Lån med betalningsanmärkning

Låna pengar med betalningsanmärkning
Garanterat lån trots betalningsanmärkning?
Se lån med betalningsanmärkningar och skulder
Lättast att få lån med anmärkning
Ansök kostnadsfritt och få svar direkt

Bästa privatlån med betalningsanmärkning (2024)

Lendo är en stor svensk låneförmedlare. Genom sitt samarbete med mängder av olika banker och långivare så kan de ofta erbjuda lån även till kunder med en eller flera betalningsanmärkningar. Med en enda kostnadsfri ansökan så kan du snabbt ansöka om lån från 10 000 kr och upp till hela 600 000 kr.

Konsument.se rekommenderar Lendo.

Ansök nu via Lendo →

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

Återbetalningstid 1-15 år. Maximala räntan är 34%. Räntespann mellan: 5,20%-33,93%.

Bästa snabblån med betalningsanmärkning (2024)

Ferratum är specialiserade på flexibla krediter mellan 1 000 kr och 40 000 kr, så kallade snabblån. De kan acceptera både en eller flera betalningsanmärkningar. Om du bara behöver låna ett mindre belopp under en kortare period så kan det vara ett alternativ till ett vanligt privatlån. Notera dock att räntan är högre än för ett vanligt privatlån via t.ex. Lendo.

Ansök nu hos Ferratum →

Rep. exempel: Utnyttjad kredit om 25 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 30 958,33 kr (snitt 2 580 kr per månad). Effektiv årsränta: 54,05 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 43,9999835 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr.

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallakonsument.se.


Jämför privatlån med betalningsanmärkning

Även om inte långivare garanterar lån med betalningsanmärkningar så finns det några som har hög beviljandegrad och kan acceptera låneansökningar trots en eller flera anmärkningar. Dessa har vi samlat i den här listan.

LångivareOmdömeLånebeloppLöptidRäntaAnmärkningNästa steg
Lendo
Lendo
10 000 kr – 600 000 kr1 – 15 år5,20% – 33,93% OKAnsök nu →
Compricer
Compricer
5 000 kr – 600 000 kr2 – 15 år4,70% – 33,75% OKAnsök nu →
Likvidum
Likvidum
5 000 kr – 600 000 kr1 – 20 år4,95% – 25,95% OKAnsök nu →
Enklare
Enklare
5 000 kr – 600 000 kr1 – 20 år5,07% – 33,46% OKAnsök nu →

Jämför snabblån med betalningsanmärkning

LångivareBeloppNom. räntaLöptidAnmärkningUtan UCNästa steg
Högkostnadskredit

Snabba lån är ofta högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget-och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se


Inledning

Att ta ett lån är för många en nödvändig del av livet, oavsett om det handlar om att finansiera en bostad, en bil eller en utbildning. Men vad händer om du har en betalningsanmärkning? Det kan göra det svårt att få ett traditionellt lån genom en bank. Det finns dock alternativ för de som befinner sig i denna situation. Denna guide kommer att gå igenom allt du behöver veta om lån med betalningsanmärkning, från de olika typerna av lån som är tillgängliga till de risker och alternativ som finns.


Vad är en betalningsanmärkning?

Hur får man en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är inte bara en liten prick i din ekonomiska historia; det är en varningssignal som kreditupplysningsföretag sätter upp när du har misslyckats med att uppfylla dina betalningsåtaganden. Detta kan inträffa av flera anledningar. Kanske har du glömt att betala en räkning, eller så har du haft ekonomiska svårigheter som gjort det omöjligt att betala i tid. Oavsett orsak blir resultatet detsamma: en notering i din kreditrapport som signalerar till potentiella långivare att du kan vara en högre risk.

Anmärkningen kan komma från olika källor, inklusive men inte begränsat till, obetalda räkningar, skulder till myndigheter eller företag, och misslyckade återbetalningar av lån. Det är viktigt att notera att en betalningsanmärkning inte görs omedelbart. Vanligtvis får du flera påminnelser och möjlighet att betala innan en anmärkning registreras.

Hur länge varar en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är inte evig, men dess effekter kan kännas under en betydande tid. I Sverige brukar betalningsanmärkningar ligga kvar i din kreditrapport i tre år från det att den registrerades. Under denna period kan det vara mer utmanande att ta lån, hyra en bostad, eller i vissa fall, till och med få anställning. Det är därför viktigt att vara medveten om hur en anmärkning kan påverka dig och att ta steg för att förbättra din ekonomiska situation så snart som möjligt.


