Behöver du ett omstartslån? Få rätt nystart, lån och expertråd hos oss på Konsument.
Bästa omstartslånen i år
Seriösa långivare för privatlån
Lös dina tidigare skulder direkt
Ansök om ett omstartslån 2023 – med eller utan borgenär och säkerhet
Följande långivare erbjuder privatlån som kan användas för att lösa tidigare lån och skulder och få en omstart.
Ett omstartslån är precis som det låter – ett lån som hjälper dig med många lån och skulder att betala av allihop och på samma gång få en nystart. Omstartslånet är ett nytt lån med lägre ränta och något bättre villkor än dina befintliga lån, vilket kan sänka dina månatliga avbetalningar och samtidigt ge dig en bättre överblick över din privatekonomi. Det finns ett flertal långivare som erbjuder omstartslån och alla har olika räntor och villkor, men de flesta fungerar i princip på samma sätt. Du blir beviljad ett nytt lån hos en bank eller långivare, de löser dina befintliga lån hos andra långivare och betalar av dina liggande skulder hos inkasso och Kronofogden. Du har då istället för flera små lån hos olika långivare, ett enda lån och en enda avbetalning att hålla reda på.
När du vill låna pengar för att få din ekonomi på fötter igen behöver du först och främst bli beviljad ett omstartslån hos en långivare som erbjuder denna tjänst. Innan du väljer var du vill ansöka om lånet kan det vara en bra idé att jämföra olika långivare för att hitta bästa alternativet för dig. Du behöver även kontrollera om du uppfyller alla krav och villkor som långivaren efterfrågar innan du gör din ansökan. Lånekriterier varierar hos olika långivare men vanligtvis behöver du vara minst 18 år gammal och ha någon form av inkomst för att bli beviljad lån. Många omstartslån kräver dessutom att du betalar av alla befintliga skulder och nollställer ditt aktiva skuldsaldo hos Kronofogden innan du investerar lånet i andra saker, något som kan vara bra att kontrollera när du jämför olika omstartslån för att se vilket som är bäst för dig. I många fall har du möjlighet att själv välja lånebelopp och avbetalningstid och du kan i de flesta fall enkelt läsa ut vad din ungefärliga månadskostnad kommer ligga på. Läs igenom alla villkor noggrant innan du ansöker.
I många fall kan det tillkomma andra avgifter än ränta när du ansöker om ett omstartslån, som till exempel startkostnad, faktureringskostnad eller påminnelseavgifter om du inte betalar i tid. Värt att komma ihåg kan dock vara att det inte alltid behöver vara långivaren med billigast kostnader eller väldigt låg ränta som är bäst för dig i längden.
Hur mycket kan du låna?
Varje långivare sätter själv sina egna villkor när det kommer till hur mycket pengar du kan låna och det gäller även vid kreditgräns. Hur stort omstartslån du har möjlighet att ansöka om varierar, men beloppen ligger vanligtvis mellan 5 000 kronor och upp till 500 000. I vissa fall kan du bli beviljad en lägre summa än den du ansökt om och du får då ta ställning till om du vill acceptera det nya förslaget eller ansöka hos en annan långivare. Om du blir nekad ditt önskade belopp kan du i vissa fall göra en ansökan tillsammans med någon annan, till exempel en partner eller familjemedlem. Båda era inkomster tas då med i beräkningen eftersom ni blir gemensamt ansvariga för att betala tillbaka skulden, vilket ökar er trovärdighet och chansen blir därmed större att lånet blir beviljat.
Ansökan och kreditprövning
Idag görs de flesta låneansökningarna hos en seriös långivare online där du skriver under och signerar alla avtal med ditt BankID. Processen sker snabbt och du kan i många fall få svar direkt på skärmen om du blivit godkänd som låntagare. Alla seriösa långivare idag använder någon form av kreditupplysning varje gång du ansöker om ett lån. De tittar på din inkomst, om du har andra lån och skulder, vad du har för besparingar och i vissa fall ditt civilstånd.
En kreditupplysning kan göras på flera sätt, antingen via UC (Upplysningscentralen) som ägs av de stora svenska bankerna, eller via ett fristående kreditupplysningsbolag. Vid varje UC kontroll vidarebefordras all information om låntagaren vidare till banken, vilket utgör underlag till huruvida du blir beviljad eller nekad ett större privatlån av din bank i framtiden. Långivare som gör sina kreditkontroller utan UC förmedlar i sin tur ingen information om dig vidare för offentligheten och dessa långivare kan således oftare bevilja lån till den som har flera lån och skulder sedan tidigare. Att bli beviljad ett lån helt utan kreditprövning är inte speciellt vanligt hos en långivare med tillstånd från Finansinspektionen och kan vara ett varningstecken på att en långivare inte är seriös.
Omstartslån med eller utan säkerhet?
Som privatperson i Sverige kan du ansöka om lån både med och utan säkerhet och det gäller även vid omstartslån. Ett omstartslån med säkerhet innebär att du lämnar någonting av värde som säkerhet för att bli beviljad lånet, vilket till exempel kan vara din bostad. Banken eller långivaren får då ett bevis på att du har bostaden som trygghet om du inte skulle kunna betala tillbaka din skuld, vilket i många fall ger dig en något mer fördelaktig ränta än ett lån utan säkerhet. Det är också mer troligt att du som har en betalningsanmärkning kan bli beviljad ett omstartslån med säkerhet. Ett omstartslån utan säkerhet betyder att banken eller långivaren inte har någon garanti för att de kommer få tillbaka sina utlånade pengar, vilket ofta gör att räntan blir något högre. Om du dessutom har en eller flera liggande betalningsanmärkningar kan räntan bli ännu högre.
