värderingen säger att erat hus är värt mer än vad ni har i lån
  • Värdeintyget blir en säkerhet för banken som då lånar ut pengar till projektet
  • Ni förhandlar om räntan på lånet, kollar upp flera bankers erbjudanden och väljer till slut en leverantör
  • Pengarna betalas ut till ert konto och ni kan påbörja renoveringen

Låna på huset utan övervärde

Tyvärr händer det att ni träffar en mäklare och den här personen lämnar beskedet att huset inte har stigit i värde. Då gäller det att vara snabb och förhandla med sin mäklare. Ett tips är då att fråga mäklaren hur värderingen skulle se ut givet att ni gör en omfattande renovering av köket eller badrummet. Har ni tur så kommer ni få ett besked om att värdet kan komma att stiga med en viss summa givet att renoveringen genomförs bra. Med ett sådant besked så kan vägen framåt se ut så här:

  • Ta kontakt med en mäklare och be om att få huset värderat
  • Be om att få ett förhandsbesked om att värdet kan öka på huset givet att renoveringen görs bra
  • Ta ett privatlån för att finansiera renoveringen, kontakta exempelvis några låneförmedlare och få förslag från flera låneaktörer
  • Välj det lån som passar er bäst, genomför affären
  • Få ut pengarna på kontot och påbörja renoveringen
  • När renoveringen är färdig, kontakta mäklaren för en ny värdering
  • Om värdet anses högre på erat hus så är det dags att kontakta banken
  • Be banken om att höja lånet på huset eftersom värdet har ökat
  • Lös privatlånet

Ta ett renoveringslån

Att ta ett renoveringslån innebär alltså att ni tar ett privatlån för att finansiera en ombyggnation av huset. Oavsett om värdet på huset höjs på kort sikt av renoveringen så kan det vara värt att låna till en ombyggnation. Att vårda sitt hus är en långsiktig investering som kan vara bra att låna för. På kort sikt kostar det mer att låna pengar men på längre sikt brukar det löna sig. Samtidigt får ni ett vackrare boende som känns bättre att leva i och bara det har ett stort värde.