Typer av lån du kan söka med med betalningsanmärkning

Privatlån

Privatlån i detta sammanhang refererar till lån som du tar från en bank eller annan finansiell institution, snarare än från en privatperson. Dessa lån är oftast osäkrade (så kallade blancolån), vilket innebär att du inte behöver ställa någon form av säkerhet som t.ex. en bostad. Privatlån har generellt lägre räntor och bättre villkor jämfört med snabblån, men de kommer ofta med högre räntor om du har en betalningsanmärkning. Det är därför viktigt att noggrant jämföra olika långivares erbjudanden innan du bestämmer dig.

Snabblån och SMS-lån

Om du har en eller flera anmärkningar och behöver tillgång till pengar snabbt, kan snabblån och SMS-lån framstå som en enkel lösning. Dessa lån är kända för sin snabba behandlingstid och minimala krav. Men det är viktigt att vara medveten om att dessa lån ofta kommer med väldigt höga räntor och korta återbetalningstider. Detta kan leda till en ond cirkel av skulder om du inte kan betala tillbaka lånet i tid.

Generellt är ett privatlån att föredra för de flesta personer och situationer. Om du har många mindre lån så kan du överväga att lösa dessa med ett så kallat omstartslån.


Risker med att ta ett lån med betalningsanmärkning

Att ta ett lån med en betalningsanmärkning är inte utan sina risker. Här är några viktiga aspekter att beakta:

1. Höga räntor och avgifter

En av de största riskerna med att ta ett lån med betalningsanmärkning är de höga räntorna och avgifterna som ofta följer med. Eftersom långivare ser dig som en högre risk, kompenserar de detta genom att sätta högre räntor. Detta kan snabbt göra ditt lån mycket dyrare än du ursprungligen tänkt.

2. Skuldfällan

Med höga räntor och avgifter kommer risken för att hamna i en skuldfälla. Om du inte kan betala tillbaka lånet i tid, kan du tvingas ta ytterligare lån för att täcka de ursprungliga kostnaderna, vilket kan leda till en ond cirkel av ökande skulder.

3. Påverkan på kreditvärdighet

Även om du redan har en betalningsanmärkning, kan ytterligare lån och missade betalningar förvärra din kreditvärdighet ytterligare. Detta kan göra det ännu svårare att få lån eller krediter i framtiden och kan påverka andra aspekter av ditt liv, som att hyra en bostad eller få ett jobb.


Hur man jämför lån med betalningsanmärkning

Att ta ett lån trots betalningsanmärkning kan vara en utmaning, men det är inte omöjligt. Det viktigaste är att göra en noggrann jämförelse innan du fattar ett beslut. Här är några faktorer att beakta:

A) Räntor och avgifter

Det första du bör titta på är räntan och eventuella avgifter som är förknippade med lånet. Dessa siffror kan variera kraftigt mellan olika långivare, och det är viktigt att räkna ut den totala kostnaden för lånet.

B) Lånevillkor

Läs igenom lånevillkoren noggrant. Se till att du förstår alla krav och förpliktelser, inklusive eventuella sanktioner för sena betalningar eller missade betalningar.

C) Återbetalningstid

Återbetalningstiden är en annan viktig faktor att beakta. Ett lån med en kort återbetalningstid kan ha lägre totala kostnader, men det kan också innebära högre månatliga betalningar. Se till att du kan hantera de månatliga betalningarna inom din budget.


Går det att få ett garanterat lån trots betalningsanmärkning?

Att få ett garanterat lån trots betalningsanmärkning kan vara utmanande, men det är inte alltid omöjligt. En betalningsanmärkning signalerar till långivare att det finns en ökad risk för att låntagaren inte kommer att kunna betala tillbaka lånet. Detta kan leda till att vissa långivare är ovilliga att bevilja lån, eller att de erbjuder lån med högre räntor och strängare villkor.

Trots dessa utmaningar finns det långivare som specialiserar sig på att erbjuda lån till personer med betalningsanmärkningar. Men det betyder inte att du garanterat kan få ett lån med en betalningsanmärkning. Dessa långivare kan vara mer flexibla, men det är viktigt att vara medveten om att lånen ofta kommer med högre räntor och avgifter för att kompensera för den högre risken. Det är också avgörande att noggrant överväga sin egen ekonomiska situation och förmåga att betala tillbaka lånet, för att undvika att hamna i ytterligare ekonomiska svårigheter.


Alternativ till att ta lån vid ekonomiska utmaningar

Om du står inför ekonomiska utmaningar och har en notering i din kreditrapport, kan det vara klokt att överväga andra vägar innan du tar steget att låna pengar. Här är några alternativ som kan vara värda att utforska:

Skuldsanering: En väg ut ur skuldfällan

Skuldsanering är en formell process som kan hjälpa dig att komma ur en svår ekonomisk situation. Detta alternativ innebär att en myndighet granskar din ekonomi och kan komma att omstrukturera dina skulder så att de blir hanterbara. Detta kan inkludera att minska räntor, förlänga återbetalningstider eller till och med avskriva en del av skulden. Det är en komplex process som kräver juridisk rådgivning, men det kan vara en livlina för de som känner att de har fastnat i en skuldfälla.