Att tänka på vid ett omstartslån
Varje gång du tar ett lån är det viktigt att du noggrant tänker igenom dina beslut innan du skriver på några avtal. Även fast ett omstartslån till stor del är tänkt att vara en lösning på till exempel en svårlöst skuldfälla med många mindre snabblån är omstartslånet ändå en stor summa pengar som du kommer behöva vara tvungen att betala tillbaka. Innan du ansöker om lånet kan det därför vara bra att se över din ekonomi och räkna på exakt hur mycket du kommer behöva låna, för att inte hamna i en ännu större skuld du inte kan ta dig ur. Låna aldrig mer än du behöver och låna heller ingenting om du inte absolut behöver det. Du som redan har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden sedan tidigare bör undvika att ta större lån då räntan vanligtvis är något högre och det är svårare att betala tillbaka i tid.
Tänk också på att alltid jämföra olika banker och långivares villkor, men även undersöka andra faktorer, till exempel vilka som kan erbjuda flera lånealternativ på en kreditupplysning. Låneförmedlare gör en kreditprövning på en ansökan, och om du godkänns kan de ge dig flera förslag på förmånliga lån, eftersom dessa samarbetar med flera olika långivare med olika kostnader och villkor. Du slipper då samla på dig flera kreditupplysningar och kan ändå välja det billigaste alternativet eller ett annat lån som passar dig och din avbetalningsplan bäst. Kanske önskar du en långivare där du alltid har möjlighet att prata med en rådgivare som kan stötta dig i din avbetalning och svara på frågor gällande din privatekonomi? Ditt nya lån kommer följa med dig under lång tid framöver så välj långivare med omsorg.
Fördelar och nackdelar med ett omstartslån
Att ta ett större lån med bättre villkor för att betala av många små skulder kan i många fall vara lösningen för många, men det är värt att komma ihåg att det finns fördelar och nackdelar med alla former av privatlån, vilket också gäller vid ett omstartslån.
Fördelar:
- Du får ofta något lägre total ränta när du tar ett omstartslån än den totala summan av dina sammanlagda räntor du har på flera olika mindre lån.
- Du får en lägre månadskostnad eftersom du bara betalar en summa varje månad, istället för flera små avgifter på flera små lån. Många långivare tar till exempel en avgift för varje faktura och med flera lån blir det snabbt en rätt stor summa varje månad. Med ett enda lån blir summan direkt mycket lägre.
- Du får bättre kontroll över din ekonomi. Med en enda betalning och en enda långivare blir det enklare för dig att hålla koll på fakturor och betalningar men du har också större chans att hålla din ekonomi stadig. Om du undviker att ta nya lån medan du betalar av ditt omstartslån kan du sedan vara helt skuldfri relativt snabbt och helt enkelt börja om från början.
Nackdelar:
- Att ta ett nytt lån för att lösa andra lån kan i vissa fall leda till ännu större skulder än innan. Det är därför viktigt att du verkligen ser över din egen ekonomi och väljer en seriös långivare innan du tecknar ett omstartslån. Välj inte ett alternativ bara för att villkoren verkar billiga och förmånliga, det kan ofta finnas dolda avgifter och räntesatser som i slutändan blir mycket högre än du tänkt dig.
- Räntan kan bli relativt hög vid ett omstartslån. Om du är i behov av ett stort lån för att lösa mindre skulder är det indirekt en indikation på att du tidigare haft problem att få ekonomin att gå ihop, vilket i sin tur kan leda till att räntan på det nya lånet blir högre än vid ett annat privatlån. Om du dessutom har betalningsanmärkningar, ansöker om ett omstartslån utan säkerhet och långivaren beviljar dig kan du nästan vara helt säker på att räntan kommer vara något högre än vanligt. Se därför till att du kommer kunna ha möjlighet att betala din nya månadskostnad varje månad för att inte behöva ta ytterligare små lån för att betala din nya skuld.
Vanliga frågor
✅ Hur får jag ett omstartslån?
När du valt en långivare från vår lista så kan du påbörja din ansökan hos dem. Det brukar sedan göras en kreditupplysning för att ta reda på om du godkänns som låntagare.
✅ Kan jag få omstartslån trots anmärkning?
Ja, hos oss kan du hitta en del långivare som erbjuder omstartslån även om du har betalningsanmärkningar. De kan dock kräva att anmärkningen inte skett nyligen.
✅ Vilka bolag erbjuder omstartslån?
Några av de långivare som kan erbjuda dig ett omstartslån är Lendo, Banknorwegian, Advisa och Freedomfinance. De hjälper dig att lösa lån och skulder sedan tidigare.
Ytterligare frågor
Hur mycket kan jag låna med ett omstartslån?
Det beror på vilken typ av lån du kan ta – med säkerhet eller utan – samt hur långivaren bedömer din betalningsförmåga. Tar du ett lån med din bostad som säkerhet kan du som mest låna 85 % av dess värde då belåningsgraden inte får överstiga detta.
Hur kan jag komma till rätta med en dålig ekonomi?
Att veta i vilken ände du ska börja kan kännas svårt. Börja med att kartlägga dina skulder och gör upp en plan på hur du ska betala av dem. I varje kommun finns dessutom budget- och skuldrådgivare som kan hjälpa dig att sätta upp en budget, komma med råd om hur du tar dig ur skulder och hjälpa dig ansöka om skuldsanering.