Tips till företag som har växtvärk

När man driver företag så är en av de första lärdomarna att en stor affär inte alltid är en bra affär. Om du får in en stor kund idag så kommer du oftast att behöva ta alla kostnaderna nu men intäkterna får du vänta på. I många fall gör man ett jobb under en längre period och fakturerar först när uppdraget är slutfört.

Huskur mot växtvärk

På det sättet kan man som företag drabbas av växtvärk och därmed inte ha råd att expandera. Tillgången på rörelsekapital är en vanlig faktor för framgång och omvänt är bristen på kapital en vanlig faktor för företags stagnation. Vi har samlat fem huskurer för er företagare som behöver bota växtvärken. Våra fem tips beroende på hur stora krämpor ni har är följande:

  • Kreditkort
  • Checkkredit
  • Factoring eller fakturaköp
  • Företagslån
  • Likviditetsplanering

Kreditkort

För den som har drabbats av en liten växtvärk kan ett kreditkort vara en bra lösning. Både privatpersoner och företag kan skaffa kreditkort och det är helt enkelt ett litet lånekonto som är kopplat till ett kort. För dig som är konsult och behöver resa över landet en månad för exempelvis en turné med föreläsningar så skjuter omkostnaderna snabbt i höjden. Med en kredit på så lite som 100.000 kr kan du bota den växtvärken, köpa för hotellnätter och resor idag men betala först om 30-60 dagar.

Checkkredit

Företaget som har lite större behov av tillväxtkapital än 100.000 kr kan välja att teckna en checkkredit eller företagskredit hos en bank eller ett låneföretag. Det är som ett löpande lånekonto där ni kan låna pengar för att betala fakturor och se betala tillbaka igen. Du betalar då en avgift för att ha kontot och även en ränta på det belopp som ni lånar. Många företag har en checkkredit med en limit på ett par hundra tusen eller upp till en miljon som säkerhet för att snabbt kunna satsa när de får in en stor order.

Factoring eller fakturaköp

Om ni har stora uppdrag men med långa kredittider eller ser att ni kan få ihop betalningsförmågan på kort sikt om ni bara kunde få in betalningarna snabbare så finns en annan lösning. Ni kan då välja att sälja era fakturor till ett kreditföretag alternativt belåna fakturorna. Fördelen är att ni får pengarna på kontot inom ett dygn eller två från att ni har skickat fakturan. Nackdelen är att det kostar en del att belåna eller sälja sina fakturor så var beredd att jämföra en del priser innan ni sätter igång.

Företagslån

Om ni inte har ett löpande behov av rörelsekapital utan framför allt behöver göra en större investering vid ett tillfälle så kan vägen fram vara ett företagslån. Det kan handla om att köpa en maskin eller investera i en ny webbsida och webbplattform som ger er förutsättningarna att göra affärer. Ett företagslån kan ni ta på belopp från ett par tusen kronor upp till 600.000 kronor beroende ert behov och er betalningsförmåga.

Fördelar med ett företagslån

En fördel med att ta ett företagslån är att ni får in det kapital som behövs vid ett tillfälle istället för att smålåna hela tiden. Ett lån kan dessutom läggas upp på en längre tid, från 12 månader upp till 10-12 år. Månadskostnaden för lånet blir då ganska låg i jämförelse med lånebeloppet och när det går bra för firman och ni gör en vinst så kan ni betala av extra på lånet i klumpsummor.

Likviditetsplanering

Ytterligare ett tips är att försöka hantera betalningsförmågan utan att låna pengar. Det här är långt mycket svårare och i vissa branscher är det inte ens görbart men om möjligheten finns så är det en god grund för tillväxt. Idén är att förhandla med kunder och leverantörer så att ni får betalt innan ni behöver betala kostnader. Ett exempel för en konsultfirma är att ha 20 dagars kredittid till sina kunder men kräva 30 dagar från sina underkonsulter. Om allt går som det ska så har ni pengar på kontot i 10 dagar innan ni måste betala för den arbetskraft ni hyr in.

Sammanfattning om växtvärk

Beroende på hur stort företag ni har och hur er affärsverksamhet ser ut så kommer ni ha olika lösningar på samma problem. För den som har stora uppdragsförfrågningar så är växtvärk ett angenämt problem men fortfarande något som måste hanteras. Vårt bästa tips är att göra det så enkelt som möjligt för er och låna pengar när det behövs för varje enskilt ändamål.