Lån från nära och kära: En känslig men potentiellt gynnsam lösning

Om du har möjlighet att låna pengar från familj eller vänner kan detta vara ett bra alternativ. Detta kan ofta ske utan de höga räntor och stränga återbetalningskrav som kommer med lån från finansiella institutioner. Men det är viktigt att hantera denna typ av lån med största omsorg. Var tydlig med återbetalningsvillkoren och skriv gärna ner en överenskommelse för att undvika missförstånd och framtida konflikter.

Försäljning av tillgångar: En snabb lösning som inte ökar din skuld

Om du har värdefulla tillgångar, som en bil, elektronik eller smycken, kan försäljning av dessa vara ett sätt att snabbt få tillgång till kontanter. Detta alternativ har fördelen att det inte ökar din skuldbörda och kan vara en snabb lösning på en akut ekonomisk situation.


Steg för att förbättra din ekonomiska situation

Om du har en notering i din kreditrapport och står inför ekonomiska utmaningar, är det viktigt att inte bara fokusera på omedelbara lösningar som lån. Det finns flera steg du kan ta för att förbättra din ekonomiska situation på lång sikt.

Budgetering och sparande: Bygg en stabil grund

En av de första och mest grundläggande stegen för att förbättra din ekonomi är att skapa en budget. Genom att ha en klar översikt över dina inkomster och utgifter kan du identifiera områden där du kan spara pengar. Detta kan också hjälpa dig att bygga upp en sparbuffert, vilket kan vara ovärderligt i en ekonomisk kris.

Rådgivning och stöd: Sök professionell hjälp

Om du känner att dina ekonomiska problem är överväldigande, kan det vara en god idé att söka professionell rådgivning. Det finns flera organisationer och myndigheter som erbjuder gratis ekonomisk rådgivning och kan hjälpa dig att navigera genom din ekonomiska situation. Vi rekommenderar att du första hand vänder dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun, som du hittar via Konsumentverket.

Hur man blir av med en anmärkning: Långsiktiga lösningar

Att ha en anmärkning i din kreditrapport är inte önskvärt, men det är inte heller permanent. Det finns steg du kan ta för att förbättra din kreditvärdighet över tid, inklusive att betala av skulder och att hålla dig till en strikt budget. Detta kommer inte bara att göra det lättare att få lån i framtiden, men det kommer också att förbättra din ekonomiska hälsa generellt.


Vanliga frågor och svar

Finns det lån som alltid beviljas trots skuldsaldo och betalningsanmärkning?

Det finns långivare som kan bevilja lån trots betalningsanmärkningar och eventuellt skuldsaldo hos Kronofogden. Alla seriösa långivare kommer dock alltid att göra en individuell bedömning och det är således aldrig garanterat på förhand att man alltid får låna.

Hur länge finns en betalningsanmärkning kvar? När försvinner den?

I Sverige ligger en betalningsanmärkning kvar i din kreditrapport i tre år från det att den registrerades. Efter denna tidsperiod kommer anmärkningen automatiskt att tas bort från din kreditrapport. Det är viktigt att notera att även om anmärkningen försvinner efter tre år, kan dess påverkan på din kreditvärdighet vara långvarig om du inte vidtar åtgärder för att förbättra din ekonomiska situation.

Hur vet jag om jag har en betalningsanmärkning?

Det enklaste sättet att ta reda på om du har en betalningsanmärkning är att begära en kreditrapport från ett kreditupplysningsföretag. I Sverige finns det flera företag som erbjuder denna tjänst, inklusive UC, Creditsafe och Bisnode. Dessa rapporter kommer att innehålla all relevant information om din kreditvärdighet, inklusive eventuella betalningsanmärkningar.

Kan man få bort en betalningsanmärkning i förtid?

Det är mycket svårt att få bort en betalningsanmärkning i förtid. I Sverige är det endast möjligt i mycket särskilda fall, som till exempel om anmärkningen har gjorts felaktigt. Om du tror att en anmärkning har registrerats felaktigt, bör du kontakta det kreditupplysningsföretag som har utfärdat anmärkningen och be om en korrigering. Det är dock viktigt att notera att processen för att korrigera en felaktig anmärkning kan vara komplex och tidskrävande.


Externa länkar


Sidansvarig

Anders Larsson
Anders Larsson
Finansexpert hos Konsument.se
Anders Larsson är huvudansvarig för informationen om lån och krediter på Konsument.se. Det innebär att han regelbundet kontrollerar och sammanställer uppgifter om olika lånetyper och långivare. Anders har lång erfarenhet från finansbranschen.

Senast uppdaterad: 2024-06-18 av Anders Larsson